Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • powersoft nakup
Uživatelský avatar
gabluk
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 246
Registrován: stř 30. čer 2010 8:03:19
Bydliště: Melnik
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od gabluk » úte 11. led 2011 14:39:17

Diky za radu. Hned odpoledne to vyzkousim....

kalfar
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 241
Registrován: ned 19. srp 2007 16:21:00
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od kalfar » úte 11. led 2011 14:56:51

My digitál nemáme, ale myslím si, že to co popisuješ, by se dít nemělo. Takovéto chování by se dalo tolerovat někde kolem -30/-40dBFS ale ne tam, kde by měl mít mix své optimum.

Na jakém mixu tento jev pozoruješ? A není tu možnost, že v tom případě vstupy nepracují optimálně, ty potom nakroutíš EQ a když předzesilovače stáhneš, změní se zvuk před EQ k lepšímu, ale po zásahu EQ je to horší?
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Uživatelský avatar
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1190
Registrován: pon 25. čer 2007 21:19:01
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od TomasVv » úte 11. led 2011 18:13:45

Čistě teoreticky, pokud má převodníck rozlišení 24bitů a ty se pohybuješ na -25dBFS (to je jako bys byl -5dB u pultu cozvládá +20dB), tak se připravíš o těch pár bitů s nejmenší relativní chybou.
Nízkým gainem ten převodník vlastně degraduješ třeba na 16bitový a to už je poznat.
Dělám, co mě baví.

Uživatelský avatar
Jose1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 638
Registrován: stř 20. kvě 2009 19:31:19
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od Jose1 » úte 11. led 2011 18:17:29

Analog....
Klika faderu stažená. Nastavím gain tak aby mě šel pod nulu, kontroluji přes PFL. Teď mám na vstupu optimální signál a můžu s ním dále pracovat, routovat.
S masterem na 0dB.
Vyjedu s klikou kanálu....dodělám korekce.....zkontroluji gain znovu....jdu na další nástroj :wink:

kalfar
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 241
Registrován: ned 19. srp 2007 16:21:00
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od kalfar » úte 11. led 2011 19:01:57

TomasVv píše:Čistě teoreticky, pokud má převodníck rozlišení 24bitů a ty se pohybuješ na -25dBFS (to je jako bys byl -5dB u pultu cozvládá +20dB), tak se připravíš o těch pár bitů s nejmenší relativní chybou.
Nízkým gainem ten převodník vlastně degraduješ třeba na 16bitový a to už je poznat.
Můžeš to ještě víc rozvíst, furt to nechápu... A proč se o tom nepíše třeba v návodech k mixu? Nebo proč jsem to nikde neviděl dělat naživo? Připletl jsem se na pár akcí, kde měli iLive-T a na gainu nebyli přes nulu, možná jen bicí sem tam ustřelili. Není to záležitost právě jen těch nejlevnějších digitálů?

Já chápu, že kdyby signál byl velmi potichu, třeba kolem -80dBFS, tam už by to bylo znát. Ale pokud máš mix, který má dynamický rozsah 110-120dB na vstupu, a ty se pohybuješ kolem -15dBFS, tak bych nepředpokládal, že tam bude taková změna, která bude slyšitelná.

Jinak tě chci varovat, dBu a dBFS se nedají mezi sebou takhle přepočítávat, mám tu návod k Vi1, kde max je +23dBu, ale 0dbU je -18dBFS a právě tohle číslo se tam udává jako optimum...
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Uživatelský avatar
Fyla
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 904
Registrován: stř 09. črc 2008 15:58:11
Bydliště: براغ

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od Fyla » úte 11. led 2011 23:44:00

TomasVv píše:Čistě teoreticky, pokud má převodníck rozlišení 24bitů a ty se pohybuješ na -25dBFS (to je jako bys byl -5dB u pultu cozvládá +20dB), tak se připravíš o těch pár bitů s nejmenší relativní chybou.
Nízkým gainem ten převodník vlastně degraduješ třeba na 16bitový a to už je poznat.
To je taky relativni. Idealni modulace v digitalu je stejna jako u analogu - 0dBu, coz je po kalibraci na 1kHz -20dBFS a to hned z nekolika duvodu. Kdyz budes vyuzivat plny dynamicky rozsah prevodniku, jednak hrozi clip (v lepsim pripade softclipping) a dochazi ke zkresleni spickovych hodnot (interspample peaks), ktere se v hudebnim signalu vyskytuji v nemalem mnozstvi a maj celkem velky vliv na barvu zvuku. Samozrejme je to jedno u bigbeatu, ale na vaznou hudbu a jazz... Navic treba muj pult nema ciste logaritmicky pomer mezi "gainem prevodniku" a gainem preampu. V cele skale gainu preampu se nekolikrat prepina "citlivost" prevodniku - prave proto, aby se dosahlo idealni modulace na v AD casti.
Nicmene jsem se taky jednou zdesil, ze je nekde neco v neporadku (s sumem). Po spektralni analyze jsem zjistil, ze se jedna o sum retezce "preamp - ad prevodnik" -140dBFS. Jak jsou ty naroky na kvalitu zkreslene, ze? :-)

