Mikrofon na zpěv a zároveň snímání houslí poradíte ?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
listtek

Mikrofon na zpěv a zároveň snímání houslí poradíte ?

Příspěvek od listtek » čtv 20. led 2011 17:19:02

Dobrý den tomuto fóru,
chtěl bych Vás všechny požádat o Vaše postřehy, poznatky či zkušenosti. Řeším teď specifickou záležitost a i když určitou představu mám a konzultace za sebou taktéž, přece jen "víc zkušených hlav víc ví".
Pro nový nástroj - housle potřebuji rychlé řešení. Houslistka zpívá se mnou a přitom hraje. Housle momentálně nemají žádný snímač, snímat housle zvlášť a zpěv zvlášť s mikrofonem vedle sebe nelze technicky, proto teď hledám mikrofon, který by nejlépe vyhověl požadavku - bere její zpěv - 8 - 10 cm od kapsle a housle cca 15 cm od kapsle - musí to hrát, a mělo by to být trochu přirozené. Vše na přednastavené hodnoty na mixu, ktreré při produkci nemá možnost nikdo operativně měnit.
Preferuji zpěvaččin zpěv.
Většinou když zpívá - nehraje a nebo jen podbarvovací kila, když má solo - jen hraje a nezpívá.

Signál z mikrofonu půjde do mixu Soundcraft Notepad 124 FX na monokanál XLR symetricky, zpracovávaný efekty mixu a ven jde do RCF ART 310 A.

Otázka č.1 zní:
Jaký ze zkušenosti použít mikrofon pro snímání pro uvedené zadání a cestu zapojení ? (zpěv, housle sousledně či samostatně s preferencí zpěvu)
Otázkou č. 2 brousím dále - Shure Beta 58 A využívám pro snímání svého zpěvu, setkal jsem se s názorem, že tento typ mikrofonu by byl pro ženský hlas vhodnější, mužský má prý lepší vyznění na klasice Shure SM58 - jaký je Váš názor ?
Otázka č. 3
Zvažuji nasadit i mikrofon Rode M1 či M3 - oba dva jsou avizovány jako srovnatelné se Shure Beta 58, ale pokud máte s těmito australáky nějakou bližší zkušenost, zkuste se podělit.

Mé řešení je -
a) pro sebe zvolit SM58 nebo Rode M1, na housle a zpěv dát Shure Beta 58A
b) nebo na housle a zpět zkusit Rode M3
c) popř. dopořídit druhou Shure Beta 58 A

d) rád si nechám poradit vhodnější řešení

Na závěr - muž - baryton, žena alt,
jedná se o kvalitní amatérskou produkci živého vystupování do středně zahlušených prostor (klasická páteční hospoda) - žánr bluegrass, country, folk a trampírna (v procentech 40 - 25 - 30 - 5)

Díky předem Vám všem za názor a čas věnovaný vašim postřehům

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Mikrofon na zpěv a zároveň snímání houslí poradíte ?

Příspěvek od blaha » čtv 20. led 2011 18:00:55

V tomto směru by možná mohl být použitelný i AKG D5, tenhle mikrofon mě stále nepřestává udivovat co za tu cenu umí.

Je dost odolný vůči bočním přeslechům, zvukově podobný Betě 58, pro ženskou úplně ideální a na 10-15cm by měl bez problémů nabrat i ty housle. Při dobrám aparátu u něj není potřeba ani kroutit s korekcema.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » čtv 20. led 2011 18:15:03

No a proč by hosle nemohly mít vlastní mikrofon - clip přímo na houslích. Nebo levněji možná snímač, i když ty maj obbvykle divný zvuk. A zpěv normálně na stojanu. ? Příjde mi že stejně budeš potřebovat jiné korekce/gain na zpěv a jiné na housle. A na hraní 15cm od mikrofonu, no určitě to jde, ale ten mikrofon pak veme hodně bordelu a o vazbách ani nemluvím. Já teda zvučím hlavně bigbeat, ale tohle udělat tak z toho mám nechtěný overhead. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » čtv 20. led 2011 19:14:42

D5 ženským hlasům zpravidla sedí, ale nabírat jím zároveň housle si dost dobře představit nedovedu - už pro jeho superkardiodu - jak se bude měnit osa pro zpěv a jak pro sejmutí houslí ?

Naživo to s jedním dobré nebude se žádným, sebelepším, mikrofonem...

