Reproduktor jako mikrofon

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
amatér
Uživatel
Uživatel

Reproduktor jako mikrofon

Příspěvek od amatér » stř 08. zář 2010 23:21:52

Ahoj, neumím moc anglicky, ideální by bylo kdyby to už někdo dělal. Můžete mi prosím poradit? Nějaký návod, co všechno potřebuju, abych dokázal sestrojit mikrofon z reproduktoru, pro sekundární snímání kopáku u bicích? Díky moc

http://www.instructables.com/id/SPKR-Mi ... a-speaker/

Stanik
Uživatel
Uživatel

Re: Reproduktor jako mikrofon

Příspěvek od Stanik » čtv 09. zář 2010 11:34:54

Ahoj, toto jsme zkoušeli už asi před 25 lety. Jde to, a výsledek je kupodivu velmi zajímavý. Jen je problém s výstupní impedancí reproduktoru -mikrofonu. Použij oddělovací - převodní NF trafo, třeba z mikrofonu, nebo mikrofonního vstupu. Pak by to mělo fungovat na sym. vstupu mixu. Ve zvuku je opravdu hodně přirozených basů. Čím větší průměr reproduktoru, tím nižší bass.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » čtv 09. zář 2010 12:13:27

Krom toho ze je to zajimavy experiment, ma to nejakej praktickej prinos oproti kopakovemu mikrofonu?

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » čtv 09. zář 2010 14:20:11

Taky by me zajimalo, co krome kopaku to jeste snima :-)

knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od knobtweaker » čtv 09. zář 2010 14:21:10

Toto je dost běžná studiová technika (používá se většinou repro z NS-10) . Fór je v tom že se používá v kombinai z kopákovým mikrofonem na doplnění subbasového a basového pásma.
Viděl jsem používat i live zvukařem z německé kapely Slut se kterou jsme jeli eu tour.
Používal to s RE-20 a masivnější kopák jsem ještě neslyšel. Jinak napájet jack na vývody z repra a píchnout do diboxu :-)
Jo a taky to live používají queens of the stone age.
Vyrábí se i něco podobného komerčně, Yamaha subkick

knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od knobtweaker » čtv 09. zář 2010 14:22:33

to Fyla jasně má to kulovou charku ale vzhledem k tomu že je to tak bízko kopáku a ten tlak je tam tak velký tak jsem s přeslechy live neměl problém

amatér
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od amatér » čtv 09. zář 2010 14:43:11

Stanik píše:Ahoj, toto jsme zkoušeli už asi před 25 lety. Jde to, a výsledek je kupodivu velmi zajímavý. Jen je problém s výstupní impedancí reproduktoru -mikrofonu. Použij oddělovací - převodní NF trafo, třeba z mikrofonu, nebo mikrofonního vstupu. Pak by to mělo fungovat na sym. vstupu mixu. Ve zvuku je opravdu hodně přirozených basů. Čím větší průměr reproduktoru, tím nižší bass.
Můžeš prosím blíže specifikovat? Vysvětlit, co je to NF trafo a aspoň schématicky ukázat jak jsi to myslel? Díky moc

P.S. Hodil by se na to tenhle reprák?
http://www.pselectronic.cz/k5115-219-re ... hc-10.html

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 09. zář 2010 14:48:15

Mimochodem ho taky má http://www.mikesound.com/, asi vlastní konstrukce. Alespoň jsem ho u něj viděl na webu.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » čtv 09. zář 2010 17:29:27

knobtweaker píše:to Fyla jasně má to kulovou charku ale vzhledem k tomu že je to tak bízko kopáku a ten tlak je tam tak velký tak jsem s přeslechy live neměl problém
... myslim, ze nemas pravdu. Vzhledem k tomu ze ren reprak neni v uzavrene ozvucnici (je volne visici) tak bych hadal, ze to bude osmicka. Tedy, ne ze by na tom zalezelo ;-) . Jinak zajimavy ze to nekdo pouziva live ... mne to prijde spis jako manyra ale proc ne.

knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od knobtweaker » čtv 09. zář 2010 19:57:35

Hnidopichu :-))
Manýra , možná jak u koho, ale funguje to , jde o to aby to fungovalo v tom žánru.
My jsme jeli s Khoibou na stejný bicí jako ty Slut a já ten reprák většinou stahoval jelikož na khoibu se ten zvuk nehodil, oni ale hrály rokenrol a hrálo to jak sviň. Kopák větší než život :-)

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » čtv 09. zář 2010 21:12:39

jde o to aby to fungovalo v tom žánru.
... rozumim a souhlasim. Mozna bych to nekdy mel vyzkouset ;-)

Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik » pát 10. zář 2010 15:20:00

Ahoj, ono totiž jde o zkreslení v tom nejnižším pásmu při tlaku, který šlapák tvoří. A tam se ten basový reproduktor ( zkoušeli jsme to s klasickýma Teslama 20cm), chová jako velko,velkomembránový mikrofon se značným "zdvihem" a se značnou hmotností kmitacího systému. Když jsme pak takový signál přivedli do mixu - EQ jely vlasně narovno. Opravdu mohutný bas. Jak zde uvádíte, je nutno doplnit nějakou dynamikou pro snímání středů a výšek. U ní bych však stáhl basy, aby šly jen prostřednictvím reproduktoru.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.

amatér
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od amatér » stř 29. pro 2010 23:32:53

knobtweaker píše:...Jinak napájet jack na vývody z repra a píchnout do diboxu :-)...
Proč nejde na vývod přímo XLR ?

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » čtv 30. pro 2010 9:37:36

Je to tak - zkoušeli jsme to taky, někdy kolem roku 1979 - basák Tesla s gumovým závěsem (ARN ???)
Někdo to viděl a tak jsme to museli zkusit taky - výsledek byl takové to "fouknutí".
Lenost membrány krásně srovná obálku, další mikrofon dodá atak a barevnost.

Nevím proč, ale taky jsem to hnal přes tráfko, skoro určitě z AMD 210, dnes bych to pustil asi přímo do mikrofonního vstupu.

Nejvíce podobný výsledek má asi Audix D6 - sice ho nemám rád, ale je fakt, že ten pohyb vzduchu přenáší znamenitě.

Jestli se s tím chce někdo párat, pak mu držím palce a věřím, že s nějakým slušným nástrojovým kondenzátorovým mikrofonem to bude šlapat hezky.

Pak už jenom mít aparát, který to zahraje...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“