50tka

100-230-400 V..., rozvaděče, jištění, kabely, předpisy, oprávnění apod.
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Elkon2
Uživatel
Uživatel

Re: 50tka

Příspěvek od Elkon2 » pon 15. lis 2010 18:25:35

Pánové dám něco kdobru. Z toho vše vychází.
Přílohy
c. 73 o VTZ.pdf
Vyhl 73.
(174.57 KiB) Staženo 194 x
50_1978 Sb.doc
Vyhl50/1978sb
(92.5 KiB) Staženo 166 x
R. Král... příznivec zvukové techniky

Elkon2
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Elkon2 » úte 16. lis 2010 9:53:05

Ještě jednu poznámku.
Síťová část, tj. rozvody souvisejíci s jevištěm, sálem které nejsou pevně uloženy
se posuzují jako provizorní el.zařízení!
Je potřeba mít aspoň revize všech komponentů(revize spotřebičů
a prodlužovacích přívodů).
Za stav pevné instalace v budově odpovídá provozovatel resp. majitel budovy.
Připojení se přímo z rozvaděče z pod svorek nějakého jistícího prvku neexituje
a pokud ano berete vsechny případné důsledky na sebe.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » úte 16. lis 2010 12:52:31

A kdo zodpovida za vylomeny kolik v zasuvce/prodluzovacce? To zhulene DJ hovado co to vylomilo, majitel prodluzovacky, nebo zvukar - zamestnanec? :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Elkon2
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Elkon2 » stř 17. lis 2010 11:05:08

Ten kdo dovolil jejeho vylomení.
Pokud se aparatura půjčuje je potřeba prohlídka při předání i převzetí zařízení
a ještě lépe když zařízení instaluje a spustí kvalifikovaná osoba.
Pokud prodlužovák poškodil "DJ.travkař" tak ať jej zaplatí.
Jinak já bych nedovolil aby si kdokoliv bez mého vědomí cokoliv zapojoval.
Pokud se jedná o zvukaře-zaměstnance který instaloval zařízení měl si v tomto
udělat pořádek.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » stř 17. lis 2010 13:43:58

Tedy vubec te nechapu. Nejaka jasnejsi odpoved by nebyla ? Vylomeni samozrejme nikdo nedovolil proste to zhulene prase si to vylomilo samo. Pokud nekomu dam funkcni bezpecnou prodluzovacku, on ji poskodi tak ze hrozi nebezpeci urazu el. proudem, jedna se podle me o trestny cin obecneho ohrozeni a zodpovednost za nej nese ten, kdo to ponicil. Tedy DJ. Je to tak nebo je to jinak ??

Gustav
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Gustav » stř 17. lis 2010 15:50:27

Za stav zařízení , zodpovídá ZVUKAŘ jakožto majitel a provozovatel [-o< jako i za instalaci PA ohledně bezpečnosti provozu, proto má zkoušku 50 osoba znalá - Zvukař Gustav

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » stř 17. lis 2010 16:50:13

Gustave nauc se cist. Nejsem majitel, kdyz jsem zamestnan. :!: I kdyby jo tak zodpovidat za to muzu, ale pokud to nekdo znici, tak asi tezko. Zodpovida snad CEZ za zivot cloveka, kdyz jim reze kabely VN ??

Pavel Sokolovna
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sokolovna » stř 17. lis 2010 18:22:09

Pokud se nepletu, musí mít (nejen) prodlužovák 1x za rok revizi a před použitím má být zkontrolován, zda není poškozen. Ty revize by podle mě byly první věcí, po které by vyšetřující orgány šly.
Zhuleným DJ a jiným existencím, co si neváží zdraví a života a likvidujou PE vodič bych LÁMAL RUCE.

