Několik dotazů začátečníka k praxi

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
premek_k
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Dobrý den, pánové.
Píšu zde svůj první příspěvek a tak doufám, že budete schovívaví. Jsem úplným začátečníkem s kladným pasivním vztahem k hudbě a jakýmsimi základními znalostmi nf techniky, akustiky a elektra. Díky tomu jsem se dostal ke kamarádově kapele, kde bychom spolu měli experimentovat a snad i dosáhnout určitého zlepšení celkového zvuku kapely. Jedná se o amatérskou kapelu garážového typu s několila veřejnými produkcemi na triku hrající vlastní rockovou tvorbu ve složení bicí, basa, dvě kytary a dva zpěvy trpící syndromem "všechno na max a když to jde tak ještě víc"...
Z tohoto důvodu jsem začal pročítat toto fórum, sledovat různé doporučené video tutoriály, přečetl jsem onu zde zmiňovanou zvukařskou bibli a pomalu se teoreticky připravuji na prosazení nějakých změn ve zvuku kapely, což ode mne očekávají.
Paralelně s tímto jsem se jal skupovat vše potřebné. Bohužel jsem asi jako každý celkem finančně omezen, odřekl jsem si proto letošní dovolenou a v tuto chvíli jsem již hrdým vlastníkem mixáku Mackie SR32/4-VZL PRO a částečně vykuchané efektovky osazené kompresorem Alesis 363, lampovým preampem Behringer MIC2200 a procesorem behringer 2024P - samozřejmě vše z druhé ruky. K tomu pak z dřívějška nějaké senheiser mikrofony, jednoho shura, a aktivní Cervin Vega aparát (2xCVA28 + 1xCVA118), což je část vybavení, které mám jako mobilní DJ. Možná se to zdá směšně málo, samozřejmě pokračuji v prolézání inzerátů, aktuálně hledám nějaké eqvalizery, majky pro bicí, stojany pro majky a další "bižuterii", která se namane - ale k tomu se ještě vrátím v jedno ze svých dotazů níže, stejně tak k důvodu, proč se ještě v tuto chvíli nezabývám samotným PA aparátem.

Nejdříve bych s váma rád prokonzultoval svou vizi, se kterou bych chtěl před kapelu předstoupit a kterou jsem si vytvořil právě na základě studia tohoto fóra a další teorie po netu.
V prvé řadě si myslím, že je potřeba se naučit hrát "potichu", tzn chtěl bych prosadit to, aby se při zkoušce ve zkušebně dalo přežít (v tuto chvíli zkouší kapela s ucpávkama v uších). To znamená vysvětlit bubeníkovi, ať relaxuje, stáhnout komba a podobně. Ruku v ruce s tímto pak popřemýšlet nad akustikou zkušebny a aplikovat změny vedoucí k vytvoření aspoň částečně akusticky vhodného prostředí. Prostě docílit té pohody na place, o které jsem se několikrát dočetl a doslechl.

Dále bych chtěl experimentovat se zvukem a způsobem jeho snímání u každého nástroje zvlášť. Možná je to nesprávný postup, ale nejraději bych obě kytary a basu hnal do mixu po lince, případně i se zainsertovaným výše zmíněným lampovým preampem do kytarových vstupů, využitím různých "krabiček" a třeba i toho procesoru, když už ho v tom racku mám. Vede mne k tomu samotné vyjádření kytaristů a basáka k hrůzné kvalitě jejich komb a tudíž i výsledného zvuku. Navíc si myslím, že čím míň mikrofonů na place, tím líp. Postupně bych jednotlivé způsoby nahrával a konzultoval s kapelou, až bychom došli k nějakému výsledku. Možná se v tomto mýlím, budu rád za vaše názory.

