Vokální efekt na pódium
-
- Reklama
Vokální efekt na pódium
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli by mi někdo mohl doporučit (existuje-li) nějaký vokální efektový procesor, který bych mohl mít na pódiu. Nejlépe nějakou šlapku. Jde mi především o octaver/harmonizer - přidání spodní, příp. horní oktávy ke zpěvu.
Našel jsem třeba DIGITECH VOCALIST LIVE 2, ale ten nějak harmonizuje zpěv podle kytary. To nechci. Potřebuji to na čistě vokální použití bez nástrojů. Jen prostě přidat tu oktávu, případně nějak poladit hlas (compressor apod.), ale bez návaznosti na nějaké nástroje. Existuje vůbec něco takového? A dá se případně použít kytarová šlapka (třeba nějaký octaver) na mikrofon?
Moc díky.
chtěl bych se zeptat, jestli by mi někdo mohl doporučit (existuje-li) nějaký vokální efektový procesor, který bych mohl mít na pódiu. Nejlépe nějakou šlapku. Jde mi především o octaver/harmonizer - přidání spodní, příp. horní oktávy ke zpěvu.
Našel jsem třeba DIGITECH VOCALIST LIVE 2, ale ten nějak harmonizuje zpěv podle kytary. To nechci. Potřebuji to na čistě vokální použití bez nástrojů. Jen prostě přidat tu oktávu, případně nějak poladit hlas (compressor apod.), ale bez návaznosti na nějaké nástroje. Existuje vůbec něco takového? A dá se případně použít kytarová šlapka (třeba nějaký octaver) na mikrofon?
Moc díky.
- PM Agency
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Vokální efekt na pódium
Existuje
Napríklad TC Electronic VOICELIVE. má ho spevák v kapele ktorú zvučievame a je s ním veľmi spokojný. Môžem vrelo odporučiť.
Napríklad TC Electronic VOICELIVE. má ho spevák v kapele ktorú zvučievame a je s ním veľmi spokojný. Môžem vrelo odporučiť.
Jakub, Sound & Light.
Výroba laserov na zákazku až do výkonu 10W RGB, alebo 30W jednotlivých spektrálnych farieb. Galvosystémy 10 - 50 kpps, Cambridge Technology až do 80kpps.
Výroba laserov na zákazku až do výkonu 10W RGB, alebo 30W jednotlivých spektrálnych farieb. Galvosystémy 10 - 50 kpps, Cambridge Technology až do 80kpps.
To vypadá zajímavě. Nicméně, nebylo by nějaké třeba jednodušší, ale hlavně levnější zařízení? Dost se mi líbí třeba Boss VE-20, ale jestli se nepletu, tak neumí přidat oktávy. Jde mi o to, že zpívám basové party ve vokální skupině a občas bych potřeboval ty basy zhutnit a případně přidat nějaký tón, který je normálně mimo lidské možnosti.
Díky
Díky
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, muzes klidne pouzit i ten Digitech. Kytara (nebo jiny zdroj harmonie - klavesy/MIDI) je tam potreba jen pokud chces po vokalizeru pridat dalsi hlasy, ktere nebudou unisono ci jen o nejake pultony posunute. V takovem pripade si Vocalist vezme z kytary harmonii a dopocita k tvemu hlasu druhe - čtvrté hlasy (nominalne kolem 3, 5, 8 meho stupně nahoru ci dolu). Ale to jsou hlasy "zpivajici" jinou melodii ladici v dane harmonii dle akordu. Pokud chces jen posunout hlas o tercii, oktavu ci unisono, zdroj harmonie to zarizeni nepotrebuje.
-
dovicin
- Uživatel

když to uděláš, bude mimo lidské možnosti i poslouchat to...pakliže mají vokály znít hezky a věrohodně...si myslím teda jáPM Agency píše:přidat nějaký tón, který je normálně mimo lidské možnosti.
jinak, my používáme TC helicon G TX a ten dokáže hlasy dělat i bez kytary (na potáku Guitar malinké pásmo na devíti hodinách), nebo zdublovat základní hlas, aby "ho bylo více", tedy aby zněl mohutněji...není ten helicon tak šíleně drahej
Nemyslím si, že by byl problém to poslouchat. Možná jsem se nepřesně vyjádřil s lidskými možnostmi. Pokud potřebuji přidat 1-2 tóny pod svým rozsahem, není to myslím nic extrémního. Řada vokálních skupin to používá. Jde o to, že hlas v takové skupině nahrazuje kontrabas/baskytaru, která má řekněme o +- oktávu větší rozsah směrem dolů. Není mnoho jedinců, kteří mají byť jen polovinu té spodní oktávy v běžném hlasovém rozsahu.
