Zpožďování odposlechů - ano/ne, jak?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Doposud jsem nikdy nezpožďoval odposlechy, ale chtěl jsem to vyzkoušet jako "nedestruktivní" prevenci proti vazbě (aby se nemuselo příp. tolik řezat na EQ).

Moje vize byla asi taková: delay cca 5 ms (odhadem, prostě tak, aby to mělo nějaký efekt a nebylo to uchem postřehnutelný).

V racku bych na to mohl použít Lexicon MX200 nebo Alesis Microverb 4.

Postup byl takový, že jsem zkoušel všechny delay-presety s tím, že jsem vždy dal time na nejnižší hodnotu a feedback na 0 (abych docílil jen posunu v čas, bez opakování).

Ve všech případech byl výsledek nežádoucí. Buď se signál opakoval (i s feedbackem na 0), nebo bylo zpoždění tak velké, že to bylo nepoužitelné.

Otázky:
- Jak to, že se delay opakoval i s FB na 0?
- Jak to, že nešlo docílit menší prodlevy? To má i Lexicon tak velkou latenci? :o
- Čím tedy odposlechy zpožďovat, když ne výše uvedeným?
xb
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xb »

pokusy o odpovědi:
- nebyla tam i nějaká kulišárna s DRY/WET?
- on ten přístroj není prioritně dělaný na jemný zpožďování a u hallu tě latence tak nebolí
- nejjednodušeji s behringerem DEQ2496 např.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

- DRY/WET na vině nebylo, byl jsem zcela WET
- chápu, že třeba ten Alesis tak jemný delay nezvládne, ale že ani ten Lexicon, to mě překvapilo
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop »

Taky jsem kdysi premyslel, ze bych MX200 pouzil jako zpozdovaci jednotku, ale tam je problem nastavit presne milisekundy. Ta hodnota delay totiz vychazi z "tempo" tlacitka a blikani te ledky. Otocenim knobu 1 na hodnotu 0 (uplne doleva) docilis zpozdeni 1/4 * nastavene tempo TAP tlacitkem. Viz manual a tabulka zpozdeni na str. 36. To neni uplne rozumne ovladani pro zpozdovaci jednotku.
janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek »

Na MX300 je to dost jednoduchsie, tam sa da gombikom nastavit presny cas v ms. Dorovnaval som tym zdrzanie sposobene videostriznou.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Ani jeden z uvedených přístrojů není vhodný pro zpoždění, jsou to efekty a celý engine je tomu přizpůsobený.
Alesis se v nouzi dá použít na nějaké výkryty, lexicon jsem takto nikdy neznásilňoval.

Každopádně na vyzpoždění služí delay v speaker managementu, umí to všechny.

A ke zpožďování odposlechů - taky jsem s tím laboroval a naznal, že tudy cesta nevede.
Odstup vůči zpětné vazbě si moc nezlepšíš, rozhodně víc uděláš vhodným umístěním odposlechu a jemnou ekvalizací kritických pásem.
5ms nevyřeší nic, 50ms je už nepříjemné pro zpěváky.
Dělám, co mě baví.
Jiří E
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří E »

Sám MX200 v nouzi používám na zpoždění ( vykrývací bedny ) , samozřejmě jsem si udělal nový preset. Ale na tak krátké zpoždění to asi fungovat nebude, odhaduji latenci tak na těch 5 milisekund.
Při tvorbě programu je potřeba dát pozor, kde máš při ukládání presetu nastaveny A,B,C. Než jsem na to přišel, tak mi to dlouho trvalo a teď už ani nevím, jak to bylo.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Jo, asi to nebudu řešit, pořizovat k aktivnímu aparátu speaker management jen proto, abych zpozdil odposlechy, což by nakonec nemuselo mít takový efekt jaký bych chtěl, je zbytečné. Lexicon nebo Alesis jsem na to chtěl vyzkoušet jen proto, že už je mám a že někdy je coby efektové jednotky nevyužiju zcela.
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Souhlas s TomasVv.
Nejjednodušší pro všechny typy aplikací je stejně mít to s EQ a dobře umísťovat monitory a pokud možno co nejkvalitnější komponenty.
Pak najednou zjistíš, že kolikrát ani nepotřebuješ "vypískávat" i v aplikacích do kterých by jsi to neřekl.
Já teda dost "čítuju" s EQ u zpěváků s frekvencema do 100 a nad 13kHz. Jednoduše je dám pryč a hotovo. Máš po polovině starostí na harmonických a nechodí ti tolik za roh ani ta první ( klasika 200, 400, 800, 1,6 atd (k)Hz )... Možná jsem to řekl dost sedlácky ale tak to je.
Nehledě na to, že by jsi se mohl dostat právě úplně do kontraprodukce a destrukce signálu jako při pokusu dělat zpětnou vazbu u D zesu :-D
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Řešil jsem teď situaci, kdy na pódiu tancovali verbíři (folklor), nedílnou součástí verbuňku je i zpěv. Dopředu je vyloučena myšlenka, že by ti tanečníci přišli na mikrofon (to už tak prostě je :( ).
Postavil jsem před ně Sennheiser E835 a Shure PG58 (nic s širší kardiodou nemám).
Vzdálenost mezi zpívajícím tanečníkem a mikrofonem byla 2 metry, tanečníci se pohybují, takže jednou jsou v ose, jednou zcela nakraji mikrofonu.

V těchto podmínkách musely být šavle hodně vytažený, až se to provázalo s odposlechem. Přemýšlel jsem, jak tohle řešit líp. Spodky jsem řezal už na korekcích, abych trochu omezil dunění pódia (obyčejná prkna).

Myslel jsem, že by zpoždění odposlechů pomohlo, ale asi se ty "bojové podmínky" úplně bez vazby zvládnout "nedaly".
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Na to hoď bobek.
To je jako vyměňovat kolo na formuli v boxové uličce bez zastavení.
Když jsem to měl takhle já, tak jsem věšel kondenzátory nad lidi. Vynikající na tohle jsou samozřejmě rode m3 nebo akg c1000 a podobné či lepší, ale bez monitorů.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Nebylo kam věšet, byla to taková drobná akce na hodinu a půl, takže by se pořadatelům neoplatilo ani velké pódium, viz obrázek:
sefci-chlapi.jpg
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Folklór bez odposlechů. Stejně na mikrofon nepřijdou, monitoring nepotřebují.
Dělám, co mě baví.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Taky si myslím, že je zbytečný jim to pouštět do odposlechů.

Teď jsem zvučil školní akademii ZUŠ, kde se jen přizvučuje pro efekt na 2-3 prostoráky. A u klarinetovýho kvarteta, kde krajní stojí tak 1,5m od sebe, a to ještě v půlkruhu, mi jeden krajní řek, že z tý druhý strany tu hudebnici neslyší, že by ji potřeboval do odposlechu (ten tam sice byl připravenej, ale pro jazzovou kapelu, a ležel asi 5m od něj. No nesedět šel jsem pomalu do kolen, na ZUŠce v aule to hrajou nasucho a tady si vymejšlí odposlech, protože neslyší na 1,5m :shock: .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Zde zafungoval psychologický efekt - vidí před sebou odposlech, tak chtějí slyšet zvuk jako z CD.
Psychika hraje v našem oboru velkou roli, zásadně ovlivňuje očekávání účinkujících a jejich hodnocení.
Pomáhá jen dlouhodobá osvěta.
Dělám, co mě baví.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“