Chtěl bych už ve zkušebně využít odposlechy (právě ty cerviny), aby si na to kapela zvykla a naučila se s nima hrát. Nynější jejich postoj je zase ten starý známý "do odposlechů všechno a nahlas", který se nejen zde odsuzuje. Předpokládám ony dva cerviny dopředu pro kyrtaristy a basu a ještě nějaký bych vymyslel pro bubeníka. Chtěl bych exerimentovat s tím, co každý z nich chce slyšet a v jaké hladině. Výsledek z mixu pak opět nahrávat a následně konzultovat. Opět bych byl vděčný za vaše názory k tomuto. Nejsem hudebník a nevím, zda lze vůbec takto zkoušet. Naštěstí je kapela sebekritická a změnám nakloněná. Tak jen abych je nehnal do nějaké kraviny.

No a samozřejmě po celou tu dobu objevovat všechny ty taje "zvukařiny", ošahat si aparát, vytrénovat uši a připravit se na všechny možnosti, se kterýma se budu muset v budoucnu utkat. Pak bychom s tímto tréninkem vylezli na veřejnost.

Další dotazy bych měl k aparátu. Teoreticky mi je zcela jasný princip činnosti různých compresorů, gejtů, enhancerů a dalších "rů". Co jsem se však nikde nedověděl, tak rozpoznání okamžiku, kdy je dobré je použít. Vlastně jsem nabyl dojmu, že když do každého vstupu nainsertuju komresor, gate a reverb, tak nic nepokazím.... Já vím, je to vše o experimentování, nicméně s tím málo vybavením, co mám si to moc nedovedu představit a z druhé strany zase nemám představu o tom, co bych ještě potřeboval dokoupit, abych to ve finále opravdu využil. Tady bych byl rád, kdyby jste mi dali alespoň přibližnou radu, jak s tím co mám (případně co bych dokoupil) udělal "co nejvíce muziky". Já osobně to zatím směřuji tak, že si dám do jedné grupy zpěvy a ty protáhnu gejtem a kompresorem. Pak bych celý stereo mástr protáhl reverbem. O experimentu s lampovým předzesem v insertech kytar jsem už psal. Zbývá mi jeden kanál gejtu+komresor z toho co mám. Dal bych je na grupu s bicíma, ale tam mám trochu osobní problém s tím, že nenastavím pan na jednotlivé bubny, což bych aspoň trochu chtěl, protože si myslím, že aspoň mírné odpanění zvuku může pomoct - zejména lokalizaci jednotlivých nástrojů - stejně tak kytar. Tak snad jen ta basa by tam zbyla. No a tím jsem skončil s vybavením, co teď mám. Poradíte mi tedy, zda něco udělat jinak, dokoupit a podobně ?

No, doufám že jsem vás svými dotazy neznechutil (jak je zvykem u nováčkovských dotazů na jiných fórech), budu rád za jakékoliv nakopnutí v této oblasti.
Přemek
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

No začnu nějak zvolna, možná něco přeskočím, ale ostatní jistě doplní.

Předně chválím za registraci a za předchozí pročtení fóra a další literatury =D> . Kdyby to dělali všichni, to by se ušetřilo zbytečnejch dotazů [-o< .

A teď, v podstatě dost toho již máš, asi i v docela slušné kvalitě odpovídající finančním možnostem. S názorem pokusit se umravnit a uklidnit kapelu souhlasím (i když někdy je to utopie), ale nakonec pokud pochopí, že je jim to ku prospěchu tak jedině dobře.

