Jak na rozvod elektřiny?

100-230-400 V..., rozvaděče, jištění, kabely, předpisy, oprávnění apod.
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
zahy
Uživatel
Uživatel

Re: Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od zahy » pon 13. zář 2010 15:37:40

Tohle vlákno by se mělo zamknout a smazat, než se stane neštěstí, není až takovej problém že na podobné úpravy má nebo nemá někdo papíry ale že tomu nerozumí a nechce rozumět
A&H GLD-80, A&H CQ20B, Soundcraft Ui16, RCF HD32, FBT Ventis 206A, SPL A394

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pon 13. zář 2010 15:59:41

Vojta85 píše:Zdravím, z pětikolíku udělat čtyřkolík jde velice snadno, vynechá se modrá pracovní nula, ve čtyřkolíku ji taky nemáte :-) nemělo by se to, ale elektricky to není prasárna, tím chci říct, že to není nebezpečný, jen ten pětikolík degradujete na čtyřkolík. Ale pozor!!! nejde to v případě že v té instalaci je již proudový chránič, pak se vám z toho pětikolíku nikdy nepodaří poslat tu elektriku po čtyřžilovým kabelu tak aby to už nebyla život ohrožující prasárna!!

No a obráceně je to ještě snažší. ze čtyř kolíku udělat pětikolík je sranda. půl metru pětižilovýho kabelu, na straně pětikolíku (maminka) zapojit tak jak se to má a na straně čtyřkolíku (tatínek) spojit modrou se zelenou a dát je na ten velkej kolík :-) doporučuju vždy používat ty mačkací dutinky na konce kabelů, dělaj se i dvojítý dutinky, to v případě spojení tý modrý se zelenou, má to smysl!
Chlapče zlatá, tebe asi láká kriminál...
Dělám, co mě baví.

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » pon 13. zář 2010 16:45:31

Redukce 5->4 s vynecháním N, tedy na 3L+PE je přípustná, nicméně smí se jí použít výhradně pro spotřebiče, které ke své funkci N nepotřebují, např. motory. V žádném případě ji nelze použít pro napájení aparatury.
Redukce 4->5 přípustná není, protože kolík PE pak přebírá funkci PEN a to u pohyblivých přívodů není dovoleno. Ovšem dělá se to poměrně často a funguje to, protože ve většině starších instalací není zásuvce předřazen proudový chránič, který by toto použití znemožnil. Dřív ani jiná možnost jak se připojit nebyla.
"Čisté" řešení v případě instalace pouze s čtyřkolíkovou zásuvkou je zřízení dočasné TN-S přípojky 3L+N+PE z hlavního rozvaděče objektu (včetně revize) a připojení se k ní. V "okresněligové" praxi bohužel jen iluze...

Vojta85
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta85 » pon 13. zář 2010 20:25:29

Papíry mám a myslím že tomu rozumím. Taky jsem myslel, že tu řešíme situaci někam přijedu, je tam tohle a tohle a co teď ?! Byla tu položena otázka, tak jsem na ni odpověděl. Je i spousta horších možností jak to připojit! Vyhrožování kriminálem je poněkud trapné. A pokud se tu někdo ptal, jak ze čtyřkolíku udělat pětikolík, tak jsem mu to napsal, než aby tápal a zabilo ho to dřív, než tu redukci dodělá! Předpokládal jsem, že tu je řeč o svým způsobem nouzovém řešení situace. Každému inteligentnímu tvorovi je snad jasné, že na podobných redukcích není něco v pořádku!

zajo

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od zajo » úte 24. kvě 2011 12:11:53

Prepacte, ze znovu ozivujem tuto temu, ale radsej sa opytam, ako mam urobit blbost.

Ako je to teda s tymi redukciami 4kolik->5kolik? Na upresnenie, rozvadzac, kable a aj vsetky zariadenia mam samozrejme 5kolik. Ak pridem do starej budovy, kde je iba 4kolik, mozem vodic PEN rozbocit medzi PE a N? Podla slov znameho elektrikara to nie je problem a dokonca je to aj povolene, ale iba v pripade, ze tie vodice uz nikdy nikde dalej nespojim, teda, ze vsetko dalej bude 5 vodicove. Tu pisal niekto nieco o kriminale a nebezpecnosti tohto riesenia. Tak so s tym teda? Ak pridem do budovy so 4 kolikovou zasuvkou, mam si nosit zeleznu tyc a zatlct ju do zeme, aby som mohol PE pripojit samostatne? Prepacte, ak to vyznieva ako nezmysel, ale bezpecnost je pre mna na prvom mieste anerad by som, aby kvoli nejakej chybe vznikli nejake urazy.

