Nákup zboží v EU - neplátce DPH autom. plátcem? Ano i ne...

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » stř 23. bře 2011 4:42:36

ahoj,
malé právní okénko - téma se týká OSVČ + neplátců DPH, kteří pořizují zboží ze zemí EU.

Jeden ze Safových příspěvků, viz
Safa píše:...nebudeme priznavat DPHcko (jako zakaznici nakupujici u Thomanna)...
mne přivedl na myšlenku popsat úskalí nákupu zboží ze zahraničí, přesněji jak se OSVČ a neplátce DPH může při neznalosti natotata stát plátcem DPH.

Někteří v tom jistě máte jasno, jiní to řešit nemusí. Nechci vyvolávat paniku, spíše to ujasnit.

Současná legislativa (velmi zjednodušeně) mimo jiné říká, že plátcem DPH při obchodování se zahraničím musíte být (nebo se stanete) v případě
1) nákupu zboží, zatíženého spotřební daní (líh, tabák atd.),
2) nákupu nového dopravního prostředku,
3) nákupu zboží v celkové částce za posledních kalend. 12 měsíců vyšší jak 326 tisíc Kč bez DPH,
4) při nákupu služby.

Pomíjím body 1 a 2. Bod 3 je víceméně jasný, při nepřekročení limitu zůstáváte neplátci. Bod 4 je ale záludný, za službu se totiž počítá například "balné". Pokud tedy zahraniční faktura/daňový doklad obsahuje současně se zbožím položku balné, nakoupili jste službu a stáváte se automaticky plátcem DPH.

(Zájemcům doporučuji nastudovat zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty, par. 94, zejm. bod 6 a vše okolo.)

Ještě dodám, že
- nákup zboží od zahraničního neplátce se do limitu nepočítá,
- ohledně dopravy panuje trochu zmatek, ale FÚ si zákon zatím vykládají tak, že jde o službu osvobozenou a povinnost k DPH tím nevzniká,
- povinnost přihlásit se k registraci je do 15 dnů ode dne, kdy se osoba stala plátcem
- sankce jsou vysoké

Vítám diskuzi k tématu, osobní zkušenosti, korekci vysloveného... A také konkrétní zkušenost zřejmě s aktuálně nejčastějším zahraničním nákupem - u Thomanna, tedy jaké položky obsahuje jeho doklad.

911

Příspěvek od 911 » stř 23. bře 2011 23:31:35

Záleží jestli s tím chceš obchodovat.V tom případě se tím plátcem staneš po překročení nějakého limitu.Dřív to bylo obrat 750tkč v době 3 měsíců po sobě jdoucích,dnes nevím kolik to je.Jsem plátce dph už 15 let a občas něco u Thomanna kupuji,ale protože dph neuplatňuji,nekšeftuji s tím, platím cenu celou vč MWST v Německu a do nákladů si to nedávám.Nejlépe se obrátit na daňového poradce.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 24. bře 2011 0:23:56

?
nějak jsem nepochopil smysl příspěvku.
Píšu jasně, jaký je současný limit a kolik měsíců.
Anebo máš na mysli "ten hlavní" pro vznik povinnosti k přihlášení, a to je obrat 1 MKč/měsíc. Ale to tady neřeším.
A řekl bych, že je jedno, jestli chceš s nakoupeným zbožím obchodovat, nebo to máš jako výrobní nástroj pro vlastní podnikání.
Jinak příspěvek je primárně určen neplátcům.
Samozřejmě vítám každou odpověď, která upřesní či zpochybní napsané.

sikita
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sikita » čtv 24. bře 2011 1:17:40

Plátce DPH je od obratu 1mil. ročně, nechápu proč by se neplátce měl nákupem z EU stát plátcem, jestli tomu dobře rozumim...
Já jsem plátce, nakupuji zboží převážně ze slovenska z jedné prodejny, tak neplatim DPH.
Tzn. že zboží, které stojí v čr 100.000,- koupim na slovensku, nebo v eu za 80.000,-. S nějakou tou slevou 70.000,-

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 24. bře 2011 1:28:07

tak já nevím, buďto to neumím srozumitelně napsat, nebo neumíš srozumitelně číst
:-D

napsal jsem to jasně - neplátce se stane plátcem, pokud nakoupí službu. V případě nákupu zboží je službou např. balné.

Galapetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Galapetr » čtv 24. bře 2011 1:43:58

Ještě je v tom zákoně další záludnost - a to že se stávám povinně plátcem DPH, pokud přijmu platbu ze zemí EU (bez ohledu na výši). - Takže se tato povinnost dotýká i lidí co dostávají peníze za reklamu na svém webu od Googlu.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 24. bře 2011 2:00:40

ano, já to sem nechtěl tahat, ale je to podobný problém - příjem či poskytnutí služby
ale v tomto případě to znalí dokážou obejít, přičemž Google má sídlo mimo EU, což taky hraje jistou roli

Galapetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Galapetr » čtv 24. bře 2011 2:06:24

Bohužel, ale nemá, faktury a smlouvy vystavuje Google Ireland (Vyjímka jsou pouze ty nejstarší smlouvy, které uzavíral ještě Google USA).
Celkově si nejsem jist jestli u přijatých plateb se to týká jen služeb nebo i plateb za zboží.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 24. bře 2011 2:23:12

jak je to u přijatých platbách za zboží, tedy kdy dodám zboží do EU a bude mi zaplaceno, netuším, ale podívám se na par. 94, který by to mohl řešit

každopádně platí, že přijetím nebo dodáním služby do země EU vzniká povinnost k DPH
viz http://www.jakpodnikat.cz/platce-dph-re ... ovinna.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Jinak problematice AdSense a AdWords se přehledně věnují následující stránky http://www.jakpodnikat.cz/adsense-dph.php" onclick="window.open(this.href);return false; a víc bych to tady neřešil.

šlo mi primárně o thomanna, protože u něj řada zvukařů nakupuje
jenže stále nevím, zdali vypisuje balné - asi mu prostě zavolám :D

sikita
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sikita » čtv 24. bře 2011 2:43:20

nebo zajedeš, ušetříš na balném :D

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 24. bře 2011 3:12:03

tak o mne nejde... ale dobrý nápad :-D

Galapetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Galapetr » čtv 24. bře 2011 10:56:53

Teoreticky by měla být ještě jedna možnost, neuskutečnit ten nákup jako daňove povinný, ale koupit to i s místní daní , což je postup ekvivalentní zajetí do Němec. Je otázka, zda to budou prodejci ze zemí kde nemají tak fanatické byrokraty, ochotni akceptovat. A jak dlouho to bude trvat našim úředníkům než tento postup zakážou plošně, protože by neměli dost práce.

jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop » čtv 24. bře 2011 17:10:48

Ja bych jenom chtel upresnit, ze Thomann je prihlaseny k DPH i v Cesku. Ma ceske DIC. Mozna to bude stopa pro patrajici v teto problematice.
Je to CZ681881081.
Mam to tak na fakture, nejsem platce DPH.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 24. bře 2011 18:25:12

Vida, konkrétní a přínosná stopa
škoda že o tom Th. nepíše na svých stránkách, rsp. jsem ve FAQ nic takového nenašel

Odpovědět

Zpět na „Bar“