K možnostem pultu a efektům, máš poměrně dost vstupů, 6x AUX, 4 podskupiny. Takže tady nemáš téměř žádné omezení.
V tom jestli dát Comp., Gate, atd. na každý vstup, si myslím, že není potřeba. Pokud se muzikanti ukázní, trochu zapracují na práci s mikrofonem tak není potřeba to moc řešit. Toho Alesise bych dal asi na zpěvy do jednotlivých vstupů (píšeš že máte 2 zpěvy tak to stačí), problém skupiny totiž je, že když ti vyleze jeden hlas/nástroj, utáhne to i ty ostatní. Navíc se připravuješ o práci s panorámou.
Pak bych pořešil nějaký slušný mic. na bicí a tam použil na Kick, T1,2 a 3 Gate, cenově odpovídající Behringer XR4400 svou práci zastane dobře.
Efekt na zpěvy se pak řeší sebráním na sběrnicích AUX 5 a 6, které jsou POST (za šavlí), tam si můžeš krom zpěvů nakroutit efekt i na ostatní nástroje. Netuším jestli ten Behringer umí Dual režim, pak by jsi mohl mít nezávisle třeba na AUX5 Delay a na AUX6 Reverb. Návraty z efektu se pak řeší buď so Returnu, nebo pokud máš dost vstupů (a to máš) přímo na šavle (třeba 27 a 28). Pak si můžeš upravit i korekce, máš větší možnosti kam to poslat a plynulejší regulaci síly efektu.
K využití skupin, osobně to dělám tak, že mám všechno napřímo do L-R + k tomu mám zdvojený zpěvy přes Gr.1-2 a tomy přes Gr. 3-4, grupama si pak jen přidávám, když potřebuju posílit.
Ohledně náběru kytar, pokud aparáty opravdu nestojí za nic, je opravdu lepší je odbočit DiBoxem ještě před, basa ta je pak asi lepší brát po lince vždy. Tady by ale asi měli zapracovat i ostatní členové kapely a postupně aparáty vylepšit, pak už by asi bylo lepší nabírat kytary mikrofonem. A vazeb se bát nemusíš, protože vzhledem k síle komba není potřeba tolik kroutit citlivost.
K odposlechům, všechno všude je opravdu nesmysl (k tomu se taky váže rozmístění ostatních aparátů, ale to jsi tady již vyčetl). Každej má svoje kombo, který má mít na sebe a ne do lidí, dá si ho tak aby se slyšel, pokud je větší pódium tak se mu může dát trochu do odposlechů. Pokud jsou dvě kytary a potřebují se vzájemě slyšet dají se do odposlechů, ne že vyšťaví kombo aby ho slyšel i ten druhej kytarista na opačný straně pódia. Pak pochopitelně zpěvy, rytmus a melodie. Bubeník je kapitola sama pro sebe, asi je dobrý aby tam měl kopák, no a pak melodie pro orientaci, záleží podle čeho se řídí. No a pak už je jen na kvalitě a rozmístění beden a mikrofonů jestli to bude pískat nebo ne. V tom případě nějakej EQ na monitory. Pak je ještě možnost jim to řešit do sluchátek (pokud se jedná o jednu kapelu (nebo alespoň bubeníka) Ušetříš bednu a ať si ohluchne sám :D .

UF to jsem toho zase naplácal :lol: .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
premek_k
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Děkuji Vám, pane Bláha, za rady a podporu. Dneska, po šílené honičce se sháněním všeho potřebného, jsme jen tak pokusně aparát pozapojovali - nemám ještě všechny kabely. Změna - ačkoliv to samozřejmě ještě vůbec nemám v ruce a bude to chtít ještě hodně tréninku a laborování - byla výrazná. Kluci z kapely jsou nadšeni a vůbec si nepripouští mé námitky, že je to jen provizorka. Samozřejmě mám z toho také radost. Ale teď to teprve příjde....
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Pan Bláha zapoměl na konec připsat "Amen" :-)

Snad jenom k "protažení mastru reverbem" - to sice můžeš vyzkoušet, ale v live se to moc často nepotřebuje a prospěšnější je použít reverby a delaye pro jednotlivé nástroje a hlasy.

Co rozhodně doporučuju, je ten kličovanej gejt.
I ten XR4400 udělá spoustu práce, zvláště u bicích, kde je opravdu znát, když hrajou jenom ty nástroje, které hrát mají.

Při absenci kytarových aparátů se asi kytaristé neobejdou bez nějakých krabiček - nedokážu si představit, jak bych úspěšně řešil přepínání mezi čistým a zkresleným zvukem od pultu...

