Envelope a současně kompresor
-
- Reklama
Dotaz je odbočením vlákna studiova-zvukarina-dotazy-a-rady/par-do ... t2814.html" onclick="window.open(this.href);return false;, aby se tam nerozjelo OT.
Už ve druhém postu (jeany) mi vyvstala otázka, jak to vypadá, když se použije Envelope a zároveň kompresor (plugin např.), projde signál nejprve "zaobálkováním" a pak do kompresoru, nebo nejprve kompresorem a pak bude zaobálkován?
Druhá možnost se mi zdá logičtější. Envelope chápu jako "tahání faderem" na mixu...
A přistupují k tomu všechny SW stejně? Cubase, PT, AA?
Díky.
Už ve druhém postu (jeany) mi vyvstala otázka, jak to vypadá, když se použije Envelope a zároveň kompresor (plugin např.), projde signál nejprve "zaobálkováním" a pak do kompresoru, nebo nejprve kompresorem a pak bude zaobálkován?
Druhá možnost se mi zdá logičtější. Envelope chápu jako "tahání faderem" na mixu...
A přistupují k tomu všechny SW stejně? Cubase, PT, AA?
Díky.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mozna bys nam to mohl udelat jednodussi a ocitovat post kterej zminujes (ja tohle vlakno treba nesleduju). No nevadi, udelam to:
A - attack - nabeh zvuku
D - Decay - odbeh trvniho transientu a prechod do tela zvuku
S - Sustain - trvani tela zvuku
R - Release - tvar a rychlost dozneni
Podivej sem: http://musikality.net/wp-content/upload ... velope.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Vhodnym nastavenim kompresoru ci expanderu a nasledne casu reakce ci dobrehu se daji perkusivni zvuky krasne tvarovat ci opravovat jejich nedostatky. Tezko o tom psat, nejlepe kdyz si to vyzkousis
... Jeany to rika velice dobre. Kompresor krome "srovnavaci" funkce lze pouzit i barvotvornym zpusobem, tedy s pomoci vhodneho nastaveni tvarovat ADSR oblasti napriklad perkusivnich zvuku. K vyznamu zkratky aby ti to bylo jasnejsi:Envelope neboli dynamická obálka není nic jiného než dynamické tvarování signálu (klasický ADSR). Vpodstatě totéž dělá jakýkoliv kompresor, akorát to nastavování je možná trochu víc "tricky". Já bych ti doporučil se na tyhle vymoženosti vykašlat a naučit se pracovat se single band kompresorama, jak nastavovat a co znamená attack, release, ratio, knee a seznámit se s tím co dělají různé topologie (opto, fet, VCA, vari-mu, diode bridge) a na co se hodí. Pak ať si sedneš za cokoliv budeš vědět jak nastavovat...
S Multiband kompresory a dynamickými EQ velmi opatrně dle mých zkušeností se tím dá zvuk hodně zk...it. Já je používám jen v případě nějakého problematického náběru a nebo jako kreativní efekt či deeser...
Barvy bohužel nevím...
A - attack - nabeh zvuku
D - Decay - odbeh trvniho transientu a prechod do tela zvuku
S - Sustain - trvani tela zvuku
R - Release - tvar a rychlost dozneni
Podivej sem: http://musikality.net/wp-content/upload ... velope.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Vhodnym nastavenim kompresoru ci expanderu a nasledne casu reakce ci dobrehu se daji perkusivni zvuky krasne tvarovat ci opravovat jejich nedostatky. Tezko o tom psat, nejlepe kdyz si to vyzkousis
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Envelope a současně kompresor
Odpověď pěkná, což o to, ale ne na to, na co jsem se ptal 
Popisuješ práci kompresoru. Dobře, uvažujeme, že envelope je vlastně jen kompresor. A teď si právě představ tu situaci, že máš na stopě klasický kompresor a ještě envelope. V jakém pořadí bude procházet signál? Protože první komprese nutně ovlivní THD té druhé.
Už si rozumíme?
