Co vše z hardwaru může nahradit jen počítač?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
amatér
Uživatel
Uživatel

Co vše z hardwaru může nahradit jen počítač?

Příspěvek od amatér »

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, když se dneska nahrává do PC přes zvukovku, tak co vše se dnes už používá v PC a ne "extérně" ? Komprese, gate, ekvalizér....prostě všechno? Nebo jsou stále věci, které na kompu nejdou udělat v domácím studiu? Díky moc
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

V PC uděláš všechno.
A právě v domácích podmínkách máš šanci to udělat lépe než na hw. Sehnat dobrý free plugin je jednodužší, než sehnat drahý hw přístroj.
Jen si pohlídej správné urovně signálu.
Dělám, co mě baví.
amatér
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od amatér »

Chceme udělat takové demo kolektivně a právě kamarád má Macbook Pro 17", kde má program Logic Pro -> nemáte tu někdo s ním zkušenosti? Je tam vše, co je potřeba pro kvalitní nahrávku? Díky
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Asi tě nepotěším, ale pro kvalitní nahrávku je potřeba někdo, kdo tomu rozumí.
jinak vám můžu slíbít, že uděláte všechny začátečnické chyby a utratíte peníze za věci, které nebudou mít kýžený efekt.
Dělám, co mě baví.
amatér
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od amatér »

Přesně takovou odpověď jsem čekal a přesně na to jsem se neptal.
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

amatér
V kolika stopách...?
amatér
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od amatér »

zvukovka má 12 vstupů, celkové demo by mělo být kytara, druhá kytara, basa a bicí - tam ještě nevím na kolik stop to budu nahrávat, nejspíš kopák, céčko, přechod, kotel a činely (hajtka, crashe, ride, china), co se týče způsobu nahrávání činelů tak nevím na kolik a jestli céčko brát i zespod a jak na kopák....jsem prostě amatér, co do toho půjde po hlavě do prd** :)
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

To:TomasVv
odpověď jsi dal dobrou...někdo by tomu rozumět měl...ale když chci jen stáhnout namixovaný zvuk z pultu do PC...abych to mohl přehrát a pak korigovat v kapele vokály a instrumentální podklad...co potřebuji? Prostě si jen poslechnout záznam zvuku na zkoušce...mám v mixu hotový zvuk a mám PC s integrovanou zvukovkou...chápu, že musím převést audio na data...potřebuji jen tento hotový sound uložit do PC a pak ho přehrát klukům (tedy i sobě)
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

amater píše:....jsem prostě amatér, co do toho půjde po hlavě do prd**
... v tom pripade durazne doporucuju prizvat nekoho kdo te z ty "prd**" bude schopen posleze vytahnout. Pak je jeste mnohem slozitejsi a casove narocnejsi metoda: hodne studovat, hodne cist, ptat se jen na veci ktery jsi nikde ke cteni nenasel nebo se pripadne prihlasit na nejakej kurz.
dovicin píše:...ale když chci jen stáhnout namixovaný zvuk z pultu do PC...abych to mohl přehrát a pak korigovat v kapele vokály a instrumentální podklad
... pokud to mas jednou v mixu smichany do stereo vystupu tak uz toho moc neukorigujes, tedy alespon co se pomeru tyce. To bys musel nahravat po stopach, nebo alespon po skupinach (pres podskupiny, pres auxy ap.).
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

amater
Bez urážky....
Přečetl jsem si pro zajímavost tvoje příspěvky zde na fóru. To proto, jelikož jsem nabyl dojmu z tvých dotazů, že v tom hodně plaveš (potápíš se). Nemýlil jsem se v úsudku.
Safa mě předběhl....připojuji se už jenom jeho slovy.... :wink:

... v tom pripade durazne doporucuju prizvat nekoho kdo te z ty "prd**" bude schopen posleze vytahnout. Pak je jeste mnohem slozitejsi a casove narocnejsi metoda: hodne studovat, hodne cist, ptat se jen na veci ktery jsi nikde ke cteni nenasel nebo se pripadne prihlasit na nejakej kurz.

Tohle fórum ti může hodně pomoci, ale je fakt potřeba nejdříve nasát někde samostatně nějaké základy, povědomí o této problematice.
dovicin
Uživatel
Uživatel

Re: Co vše z hardwaru může nahradit jen počítač?

