Dotazy na 4 a 8ohmová repra

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
bob

Dotazy na 4 a 8ohmová repra

Příspěvek od bob »

Chci se optat, jestli je nějaký rozdíl, když bedna udává 500 w při 4 ohm nebo při 8 ohm? Umí řada cpx od crestu 4 ohm můstek? Stane se něco, když do 4 ohm repráků pustim 8 ohm? Rozdíl paral. a můstek zapojení? Jsem začátečník, tak mě tady prosím neukamenujte.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotazy na 4 a 8ohmová repra

Příspěvek od blaha »

No jen proto, že jsi začátečník, vše už tu bylo napsáno.

Co se týká CPX, tak 4ohm můstek neumí, dá se to taky dohledat na netu a není to problém.

Pro připojení platí, že nejde připojit bedny s nižžší ohmáží na zesilovač který to neumí, obráceně to neva akorát se ti snižuje výkon (je to podle parametrů zesilovače).

Rozdíl mezi 4 a 8 ohm bednamy se stejnými parametry není žádný, liší se to jen v tom, jakej zesilovač pro ně potřebuješ. Výhoda 8 ohm je v tom, že můžeš většinou pověsit až 2 bedny na kanál, nebo jednu na můstek (platí pro zesy, který neuměl 4ohm můstek nebo 2x2ohm).
Jsou tam i menší úbytky na kabeláži, např. když budeš mít 4ohm bednu a kabel bude mít odpor 1ohm, přijdeš o 20% výkonu, při 8ohm bedně a stejným kabelu jen o 11%.
4ohmový bedny jsou osazeny většinou 2 8ohmovýmy reproduktory, což může být, ale je potřeba si u nich ohlídat citlivost, viz. níže.
Ale nejdůležitějším parametrem bedny nejsou ani waty ani ohmy, ale citlivost dB/1W/1m.

Pro shrnutí zjednodušeně několik pravidel ať už se nikdo nemusí ptát:
- bedna s jedním repro by měla mít citlivost min. 100dB/W/m
- bedna s dvěma repro by měla mít citlivost min. 103db/W/m
- každý 3dB navíc znamená zdojnásobnění aparátu
- RMS je udávaný výkon při konstantním signálu (sinusovka) - většinou udávaná hodnota v nabídkách
- Programm je maximální výkon pro zvukový signál (není konstantní) = 2xRMS
- PEAK je max. hodnota, kterou repro zahraje po určitý zlomek doby než odejde na věčnost = 2xProgramm nebo 4xRMS
- zesilovač by měl mít ideálně výkon, pro dané ohmy bedny někde mezi RMS a Programm

Příklad:
Pro zesilovač Crest CPX-2600 (2x500W@8ohm, 2x750W@4ohm, 1x1550W@8ohm) bych použil bedny s těmito min. parametry:
a) 2ks 2CH min. 300W(RMS)@8ohm
b) 2+2ks 2CH min. 200W(RMS)@8ohm
c) 2ks 2CH min. 400W(RMS)@4ohm
d) 1ks 1CH min. 800W(RMS)@8ohm

nebo pro bedny 500W(RMS)@8ohm můžeš použít zesilovač s parametry až 1000W@8ohm na ten daný kanál/můstek, pro 4ohm platí to samé akorát si zaměň 8 za 4
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Jako vždy BLAHA... jo :-).

Jen bych doplnil, že slabší zesilovač silnější bedny taky NĚJAK uhraje, ale ideální to není. Na sub boxech je to znát většinou více než na hi boxech.
bob

Příspěvek od bob »

takže, když připojim 2 bedýnky, každá po 8 ohm = 4 ohm, na zesík, který umí pouze můstek 8 ohm, tak bedýnky mně odejdou do věčných lovišť? :D
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

No moc k smíchu to není, bedýnky to pravděpodobně přežijou, spíš odejde zesilovač, pokud nemá dostatečně kvalitní zabudované ochrany.

A pokud je má, tak ty bedny prostě odpojí a stejně to hrát nebude.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

no kurňa...blaha, supr přednáška. te´d je mi jasný, proč nechtěl hrát zesík na bedny, keré byly silnější než on chudák malej...ochrany si prostě jeli svou a na výstupu ani hlásek...člověk se učí furt #-o
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Nic ve zlým, přátelé, ale téměř v každým manuálu k zesilovači je tenhle základní vztah popsanej...

Než se do něčeho pustím, čemu nerozumím, tak si sakra ten manuál aspoň pročtu, ať nedopadnu jako ta blondýna, co pořád nosila na hlavě sluchátka.

Jednou jí ty sluchátku někdo sundal a ona se skácela k zemi mrtvá.

Přivolaný záchranář byl zvědavý a tak si nasadil sluchátka a slyšel: nádech, výdech, nádech, výdech...

