Zavěšení Line Array boxů v malých sálech
-
- Reklama
Zdarec. V sobotu jsem zvučil rockový koncert a byl jsem před zásadním rozhodnutím. Zda použít starý PA systém, kdy jsou boxy vyskládané na sebe, nebo nový line array systém, který však nebylo na vesnickém sále zač zavěsit. Určitě si řeknete nač to řeším, když první alternativa by bohatě stačila. Šlo o to, že mi na výsledku hodně záleželo, a sál byl akusticky docela špatný. Je jasné, že jsem mohl použít konstrukci, která umožní položení LA na basové boxy. Nicméně to už není ono. Vymyslel jsem, nakreslil a nechal vyrobit stojany - viz foto níže. Jsou navržené tak, že po rozložení je odnese velmi pohodlně jeden člověk, stavění je také pro jednoho , a navíc se mi vejdou do dodávky. Zde budu muset ještě vymyslet a namontovat úchyty, aby byly pod stropem a nezabíraly tak vlastně žádné místo. Nohy jsou odnímatelné, vzpěry také. Ty jsou navíc ještě výškově stavitelné ( maximální stabilita na nerovném povrchu). Nohy mají na koncích matici se stavitelným šroubem.
Závěr. Zvuk byl naprosto vynikající. Srozumitelný a přirozený, a to na celé ploše sálu. Tím, že boxy hrály dohromady ve 30 stupních vertikálně, nevznikaly nikde zásadní odrazy, a neuplatnila se tak mizerná akustika sálu. Věřím, že moje zkušenost bude pro vás inspirací.
Závěr. Zvuk byl naprosto vynikající. Srozumitelný a přirozený, a to na celé ploše sálu. Tím, že boxy hrály dohromady ve 30 stupních vertikálně, nevznikaly nikde zásadní odrazy, a neuplatnila se tak mizerná akustika sálu. Věřím, že moje zkušenost bude pro vás inspirací.
- Přílohy
-
- rampa2.jpg (8.36 KiB) Zobrazeno 3403 x
-
- rampa1.jpg (11.49 KiB) Zobrazeno 3403 x
Master Sound
---------------
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.
---------------
a) NIKDY bych nepovesil zadny system na takovejhle bastl. Je to nezodpovedny a nebezpecny pro vsechny okolo!
b) line array a jeho vyhody se uplatnuji u clusteru dlouheho minimalne 2.5m
c) podle obrazku mame asi jiny meritka na potencialni zdroj naprosto vynikajiciho, srozumitelnyho a prirozenyho zvuku
b) line array a jeho vyhody se uplatnuji u clusteru dlouheho minimalne 2.5m
c) podle obrazku mame asi jiny meritka na potencialni zdroj naprosto vynikajiciho, srozumitelnyho a prirozenyho zvuku
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Zdarec, očekával jsem i takovéto reakce. Nicméně rampa je navržena jen na 2 ks LR - tedy 52kg. Je stabilní. Základna je 2x 2,5m. Je zatížena 90kg subbasem a pokud bys ji chtěl shodit, musel bys do ní nacouvat autem. Je přece nesmysl tahat na sál pro 150 lidí trussy. Vymezovací komentář ohledně jiných měřítek nechám bez reakce. Stačí mi komentáře zůčastněných muzikantů a lidí pravidelně navštěvujícíh většinu rockových koncertů v ČR.
Master Sound
---------------
---------------
- Pavel Sedlák
- Uživatel

No právě - nesmysl je používat necertifikované věci tam, kde hrozí úraz a popotahovaní.
Jasně, každej z nás chce ušetřit, tahat toho co nejmíň ap. , ale já bych si tohle, být pořadatelem, na triko nevzal.
To mi opravdu příjde nesmyslné - stejně, jako když si rodina s mrnětem koupí nové auto za 300 000 s audiem za 20 000 a nekoupí dětskou autosedačku s tím, že se zatím nic nestalo a že by do nich musel někdo nabourat, aby se něco stalo...
Tvoje požadavky na komentář asi splňuju, ale musím říct, že na většině rockových koncertů se ojebává kde co - počínaje bezpečnostními lanky u PARů a konče zavětrováním.
Kdo a jak, kromě Tebe, zaručí, že to nespadne a někoho nepropíchne ?
Jasně, každej z nás chce ušetřit, tahat toho co nejmíň ap. , ale já bych si tohle, být pořadatelem, na triko nevzal.
To mi opravdu příjde nesmyslné - stejně, jako když si rodina s mrnětem koupí nové auto za 300 000 s audiem za 20 000 a nekoupí dětskou autosedačku s tím, že se zatím nic nestalo a že by do nich musel někdo nabourat, aby se něco stalo...
Tvoje požadavky na komentář asi splňuju, ale musím říct, že na většině rockových koncertů se ojebává kde co - počínaje bezpečnostními lanky u PARů a konče zavětrováním.
Kdo a jak, kromě Tebe, zaručí, že to nespadne a někoho nepropíchne ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Re: Zavěšení Line Array boxů v malých sálech
Zde je slíbené vysvětlení:
1) Uživatel Zhejby založil toto téma s titulkem "Line Array boxy v malých sálech".
2) Tak jako v mnoha jiných případech jsem usoudil, že titulek nedostatečně popisuje obsah příspěvku, který se týkal především konstrukce k zavěšení line arrayů a nikoliv line arrayů samotných, jak by se zdálo z titulku (byť umístěného v Příslušenství). (Upřesním, že více než polovina nově založených témat má nedostatečně popisné titulky, pro příklad nejčastějším jevem je otázka na kvalitu či zkušenosti s něčím, přičemž titulek se skládá jen z typového označení dané věci; a dále jsou témata z cca jedné desetiny ve špatných subfórech).
