Nastavení optimální úrovně hlasitosti

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
kopyto
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kopyto »

Ahoj, zkouším remixovat a remasterovat nahrávky kapely ve které hraju, které se mi dostaly do ruky v jednotlivých stopách (bohužel bicí v jedné stopě, kytary všechny dohromady a zpěvy také, takže možnosti jsou omezené...) Momentálně mě zajímá jedna věc, a to jak správně nastavit maximální hlasitost výsledného masteru. Dělám v Nuendu (žádný HW, vše SW), momentálně postupuji takto:
1. Při mixu srovnám šavle tak, aby mi neclipovaly (ale v tomto bodě mi Stereo Out občas clipuje, čili jde až do plusu - vadí to v tomto kroku? Aby mi to neclipovalo, musel bych to stáhnout moc, nahrávka mi pak přijde hodně tichá...)
2. Na Stereo Out dám EQ a za něj lehce kompresor a úplně nakonec brickwall limiter (i když se mi zdá, že je po tom kompresoru už zbytečný - myslíte, že je lepší pro nahrávku ubrat trochu na kompresi a "nechat něco" pro limiter?)
3. Úplně nakonec dám L2 ultramaximizer s nastavením: threshhold -1.9, out ceiling -0.2, release 1.00 - při tomto nastavení je tam útlum maximálně 0.9, což mi přijde ok - žádné zkreslení neslyším, když pracuje...

Je na tomto postupu něco (všechno) špatně? Poradili byste mi jak na tomto postupu něco vylepšit, nebo se podělíte o to, jak postupujete vy? Předem díky.

Písnička, na které teď dělám:
http://lehce.eu/nowayout.mp3
Pokud máte jakékoli připomínky/rady k této písničce, k mixu i masteru, ocením:-)

Díky, Venca.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno na můj vkus je tam té limiterové komprese nějak brutálně moc :? já jsem docela minimalistický přístupem, takže obecně, jak bych postupoval já:

- smíchat ty věci tak, aby master bus (zde tedy Stereo Out) neclipoval; čili pokud clipuje, stahovat na šavlích/groupách. Z podstaty výsledku lze stahovat i šavli Stereo Out, ale jednak jsem zvyklý na ten první způsob a jednak jsem dokonce někde i narazil na "pravidlo" ohledně vzájemných vztahů šavlí stop/grou/master busu 8)
- EQ na stereo out - podle toho, jestli to ta nahrávka potřebuje nebo ne (nepíšeš nastavení, takže řečnická otázka - je vůbec EQ třeba? 8) )
- na stereo out (já teda tuhle fázi pak už dělám ve WaveLabu) buď jen limiter (teoreticky jakýkoli ze zmiňovaných) nebo ještě před něj vícepásmový kompresor (opět - dle charakteru, nemusí být třeba). Případně vícepásmový limiter, pak to bude v jednom plug-inu
- out ceiling OK (já teda dávám obvykle -0.5, ale to není až tak podstatné) a zbylá nastavení podle toho, jak HLASITOU chceš mít tu nahrávku (ve smyslu hodnoty RMS). Osobně nejsem příznivcem přílišných tlačení (kromě destrukce dynamiky pak i docela zahálí kolečko Volume na zesilovači :lol: ), takže končím obvykle -13/-12 dB RMS

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
kopyto
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kopyto »

pavlii píše:nepíšeš nastavení, takže řečnická otázka - je vůbec EQ třeba?
Mám tam vytáhlé výšky a trochu středy, lehce potlačené basy. Pro mě to je třeba, protože toho zkrátka neumím dosáhnout při mixu:-)

A jinak díky za rady, určitě to taky zkusím.

V.
Tarquam
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tarquam »

Brickwall limiter jsem používal taky, ale jako konečný limiter/maximizer se mi osvědčil TL's Maximizer (jediná nevýhoda je, že sám vytváří velkou latenci).

K mixu dvě věci:
1) Zpěv je potichu (zesílit) a zkreslený kytary převyšujou všechno (zeslabit),
2) Souhlasim s pavliim, je to příliž natlačený, je lepší to (třeba pomocí automatizace) nechat potišejší v těch lehkých pasážích, aby to potom v těch tvrdších mělo ty správný grády

Jinak zvuk je pěknej, čistej, hezky se to poslouchá.
Ty jednotlivý šavle je fakt lepší stahovat tak, aby na stereo outu byl třeba peak -2dB (obecně se dává -3dB). Já mívám třeba zkreslený kytary stáhlý až na -10dB aby to s tim všim ostatním nedělalo bordel na masteru. Přišel jsem na to, že mi vyhovuje víc udělat si nejprv mix a pak master, je při tom víc možností, zdá se mi. Dřív jsem to dělával taky tak, že na stereo out hodit maximizer a je hotovo, ale ten masteringovej proces má přece jenom něco do sebe :wink:
Multižánrový multiinstrumentalista | Recording studio is my life! | Poslouchatelné nahrávky již od 14ti let
VŠE S MINIMÁLNÍ TECHNOLOGIÍ
http://www.bandzone.cz/tarquam | http://www.bandzone.cz/whatrock
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“