A slušné krabičky už mají výstupy pro linku a někdy i DI, což zvuku i zvukařovi dost pomůže.

Nezapomeň taky na kvalitní rozvody elektřiny - žádné hobby prodlužovačky ze supermarketu, ale gumové 3x 1,5mm kabely.
Nemusí to být nutně Titanex, stačí například tohle: http://www.nktcables.cz/Product%20range ... 03158.ashx" onclick="window.open(this.href);return false;
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

premek_k píše:Dobrý den, pánové.
Vlastně jsem nabyl dojmu, že když do každého vstupu nainsertuju komresor, gate a reverb, tak nic nepokazím....
To bys tomu dal. Celé by to pak hrálo bez dynamiky, bez náběhů a utopené v hallu :-)
Gate má smysl na bicí (velký buben,tomy a někdy možná malý buben).
A určitě do insertu. Další využití (na oh, zpěvy atp) je podle akutní potřeby jako nouzová pomoc.
premek_k píše: Já osobně to zatím směřuji tak, že si dám do jedné grupy zpěvy a ty protáhnu gejtem a kompresorem. Pak bych celý stereo mástr protáhl reverbem. O experimentu s lampovým předzesem v insertech kytar jsem už psal.
Komprimovat zpěvy až na grupě je má své výhody - spojí se lépe do sebe, v monitorech máš poslech bez komprese, lépe reagují efekty v POST auxech. Gate bych vynechal, bál bych se usekávání tižších pasáží. Lampy bych ponechal kytaristů do jejich aparátů. Náběru komba mikrofonem se neboj.
premek_k píše:Zbývá mi jeden kanál gejtu+komresor z toho co mám. Dal bych je na grupu s bicíma, ale tam mám trochu osobní problém s tím, že nenastavím pan na jednotlivé bubny, což bych aspoň trochu chtěl, protože si myslím, že aspoň mírné odpanění zvuku může pomoct - zejména lokalizaci jednotlivých nástrojů - stejně tak kytar.
Já bych měl problémů více - mimo panoramu ani nenastavíš práh gate.
A komprimovat celou skupinu bicích na live bych nechal experimentátorům a raději se soustředil na mix.
Spráně říkáš, že trochu rozpanit nástroje pomůže, pokud se to nepřežene, je to svělá pomoc.

Takže moje rada: nezabývat se zbytečnostem, pořídit 4ch. gate, reverb a delay míchat z POST auxů. Pokud kytaristům hrají komba mizerně, pouvažovat nad pořízením jiných a nebo se zamyslet, zda to není kytaristama :-)

Eq pro začátek neřeš, to až budeš pořizovat větší aparát.
Stojany od začátku K&M, levnější zaplatíš dvakrát.

Na nějaké precizní naladění odposlechů v zkušebně na zkoušklách moc nespoléhej,
v sálech a venku bude všechno jinak.
Dělám, co mě baví.
Tudy
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tudy »

blaha píše:Každej má svoje kombo, který má mít na sebe a ne do lidí...
Tohle je asi nějakej mýtus zábavových a barových kapel... :evil:
A nebo: jediná záchrana před praštěným kytaristou s uvřeštěným zvukem.
U kapely s dobrým zvukem je naopak žádoucí, aby hrála (v rozumné hlasitosti) už z pódia, ale chápu, že k tomu někdy bývá dlouhá cesta a pro zvukaře na festivalu je to spíš utopie :?

Někdy si zkuste zajít do prvních tří řad před pódiem, co tam jde slyšet z PA beden, co jsou po stranách pódia.
Jako je fakt, že když si chci jako posluchač užít koncert, je jasný, že se držím co nejblíž ke stanovišti zvukaře, ale i tak je trochu divný odpírat těm největším hrozičům právo slyšet celou kapelu :D
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak jednak pokud začínají, tak se nedá předpokládat, že budou zvučit na velkých fstivalech :D .

