Jak ozvučit rozsáhlý areál?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

Honzo, nestraš ho. :) Nebo máš snad zkušenosti s tím, že to takto nefunguje?
Netvrdím, že by nějaký ten "distribučák" tomu neprospěl, ale s 300m sykfáčem by si ještě trafák přibližně 600/600, zavěšený na 4580 nebo 5532 měl poradit. Řešil jsem podobnou situaci naposledy před dvěma lety veslařům na nějakých, přibližně 450m přes rybník a že by na druhém konci chyběly citelně vyšší frekvence, slyšet nebylo. Dokonce jsem trasu prohlížel škopkem a žádné zásadní krkolomnosti se nekonaly ani při signálu 1 a poté 6,3kHz. Dvoudenní akce proběhla bez závad.
MM

Příspěvek od MM »

Otíku amatéři nejsme. Jen jsme se rozhodli zkusit něco nového. Konečně jsem rád že si napsal že si veslařům při dvoudení akci zvučil rozepiš konkrétněji jak sis technicky poradil , takhle stručně mi to nestačí, budu moc rád.
Nám se hlavně jedná o to aby když bude moderátor mluvit do mikrofónu to bylo slyšet co říká. Čas od času se pustí k případným vystoupením podkresová hudba, toť vše, žádný rambajs se konat nebude. :D Když to řeknu hodně amatérsky tak klasický vesnický rozhlas nic silného.
Rozvedu co jsem myslel těmi stagemi: bude do výšky 4 metrů postaveno lešení , kde budou umístěny klasické 3 pásmové reprobedny po 2 kusech kde bude i zesilovač se simetriskými vstupy.
Dnes jsme měli schůzku a vyloučily jsme tahání až 300 metrů reproduktorového kabelu a podle i zde příspěvků tomu zrušení nasvědčovalo.
Jinak schématicky vyjádřím:
Zdroj signálu --------------------------------1 reprostage 120metrů
Zdroj signálu --------------------------------2 reprostage 300metrů
pomlčka znázorňuje vedení signálu, zdroj signálu je unimobuňka kde bude umístěná technika. Metry jsou po dnešku definitivní konečné hodnoty.
Potřeboval bych vědět kterým kabelem máme vest signál k stagím byl uváděn SYKFY.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Na jaře jsem na sjezdovce natahal linky z normálních mikrofonních kabelů (Tasker + Neutrik) asi na 450 metrů z mixu do zesilovačů a z mikrofonu do mixu asi 200m.

Šlo o to, že rolba při úpravě terénu rozmašírovala veškerou kabeláž a já byl nejblíž a měl v autě kejs s kabelama...

Zvukově se nestalo nic, akorát mikrofon jsme "posílili" bodypackem, protože původní bezdrát zmizel kdesi v davu (nebylo to v ČR, krade se i v kapitalistické cizině).

Řek bych (ostatní asi nebudou souhlasit) že sykfy i UTP odvede stejnou službu, pokuď to bude celé symetricky.
Akorát bych asi zbylé žíly spojil se signálovou zemí.

Koneckonců to zkuste na nerozvinutých klubech a uvidíte
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

MM: Aha, takže jsem se stejně nedozvěděl nic o charakteru akce. Docela mne fakt pro vlastní přestavu zajímalo, o co na akci půjde, v jakém prostředí je a co vyžaduje zrovna tento způsob ozvučení. Kromě toho, že "nejste amatéři", jsem se z posledního příspěvku nedozvěděl nic dalšího. Naopak spíše to, že o propojování audiosignálu víte asi tak, že OUT se zapojuje do IN a pravděpodobně co je "linka" a nebo "mic" úroveň. Ono to většinou pro DJ a nebo běžné zvučení kapel dnes může postačovat, ale ze způsobu psaní textu rozhodně nevyzařuje image profi ozvučovací firmy. Nehledě na to, že by jsi se na takové podrobnosti, co by "profík", určitě neptal. Jde totiž o poměrně jednoduché a přitom základní věci, konkrétnější řešení jsem popsal v předchozích příspěvcích. Každej průměrnej zvukař má ponětí o vedení symetrického signálu, odděleného audio-transformátorky a když si není jist, určitě toho strejda gůgl vychrlí stovky.
Víš, poradím s řešením docela rád, ale Ty by jsi alespoň nemusel hrát tajemného a nebo nebejt línej se o akci jako takové, rozepsat. Ale ždímat to z Tebe rozhodně nehodlám, záleží na Tobě, jestli hodíš fucek a již sem nepřijdeš a nebo naopak. :)