Popisuješ práci kompresoru. Dobře, uvažujeme, že envelope je vlastně jen kompresor. A teď si právě představ tu situaci, že máš na stopě klasický kompresor a ještě envelope. V jakém pořadí bude procházet signál? Protože první komprese nutně ovlivní THD té druhé.
Už si rozumíme?
1. Envelope JE vpodstatě kompresor, akorát má trochu jiný ovládání
2. Pořadí v kterém bude procházet signál je nachlup to samé jako pořadí v kterém ty pluginy na insert naházíš
Tj. bude-li první envelope a pak kompresor pak nejdřív projde envelopem zprocesuje se a zprocesovanej projde kompresorem a vice versa...
3. Jestli THD myslíš kompresní artefakty ve formě harmonického zkreslení, pak se samozřejmě z těch dvou procesů budou sčítat - a to nemusí být nutně na závadu, někdy spíš naopak.
2 kompresory na stopě nejsou vůbec nic výjmečnýho, typicky máš třeba 1 rychlej (FET, VCA) kterej při poměrně vysokym ratiu řeže špičky (skoro limiter) a za ním nějakej pomalší leveling amp pro barvu
Obecně tyhle harmonický zkreslení (spolu s rychlostí) dávají tomu kterému kompresoru jeho charakter a ten zas velmi úzce souvisí též s konstrukčním typem (VCA se chová jinak než FET, vari-mu, opto...)
2. Pořadí v kterém bude procházet signál je nachlup to samé jako pořadí v kterém ty pluginy na insert naházíš
3. Jestli THD myslíš kompresní artefakty ve formě harmonického zkreslení, pak se samozřejmě z těch dvou procesů budou sčítat - a to nemusí být nutně na závadu, někdy spíš naopak.
2 kompresory na stopě nejsou vůbec nic výjmečnýho, typicky máš třeba 1 rychlej (FET, VCA) kterej při poměrně vysokym ratiu řeže špičky (skoro limiter) a za ním nějakej pomalší leveling amp pro barvu
Obecně tyhle harmonický zkreslení (spolu s rychlostí) dávají tomu kterému kompresoru jeho charakter a ten zas velmi úzce souvisí též s konstrukčním typem (VCA se chová jinak než FET, vari-mu, opto...)
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... ja jsem dosel k tomu zaveru, ze az budu priste pozadan abych provedl nejakou tu dalsi rekonstrukci, ...KamilV píše:Odpověď pěkná, což o to, ale ne na to, na co jsem se ptal
... v takovem poradi v jakem je zapojispředstav tu situaci, že máš na stopě klasický kompresor a ještě envelope. V jakém pořadí bude procházet signál? Protože první komprese nutně ovlivní THD té druhé.
... tleskam2 kompresory na stopě nejsou vůbec nic výjmečnýho, typicky máš třeba 1 rychlej (FET, VCA) kterej při poměrně vysokym ratiu řeže špičky (skoro limiter) a za ním nějakej pomalší leveling amp pro barvu. Obecně tyhle harmonický zkreslení (spolu s rychlostí) dávají tomu kterému kompresoru jeho charakter a ten zas velmi úzce souvisí též s konstrukčním typem (VCA se chová jinak než FET, vari-mu, opto...)
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Envelope a současně kompresor
Uzavřeno. Díky. Má chyba - měl jsem se podívat do nějakýho seriózního DAW, že Envelope se zapojuje jako kterýkoliv jiný plugin.
Svůj dotaz jsem psal v práci, kde na PC žádný pořádný soft nemám, vyjma Audacity, které právě Envelope řeší jinak (ne jako plugin, ale jako "integrovaný nástroj" samotné stopy). A v tomto případě to envelopem projde dřív než nějakým pluginem.
Už mi nedošlo, že to není standardní chování jiných, dospělejších softů.
Tedy zbytečný dotaz
Svůj dotaz jsem psal v práci, kde na PC žádný pořádný soft nemám, vyjma Audacity, které právě Envelope řeší jinak (ne jako plugin, ale jako "integrovaný nástroj" samotné stopy). A v tomto případě to envelopem projde dřív než nějakým pluginem.
Už mi nedošlo, že to není standardní chování jiných, dospělejších softů.
Tedy zbytečný dotaz