3) titulek jsem změnil na "Domácí konstrukce pro line array boxy", protože jsem usoudil, že konstrukce, nepocházející výrobce, který se zabývá výrobou certifikovaných (homologovaných, atestovaných) konstrukcí, je konstrukcí domácí.
4) Zhejby se v mailu (út 16/11/2010 10:02) ohradil, že jde o konstrukci dle jeho návrhu, zhotovenou profesionální firmou s certifikátem ve svařování v ochranné atmosféře, a tudíž nejde o domácí konstrukci, a že jsem svým zásahem téma zcela deklasoval. Současně mi oznámil z tohoto důvodu odchod z fóra a vyzval mne ke smazání svého profilu a všech dosavadních příspěvků.
5) Uznal jsem v mailové odpovědi (út 16/11/2010 10:38), že jsem mohl volit vhodnější formulaci a předložil Zhejbymu návrhy postupu, jak záležitost napravit. Současně jsem jej vyzval ke zvážení jeho odchodu a oznámil mu, že v případě odchodu jeho příspěvky z důvodu kontinuity jiných témat nesmažu.
6) Zhejby na mail neodpověděl.
7) Titulek jsem dnes (čt 18/11/2010 8:10) opravil na (už doufám nekonfliktní) "Zavěšení Line Array boxů v malých sálech". Omlouvám se za časovou prodlevu, ale čekal jsem na mailovou reakci.
Pokusil jsem se popsat situaci objektivně a časosledně tak, jak proběhla - pevně věřím, že i ze Zhejbyho pohledu. Pokud jsem v něčem nepřesný, má samozřejmě možnost mne opravit.
1) Uživatel Zhejby založil toto téma s titulkem "Line Array boxy v malých sálech".
2) Tak jako v mnoha jiných případech jsem usoudil, že titulek nedostatečně popisuje obsah příspěvku, který se týkal především konstrukce k zavěšení line arrayů a nikoliv line arrayů samotných, jak by se zdálo z titulku (byť umístěného v Příslušenství). (Upřesním, že více než polovina nově založených témat má nedostatečně popisné titulky, pro příklad nejčastějším jevem je otázka na kvalitu či zkušenosti s něčím, přičemž titulek se skládá jen z typového označení dané věci; a dále jsou témata z cca jedné desetiny ve špatných subfórech).
3) titulek jsem změnil na "Domácí konstrukce pro line array boxy", protože jsem usoudil, že konstrukce, nepocházející výrobce, který se zabývá výrobou certifikovaných (homologovaných, atestovaných) konstrukcí, je konstrukcí domácí.
4) Zhejby se v mailu (út 16/11/2010 10:02) ohradil, že jde o konstrukci dle jeho návrhu, zhotovenou profesionální firmou s certifikátem ve svařování v ochranné atmosféře, a tudíž nejde o domácí konstrukci, a že jsem svým zásahem téma zcela deklasoval. Současně mi oznámil z tohoto důvodu odchod z fóra a vyzval mne ke smazání svého profilu a všech dosavadních příspěvků.
5) Uznal jsem v mailové odpovědi (út 16/11/2010 10:38), že jsem mohl volit vhodnější formulaci a předložil Zhejbymu návrhy postupu, jak záležitost napravit. Současně jsem jej vyzval ke zvážení jeho odchodu a oznámil mu, že v případě odchodu jeho příspěvky z důvodu kontinuity jiných témat nesmažu.
6) Zhejby na mail neodpověděl.
7) Titulek jsem dnes (čt 18/11/2010 8:10) opravil na (už doufám nekonfliktní) "Zavěšení Line Array boxů v malých sálech". Omlouvám se za časovou prodlevu, ale čekal jsem na mailovou reakci.
Pokusil jsem se popsat situaci objektivně a časosledně tak, jak proběhla - pevně věřím, že i ze Zhejbyho pohledu. Pokud jsem v něčem nepřesný, má samozřejmě možnost mne opravit.
-
ma
Re: Zavěšení Line Array boxů v malých sálech
No asi bych se k tomu vyjádřil že kvůli tomu nebezpečnýmu bastlu je tu moc povyku, pokud na to něco pověsí ohrožuje okolí a někdo by mu to měl zakázat !!!! 
Vůbec bych se nebál domací ocelové konstrukce, jak říkáme bastl, stačí pozitivní statický posudek cca 3000, státem uznaného svářeče. Posudek zhlediska bezpečnosti. Ale asi musíš pamatovat, že konstrukci budeš tahat. A s přicházejícím nedělním ránem je všechno těžší a těžší a těch pomocníků čím dál méně. Taky konstrukce musí vypadat. Ale nebál bych se toho. 
-
Návštěvník
My sme sa raz pokušali vyrobiť trvalu ocelovu konštrukciu pre jeden amfiteater v ktorom hrame pravidelne(že si ušetrime vozenie hliniku) nosnosť 1000kg, zvarač požadoval projekt, projektant na ocelove konštrukcie, staticky posudok predpokladanych statickych a dynamickych zaťaženi, vo finale ešte autorizovana kontrola prace zvarača ...a tak stale vozime hlinik 
Proboha mojho na co 1 tunu, co jste to veseli??
-
Návštěvník
Nas line array spou s riggingom a 2motormy vazi presne 720kg + rezerva do buducnosti 
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
pro velký aparát patří "velké" řešení, menší (tuším do 300kg) unese zvedák od WMB. A pořád je možnost ground stacking.
Dělám, co mě baví.