8 palcáky do akusticky neupravené místnosti?
-
- Reklama
-
mikefsx
Zdravím, plánuju si koupit nějaké near-fieldy do domácího studia. Dal jsem si stranou cca 22 000,- a za to se myslím dají pořídit už slušné kousky.
Hlavně bych se chtěl zeptat, jestli mám ivestovat do 8" monitorů, pokud nemám akusticky upravenou místnost (nemyslím tím úplně holé stěny, je to normálně zařízený pokoj, rozměry cca 4x5m), aby mi to nepřineslo víc škody než užitku. Samozřejmě chci mít kvalitní bedny, tzn., že mimo jiné zahrají i nejnižší frekvence, ale mám takové monitory vybírat v těchto podmínkách nebo nemám chodit pod určitý limit (Hz)?
Vím, že abych dosáhl plnohodnotného poslechu, mi v první řadě asi doporučíte, abych vyřešil odhlučnění místnosti. Jsou to ale další náklady navrch. Navíc nerad bych měl celej pokoj oblepenej molitanem
, - beru to jako poslední možnost (nevylučuju, že bude jediná).
Suma sumárum, rád bych věděl, jestli bude tak MARKANTNÍ rozdíl v kvalitě poslechu při 8'' bez vyřešené akustiky, či mám-li v tomto případě sáhnout spíše po 6'', a poslechu v akusticky upraveném prostředí. Nikdy jsem sám neměl příležitost to porovnat. Díky:)
Hlavně bych se chtěl zeptat, jestli mám ivestovat do 8" monitorů, pokud nemám akusticky upravenou místnost (nemyslím tím úplně holé stěny, je to normálně zařízený pokoj, rozměry cca 4x5m), aby mi to nepřineslo víc škody než užitku. Samozřejmě chci mít kvalitní bedny, tzn., že mimo jiné zahrají i nejnižší frekvence, ale mám takové monitory vybírat v těchto podmínkách nebo nemám chodit pod určitý limit (Hz)?
Vím, že abych dosáhl plnohodnotného poslechu, mi v první řadě asi doporučíte, abych vyřešil odhlučnění místnosti. Jsou to ale další náklady navrch. Navíc nerad bych měl celej pokoj oblepenej molitanem
Suma sumárum, rád bych věděl, jestli bude tak MARKANTNÍ rozdíl v kvalitě poslechu při 8'' bez vyřešené akustiky, či mám-li v tomto případě sáhnout spíše po 6'', a poslechu v akusticky upraveném prostředí. Nikdy jsem sám neměl příležitost to porovnat. Díky:)
-
mikefsx
Ještě jsem zapomněl dodat, že je budu mít pro skládání a mastering elektronické hudby..
- Tudy
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
6" udělá stejný problém. Hučení takto velké neupravené místnosti se většinou pohybuje nad 100Hz a to zahraje i menší bedna. To ale stejně molitany neřeší. Potřebuješ basový pasti. Mrkni se na http://www.audiozone.cz" onclick="window.open(this.href);return false; , tam se tohle už řešilo mockrát
- Tudy
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jen krátce: buď si basové pasti budeš muset vyrobit z Rockwoolu (Airrock ND), nebo sáhnout hloub do kapsy a koupit profi výrobek: http://www.audiopro.cz/produktovy-katal ... ricon.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Každopádně, bez pořešení akustiky si můžeš koupit bedny za 3 tisíce a výsledek bude téměř stejný - rozeznáš jen rozdíly ve výškách a smíchat na tom nic nepůjde.
Každopádně, bez pořešení akustiky si můžeš koupit bedny za 3 tisíce a výsledek bude téměř stejný - rozeznáš jen rozdíly ve výškách a smíchat na tom nic nepůjde.
Doporučuju se mrknout na tyhle videa. Francis Buckley (Grammy winning Audio Engineer)
zde upravuje domácí pokojíčková studia různým lidem. Takže různý místnosti, vybavení
a hlavně řešení tak, aby to co nejlíp hrálo. Podívej se na víc dílů.
http://www.rodetv.com/channel/studio_rescue/
Nemusíš celou místnost oblepit molitanem!
Začni řešit celkový rozmístnění po místnosti. "Poslechovej trojúhelník".
Symetrie poslechové místnosti.
Pak nejspíš bych udělal ,např. dle videa, lehce zatlumit první odrazy.
Vyšší, střední frekvence a dozvuk místnosti ovlivňují mix zásadně.
A basový pasti až pak, jestli vůbec.
zde upravuje domácí pokojíčková studia různým lidem. Takže různý místnosti, vybavení
a hlavně řešení tak, aby to co nejlíp hrálo. Podívej se na víc dílů.
http://www.rodetv.com/channel/studio_rescue/
No takhle to určitě není. Bedny za 20 a 3 budou hrát určitě jinak.Každopádně, bez pořešení akustiky si můžeš koupit bedny za 3 tisíce a výsledek bude téměř stejný - rozeznáš jen rozdíly ve výškách a smíchat na tom nic nepůjde.
Nemusíš celou místnost oblepit molitanem!
Začni řešit celkový rozmístnění po místnosti. "Poslechovej trojúhelník".
Symetrie poslechové místnosti.
Pak nejspíš bych udělal ,např. dle videa, lehce zatlumit první odrazy.
Vyšší, střední frekvence a dozvuk místnosti ovlivňují mix zásadně.
A basový pasti až pak, jestli vůbec.
No, dle některých je kombinace 8"+1" výšky příliš velký skok a středové pásmo není tak dobře prokreslené, 8" ale rozhodně budou chodit níže.
A neupravená rozhodně nemusí znamenat průserová. Stačí kolikrát běžné zařízení, pohovka, čalouněné židle, otevžená knihovna atd. Zkrátka co nejvíce pohltivých povrchů. Teprve když tato fáze dál nepůjde, tak případně řešit pomocí akustických prvků.
Jinak u nearfieldů snad vliv místnosti je mnohem menší, než u mid-fieldů či far-fieldů, že
)
A neupravená rozhodně nemusí znamenat průserová. Stačí kolikrát běžné zařízení, pohovka, čalouněné židle, otevžená knihovna atd. Zkrátka co nejvíce pohltivých povrchů. Teprve když tato fáze dál nepůjde, tak případně řešit pomocí akustických prvků.
Jinak u nearfieldů snad vliv místnosti je mnohem menší, než u mid-fieldů či far-fieldů, že
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
-
Návštěvník
Díky za příspěvky pánové, ten seriál Studio Rescue s Francisem Buckley vypadá opravdu zajímavě:)