Příspěvek od dovicin »

2safa
nevyjádřil jsem se asi jasně. korekce jsem myslel nikoliv v už natočeném zvuku kapely, ale v kapele samotné, tedy live, přímo na zkoušce, prostě poslechnout si, kdo co zpívá nebo hraje falešně a na tom pak dál pracovat, nejde mi o nahrávky, které by se archivovaly nebo z nich snad bylo CD nebo tak nějak. jeno zaznamenat zvuk skupiny, pak si ho poslechnout a nazkoušet všechno, co bylo špatně, líp. není to moc o zvukařině, ale vlastně ano...
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Ve vsi ucte k dotazujicim se, ale nektere otazky opravdu nelze zodpovedet. Treba prave tato " co je potřeba pro kvalitní nahrávku". Je to jako by jsi se zeptal "chci si postavit letadlo, aby litalo, nemusi doletet daleko ale musi uvezt 12 lidi. O letadlech nic nevim, jen jsem v nem parkrat letel". Na tuto otazku taky nelze odpovedet tak, aby jsi jej mohl postavit. Nezbyde ti, nez si sehnat kamarada konstruktera, ktery ti jej navrhne, pomuze organizovat jednotlive profese. Radu veci od nej odkoukas a treba si podle nejakeho navodu budes delat sam nektere konkretni aktivity pri stavbe.

Ale sam, jen s dotazem na foru to letadlo proste nepostavis. A s tvou otazkou je to podobne. Budto stravis hodiny elaborovani ( a kdyz se zeptas na konkretni problem na ktery si narazil, urcite ti nekdo odpovi), nebo si to nechas od nejakeho kamarada zapojit a vysvetlit. Nebo si koupis nejaky uzivatelsky privetivy nekolika stopy rekorder, nebo nejaky digitalni mix s moznosti nahravani po stopach.

Ale otazku polozenou tak jak jsi ji postavil proste zodpovedet nelze, aniz by jsi nenapsa odpoved fomrou knihy.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od TomasVv »

dovicin píše:To:TomasVv
odpověď jsi dal dobrou...někdo by tomu rozumět měl...ale když chci jen stáhnout namixovaný zvuk z pultu do PC...abych to mohl přehrát a pak korigovat v kapele vokály a instrumentální podklad...co potřebuji? Prostě si jen poslechnout záznam zvuku na zkoušce...mám v mixu hotový zvuk a mám PC s integrovanou zvukovkou...chápu, že musím převést audio na data...potřebuji jen tento hotový sound uložit do PC a pak ho přehrát klukům (tedy i sobě)
Tedy snímáš zkoušku kapely na mikrofony do pultu a výsledný mix chceš nahrát do PC. Pro potřeby kontroly bych neřešil zvukovku ( i když nějaká externí maudio apod by byla fajn) a podle výstupu na pultu bych dal do kupy kabel do PC (line-in malý jack).
Otázkou je, jestli lepší službu neuělá malý reckorder, ale pokud si pohlídáš mix (na sluchátka, kontrla záznamu) mohlo by to stačit.
Dělám, co mě baví.
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Pro ucely zaznamu cele kapely ze zkousky pro budouci poslech pouzivame toto: http://www.music-city.cz/tascam-dr-100- ... -9863.html. Funkce dostatecne, bez problemu, zvuk prijatelny, nekdy jedeme na linku nekdy přes mikrofony. Obojí dává trochu jiny zvuk a trochu jiný pohled na muziku. Lze doporučit. Mimochodem to z muzikantskeho pohledu přináší zajímavé poznatky a nasledně napady na zlepšování. Dá se pořidit i levnejší verze, ale s nimi zkušenosti nemam.
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

hm...ten malý tascam nevypadá špatně, ale přijde mi lepší pořídit si klasický deck, jdou sehnat za míň než polovic jeté, je pravda, že na nich na všech odchází pohony pásku a zvuk je tím pádem ztracený. Včera jsem udělal pokus, jak psal Tomáš. Z mixu 2TK out RCAčkama Y kabelem na malý jack do PC, tam mám jakýsi DMAX studio software a Diamond Cut, kde lze nahrávat stereo s možností ovládání vstupu pouze na výstupním konci, tedy na mixu, abych nebyl v klipech (který ten Diamond má). Zvuk mi pak vyšel trochu jinak, než jsme zvyklí z odposlechů, nicméně pro účel zkoušky postačí. Akorát mne s**e, že PC je daleko od mixu, manipulace je nutná přes prodlužku malého jacku, ale chudák zvukař se už těch kabelů prostě nezbaví :)
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“