Přestavba odposlechových boxů Laney

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 22. kvě 2011 21:47:25

Tak jsem se konečně dostal, k napsání minirecenze na přestavbu odposlechových beden Laney CM-15 a CXM-115. Tyhle odposlechy jsem kupoval pro MKS, s omezeným rozpočtem na nákup i jiných věcí, a hlavně aby tam alespoň nějaké byly. Můžu říct, že za ty peníze svoji práci odvedly bez nějakých větších problémů. Ale nastal čas posunout se dál, ředitel uvolnil finance a já jsem začal plánovat jejich přestavbu.

1. Plánování
Původní plán byl, že vyměním pouze původní pieza za nějakou hornu a výhybku. V plánu bylo Selenium DT151, výhybku jsem ještě netušil. Na různá doporučení jsem se rozhodl kontaktovat Huberta Mašína z PD. Chci mu ještě jednou poděkovat za trpělivost, kterou se mnou měl. Cca týden jsme si mailovali (taky jsem to řešil ve chvílích volna) a nakonec z toho vyplynulo, že by bylo úplně nejlepší, než něco vymýšlet, použít již vymyšlené, odzkoušené a odměřené, střeva vyměnit komplet vč. 15“ reproduktoru. Takže nakonec padlo rozhodnutí na 15“ reproduktor Eminence Delta, Selenium D220Ti, hornu Selenium HM25-25 a k tomu výhybku. Prostě přestavba na EM151. Bylo taky potřeba si pořádně poměřit a rozkreslit bedny, protože HM25-25 je opravdu poněkud větší než původní pieza. Navíc CM-15 mají hnízda na straně u výškáčů a trochu mi to tam kolidovalo, ale vhodným posunem vyřešeno. Taky bylo pochopitelně rozhodnuto, že k původním TS vstupům doplním ještě 2 4p speakony Neutrik.

2. Nákup potřebných součástek
Začala druhá fáze, nákup dílů. Vzhledem k tomu, že rozpočet jsme trochu našponovali, tak výhybky jsem se rozhodl vyrobit sám. Původně jsem si myslel, že to nebude takový problém se součástkami. Ale to jsem byl na omylu, součástky pro výhybky na této úrovni, nejsou běžně dostupným zbožím na obchodech s elektrosoučástkami. Taky mi trochu dělaly starosti cívky. Při pátrání po netu jsem narazil na firmu Dexon, kde by se to dalo s nějakým kompromisem vybrat. Nakonec, ale opět poradil Hubert, protože mi opravdu nějak uniklo, že na PD prodávají krom reproduktorů i vše potřebné na stavbu výhybek. Z nákupu u PD jsem popravdě měl trochu obavy, z minulé doby, kdy mi opravdu moc vstříc nevyšli. Ale naštěstí vše je jen v lidech, situace se změnila, a můžu říct, že jsem byl s přístupem velice mile překvapen. Takže repra, speakony a materiál pro výhybky objednán u PD, cuprextit a nějaké drobnosti u GES Electronics. A protože jsem hračička a rozhodl jsem se mimo jiné dodělat i závěsné body. Takže narážecí matice, závěsná oka a nějaké další šroubky nakoupeny ve Dvoře Králové n.L., kde máme docela dobrý železářský obchod s dost velkým sortimentem.

3. Stavba
Původně jsem si myslel, že na přestavbu budu mít docela čas, ale nakonec to vyšlo tak, že jsem měl doma všechno, krom HM25-25, které měly dorazit v pátek a v sobotu jsem na to měl zvučit u nás v hospodě maškarní. Takže jsem musel trochu zabrat, po 15ti letech si vzpomenout jak se leptají plošné spoje (návrh jsem si udělal v průběhu čekání než díly dorazí). Nalakovat, vyškrábat (metoda dělících cest), vyleptat vyvrtat, naletovat. To mi zabralo jeden večer (4ks výhybek), docela mě pak překvalpila jejich velikost a váha.
Pak už jsem jen čekal na ty HMka. V pátek dopoledne opravdu dorazili, a šlo se na věc. Naštěstí vyšlo i počasí, takže jsem si to vyhodil ven. Pro začátek i pro porovnání jsem chtěl nejdřív udělat jednu bednu a porovnat ji s původní. Takže odstrojit, dodělat do vaničky díry na speakony, oddělat TRS konektory, na které byla naletovaná původní „výhybka“. Všechny 4 konektory propojit a připojit kabely od výhybky nové. Ono o původní výhybce se snad ani jako o výhybce mluvit nedá, u CM-15 hrálo z 15“ celé pásmo a piezo bylo zapojené pouze přes odpor. CXM-115 je na tom trochu „lépe“, piezo bylo připojeno přes RC článek.
Pak nastal čas na hrubou práci. Rozkreslil jsem si umístění nových otvorů pro horny, rozmístění závěsných bodů. Pak už přišla na řadu vrtačka, přímočará pila a nakonec vysavač. Ještě před osazením výhybkou a reproduktory jsem ještě zevnitř narazil narážecí matky pro závěsné body a po odzkoušení funkce zvenčí zaslepil otvory zátkami. Potom jsem už jen namontoval výhybku, misku s konektory, připojil a namontoval reproduktory. Sláva, první bedna byla hotová, rovnou jsem ji připojil k zesilovači a na druhý kanál druhou ještě nepředělanou. Do zesu jsem pustil hudbu, a první subjektivní dojem, stažení původního boxu jsem sluchově pomalu ani nezaznamenal. Takže vesele do druhé bedny. To mi pro pátek stačilo, v sobotu jsem na ně odehrál to maškarní a v neděli jsem udělal zbylé 2ks.

