Jak účtovat mezi kapelou a sponzorem?

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Michal
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Michal » čtv 14. dub 2011 11:33:29

Ahoj,

Zvučim v kapele na vesnické lize, nikdo ze členů nema dičo ani ičo. Hrajeme převzaté písně a na dopravu na akci máme spoznora. ten nám dává auto a mi mu naoplátku vystavíme ceduli s reklamou.

Bohužel teď za mnou přišel ten sponzor a řekl mi, že to buhožel taklhé dál dělat nejde. Potřebuje od nás nějaký doklad, nejspíš něco jako fakturu. Zkoušel jsem něco hledat po internetu ale sám přesně nevím po čem mám jít. Jak to udělat aby jsme měli dál sponzora a on neměl obavy z FU.

PetrC
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PetrC » čtv 14. dub 2011 13:57:15

tříčlenný tým (ustanovující tým) sepíše stanovy, a zažádá ministerstvo vnitra o zaregistrování občanského sdružení.
pak uděláte valnou hromadu, na které si zvolíte předsedu, radu a fungujete dle zákona z roku 2003 (tuším) o občanských sdružení. Pak můžete vystavovat faktury, dávat do nákladů cesťáky, či nákup nástrojů, aparatury,cokoliv a taky uzavřít v klidu sponzorskou či darovací smlouvu. Vše, veškeré návody, smlouvy i stanovy najdeš tady

PetrC
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PetrC » čtv 14. dub 2011 13:58:52

A ještě něco: musíš vést účetnictví.
Nejsi plátce DPH, ale DIČ ti asi finančňák taky přidělí

Michal
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Michal » čtv 14. dub 2011 15:08:49

tak to je super a jestli tomu dobře rozumím, tak kapela se nemusí bát nějakého toho "ALE" ta může fungovat v pořádku dál. Nebo tam je něco, na co by jsem si pak měli dát pozor (krom toho účetnictví) tím myslím, když dem hrát nějakou akci, teď to všechno funguje na slovo a podaní ruky.

zatím díky a pokud mi nebude něco jasné, tak se ještě ozvu

PetrC
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PetrC » čtv 14. dub 2011 15:23:07

No vše je pak lepší v tom, že máš papír, můžeš založit firemní účet - to dokonce tuším, že musíš. Jde o to, že to jsou nějaké výdaje navíc. Za účetní a za ten bankovní účet. Ale můžeš dát fakturu, což spousta pořadatelů vyžaduje.
Problém může nastat s finančním ústavem ten, že sdružení je nezisková organizace a mají někdy problém s honorářem, ale to opravdu záleží město od města, teda finanční úřad od finančního úřadu. Je to o lidech a jak slyší občanské sdružení a muzikanti,tak všem těm úředníkům mrznou úsměvy, protože je v tom bordel a zákon není jasný a záleží od výkladu ;) Nebo co. Možná je tu někdo zasvěcenější, ale co jsem se bavil s muzikantama, každý to vykazuje trochu jinak, vždycky tak, aby to úředníkům vyhovovalo...

edit: jsem češtin..

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » čtv 14. dub 2011 15:29:50

A nebude stačit třeba "dohoda o vykonané práci"?
Nebo prostě jenom podepsaný výdajový/příjmový doklad? :wink:

PetrC
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PetrC » čtv 14. dub 2011 15:40:21

Já se v tom moc neorientuju, ale myslím, že pro sponzora je lepší dát dar O.S. než fyzické osobě, ale možná se doba změnila, nevím

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pát 15. dub 2011 9:06:03

Ad "dát dar fyzické osobě": pozor, není tu řeč o daru, ale o sponzoringu (za dar se nesmí nic požadovat protiúčtem, např. to vystavení cedule - v tu chvíli je to sponzoring a sepisuje se např. smlouva o propagaci a reklamě).