-
dovicin
- Uživatel

jasně...když my potřebujeme opravdu posílit hlasy, ten náš TC helicon G XT je dobrej, až tak dobrej, že pokud jen malinko živý hlas zakolísá, elektronika samozřejmě taky a funkce correct, která tam je taky, to občas už
nezvládá. pak je zle, protože to všechno je hrozně slyšet. jde tam přidat i oktávu dolů (některé tóny jsou opravdu mimo běžný rozsah mužského basu). co jsi pořídil ty? (tohle vlákno je už dost staré) a jak jsi spokojen? zvukařsky je ten procesor v poho, symetricky stavěné cesty nedělají žádnej bordel, akorát to zvukař už během šou neovlivní, ale to je stejný u všech pedálů. a hlavně, prosímtě, to neber ve zlým, tu moji připomínku...já vokálně stavím u nás nejvýš Spirituál Kvintet a když jsem se ptal Jirky Tichoty, jak to dělají, smál se a veškeré procesory diplomaticky poslal k šípku. Jenomže SK je jen jeden, že?
nezvládá. pak je zle, protože to všechno je hrozně slyšet. jde tam přidat i oktávu dolů (některé tóny jsou opravdu mimo běžný rozsah mužského basu). co jsi pořídil ty? (tohle vlákno je už dost staré) a jak jsi spokojen? zvukařsky je ten procesor v poho, symetricky stavěné cesty nedělají žádnej bordel, akorát to zvukař už během šou neovlivní, ale to je stejný u všech pedálů. a hlavně, prosímtě, to neber ve zlým, tu moji připomínku...já vokálně stavím u nás nejvýš Spirituál Kvintet a když jsem se ptal Jirky Tichoty, jak to dělají, smál se a veškeré procesory diplomaticky poslal k šípku. Jenomže SK je jen jeden, že?
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pouzivam toho digitecha a jako u kazde podobne krabicky plati, ze kdyz se pouziva stridme a s rozumem, je to docela pekne. Nastavit muzes jak oktavy tak libovolny jiny posun. Kdyz je pevne definovany kytaru ani jiny zdroj harmonie nepotrebujes. Pokud chces aby procesor hlasy "vymyslel" v dane harmonii, pak potrebujes nejaky zdroj te harmonie (kytara / klavesy / midi), nebo ji musis na pevno v danem presentu zadefinovat. Co se tyce opravy intonace, funguje docela spolehlive, da se definovat okno, v ramci ktereho nebude intonaci opravovat. Jakmile se hlas vychyli z tohoto okna tak zacne pracovat a hlas upravi. Samozrejme ze pokud ulitnes o moc a oprava uz si bude myslet ze nezpivas pod tonem ale nad nim, zacne opravovat do jineho tonu nez si puvodne zamyslel. Ale to jinak vymyslet nejde. Tuto funkci nepouzivam, radsi zvicim intonaci s klavirem. Digitech ma moc pekne hally, od Lexikonu, obcas pouzijeme oktavu dolu do nekterych rockovych veci, obcas nejaky ten hlasek navic do refrenu balad, obcas unisono pro posileni. U kazdeho hlasu se da definovat jist mira rozladeni, a casoveho posunu, takze to zni pomerne prirozene.
Zatím jsem nic nekoupil, měli jsme trochu personální průvan v kapele, takže technické vybavení nebylo prioritní.
Jinak, co se týče Spirituál kvintetu, tak přesto, že je mám moc rád, to, co zpívají oni je celkem dost jednoduché a rozsahově to skutečně žádné efekty nepotřebuje. Olda Ortinský byl sice fantastický bas, ale rozsahem si nepamatuji, že by některá píseň šla pod D nebo E a to je v moci každého slušného basu (nebo aspoň většiny).