Hezkej weekend přeju :-)
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK »

dovicin píše:no kurňa...blaha, supr přednáška. te´d je mi jasný, proč nechtěl hrát zesík na bedny, keré byly silnější než on chudák malej...ochrany si prostě jeli svou a na výstupu ani hlásek...člověk se učí furt #-o
silnější? pokud to bylo vatáží, tak jen hrály mín,
pokud odporem nahoru hrály jestě mín,
pokud dolů... tak si měl pravdu.
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

bedny 200W na 8 ohm, zesák 100W na 4 ohm, tedy cca 70W na 8 ohm chvilku jel a pak už ne :( když na něho zapojím moje hifi bedny 95W hudební a 60W DIN na 8 ohm (jsou to moc staré ale pořád kvalitně hrající technics třípásmovky), tak zesák signál do nich dává a bedny hrajou, sice ledky koncáku skoro spí, jenom občas blikne jedna nebo dvě, ale hraje to. kdežto když zesák napojím na ty dvoustovky, ani ťuk. tak si myslím, že je to jak píše blaha, že ochrany prostě do silných beden (vůči zesilovači myslím) signál nepustí, že to zablokujou...co?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tím to nebude a taky to tak nebylo ani napsáno, ani myšleno, když maj bedny větší ohmáž, tak by to zesu vadit nemělo, když maj i víc watů, taky ne, pokud by měly míň watů, mohlo by to vadit spíš bednám.

V tomhle případě bych se spíž zabýval myšlenkou jestli opravdu těch 8 ohm mají, jestli třeba není prošvihnutá cívka na repráku, nebo něco blbě zapojenýho na bednách.
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

blaha: s bednama jsem nic nedělal a s koncákem taky ne. hrálo a nehraje. je možné, že někde během přepravy došlo k poškození některé bedny, ale proč tedy zesák najednou vůbec nereaguje...zapojení paralelní...ani jeden kanál nic...nemám kde vzít jinej dobrej koncák a vyzkoušet, jestli bedny jedou na jinej apec...asi by to chtělo. poohlídnu se. vypadá to, že jsem tvůj příspěvek pochopil blbě...to mě štve a omlouvám se, jinak nic ve zlým 8)
Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk »

ochrany prostě do silných beden (vůči zesilovači myslím) signál nepustí, že to zablokujou
Nic takového se určitě neděje. Slušný zesilovač ti bude hrát i do nižší zátěže, pokud to není nějaká sra*čka která z toho zdechne. Akorát po nějaké době ti pak vypne tepelná pojistka a az teplota klesne pojede zase dál. Výkon v tomhle nehraje žádnou roli, měl by sis zopakovat fyziku zakladní školy i 5W zesilovač může klidně krmit 1000W PA bednu a to i dlohodobě. Takže buď máš špatné bedny nebo kabel pokud zes hraje. Není nic jednoduššího než vzít ohmetr a změřit, nebo baterkou. Klidně multimetrem můžeš změřit i zesík, z testovacího cd pust sin. 50Hz signál a mulťákem na střidavý rozsah můžeš změřit vstupní i výstupní napětí , a porovnat jestli sedí napěťový zisk dle manuálu a pod. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK »

změř ty bedny, jesli teda zesík umí jen 4ohmy, a ta bedna nebude mít 8 ale 4 (pri paralelním zapojením to dube ještě míň), tak jsme doma. :-) ale neboj, každý nějak začínal.

dodám seriový odpor se sčitá, paralelrní podle vzorce:

1/R = 1/r1 + 1/r2 .... 1/rn (jsou to zlomky sečíst)
pak musíš hodnotu převrátit takže bude třebas při dvou
8ohmových bednách 1/R = 1/8 + 1/8
čili 1/R = 2/8 a z => převrátíš: R/1 = 8/2
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

fajn. já jsem povoláním výtvarník, fyziku jsem viděl naposled před 40 lety, ale jsem ochoten se leccos naučit (a snad proboha i schopen :P ). neumím baterkou změřit bednu a ze vzorce výš uvedeného mi vyšla celková hodnota R=4 (protože bedny dle ohmmetru mají opravdu každá 8 ohm). Zesík ovšem nehraje...nebo nehrajou bedny, to já v tuhle chvíli nevím. Kabeláž v pořádku, výstup z mixu taky. Zesík na slabší bedny hraje. Takže jak uvedl blaha, asi bych se měl zaměřit na bedny, ale tady je mi záhadou, proč odešly jaksi obě najednou...tam bude chyba někde jinde. Jdu hledat odbornou pomoc, pač je to mne moc
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

teď mne napadlo, že bedny 200W jsou zapojeny do výstupů zesilovače speakon a ty moje hifi jsem zapojoval do svorek na drát...tudíž nevím, jestli neodešli právě ty výstupy zesíku...no nevím...chce to fakt odborníka. a to já tedy rozhodně nejsem :^o každopádně děkuji všem za rady a výklad z fyziky...člověk se fakt učí celý život (a to mi na rozdíl od blbce nevadí).
Naposledy upravil(a) dovicin dne stř 19. led 2011 10:33:25, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Repro“