Vybíráme malý mix, jak co pouštět do odposlechů?
-
- Reklama
Vybíráme malý mix, jak co pouštět do odposlechů?
Dobrý den, koupili jsme si jako kapela komplet reprobedny a zesilovače na zvučení menších akcí. Problém je, že máme starší mix, takže budeme muset dokoupit nový. Nemáme dostatek financí, tak by jsme chtěli něco kolem 5 000Kč. Zkoušel jsem něco hledat na audioteku a dá se tam vybrat si myslím slušně, akorát nějak nepobírám jak pustit do jedné odposlechové cesty něco jiného než do druhé. Vždy je výstup na monitory jen jeden stereo (respektive 2x mono), tak jestli to lze řešit způsobem, že do levýho půjde něco jinýho než do pravýho a pak výstupy půjdou mono, ale bude každej jinej.
http://www.audiotek.cz/product-22713-yamaha-mg124c
http://www.audiotek.cz/product-11228-soundcraft-epm8
http://www.audiotek.cz/product-11229-soundcraft-epm12
http://www.audiotek.cz/product-22713-yamaha-mg124c
http://www.audiotek.cz/product-11228-soundcraft-epm8
http://www.audiotek.cz/product-11229-soundcraft-epm12
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Souhlas s Gustavem.
Jinak několik rad a pravd pro nákup pultu, už tu na fóru bylo vše zmíněno a doporučuji pročíst:
- nikdy se na pultu nevyplatí šetřit, je to věc, která se nedá snadno upgradovat
- vstupů není nikdy dost
- pro AUXy to platí taky
- dle mě při omezeném rozpočtu, lepší koupit starší mix ve slušném stavu lépe vybavený, než ořezanej novej a pak si rvát vlasy proč to nejde a jak to zbastlit aby to šlo, atd.
- za mě: Yamahu nemám rád (čistě z osobních důvodů)
Jinak několik rad a pravd pro nákup pultu, už tu na fóru bylo vše zmíněno a doporučuji pročíst:
- nikdy se na pultu nevyplatí šetřit, je to věc, která se nedá snadno upgradovat
- vstupů není nikdy dost
- pro AUXy to platí taky
- dle mě při omezeném rozpočtu, lepší koupit starší mix ve slušném stavu lépe vybavený, než ořezanej novej a pak si rvát vlasy proč to nejde a jak to zbastlit aby to šlo, atd.
- za mě: Yamahu nemám rád (čistě z osobních důvodů)
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Jestliže potřebuješ 2 nezávislé monitorové cesty musí mít pult minimálně 2x AUX. Předpokládám, že když ne hned, tak časem určitě budete chtít připojit i nějaký ten efekt, tím pádem budeš potřebovat další AUX. Jak psal blaha - při nákupu pultu se vyplatí přemýšlet více dopředu a nešetřit za každou cenu. Mikrofon s kabelem dokoupíte jednoduše, další vstup na pultu kam jej strčit už ne 
Zvukař bez www stránek
Re: Vybíráme malý mix, jak co pouštět do odposlechů?
Malej pult se taky neztratí. Ve zkušebně máme epm12 a když se občas zvučí proslovy nebo malý folkový koncerty v čajovně, tak se po něm šáhne. Na tyhle akce je 12 vstupů akorát, pult nesebere půlku místnosti a kapele stačí zpravidla jedna cesta pro zpěváky, takže můžeš použít i efekt.
Takže klidně po tom šáhni, neztratí se. Ale jakmile s tim budeš chtít odehrát sál nebo střední koncert, tak (jak už tu zaznělo) po nazvučení bicích bude najednou 12 vstupů málo a málokterej kapele stačí 2 monitorový cesty. Na pokrytí jeviště to chce alespoň 4 cesty a víc.
Na druhou stranu, pokud nehodláš zvučit nikoho jinýho než sebe, tak z vlastní zkušenosti vim, že když každej udělá kompromis, tak se nechá zábava uhrát i na jednu cestu za předpokladu, že mají muzikanti vyladěný komba a hrají jako tým. Tohle je ale hodně nešikovný na vazbu a nepoužitelný, když máte v kapele individualistu, kterej když ostatní nepřehluší, neni spokojenej
Nejlepší ale je, když každej má svojí cestu a v ní co potřebuje.
Jenže velkej pult bych zase do zkušebny nedával. Takže myslim si, že je dobrý mít obojí.
A třeba se ukáže, že vám to na hraní stačí. Rozhodně bych ale nešel pod 12 vstupů
Takže klidně po tom šáhni, neztratí se. Ale jakmile s tim budeš chtít odehrát sál nebo střední koncert, tak (jak už tu zaznělo) po nazvučení bicích bude najednou 12 vstupů málo a málokterej kapele stačí 2 monitorový cesty. Na pokrytí jeviště to chce alespoň 4 cesty a víc.
Na druhou stranu, pokud nehodláš zvučit nikoho jinýho než sebe, tak z vlastní zkušenosti vim, že když každej udělá kompromis, tak se nechá zábava uhrát i na jednu cestu za předpokladu, že mají muzikanti vyladěný komba a hrají jako tým. Tohle je ale hodně nešikovný na vazbu a nepoužitelný, když máte v kapele individualistu, kterej když ostatní nepřehluší, neni spokojenej
Nejlepší ale je, když každej má svojí cestu a v ní co potřebuje.
Jenže velkej pult bych zase do zkušebny nedával. Takže myslim si, že je dobrý mít obojí.