Elkon2
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Elkon2 » čtv 18. lis 2010 9:40:30

Elkon2 píše:A kdo zodpovida za vylomeny kolik v zasuvce/prodluzovacce? To zhulene DJ hovado co to vylomilo, majitel prodluzovacky, nebo zvukar - zamestnanec?
.....odpověď zní: zvukař-zaměstnanec který musí mít vyhl50 §5(vyučen v el oboru nabo USO) minimálně, protože OBSLUHUJE EL.ZAŘÍZENÍ a jeho zaměstnavatel-nadřízený musí mít minimálně §8(řízení činosti dodavatelským způsobem)

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » sob 29. led 2011 14:29:41

To by me zajímalo který dramaturg klubu má $8 :D ? Já $5 mám ze školy :-) . To včera byl u nás revizák, a samozřejmě tu vylomenou nám neschválil, musí se opravit a to na naše náklady. Takže je to u nás pěkný Kocourkov. Někdo cizí zničí, klub zaplatí. :( Asi taky začnu ničit cizí věci......

Pijan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pijan » pon 31. led 2011 2:27:18

Můžeš to po něm chtít uhradit. Soudně vymáhat však až nad 5 000Kč, tak jestli ti nevytrh zrovinka zlatej kolík z oblíbenýho diamantovýho psa, tak bych mu toho psa akorát omlátil o hlavu.
Jinak taky se přiklánim k tomu, že kdyby se něco stalo, odnes by to zvukař nebo jevištní technik, protože by DJ neměli nechat čimkoli jakymkoli způsobem manipulovat. Vzít, připojit a zakázat na cokoli mimo něj hrabat. Ale pokud by se DJ i přes to v nestřežený okamžik dopustil tý čuňačiny s kolíkem a došlo k neštěstí, tak by to beztak odskákal technik, protože ho spustil z očí, málo kontroloval, nezamezil a bum ublížení na zdraví/zabití z nedbalosti jak z čítanky. To, že DJ se mohl dopustit obecního ohrožení s následkem je jedno, protože subjektivní stránku mu stejně nikdo nedokáže, nebyl řádně poučen a od hlídání jsou tam jiní. Jiná věc by snad mohla být, kdyby DJ měl 50tku, koneckonců obsluhuje taky svym způsobem elektrické zařízení...
Mno vzhledem k tomu, že jsme v Čechách, tak vyhraje dražší právník, o tom žádná :D Naštěstí jsem měl štěstí na slušný a pohodový DJ, ale na tohle se ještě pozeptám znalejších, to je dobrý vědět...
Radši, ale tomu předcházet - při podezření, aby člověk pomalu gafoval zástrčky hned po zapojení.. #-o

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » pon 31. led 2011 14:54:48

No když jsme měli školení bezpečnosti práce tak pán říkal že by jsme neměli ani připojovat do sítě zařízení jiné než zaměstnavatele. Takže by u nás neměl nikdy hrát žádný DJ ani kapela. :-) Ještě jsem totiž neviděl, že by to to někdo měl......:-) Můžou si zahrát leda tak na nedávno koupené akustické piano :D . Ale přijde mi to divné, my jako klub bychom měli mít zodpovědnost jen za své rozvody, zařízení, prodlužovačky. A kapely a DJ taky jen za ty své. Tj. pokud u nás někoho zabije jeho kytarové kombo, my ukážem revizní zprávu že máme vše ok, tak je jen blbost toho kytaristy že nemá v pořádku své věci. Jinak by se to mohlo hodit rovnou třeba na rozvodné závody, ze nás neměli připojovat(kdybychom neměli vše ok), nebo rovnou hodit třeba až na ředitele temelína že se neměli připojovat k té rozvodné soustavě. :-)

dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin » pon 31. led 2011 15:02:01

hm...my jsme asi před dvouma rokama hráli v jedný hospodě, došlo tam ke zkratu, nám vylítl apec a celá hospoda ve tmě...pak se ukázalo, že chyba vznikla v kuchyni...a nás nikdo ani omylem nekontroloval, zdali máme 50ku, když cpeme apec do elektriky...tak nevím

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » pon 31. led 2011 15:38:38

Podle mě 50tku mít nemusíš, nemluvil o tom ani bezpečák na školení. Jsou to jen normální zařízení, které jen obsluhuješ a max . zapojíš do zásuvky tedy podle mě nepotřebuješ ani $4 kde už se mluví o práci na zařízení bez napětí. Nesmíš, ale samozřejmě zařízení rozebírat, něco v něm přepojovat atd. Jen tvé zařízení, rozvody, by měli mít elektrorevizi.

