Jak rozšířit panoramu?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od TomasVv » pon 28. bře 2011 16:34:04

20ms pro konstantní posun času je strašně moc. Efekt se projevuje od nějakých 5-6ms, přes 15ms je z kytary chemie bez konkrétnosti.
Na principu proměnlivého zpoždění fungují efekty chorus a fazer, koneckonců pokud nahraješ stejný part dvakrát po sobě a naroutuješ na kraje, taky máš drobné časové odchylky, kterými odlišíš obě verze.
Dělám, co mě baví.

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od pavlii » úte 29. bře 2011 7:24:45

A dlužno dodat, že se tomu "double-tracking" způsobu nic nevyrovná (co se výsledného efektu týče).

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

blazoid
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od blazoid » úte 29. bře 2011 8:15:24

No, nevím jestli se nepletu, ale mám pocit že v časech kolem 10ms ucho není schopný rozlišit směr...ale asi to k nějakýmu psychoakustickýmu vjemu postačí -já osobně jsem asi nevnímající člověk a ještě kolem 10ms jsem jaksi velkou změnu nepocítil :-). Jinak v cubase používám efekt označený jako stereodelay, ten v podstatě udělá to samý, samozřejmě s většíma možnostma.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od TomasVv » úte 29. bře 2011 9:40:59

pavlii píše:A dlužno dodat, že se tomu "double-tracking" způsobu nic nevyrovná (co se výsledného efektu týče).

P.
100% souhlas a dlužno říct, že je to ve vlákně zmíněno vícekrát :-)
Double-tracking = nahrát (i zahrát) dvakrát to samý, nastavit opačné panorámy.
Dělám, co mě baví.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od safa » pát 01. dub 2011 23:16:42

Double-tracking = nahrát (i zahrát) dvakrát to samý, nastavit opačné panorámy.
... a nebo, kdyz clovej nechce zatezovat jiz tak dost unaveneho muzikanta, vzit si to samy misto nahrany nekde jinde (pokud se toci na klik) a pripasovat si to k tomu puvodnimu. Ja vim ze tak jste to hosi mysleli, jen doplnuju :wink: . Jo... a s tema panoramama bych to treba u zpevu neprehanel.

blazoid
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od blazoid » pát 01. dub 2011 23:44:08

No s panoramou vůbec, ony pak nastanou situace, kdy ti nástroj zní nepřirozeně když je roztaženej natvrdo do dvou stran, mám za to že se hudba má dělat tak aby zněla jako když posloucháš kapelu která hraje před tebou, takže gajtru umístit tak aby ti zněla jakoby v celým prostoru by bylo divný...když se použije stereo delay, je třeba citlivě pracovat s poměrama dry/wet, aby ten zvuk do jedný strany přicmrndával a připomínal tak spíš odrazy v prostoru...jinak ale rotáhnout ji naplno...používám to pro případy aby ta kytara poctivě prolezla...

blazoid
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak rozšířit panoramu?

Příspěvek od blazoid » pát 01. dub 2011 23:47:34

jinak s tím nahráváním nadvakrát...to je podle mě simulace proměnlivýho delaye...žádnej sebelepší muzikant nezahraje svůj part naprosto stějně...vždy se v některých místech opožďuje nebo předbíhá proti předchozímu...když se to pak roztahne do panoramy má to svůj kouzelný efekt...ovšem pouha pouhý zkopírování jedný a ty samý stopy a roztažení do panoramy neudělá nic...tento postup dvojitýho nazpívání se dost používá u zpěvu, kterej se tak nahutní...

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“