Hudba, o které tu mluvím je acappella jazz nebo jazz/pop nebo jak to nazvat. U nás to dělá minimum skupin - na trochu slušné úrovni tak 0-1. Pro představu, o jaké hudbě se tu bavíme, najdi si na Youtube něco od The Real Group. Namátkou zde:
http://www.youtube.com/watch?v=a435vNaIG2k
Jinak, co se týče Spirituál kvintetu, tak přesto, že je mám moc rád, to, co zpívají oni je celkem dost jednoduché a rozsahově to skutečně žádné efekty nepotřebuje. Olda Ortinský byl sice fantastický bas, ale rozsahem si nepamatuji, že by některá píseň šla pod D nebo E a to je v moci každého slušného basu (nebo aspoň většiny).
Hudba, o které tu mluvím je acappella jazz nebo jazz/pop nebo jak to nazvat. U nás to dělá minimum skupin - na trochu slušné úrovni tak 0-1. Pro představu, o jaké hudbě se tu bavíme, najdi si na Youtube něco od The Real Group. Namátkou zde:
http://www.youtube.com/watch?v=a435vNaIG2k
-
dovicin
- Uživatel

gabluk:
poslyš, digitech vymýšlí hlasy? mám tomu rozumět tak, že nic nepřednastavíš a čekáš, co on udělá???? já totiž na heliconu musím nějakej preset zvolit. a ten je danej. hlasy se vytváří podle něj. asis to myslel takhle, že ano? třeba preset 1 má 2.hlas o tercii výš než můj live a 3.hlas o tercku níž. a tyhle hlasy efekťák vytvoří. žádné jiné v daném presetu!
poslyš, digitech vymýšlí hlasy? mám tomu rozumět tak, že nic nepřednastavíš a čekáš, co on udělá???? já totiž na heliconu musím nějakej preset zvolit. a ten je danej. hlasy se vytváří podle něj. asis to myslel takhle, že ano? třeba preset 1 má 2.hlas o tercii výš než můj live a 3.hlas o tercku níž. a tyhle hlasy efekťák vytvoří. žádné jiné v daném presetu!
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Je to asi podobne nebo stejne. Nevim jak Helicon, ale v digitechu je funkce MusiIQ, kdyz ji vyberu, nastavim, ze druhy hlas ma byt o tercku vyse, a digitech vezme toto zadani, precte harmonii podle toho co hrajes treba na kytaru a hlad vymysli cca. o tercku vyse. Ale neni to porad jen tercie, ale meni se to podle harmonie. Podobne je to s kvartou, oktavou apod. Pokud chci presne tercku, nastavim misto MusiIQ funkci scale, a pak to bude porad stejne tercka vuci prvnimu hlasu,. To se ale moc pouzit neda, leda pro oktavu. Pokud nechces davat harmonii kytarou nebo klavesy, muces primo nastavit danou harmonii rucne, (Gmi, Adur, apod) a pak to funguje jako MusiIQ, jen bez nastroje. A samozrejme kazde nastaveni si ulozis do presentu, ktery muzes pozdeji vyvolat. Snad to bude srozumitelne, pokud ne, ptej se.
-
dovicin
- Uživatel

máme jiné stroje, ale princip stejný, taky nastavím tóninu a mohu vytvářet vokály bez nástroje, ty jdou i v nastavení jakéhokoliv presetu. je pravda, že v presetu je dáno třeba High, což je zhruba terc nad a to zhruba právě znamená, že efekťák vytváří druhý hlas ne otrocky v tercii, ale v harmonii, která je daná. já mám presetů 10 a to stačí, navíc mandolinista může do toho zpívat další hlas, který není závislý na základním, třeba pozdější nástupy, dozpěvy apod.
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Oni to vzajemne kopiruji, takze ve vysledku je to podobne. Mozna se to lisi poctem hlasu (digitech umi pridat az 4), verohodnosti, a nejakymi dalsimi funkcemi /zpozdeni, rozladeni hlasu apod./, reverby (digitech ma licencovane lexicon reverby) apod. Ale asi to nakonci funguje podobne.
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Vokální efekt na pódium
Já mám ten Boss VE20, tož kdyby Vás něco zajímalo..taky umí přidat hlasy, já to spíš zatím používám na korekci, protože se učím zpívat a je to pro mě super, jen vždy nastavit správně tóninu a hodně mě to pomáhá 
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Vokální efekt na pódium
Ja na korekci intonace nejradsi pouzivam klavir + hodiny a hodiny cviceni:-)