Uživatelský avatar
gabluk
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 246
Registrován: stř 30. čer 2010 8:03:19
Bydliště: Melnik
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od gabluk » čtv 13. led 2011 9:45:46

J.J. píše:Gain nastavíš tak aby vybuzení preampů bylo pod nulu - vnitřní procesory digitálních pultů většinou pracují s větším dynamickým rozsahem (bitovou hloubkou) než převodník takže interní přebuzení od EQ apod až tak moc nehrozí (ne že by to nešlo). Pokud někdo vehementně touží po srovnání faderů do nuly tak to jde většinou vnitřním digitálním trimem.
Tak jsem to vyzkousel, nastavil jsem gain tak aby se vstupní signál pohyboval pod "nulou". Master byl taky na nule. Kdyz jsem ale pridal fader (nastroj ma treba solo), tak uz to na vystupu bylo na hranici zkresleni. Kde delam chybu?

utkva
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 53
Registrován: ned 21. bře 2010 8:34:20
Bydliště: Brno, Blansko

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od utkva » ned 16. led 2011 13:44:08

ahoj
výborný video návod Jak nastavit gain je zde od Soundcraft.

http://www.soundcraft.com/support/video ... c=3&vid=75

a super je taky PDF příručka na
PRO AUDIO LEARNING ZONE
Guide to Mixing http://www.soundcraft.com/support/gtm.aspx

Vřele doporučuji vidět všechna videa. Je tam skvěle ukázána základní práce s mixpultem.
Příručka je také bezvadný zdroj informací a je doplněna výstižnými ilustracemi zapojení.
Super především pro začínají v oboru.

Petr

Uživatelský avatar
gabluk
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 246
Registrován: stř 30. čer 2010 8:03:19
Bydliště: Melnik
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od gabluk » ned 16. led 2011 19:31:39

Pozor: Plati pro analogove pulty, alespon co se gainu tyce. Digital se v ohledech nastaveni citlivosti vstupů chova jinak.

Frenk
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 691
Registrován: stř 27. srp 2008 12:14:05
Bydliště: Opava

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od Frenk » ned 16. led 2011 21:56:44

<offtopic>Z to prvního Soundcraft videa mám pocit, že by se kluci od Soundcraftu měli nejdříve podívat na video jak umisťovat reprobedny :D </offtopic>
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

kalfar
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 241
Registrován: ned 19. srp 2007 16:21:00
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od kalfar » ned 16. led 2011 22:54:23

<offtopic> Vzhledem k tomu, že problémy tam může dělat jen jeden zpěv a možná ta španělka, tak umístění beden bych neviděl jako takový problém. Navíc hudba není žádnej vytavenej nářez a lehký zpoždění na výhybce taky může pomoci ;) </offtopic>
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Frenk
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 691
Registrován: stř 27. srp 2008 12:14:05
Bydliště: Opava

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od Frenk » ned 16. led 2011 23:20:25

<offtopic>No kdyby přišlo dopředu 100 lidí tak maj po výškách, ale je fakt že vzhledem k nudnosti kapely by to nemuselo vadit :-) </offtopic>
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Uživatelský avatar
Jose1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 638
Registrován: stř 20. kvě 2009 19:31:19
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od Jose1 » stř 19. led 2011 17:29:16

gabluk
Nějak mě uniklo, bavíme se o analogu mixu?
Můžeš si na mixu postupně očuchat signál (PFL, AFL) tak jak ti běhá mixem?
Podle toho by jsi na to mohl přijít.
Jestli tam máš po cestě zainzertovaný někde EQ/COMP, dá se i na nich regulovat in/out level.

Uživatelský avatar
gabluk
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 246
Registrován: stř 30. čer 2010 8:03:19
Bydliště: Melnik
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od gabluk » stř 19. led 2011 20:16:23

Piseme o digitalu. Samozrejme jsem stahl gainy na vstupech (kompresory byly v tomto zkouseni vypnute) a chodilo to dobre. Jen jsem reagoval/testoval doporuceni vyse uvedene, dat gainy na vstupech tesne pod nulu. Toto mi proste nefunguje.

Uživatelský avatar
Jose1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 638
Registrován: stř 20. kvě 2009 19:31:19
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastavit gain? (dva různé přístupy)

Příspěvek od Jose1 » čtv 20. led 2011 13:27:24

Aj....tak nemohu sloužit, jsem digitální analfabet....! :D

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“