Jak a čím dotáhneš k věžím elektriku, je vůbec v areálu elektrika?
Kde všude budou lidi, jaké plochy má ozvučení pokrýt, jaká se očekává přibližně účast?
Jak vypadá terén?
Co se na akci bude dít?
Kudy a přes co povede modulační vedení?
Kdo to pořádá, jaké jsou finanční prostředky?
Máš někoho, kdo by mohl případně s technikou vypomoci zapůjčením a nebo jste se někomu do již zavedené akce vecpali nehorázným podlezením ceny, tudíž máte se zápůjčkami v dostupném okolí útrum?
... a dá se samozřejmě v otázkách pokračovat.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 »

Ota píše:Honzo, nestraš ho. :) Nebo máš snad zkušenosti s tím, že to takto nefunguje?
Netvrdím, že by nějaký ten "distribučák" tomu neprospěl, ale s 300m sykfáčem by si ještě trafák přibližně 600/600, zavěšený na 4580 nebo 5532 měl poradit. Řešil jsem podobnou situaci naposledy před dvěma lety veslařům na nějakých, přibližně 450m přes rybník a že by na druhém konci chyběly citelně vyšší frekvence, slyšet nebylo. Dokonce jsem trasu prohlížel škopkem a žádné zásadní krkolomnosti se nekonaly ani při signálu 1 a poté 6,3kHz. Dvoudenní akce proběhla bez závad.
Fajn, tím chceš říct že přenášené pásmo končí buď na 1 nebo 6.3kHz? Nevím co ty víš, ale já vím že 5532 a v horším případě 4580 zrovna buffery nejsou a vysokou kapacitu na výstupech dost nesnáší. Ale jak je libo ... :-D
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk »

Myslím že pro jeho účel
Nám se hlavně jedná o to aby když bude moderátor mluvit do mikrofónu to bylo slyšet co říká
bude stačit i kdyby to končilo už na 5k. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

Jendo, čti alespoň pořádně, co jsem napsal. Nebo to ještě k tomu kdoví z jakého důvodu překrucuješ?
Napadá mě, že Ty máš zřejmě na mysli trafák, zavěšený až na druhé straně vedení. Mě zas tato alternativa výkladu nenapadla, protože používám zásadně tráfka při těchto aplikacích na obou stranách. Mám tedy na mysli "trafák zavěšený na výstupu mixu na krátkém kabelu, pak následuje modulační linka kamsi do prčic, kde je zase stejné trafo. Ano, na to, abych poslal výstup z operáku přímo takhle daleko, žaludek samozřejmě nemám.

