Zkušenosti s DSP kartami

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blazoid
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od blazoid »

Zdravím všechny, kdo do tohoto témata zavítali.

Chtěl bych se optat, jak to chodí s DSP kartami. Mám FW1814, kompl je vybavenej procesorem PENTIUM 4, 3GHz, jelikož to není žádnej zázrak, při nasazení více VST procesorů dostává pěkně na pr..el. DSP karta by měla podle všeho být záležitost, která výpočetní výkon vezme na svoje bedra a systém práci v reálném čase líp zvládá. Když tam toho totiž víc pověsím, indikace zátěže ASIO jde do červenýho a seká se mně to. Díky moc za případné odpovědi.
jeany
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od jeany »

Přijde na to.. Jestli chceš jen zvýšit výkon a používat víc svých stávajících pluginů, pak ti DSP nepomůže - všechny akcelerují jen "své" proprietární pluginy. Pak je na místě jen upgrade PC.
Můžeš taky zkusit zvýšit latenci - při mixu takovejch 20-50 ms ještě nevadí a kompu to dost odlehčí.

Pokud chceš nové pluginy k těm stávajícím, pak vzhledem ke konci Duende, Powercore a Liquidmixu máš už jen 1 nebazarovou možnost - UAD http://www.uaudio.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
To je sice velmi kvalitní (sám to mám), leč taky dost drahá sranda. V základu ke kartě sice dostaneš celkem pěkný balík použitelnejch pluginů, ale ty pravý lahůdky jsou už bohužel za peníze :-D
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od pavlii »

Jen poznámka - při mixu nevadí jakákoli latence :wink:

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od TomasVv »

To si myslel Axel Rose taky a pak se čekalo na desku 10 let... :-)
Sorry za OT
Dělám, co mě baví.
Fyla
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od Fyla »

pavlii píše:Jen poznámka - při mixu nevadí jakákoli latence :wink:

P.
Me tedy pri mixu latence vadi zasadne - hlavne kdyz ma kazda plugina jinou (fazovani). Navic taky neni zrovna dvakrat prijemne michat neco, co je slyset az za chvili :-)
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od pavlii »

Ale no tak :wink: latenci plug-in ti musí DAW kompenzovat, jinak by se nedalo míchat nic. A obecně způsobí jen to, že klikneš na PLAY a začne ti to hrát za nějakou dobu....ale veškerá práce je v synchronu, takže změny se projevují hned. Já míchám pomalu na 100ms, ale jak píšu, tenhle údaj je podstatný pro práci pouze v případě, kdy pracuješ s VSTi pomocí MIDI klaviatury (zpoždění od stisku klapky až do přehrání zvuku). Při mixu to nevadí - jinak je chyba v DAW/systému.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
Fyla
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od Fyla »

Ale no tak, nejpoužívanější DAW ProTools pluginy automaticky nekompenzují ani omylem. Navíc do verze 8 nebyla v PT LE tato možnost vůbec. A v rámci zpoždění plugin, které používám většinou na masteru, je latence pro mix zásadní.
J.J.
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od J.J. »

To víš Filipe, musíš si konečně koupit nějaký pořádný DAW.
Zvukař bez www stránek
Fyla
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od Fyla »

Mile rad se naucim neco jineho, ale az mi to k necemu bude :-) Momentalne cely svet pouziva magnetak protools...
kalvoj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od kalvoj »

Zkoušel jste někdo použít ext. FW zvukovku (M-Audio, už nevím typ-obecně) na efektovej loop při live zvučení? Například přes sonar a podobné? Přibude mi do racku bazarová FW zvukárna (M-Audio, ted přesně nevím typ), tak mě napadá využít ji i takhle. Se zvukovkou v mixu (AH ZED) to bylo nepoužitelné. Latence cca 60ms. Výkon PC je docela brutální, takže ten by neměl hrát roli (Intel Core i7@2,67GHz x 4, 3GB RAM,GK: GTX275).
jeany
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od jeany »

Pavli: v DAW s automatickou kompenzací latence ti sice všechno hraje v synchronu při jakékoliv latenci, ale když chceš potočit s čudlíkem na nějakém pluginu tak se efekt takového kroucení děje se spožděním. 100ms asi není problém ,ale třeba takovejch 500 ms už může bejt otravnejch. A v případě výše diskutovaných DSP (UAD), kdy musí audiosteam při každém pluginu na insertu do DSP a zpátky se ta latence může už pěkně nastřádat (to je asi jediná zásadní vada, která mě na UAD trochu štve)
Fyla: s tím celým světem bych byl asi trochu opatrnější, těch DAW se dá najít ve studiích po celym světě trochu víc - Cubase/Nuendo, Pyramix, Sequoia...
Fakt, že ani v roce 2011 nemaj PT automatickou latency compensation mi přijde trochu zarážející... a byl to jeden z důvodů, proč jsem do PT nešel...
Fyla
Uživatel
Uživatel

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od Fyla »

No vidis, a opatrnejsi nebudu a nebudu :-) Vsechno ostatni jsou temer zanedbatelne procento...
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od pavlii »

2jeany: tak tohle si schválně vyzkouším - 500ms plusmínus dává MME ovladač :wink: ale nechce se mi tomu moc věřit....rozhodně zkusím, abych příště zbytečně netlachal :lol:

P.
Obrázek
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od pavlii »

2jeany: tak potvrzuju, příště nebudu tak radikální. Render to sice udělá správně, ale to je celkem k ničemu, když by to bylo (teď mluvím o příkladu těch 500ms) zpožděný při mixu, tam je ta zpětná vazba. Každopádně pár desítek ms určo nevadí IMHO.

Holt není nad to si věci ověřit, díky za pošťuch ;-)

P.
Obrázek
blazoid
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s DSP kartami

Příspěvek od blazoid »

No začínám to tak dělat...zvýším velikost vyrovnávací paměti, naroste latence a do 100ms to docela jde...jak bylo řečeno, dokud něco nedělám s midi. Když nahrávám, ty pluginy musím povypínat. Nevím proč notebook to dával v pohodě a PC pentium 4, 3GHz, 2GB RAM to nedává zdaleka tak v pohodě.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“