Dakujem.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od Frenk » úte 24. kvě 2011 13:51:13

O příspěvek výše o tom píše Aleš, že to není možné a proč a jak to udělat správně. :-) Jinak bych se ptal spíše na fóru http://www.elektrika.cz" onclick="window.open(this.href);return false; , kde dostaneš lepší info, chodí tam i revizní technici apod. :wink:
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Gustav
Uživatel
Uživatel

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od Gustav » úte 24. kvě 2011 15:01:46

:shock: Áno , Tyč ZATLAČ hlboko do zeme a keď nejsi pán ELEKTRIKER ,tak do TEHO NEHRAB :!: lebo ťa to UDRE , ty som.. :idea: =Zvukař Gustav

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od TomasVv » úte 24. kvě 2011 17:05:43

Gustave, to bylo od tebe ošklivý.

Jakékoliv zásahy do elektroinstalace má provádět proškolená osoba a měla by projít revizí.
Pokud použiješ něco nezrevidované a stane se malér, hádej, kdo bude mít malér.

Redukce 4kolík na 5 kolik se samozřejmě používá, ale každý na vlastní riziko, je to proti předpisům!
Nějaké dodatečné přizemnění 5. kolíku nesplní bezpečnostní funkci, tedy je k ničemu (leda pro přizemnění stínění).
A jediné robustní, bezpečně a předpisové řešení je udělat provizorní přívod od hlavního rozvaděče, ten uzemnit na zemící bod budovy
(měl by být v rozvaděči) a poté vše napájet pomocí tohoto rozvaděče, 5žilovým kabelem TN-Ssoustavou s jištěním a chrániči jak má být.
A vše nechat zrevidovat...
Dělám, co mě baví.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od KamilV » stř 25. kvě 2011 7:56:33

Já mám teda v podmínkách, že přívod musí být 5 kolík, jinak akci nejedu. Teď u předposlední akce mi pořadatel nabídl (měli 4 kolíkový přívod), že místní elektrikář uzemní 4 kolík k hromosvodu a tím ke mě dotáhne "plnohodnotný" 5 kolík. Věřil jsem mu. Navíc jsme se dohodli, že jakékoliv škody (na zdraví nebo majetku) ponese na svých bedrech. Nejsem elektrikář, tak ani neumím posoudit, zda je takové uzemnění co k čemu.

Návštěvník

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od Návštěvník » stř 25. kvě 2011 15:48:25

"Prizemnit 4kolik k hromozvodu" ?!? Neprípustne!!! Jediné "čisté" riešenie je provizorka z miestneho rozvadzača tj. že sa PEN hneď na zbernici rozdelí na PE + N

Návštěvník

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od Návštěvník » čtv 26. kvě 2011 10:30:51

Chalani :D Vsetko je to pekne :) Ale jaku som mal ja skusenost :D:D Bol som na akcii :D v takom zapadakove ale priatel bubenik ma pozval :)

:D videli ste niekedy tahat 400V rozvody ktore zacinaju redukciou z 3x 230V :D na 5kolik ? :D:D To som ziral :) Popravde to nie je nic nekale :D mali tam rozvonu skrinu ale nemali 5kolik tak zdejsi zvukar spravil na kolene redukciu z 3predlzovaciek na 5kolik. Rozvodna bola riadne oznacena v revizii tak sa mu nechcelo ju otvarat. Dole proste boli 230V zasuvky s napisom L1 L2 L3 :) Abol zahojeny :D

Skrina mala aj prudovy chranic :) aj riadne 16A istice na fazu .. ale i tak som bol vykolajeny.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od KamilV » čtv 26. kvě 2011 11:26:42

A) No jo, je jaro, v trávě nám žloutnou pampelišky a v textu smajlíci...
B) Nemyslím si, že na spojení 3 oddělených fází do 5 kolíku je něco nebezpečného, jde jen o formu po čem proud poteče...
C) Zároveň ale nevidím důvod proč to dělat, vždyť na těch 400 V jste stejně píchli rozvaděč, který vám to rozprsknul na tři fáze 230 V, ne? Tak proč něco spojovat, abych to pak zase odděloval?