No a v praxi: Dříve jsem se tahal za tímto účelem s tesláckou EMP 124, kde je opravdu výstupní driver (OZ MAA 748, posílený výstupními tranzistory KFY46 a 18) a za ním trafo. Ale tohle zrovna asi také dobře víš, v určité nostalgii za těmito studiovými profi hrklátory se jistě shodujem.
Později jsem vyměkl a byl línej tahat tuhle těžkou krávu a tak jsem to risknul s Behringer mixem MXB 1002 (OZ NJM4560 či něco tak, el. symetrie) a za to připojil vejce 1:1 (3AN 670 07). Na opačné straně to samé a připojil do linkového vstupu zesilovače. Vedení bylo pronajaté (na hubu) od Telecomu, na obou stanovištích totiž byla kabelová hlava s volnými páry SYKFY kabelu. Trasa šla napřímo (přes žádný aktivní prvek), dokonce několik málo km přes ústřednu a signál dorazil ve vyhovující kvalitě, pravda s mírným poklesem na vyšších kmitočtech, ale nijak kritickým, navíc rozdíl oproti EMP124 byl minimální. Během povodní v r. 2002 došlo k narušení kabelu a od té doby to řeším natažením pékáčka a metodou 100V, jak jsem popisoval o pár příspěvků dříve. Toto se pravidelně odehrává na rybníku Svět v Třeboni.
No a jenom tak pro zajímavost, jako mladej svišť ještě na základce u nás v J. Hradci jsem fungoval počátkem 80. let v partě zdejšího Hifi klubu a během několikadenní veslařské regaty jsme dopravovali z nábřeží (mix EPP102) do loděnice (místní R ústředna) symetrický signál 1,55V asi 500m po tom nestíněném pékáčku. V současnosti během veslařského Chalupa-Cupu ale řeším přenos raději rovněž zmiňovanou metodou 100V - příliš se mi nezamlouvá 1V linka bez stínění, i když to tehdy taktéž bezproblémů fungovalo (po šetření vf příspěvku, indukovaného do vedení).

Tak co, ještě si myslíš, že jsem taková lama, abych nic nevěděl o kapacitě přenosového vedení?
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 »

No nic o lamě jsem nepsal :-D
že by4560tka byla proudově dost silná na takovou dálku ... no věřim že to nějak hrálo ale určitě pro věrný přenos to nebude. Tyhle běžné operáky jsem poměříval a nic moc dobrého to teda nebylo. Ale souhlasim že pro mluvené slovo či nějaký podkres by to jít mohlo. Já na tohle používám distribuční zesilovač EZL305 , který má taky MAAčko a tranzistory a trafem, ale MAA je vyhozeno a nahrazeno MAC156tkou, páč jsem v té době těch OZ měl hromadu a byl jsem líný tam dělat redukci.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

No a psal jsem já něco o nějaké super kvalitě? :mrgreen:
A nebo o tom, že by snad tento 4560kový výstup byl na stejné úrovni, jako např. SSM2142 a pod. ?
Mimochodem, nemyslíš, že hlavním důvodem proudového posilování běžného OZ je právě ta spolupráce s primárem audio transformátorku, tj. potřeba pracovat do poměrně značné komplexní zátěže? Vnitřní výstupní odpor standardních OZ je řádově v několika desítkek ohmů a pokud by teoreticky jela linka bez traf napřímo, neměla by kapacita sdělovacího kabelu něco kolem 60nF při nějakých 300m tomu operáku příliš rozhodit sandál, aby to nebylo použitelné pro "lepší" informační přenos. Ale tím neobhajuji nepoužívat trafo - přesná (transformátorová) impedanční symetrie a s tím související minimalizace indukce rušivých napětí do vedení je nutností, o nezbytnosti galvanického oddělení míst i vedení od zařízení netřeba se (zrovna u Tebe) rozepisovat, že jo. :)
Co jsi získal výměnou MAA za MAC? Jaký na to měly vliv unipolární tranzistory vstupního obvodu OZ? Nebyl to takhle u tohoto zařízení posun od ničeho k ničemu za nemálo vyhozeného času?
Co a jak jsi (ale popravdě! :wink: ) na těch operákách poměříval ve vztahu ke zjištění kvality přenosu signálu na dlohých linkách?
MM

Příspěvek od MM »