A třeba se ukáže, že vám to na hraní stačí. Rozhodně bych ale nešel pod 12 vstupů
Ok, ta epm12 vypadá slušně. 2 cesty, nám stačí, jednu k bicím a jednu ke zpěvákovi. Nikdo jinej až tak nezpívá a stejně se to v malejch prostorech mlátí... Zvučit tím budeme jen hospody a fakt hodně malý sály. Na větší sály si vždycky zvuk objednáváme 
-
Andre
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jen pro jistotu - pokud budete chtít použít efekt, zůstane vám jen jedna odposlechová cesta. I když pravda je, že ve zkušebně a při zvučení z podia je s efektem spíš víc starostí, než užitku.
Moje zkušenost se samozvučením z podia je taková, že čím jednodušší pult, tím lépe. Při hraní není moc času se s tím nějak moc otravovat a na podiu stejně neuslyšíte jak to zní v sále.
Pokud je váš rozpočet 5000Kč a nevadil by vám o něco větší pult z druhé ruky, doporučuji popřemýšlet i nad Mackie 1604 (teď je zrovna jeden čerstvě v nabídce na www.hudebnibazar.cz). Je to sice už dost starý pult, ale co jsem se s ním setkal, vždy běhal jak hodinky. Má celkem dobrou výbavu (16 šavlí, 4 auxy a grupu), na druhou stranu nemá parametrické středy.
Moje zkušenost se samozvučením z podia je taková, že čím jednodušší pult, tím lépe. Při hraní není moc času se s tím nějak moc otravovat a na podiu stejně neuslyšíte jak to zní v sále.
Pokud je váš rozpočet 5000Kč a nevadil by vám o něco větší pult z druhé ruky, doporučuji popřemýšlet i nad Mackie 1604 (teď je zrovna jeden čerstvě v nabídce na www.hudebnibazar.cz). Je to sice už dost starý pult, ale co jsem se s ním setkal, vždy běhal jak hodinky. Má celkem dobrou výbavu (16 šavlí, 4 auxy a grupu), na druhou stranu nemá parametrické středy.
-
dovicin
- Uživatel

zvučím z podia a abych dosáhl 2 odposlechové cesty, oželel jsem efekty a jak AUX tak FX používám na odposlech. Jsme 4, takže to jde, i když dneska bych kupoval mix s více auxama, abych získal víc odposlechových výstupů. přesně to napsal pijan, v mnoha kapelách je totiž jaksi vždycky nějaký hvězdolet, co musí být nahoře (když už ne technicky, tak alespoň co se síly zvuku týče) a pak chudák zvukař (který ještě k tomu i musí hrát) jinak šel bych do soundcraftů nebo mackie s alespoň 8 XLR vstupama a co nejvíce auxama
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
V posledním čísle Muzikusu jsem narazil na tohle http://www.audiotek.cz/product-36284-soundcraft-mfxi-8
Docela se mi to líbilo.
Nedělal s tímhle kouskem někdo?
Pravda, asi to není zrovna v tvé cenové relaci.
Docela se mi to líbilo.
-
dovicin
- Uživatel

taky jsem na něj tam narazil a líbí se mi čím, dál tím víc. cena přijatelná, myslím
Jak jsem psal v jiném vlákně, tak jsem pořídil nový Soundcraft MFXi 20/2Jose1 píše:V posledním čísle Muzikusu jsem narazil na tohle http://www.audiotek.cz/product-36284-soundcraft-mfxi-8
Docela se mi to líbilo.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
fikus
Přes vyhledávání nemůžu na to vlákno narazit.
Odkaz....? pls
Jo tady zvukova-technika-mixazni-pulty-soundcra ... t2663.html
Přes vyhledávání nemůžu na to vlákno narazit.
Odkaz....? pls
Jo tady zvukova-technika-mixazni-pulty-soundcra ... t2663.html
-
relaxmusik
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ja pouzivam MFX-12, coz je pouze trochu vetsi obdoba MFX-8 a za ty prachy opravdu dobry. Jsme peticlena kapela, zvucime si z podia, pult ma 2 odposlechove auxy a jeden efektovy ( + vestaveny efekt lexicon ).
2 auxy nam staci v pohode, je to pouze o domluve mezi muzikanty, zvukove neni problem, byt stereovstupy jsou horsi, trochu horsi je take mechanicke provedeni - spise tedy prichyceni potenciometru.
Ale pokud budete pult prevazet v case neni problem. Je pravda, ze jednou shorely filtr.kondenzatory ale mam jeden z vubec prvnich pultu a zavada by mela byt jiz dle vyrobce odstranena. Jinak mam jako zalozni pult Behringera myslim ze UB2222FX s kterym v pripade nouze lze take dohrat. Jinak pult mam asi cca 2 roky. Jinak pult je na ovladani velmi jednoduchy a i laik se velmi rychle zorientuje, velmi dulezita deviza - opravdu velice slusny zvuk.
2 auxy nam staci v pohode, je to pouze o domluve mezi muzikanty, zvukove neni problem, byt stereovstupy jsou horsi, trochu horsi je take mechanicke provedeni - spise tedy prichyceni potenciometru.
Ale pokud budete pult prevazet v case neni problem. Je pravda, ze jednou shorely filtr.kondenzatory ale mam jeden z vubec prvnich pultu a zavada by mela byt jiz dle vyrobce odstranena. Jinak mam jako zalozni pult Behringera myslim ze UB2222FX s kterym v pripade nouze lze take dohrat. Jinak pult mam asi cca 2 roky. Jinak pult je na ovladani velmi jednoduchy a i laik se velmi rychle zorientuje, velmi dulezita deviza - opravdu velice slusny zvuk.