MM

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od MM » čtv 02. čer 2011 11:56:41

No taky přileju trochou do soudku , něco málo přes 2 roky spolupořádám ve Stachovicích na sále diskotékové zábavy a taky jsem řešil 400 voltový přívod eletriky. Jenže ouha v sále není žádná 400 voltová zásuvka, pouze 230 voltové staré zásuvky.
Po domluvě s hospodským že mohu otevřít rozváděč co je nachází na podiu , jsem to vyřešil následovně.
Vzal jsem pětižílový CYSY kabel o průměru 2,5 mm na žílu bez koncovek. Kde jsem fázové vodiče napojil na centrální fázovou svorkovnici v rozváděči a pracovní nulu a zemnící vodič jsem napojil na centrální PEN hliníkovou lištu v rozváděči.
Ve svém podiovém rozváděči jsem fáze napojil na pojistkový modul a pracovní nulu, kabel, na nulovou svorkovnici a uzemňovací kabel na zemnící svorkovnici.
Tímto způsobem mi to funguje spolehlivě a nestalo se mi že by to za akci vyhodilo pojistky nebo jističe na přívodu elektriky do sálu nebo to někoho zranilo :D . Jen jednou jsem si nechtě zmáčknul tlačítko total stop :oops: , když jsem si to spletl s vypínačem od světel. :oops:
Pozn: Přívod do sálu k rozváděši je vedený ještě hliníkovým 4 žílovým kabelem neznámého průměru vodiče na žilu. :D

Frenk
Uživatel
Uživatel

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od Frenk » čtv 02. čer 2011 13:26:51

Tímto způsobem mi to funguje spolehlivě a nestalo se mi že by to za akci vyhodilo pojistky nebo jističe na přívodu elektriky do sálu nebo to někoho zranilo :D
Jenže o to nejde, to takhle funguje kdejaká prasárna. Ale jak se něco stane, třeba závada v kytarovém zesilovači muzikanta, tak budou kontrolovat vše. A bude to na tebe pokud to co píšeš není podle předpisů a že to roky fungovalo pak můžeš vyprávět roky každý den svým spoluvězňům.
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

MM

Jak na rozvod elektřiny?

Příspěvek od MM » čtv 02. čer 2011 23:34:08

Frenku pohled na svět z kriminálního areálu mě neláká , taky dobře jsem si vědom , že kdybych měl neco dělat co nevyhovuje platným předpisům, tak to dělat nebudu.
Jenže jak byste to udělaly vy kdyby v sále nebyla eletrická 400(380) voltová zasuvka , ale měl jsi k dispozici pouze třífazovou přípojnou lištu a PEN hlínikovou lištu v rozváděči na podiu??
Co se týče problémů nesprávně fungujicí techniky od vystupujicích jsem asi před rokem zažil, jak jednomu dji probíjelo napětí z počítače, to vše jsem zjistil před napojením před zvukovkou . No a dopadlo tak že jsem zašel za pořadatelem oznámit že pozvanému dji neumožním vystoupit a napojit se do mojí techniky z duvodů probíjení PC dotyčného dje. Naštěstí jeden z mála pořadatelů který souhlasil a dj jel domů. Než zapojím vystupujicho techniku do svojí techniky , tak si pečlivě zkotroluji správnou funkčnost techniky vystupujícího. Tak též si to hlídám i během vystoupení.
Před každou akci kontroluji funkčnost svých napájecích linkových...kabelů včetně zvukové techniky bo vím že je bezpečnost na prvním místě.
CO MOHU DoPORUČIT JE MÍT V PODIOVÉM ROZVÁDĚČI STYKAČE KTERÉ SLOUŽÍ JAKO ODPOJOVAČ HLAVNÍHO PŘÍVODU NAPAJENÍ A MÍT NA PODIUM ROMÍSTĚNY V SÉRII S ROZVÁDĚČOVÝM TOTAL STOP TLAČÍTKA ,ZAPOJENÉ DALŠÍ ČERVENÉ TLAČÍTKA TOTAL STOP K ZHOZENÍ STYKAČŮ S ČITELNÝM NÁPISEM ,,V NEBEZPEČÍ VYPNI. TAK JAK TO MÁM JÁ.

Odpovědět

Zpět na „Elektroinstalace“