Rozumný výsledek a míň práce, bude se dvěma mikrofony.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » čtv 20. led 2011 21:13:52

Možná někdo namítne, že je už to "dávno překonaný přístup", ale já bych zrovna na tohle sáhl po SM58.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » čtv 20. led 2011 21:44:25

Přesně tak, z praktického důvodu je SM58 ideální.
Zvukově o maličko horší, než Beta, náchylnost na vazbu taky, ale tyto výhody Bety se smažou hned, jak není zpěvačka s houslema v ideální poloze plus minus 3 - 5cm, což vyžaduje vysoce profesionální přístup.
Dělám, co mě baví.

thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas » čtv 20. led 2011 23:09:19

Riesenie s SM58 sa mi velmi nezda. Uz samotne snimanie husli dynamikou ma svoje obmedzenia - bud musi byt mikrofon dalej, aby mal huslista aspon aku-taku volnost pohybu aebo bude mikrofon velmi blizko a tam aj pri kardioide znamena pohyb huslistu znizenie hladiny zvuku. Pri prvej moznosti je tu uz spominany problem s presluchmi a vazbou, co sa na malych krcmovych podiach, kde su vsetci vratane PA nalepeni na sebe prejavi este viac. Ako problem vidim uz toto, ak sa ma do toho aj spievat, tak to problem znasobuje, okrem vzdialenosti je problem uz len samotne natocenie mikrofonu, ak si uvedomime, akym smerom vyzaruju zvuk husle a akym ludske usta.
Parkrat som zvucil na svadbach folklorny subor, kde primas aj spieval, z nudze som pouzil nejaku kondenzatorovu tuzku a tiet to nebolo ktovieco, pritom bol na podiu relativny klud a ziadne odposluchy.
JA by som odporucal na husle urcite klipsnu s dakou rozumnou (cim uzsou) charakteristikou, lacne gule budu nepouzitelne. V tomto pripade je uz takmer jedno, do coho bude spevacka spievat, ci Beta alebo SM, to uz je individualne, podla jej hlasu a sposobu prace s mikrofonom.

Takze aby som to zhrnul, na husle kvalitny smerovy (aspon kardioidny) kondik, na spev dynamika podla vlastneho vyberu.

dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin » pát 21. led 2011 7:59:13

housle mám v mixu taky a taky prakticky není během produkce možnost šahat na mix. po různých pokusech to nyní vypadá takto: zpěv alt na sm58 (když nehraje nebo jenom sází kila) a housle pro sólo hru při hodně živém chování hráčky na kondík...šmánkote, co to tam vlastně je... #-o . a hraje se country, bluegrass, lidovky, ba i klasika. a všichni spokojeni. podívám se na ten mikrofon na houslích a doplním typ. tak jsem se mrknul do soupisu (ne na housle a už vůbec ne na houslistku =P~) a je tam beyerdynamic mce 55

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pát 21. led 2011 8:23:10

thomas píše:Riesenie s SM58 sa mi velmi nezda.
A je to jenom pocit, nebo jsi to někdy zkoušel? Zrovna u zmiňovaného folkloru snad nikdo nenabírá jinak (na festivalech není čas, muziky se střídají co 10 minut). Náchylnost k vazbě vždycky byla a bude, ale jako vždy platí: dobře postavit mic, kvalitní odposlech, ekvalizace. Nestává se, že by to houkalo víc než jindy. Přeslechy taky nejsou až tak výrazné, resp. ne tolik, aby vadily.
Samozřejmě to ale předpokládá, že se houslistka vrtět nebude. Taky záleží, do jakýho PA výsledný zvuk půjde.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 21. led 2011 9:33:34

Pokud to neni nejaka vylozene hlasita muzika s bicimi tak bouzil bych kondik. Pokud na to mas rozpocet tak Beyerdynamic TG-X930 pripadne jako levnejsi a pritom vyrecne reseni se nabizi Opus 81. Ten se vedle zpevu da bezvadne pouzit i na nastroje, snimal jsem s nim klavir, kytary, banjo, perkuse ... vzdy s dobrym vysledkem. Chces-li mikrofon sdilet jak na zpev tak na housle pak mym tipem je urcite Opus 81 kterej navic nestoji majlant.
tak jsem se mrknul do soupisu (ne na housle a už vůbec ne na houslistku ) a je tam beyerdynamic mce 55
... s drzakem Helix (takova ta spirala)? A jakej jsou zkusenosti ?

jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop » pát 21. led 2011 11:35:37

Ja bych zkusil Rode M3. Je to kondenzator, je k nemu dobrej windschutz, takze se do toho da dobre zpivat i zblizka housle by to melo pobrat taky.