Host - revizák

50tka

Příspěvek od Host - revizák » sob 26. úno 2011 23:10:10

Vážení,
každý z Vás, který nakupuje jednotlivá zařízení - mixážní pult, zesilovače, efekty atd. po částech, které spojuje v jeden celek, se stává de facto výrobcem nového zařízení, jehož parametry jsou dány vlastnostmi jednotlivých komponent. A to bez ohledu na to, že jednotlivé části jsou schválenými komponenty. Z toho plyne, že za bezpečný provoz celku odpovídáte Vy. K této práci je třeba mít alespoň §6 vyhl. 50/78 Sb. a nad Vámi by měl být někdo, kdo má §8 - řízení prací dodavatelským způsobem. Znovu zdůrazňuji, že za bezpečný provoz celku odpovídáte VY a to se VŠEMI důsledky z toho plynoucími. Ad absurdum odpovídáte i za uskřípnutý kolík pomateným DJem. Bohužel je to tak, a nikdo Vám to neodpáře. To je Vaše zodpovědnost. Dále všechny komponenty připojované k síti 230V podléhají jako spotřebiče pravidelným revizím z hlediska bezpečnosti provozu. Zrovna tak všechny pohyblivé přívody, prodlužovačky atd. a to i ty, které používají muzikanti u svých komb, kláves atd. Tyto revize smí provádět POUZE revizní technik, tedy člověk s Osvědčením dle §9 vyhlášky, kategorie minimálně E4. Termíny jsou jednoznačně dány příslušnými předpisy.
Pro informaci §9 má platnost 5 let, §§5-8 pouze 3 roky. To, že k volné živnosti zvukaře atd. nepotřebujete příslušný § vyhlášky je hluboký omyl. To vyžadují jiné předpisy a zákony, a je pouze na Vás, zda je respektujete či nikoliv. V podstatě každý z Vás, kdo zvučíte na živnostenský list či jiný podobný podklad, MUSÍTE mít k této činnosti Oprávnění, které vydává Technická inspekce ČR, jakožto orgán státního odborného dozoru. Ovšem i zde platí to hezké české - kde není žalobce, není soudce. Ovšem jen do prvního průšvihu. Pokud jste zaměstnanci firmy, pak za toto odpopvídá tato firma.
Někde jsem tady četl, že .... mám §6 ze střední školy. To je nesmysl, protože na §6 je třeba praxe, kterou studiem nezískáváte. Co se týče OSVČ, pak délku praxe většinou prokazujete čestným prohlášením. Ono to asi, zejména u mladších ročníků, ani jinak nejde.

Jsem náhodný účastník tohoto fóra a nevím, kdy se tady opět objevím, ale některé názory zde publikované jsou přímou poukázkou do kriminálu. Ale kde není ... až do prvního prů.....

Jen tak mimochodem - kdo z Vás nikdy nevzal do ruky měřící přístroj a nestrkal měřící hroty do zásuvky nebo i jinam? Kdo z Vás nikdy např. neodkrytoval mixážní pult, či jiné zařízení, za jakýmkoliv účelem? To v žádném případě není obsluha zařízení, na kterou se tady také někdo odvolává.

Omlouvám se , pokud jsem někomu vzal iluze, ale nedalo mi to. Doporučuji prostudovat předpisy související s bezpečností elektro, možná někteří z Vás budou dost překvapení, co všechno by měl zvukař respektovat a znát.

Přeju dobrý zvuk bez problémů a hlavně bez průšvihů z bezpečnosti práce.

Odpovědět

Zpět na „Elektroinstalace“