Akce která se má konat v Hlučíně u Ostravy má trvat celkově týden. Je to typ akce kde se sjede přes 150 karavanů. Některé karavany mají až výšku kolem 3 metrů. Místo konání si pořadatel vybral areál u hlučínského jezera ŠTĚRKOVNA. Je to akce která se pořádá každým rokem , ale vyždy v jiném místě, což vyplívá že se jedná o akci putovní, možná z Vás ji už někdo zvučil, letos to má být krásný 20 ročník.
Ted k místu konání: Je to kemp, kde se pravidelně konají velké akce a věřím že někdo z Vás kolegů zvukařů už tu někdy zvučil, takže ví asi jaký to je rozlohou areál. Pravidelně tu pořádají akce také rádia Helax a Kissmorava.
Co se týče zvukového podání se jedná o to aby zvuk zbytečně při hláčení neobtěžoval lidi v karavanech ale zase aby byl rovnoměrně slyšet v místech kde budou karavany umístěny. Celková obvod plochy kde budou karavany je kolem 1 km. Zvuková technika má být umístěna na recepci. Modulační , též kabelové vedení má být zavešeno na provešovacích drátech, kvůli pnutí.
Jedná se o to aby bylo ozvučeno pouze mluvené slovo a případný hudební podkres. Není důležitá super kvalita zvuku ale je důležité aby bylo slyšet co se hlásí. K dispozici budou k stage z lešení o výšce kolem 4 metrů, jedna od recepce vzdálená 100metrů a druhá cca 230 metrů.
Včera jsme měli s kamarádem poradu a uznáte sami že v tomto případě by stačil 100 voltový rozvod a kolem 15 až 20 tlakových reetratních reproduktorů, laicky řečeno ,,tlampačů,, kde by výkon zvuku byl nastaven tak aby jak jsem zmiňoval to neřvalo, jak u nás v obci bezdrátový rozhlas, že se človět toho lekne.
Proto jsem zde napsal o radu, jak byste si s tím poradily vy.
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

Koukal jsem na to okolí jezera pomocí "letecké" mapy. Kde tam ty karavany mají být, nebo spíše - co kde všechno, v kterém místě bude?
Přímá 100V bude asi optimální, aby se nemusela rozvádět i elektrika. Ale budou na to určitě stačit 15 - 25W tlakáče? Možná ano, možná ne, nevím, jak budou ty plochy velké.
No a jak jsi tedy vyřešil techniku, čím to tedy nakonec budeš dělat? Jaké zesilovače, co repráky, máš kde vzít tlampače, co vedení?
Jo, pokud nechceš, aby to hlášení obtěžovalo a podkres nebyl protivnej, pak je dobré promyslet, kam dáš "tlakáče" a kam naopak přímovyzařující repráky. Tlampače-tlakáče jsou fajn, aby bylo i v randálu občas rozumět, ale déletrvající podkres je lepší "žádnej podkres".

Proč tajíš furt, co je předmětem vlastní akce? Organizuješ snad státní převrat, nebo co?
MM

Příspěvek od MM »

Předmětem akce je: ZAJIŠTĚNÍ ZVUČENÍ CELOTÝDENÍHO SRAZU KARAVANŮ OD 8 OD RÁNA DO 7 VEČER MAXIMÁLNĚ, večerní produkce , koncerty si už zajištůjí vystupujicí vlastní zvukovou a světelnou technikou. Opakuji my pouze zvučíme mluvené slovo , případný hudební podkres nic víc. Taky mě sere to že kemp s dlouhou tradicí a nemá základní 100 voltový rozvod , tak by se jenom napíchla zvuková technika tjst mix,cdp, popřípadě notebook, bezdrátový mikrofón a byl by klid , tak jak jsem to udělal minulý rok v Suchdole nad Odrou kde jsem zajištoval, včetně večerní diskotéky na akci MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČESKÉHO KLUBU NĚMĚCKÝCH OVČÁKŮ 2010. Diskotéku jsem už zvučil přes klasický zvukový PA systém.
Kde já bych organizoval ,,Statní převrat,, zas takové páky nemám, i když mě už ty politické rošády s...u.
Mapku ohraničení plochy dodám příštý týden, neboť kamarád co dostal tuto zakázku je od pátku na dovolené.
MM

Příspěvek od MM »

Otíku pokud můžeš pošli mi tvoje telefoní číslo na mů e-mail Montanadj@seznam.cz a ja ho dám kamarádovi a on už ti zavolá napíše konkrétnější věci. Ok.
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

Tak to mě nenapadlo, že existuje i takováhle akce. :D Měl jsem za to, že jde jen o "ubytování" návštěvníků, příslušející k nějaké ohromné megaakci poblíž.
Poslal jsem to, máš to v e-mailu.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“