Jiří E
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří E » pát 21. led 2011 15:49:45

Já bych použil ( a používám ) pro tento případ Elekto Voice RY 510. Je to kond, bere to velice pěkni i housle i zpěv. Tuto variantu používám opravdu často, i když je samozřejmě lepší mít jeden mikrofon pro zpěv a druhý pro housle.

dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin » pát 21. led 2011 16:10:07

2safa:
ano, Helix....zkušenosti dle mě jako zvukaře s basou na krku dobré a houslistka řiká, že se s tím cítí v pohodě a se zvukem je v rámci možností spokojena...přiznává ovšem, že líp ji housle zní "nasucho", tedy bez jakéhokoliv ozvučení. ale to asi všem houslistům. takže celkově dobrý, cena není zrovna lidová, ale je to furt lepší než (cenově) DPA...ale ten zase bude výš i kvalitou.

listtek

Příspěvek od listtek » pát 21. led 2011 16:58:49

Přátelé, díky za plodnou diskuzi, vaše názory potvrzují i mé zkušenosti, ale jak jsem již napsal, praxe je praxe a poznatky z ní jsou nejlepší školou a radou takže raďte a sdělujte dle svých poznatků.

Je jasné, že nic nebude optimální. Přímé snímání houslí dořešíme časem (tady je taky otázka co zvolit - ale řeší se to jinde tady na stránkách (jak snímat housle ?), dva mikrofony jsou samozřejmě asi standardní řešení, na podiu to není problém - stojí se a dost místa, ale pokud dřepíš někde u stolu, tak moc místa není ani pro jeden mikrofon. No a ikdyž máš 2 mikrofony, tak nelze do jednoho hrát a do druhého zpívat a mít ještě radost z hraní.
Prostě musím to řešit jak je popsáno, takže optimum to nebude, ale je potřeba si uvědomit, že se hraje lidově, žádné profi podmínky nejsou až tak třeba.
Ale na druhou stranu je potřeba vybrat něco, co z této předem dané volby vypadne jako nejlepší řešení - a to bude takové, kdy to bude aspoň trochu hrát, nebude to vazbit a brát všechen marast kolem v rámci možností samozřejmě.
JInak cesta zapojení je uvedena v dotazu včetně PA.

Píšete většinou, že by ste šli raději do kondezátoru, do kterého lze i zpívat - proto jsem uvedl i Rode M3. Ale já Rode moc neznám a zkušenosti s nimi mám minimální.
A mikrofonů je hafel, takže jde opravdu o to, co se vám eventuelně osvědčilo a nebo čemu věříte.
Že pro tuto kombinaci (hra housle + zpěv) je nejlepší asi 2 mikrofony a nebo samostatné snímání houslí se určitě shodneme.
Zkuste se zaměřit na to, musím snímat hru i zpěv současně na jedny korekce, co byste tam dali za mikrák.
PS: určitě budu zkoušet různá řešení, ale taky nemám k dispozici neomezený výběr a metoda pokus omyl není to nejrychlejší řešení.
Každopádně díky Vám vše co jste již sdělili názor a popř. díky i vše těm, co se eventuelně přidají.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pát 21. led 2011 18:27:02

A proč to musí být jedny korekce, máte málo vstupů ?

Elektromagnetický snímač používají, mimo jiných, Adam Karlík (Divokej Bill) a třeba Franta Holas z Čechomoru.
Výhodou je velká odolnost proti zpětné vazbě.
Charakter zvuku není až tak moc sterilní a dřevo je, hlavně u adamovy koncepce, dobře slyšet.
Jistou nevýhodou je drátování.

Adam má snímač přichycený bez vrtání, jenom svorníkem pod hmatníkem a je to aktivní technologie SBS.
Signál nijak moc neupravuje.

Franta Holas má pasivní verzi od Jardy Janeckého a docela hodně signál upravuje efektama.

Oba používají kovové struny, jinak by to samozřejmě moc nehrálo.

DPA 4099 je opravdu velmi dobrý mikrofon a pokuď vím, tak s ním nemají nikde žádný problém a používá se od symfoňáku, přes country až po bigbít a metal.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“