4. Zkušenosti a poznatky z provozu
Zatím jsem je měl na třech akcích, každá jiného charakteru.
- Maškarní, sál v hostinci cca pro 150 lidí, reprodukovaná hudba, použití 2ks beden na stativech + zesilovač 2x200W.
- Jaroměřský kross, soutěž v běhu kolem Josefova, venkovní areál podzemek cca 50x200m, moderátor a podkresová hudba, použití 4ks beden na stativech, krmené každá cca 250W.
- Akademie ZUŠ, u nás v divadle, použití jako odposlechy, jazz, všechny 4ks, každá na jiném kanálu zesu, krmené cca 150-250W na bednu.
Z těchto akcí mám zatím tyto poznatky. Zvuk se výrazně zlepšil, jak na výkonu, tak na kvalitě. Je takový čitelněší, srozumitelnější. Trochu zaostává na basech, ale to primárně u odposlechů není na škodu. Nebyl problém s nazvučením a pokrytím ani jednoho z prostorů. Co se pak týká primární funkce odposlechů, díky 90 stupňovým hornám je jedno jestli muzikant stojí nad bednou, nebo 4m od ní, kvalita poslechu se nemění. Navíc na pultu jsem kroutil auxy tak o 6dB míň, než při předchozích akcích podobného typu.

5. Odkazy
Měření původního boxu CM-15
http://www.prodance.cz/protokoly/laney_cm15_china.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Měření a schéma výhybky EM151 (nové osazení boxu)
http://www.prodance.cz/protokoly/Delta15+D220Ti_2.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Fotografie z přestavby
http://www.tonery.biz/Divadlo/Laney/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

6. Závěr
Takže celkový dojem z přestavby vidím jako velmi pozitivní a investice se podle mého určitě vyplatila. Celková investice do přestavby jedné bedny, po odečtení utržené částky z prodeje původních reproduktorů, vyšla cca na 3000,- vč. DPH.
Pokud by měl někdo zájem, tak mám ještě k dispozici nějaké plány a schéma plošného spoje.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » ned 22. kvě 2011 22:09:58

=D> =D> =D>

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 22. kvě 2011 22:12:43

taky gratuluju :-)

Jaký je objem těch monitorů ?

Použil jsi 1R odpor u LF ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » ned 22. kvě 2011 22:38:26

negratuluji jen k úspěšné přestavbě, ale především tleskám za chuť napsat tak obsáhlý a podrobný příspěvek.

kalvoj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kalvoj » ned 22. kvě 2011 22:49:08

Jak je na tom kvalita reproboxu co se zpracování týče? Matroš atd..

Pavel Sokolovna
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sokolovna » ned 22. kvě 2011 22:55:12

Blaha: Pěkná práce...

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 23. kvě 2011 0:01:36

No byl to můj první počin (teda co se psaní týče), a asi na dlouhou dobu poslední.

Jinak co se týká materiálu beden, tuším, že jsou z nějaké 18mm dřevotřísky.

Ohledně zpracování beden, je poměrně slušné. Jednotlivé díly jsou k sobě lepené, rohy pak vyztužené ještě trojhranými hranolky. Potah taky OK. Mřížky bych řek, že jsou u CM-15 lepší. CXM-115 je mají napružené do oblouku a při menším tlaku mají tendenci se proklapnout dovnitř, ale ne až na reproduktor, v tomto směru je to OK, a pomocí třeba šroubováku se překlapne zpět.

Výhybka je pak přesně podle toho schématu z PD, takže i s odporem 1R. Jinak odpory jsem použil 20W, vždy v páru 10R+10R, 18R+22R, 1R8+2R2. Ještě doplním, že pro fixaci součástek jsem použil neutrální silikon.

Objem beden je tuším kolem 55l. V každé jsou pak ještě 2 otvory basreflexu s průměrem 5cm.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pon 23. kvě 2011 8:18:59

Těch 55l vysvětluje pokles na basech - on ten Eminence zahraje docela nízko, ale litry k tomu potřebuje.

V původní bedně je to na basech o dost lepší a například pod zadkem bubeníka se to dá docela použít.

Ten 1R je na "stažení" toho hrbolu 1k - 2k, kterej zrovna u monitoru asi moc nepotřebuješ.

Když vezmeme v úvahu náklady, tak za ty peníze jsi získal docela slušný a hlavně robustní, monitoring :-)
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 23. kvě 2011 8:55:08

Přesně tak, ta cena se určitě vyplatí. V podstatě to i s nákupem nové bedny vyjde na cca 8500,- vč. DPH. Za to slušnej hotovej monitor neseženeš. A to jsem ještě nedávno narazil na polským Aukru na firmu, která vyprodávala ty CM-15 za nějaký 2k, to by byla vůbec bomba.

Jinak ještě k poznatkům na co jsem zapoměl.
Teprve po přeosazení beden jsemzjistil jak moc šumí EQ od Behringeru FBQ3102, naopak se ukázalo jak vůbec nešumí noname EQ IMG 2x15p, čemuž jsem ani pomalu nevěřil.
A při použití v divadle, po poslechnutí odposlechů, mi nějak začaly chybět určité středové frekvence v předních bednách HK IL série. A to jsem si myslel jak je nemám dobře naladěný a jak to skvěle nehraje. Ony hrají pořád dobře, ale mě tam něco chybí, asi na to budu muset nejspíš mrknout.

Odpovědět

Zpět na „Repro“