Vzorky nahrávek samostatné el. kytary
-
- Reklama
Hojec,
Setkávám se při mixu s jednou takovou nepříjemností, když někomu předvedu výsledek, prakticky vždy má výtky ke zvuku gajtry v nahrávce. Sice jsem už toho relativně dost naposlouchal za celej život, ale o nějakým vkusným zvuku kytary zatím nemám představu. Nemohl by někdo z vás poskytnout samostatné stopy s kytarou (aby byla konkrétně jen ta slyšet), pro nějaké přiblížení toho správného zvuku?
Setkávám se při mixu s jednou takovou nepříjemností, když někomu předvedu výsledek, prakticky vždy má výtky ke zvuku gajtry v nahrávce. Sice jsem už toho relativně dost naposlouchal za celej život, ale o nějakým vkusným zvuku kytary zatím nemám představu. Nemohl by někdo z vás poskytnout samostatné stopy s kytarou (aby byla konkrétně jen ta slyšet), pro nějaké přiblížení toho správného zvuku?
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ale vždyť ti to vůbec nepomůže - leda bys uvedl o který konkrétní aparát (kombo, ...) ti jde; informace typu "správný zvuk kytary" je IMHO nesmysl, protože nic takového neexistuje
P.
P.
Dobře, napadlo by tě, jakým nástrojem lze gajtru trochu nahutnit? přijde mně že zní děsně ploše...trošku to drtím přes da-tube, takže změním barvu, nicméně nikoli hutně...
Myslim, ze problem je v urceni parametru, ktere kvality jsou pro zvuk elekticke kytary urcujici jako "libozvucne"... U akustickych nastroju je to jasny, poslechnete uchem a snazite se je libovolnymi prostredky zaznamenat tak, aby to bylo co nejpodobnejsi (popripade upravit realitu k obrazu zamyslenemu).
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Informaci k nejake rozumne rade je malo, ale....Jesli problem nahodou neni v tom, ze trh je zcela zaplaven levnymi kytarami, ktere hrajou jak hrajou (zaplat panbuh za ne, alespon mladi kluci dosahou na jejich nakup a mohou cvicit) a jejich majitele by na nahravce chteli, aby hrali jako kytara jejich oblibeneho vzoru. To proste zadne efekty, pluginy apod. nedokazou. Zvukar nema byt ten kouzelnik, ktery z kytary za 5000Kc udelaji zvuk kytary za 50.000,-Kč (a to jsem pri zemi). Nemluve o tom, ze v tom retezci pred zvukarem je jeste vetsinou aparat, a HLAVNE RUCE kytaristy. V rukou vznika vetsina dojmu ze zvuku kytary. Vse ostatni by mely byt jen drobne doupravy tak, aby kytara pekne sedela v celkovem mixu. Hledat cesty, jak divne zahranou kytaru, ktere mnohdy neladi, v kazde poloze ma jiny zvuk a leze z ni tenky prapodivny zvuk upravit elektronicky tak, aby to znelo jako na nahravce profiku je podle meho nazoru nesmyslna prace. Casto se setkavam s diskusemi na tema....nas bubenik hraje nepresne, jak to upravit na nahravce, zpevacka neumi zpivat, neintonuje, jaky plugin tam dat aby to znelo dobre, apod.. Moje odpoved je porad stejna...muzikant musi cvicit, cvicit, cvicit. A az to bude opravdu dobre znit, pak teprve jit do studia.
Jinak vzorky kytar najdes na skoro kazdem CD, ktere se ti libi. Podle me zadny universalni model neexistuje, vzdy je to o hudbe, kterou kapela hraje a hlavne predstave kytaristy.
Jinak vzorky kytar najdes na skoro kazdem CD, ktere se ti libi. Podle me zadny universalni model neexistuje, vzdy je to o hudbe, kterou kapela hraje a hlavne predstave kytaristy.
souhlas...už jsem se setkal s lidma, kteří přijdou ke mně s bicíma který zní jak kdybys mlátil do barelu (i když kdyby alespoň ten zvuk byl tak hutnej). Dost lidí jde totiž do studia s myšlenkou toho, že i když se na přípravu vy..rou, technika dnes zvládne vše a nějak se to srovná. Přiznám se, že zpočátku jsem při záznamu moc na způsob jakým bude nahráno nedbal (leč je to přirozeně základ) a pak celej nešťastnej se snažil něco z toho vyždímat. To by byl další námět na reportáž...jak často se setkáváte s lidma, kteří myslí doslova že z hovna upletou bič? 
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
V posledni dobe se s nimi setkavam cim dal casteji. Asi internet, hodne pluginu, hracek typu procesory (priznavam, ze sam je mam rad a mam jich spoustu a rad si s nimi hraju, ale kdyz nahravam svou kytaru, cvicim, cvicim, cvicim...pak vymenim struny, seridim, doladim, pustim Marshalla a na krabicky se v tu dobu prasi v koute). Pak mozna trochu hallu, sem tam, trocha ekvalizace vuci ostatnim nastrojum. To je pristup, o kterem jsem presvedcen, ze je platny pro kazdeho muzikanta pokud ma z nahravky neco vylezt. Vse je o pekne skladbe, aranzi, pristupu muzikantu. Zvukar to muze pokazit, nektere pluginy sem tam trochu pomoci, rozhodne zvukar, SW ani zadne krabicky ze spatne zahrane a zaranzovane skladby neudela dobrou muziku. Proste neudela. Myslet si ze prijdu do studia, nejak to naplacam do DAW a pak z toho zvukar udela pisnicku je pouze cesta k dotazum, kterym zacalo toto vlakno. A rada dalsich vlaken na ruznych diskusich.
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zpět k dotazu: hutnost určitě udělá kompresor, nebylo by asi od věci zkusit zde paralelní kompresi, a zdvojením se dosáhne taky pěkného zaplnění; plus to jde kombinovat. Možností je...ale všechno se to opírá o věci, které tu zazněly - jak TO zahraje daná kytara přes daný aparát a jak TENHLE zvuk bude zaznamenán (nevhodně zvolený mikrofon/pozice udělá divy). Gabluk to vystihl asi dost přesně, prostě ty jako nahrávající zvukař se snažíš o co nejvěrnější zaznamenání toho, co daný interpret produkuje. Pak jsou cesty, kdy jde se zvukem čarovat už při náběru a i následně při mixu, ale jako já jsem taky zastáncem toho, že by to neměl být žádněj overkill
Pak to ale většinou dopadá tak, že se mě lidi ptaj, proč jsem nesrovnával (střihem) řeba tu rytmiku apod. Jednak bych se z toho zbláznil (no dobře - v C6 už ne, ta udělá většinu práce za mě a docela dobře) a jednak bych si připadal jako magor udělat naprosto čistě rytmickou nahrávku někoho, kdo to úplně rytmicky "nedá".
P.
Pak to ale většinou dopadá tak, že se mě lidi ptaj, proč jsem nesrovnával (střihem) řeba tu rytmiku apod. Jednak bych se z toho zbláznil (no dobře - v C6 už ne, ta udělá většinu práce za mě a docela dobře) a jednak bych si připadal jako magor udělat naprosto čistě rytmickou nahrávku někoho, kdo to úplně rytmicky "nedá".
P.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... a naopak i vhodne zvoleny. Pokud hledas hutnej zvuk doporucuju zkusit paskovej mikrofon, treba to i pro tebe bude cesta (ja tocim obvykle na paskovou hyperkardioidu prigafovanou k velkomembranovy kondenzatorovy tuzce tesne vedle).nevhodně zvolený mikrofon/pozice udělá divy
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,