Ad "o. s.": možná by bylo nejlepší, aby se stal někdo z vás živnostníkem. DIČ nutně musí dostat každý, ať už o. s., nebo živnostník.

Ad "dohoda o vykonané práci": možnost to je, ale pro pořadatele je to komplikovanější, musí vás "vést" jako zaměstnance a zaplatit za vás daň, soc. a zdrav. pojištění. Příjemnější je pro něj vzít fakturu, zaplatit a nazdar.

Ad "vedení účetnictví": vést se nemusí. V tomto případě by stačilo vést pouze daňovou evidenci a v případě, že kapela (zvukař) nebude mít moc reálných nákladů, dá se využít odpočet 60 % ze zisku - v tu chvíli stačí archivovat pouze vystavené faktury a výpisy z účtu (příp. příjmové doklady), které dokazují, že byla faktura proplacena. Nic víc se vést nemusí, je to jednoduché a odpadá tak riziko, že něco FÚ napadne - není totiž co.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » pát 15. dub 2011 13:19:32

Ještě k té dohodě....
Mám dojem, že se to nemusí takto řešit, v případě, že vyplacená částka nepřesáhne za rok určitou hranici.
Ale možná, že to už neplatí, nebo tu částku drasticky snížili.

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » pát 15. dub 2011 16:42:06

No moment - dohoda o práci/smlouva o dílo nezavazuje přece zadavatele ohledně placení soc. a zdrav. pojištění, to se mi rozhodně nezdá. Sám to takto preferuji dělat (nemíním ze sebe udělat podnikatele) - a smlouva o dílo je IMHO pro tohle jak šitá, protože vykázat do daní si to musíš ty. Nikdy se tomu ještě nikdo nebránil vystavit mi takto smlouvu - a pochybuji, že by z toho musel odvést výše uvedené srážky.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 16. dub 2011 7:14:19

Mám takovej pocit, že technika v divadle na Dohodu o práci dělá (já to mám jinak :D ) a tuším, že limit pro povinnost odvádění sociálního a zdravotního pojištění je 2000,- Kč za měsíc.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » sob 16. dub 2011 17:02:28

Blaha....že jo? :wink:
Přeptám se na to účetní, jelikož budu zrovna teď vyplácet kámoše na dohodu. Takže je to i pro mě aktuální záležitost.
Písnu....

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » pon 18. dub 2011 0:35:13

To se přeptej, protože jsem takhle dělal jednorázovky za víc jak 2000,- Kč a rozhodně za mě nikdo nic neodváděl :wink: logicky vzato - proč taky? Práce na dohodu je o nevázanosti (zvláště ohledně vyplacení peněz, žeano - odvádí se pokud vím za zaměstnance, což pracovník s Dohodou o provedení práce není). Ale pak to sem písni, zajímá me to.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 18. dub 2011 7:56:28

Velmi záleží na tom, jak je ta dohoda formulována.
Pokud je to "Dohoda o pracovní činnosti" (má dlouhodobý charakter), odvádí soc. a zdravotní zaměstnavatel i zaměstnanec, vždy z částky 2000 Kč za měsíc a vyšší.
Pokud je to "Dohoda o provedení práce" (má jednorázový charakter), neodvádí soc. a zdravotní nikdo! Není přitom rozhodující, na jak vysokou finanční sumu byla dohoda napsána. Podstatné je, že jedna osoba může mít za 1 rok max. 150 odpracovaných hodin na Dohodách o provedení práce (není rozhodující počet zaměstnavatelů).

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 18. dub 2011 8:05:19

Ovšem daň by měl zaměstnavatel odvést vždy. Záleží ještě, zda to byl výdělek vyšší než 5000 Kč za měsíc nebo nižší a zda zaměstnanec podepíše Prohlášení poplatníka k dani (býval to takový růžový papír). Podle toho zaměstnavatel buď odvádí zálohu na dani nebo uplatňuje srážkovou daň 15 (?) %.

Odpovědět

Zpět na „Bar“