Navíc mám takovej pocit, že na větších pódiíc se navíc používají výkryty, právě pro ty hroziče, tak aby měli zvuktaky kompletní. Navíc pokud má na velkým pódiu za sebou stěnu z Marshallů, nemám nic proti, pokud je ten zvuk narvaný do lidí úměrně. Pokud vyhulí na akci pro 300 lidí 300W kombo naplno, tak pro to pochopení nemám.

A co bychom si povídali, úkolem zvukaře není překroutit zvuk kytary, ale pouze jej posílit a prodloužit :wink: .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Tudy
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tudy »

Já právě myslel na kluby a malé festiválky - což bude asi jejich případ (stejně jako většinou náš - Insania).
Já hraju na klávesy a dokud jsem si nepořídil pódiový aparát namířený do lidí, neustále mi někdo z prvních řad připomínal, že klávesy nejsou slyšet. Pak mi to potvrdil i producent, se kterým jsme točili poslední desku.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Tudy píše:U kapely s dobrým zvukem je naopak žádoucí, aby hrála (v rozumné hlasitosti) už z pódia, ale chápu, že k tomu někdy bývá dlouhá cesta a pro zvukaře na festivalu je to spíš utopie :?
... Tudy znam te par let a vis ze si te vazim, ale tohle cos napsal je hovadina jak poleno. Ano, urcitej preslech z podia vzdycky je, ale z naseho pohledu je NEZADOUCI jedoduse proto, ze se tenhle faktor neda ovlivnit.
Já hraju na klávesy a dokud jsem si nepořídil pódiový aparát namířený do lidí, neustále mi někdo z prvních řad připomínal, že klávesy nejsou slyšet. Pak mi to potvrdil i producent, se kterým jsme točili poslední desku.
... a jak k tomu prijde zpevacka ze sice jsou v prednich radach slyset klavesy ale neni slyset zpev ? Taky otaci odposlechy do lidi ?
Někdy si zkuste zajít do prvních tří řad před pódiem, co tam jde slyšet z PA beden, co jsou po stranách pódia.
... neni-li pokrytej kotel pak je to chyba systemoveho zvukare, ktery se na vec vykaslal. Pro tyhle ucely se normalne staveji front-filly.
Tudy
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tudy »

Šáfo v klidu :) , vždyť už jsem upřesnil, že se bavíme o klubech a malých fesťáčcích. My to taky s pódia nehulíme jak hovada, protože dobře víme, že by nám to přineslo víc škody, než užitku.
V 90% klubů v ČR (a teď opravdu nemyslím Roxy a Flédu) žádný vykrývací repráky nejsou a hlavní PA je prostě namířeno dopředu.
Bavíme se o případě, kdy ještě nemá smysl dávat bicí do odposlechu (kromě toho kopáku pro bubeníka, ale i to je v mnoha případech se dvěma odposlechovými cestami utopie).

My prostě zvukařům důvěřujeme a pokud nám někdo řekne, aby si někdo z nás trochu ubral svůj aparát, tak to uděláme (zatím se to vždy dělo jen v basistově případě), ale fakt by nás nenapadlo použít svoje aparáty jen jako odposlechy a namířit je na sebe.

S tím zpěvem máš pravdu, ale na to si kupodivu nikdy nikdo nestěžoval (možná je to tím, že nemáme zpěvačku :) )
Tom3
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom3 »

K tomu Panování kytar... O výkendu se mi stalo, že parket byl zaplněný jenom na levé straně -> tam kde byl naPanovaný solový a zároveň i ten lepší kytarista, po srovnání na střed se všichni po chvilce krásně rozprostřeli, tak jsem tak přemýšlel, že bych začal vytvářet zajímavé taneční kreace :-D
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Blaha> myslis tyhle Marshally?
Přílohy
Pravda-o-hradbách-z-marshallů..jpg
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Tak tyhle Marshally mam zrovna docela v oblibe :) .
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“