Electro-voice TX / ELX

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Dudel
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Dudel »

Zdravím,

chystám sa upgradovať doterajší systém; reproduktory Dan PA 215-1800 na koncáku EV Q99 za niečo schopnejšie. Výkonovo mi DANy bohate postačovali samotné bez subbasov aj na menšie vonkajšie akcie (~150 ľudí, prevažne tvrdšia muzika - metal, grind, hc...), no potrebujem niečo oveľa ľahšie a modulárnejšie, niečo čo môžem dať aj na stojan / dištančnú tyč a niečo čo proste hrá aj bez tých DBX-iek v racku...

Nepodarilo sa mi nájsť žiadne zlé recenzie na EV TX/ELX, takže by som sa do nich zrejme pustil aj ja, len bohužiaľ neviem ktoré konkrétne typy vybrať (po pároch) - TX1152/1122 + 1181, ELX115/112 + 118, alebo ich nejak skombinovať. Výrobca ale pre TX1152+1181 odporúča Q1212, 12" TX1122 sa mi možno neoplatí kvôli hudbe ktorú zvučím a zase neviem, či rada ELX nebude mať problém s výkonom Q99-ky...

Ako ďalej? Bude prechod na EV posun dopredu čo sa aj výkonu týka?
Dudel
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Dudel »

Vďaka za odpovede... :?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od blaha »

OK, tak já. Jinak TourX tady jsou i majitelé, já je jen slyšel a mám možnost dělat s předchůdcem (Eliminator).

Čistě parametricky bych ELX sérii vynechal, bez ohledu na zesilovač. Citlivosti okolo 95dB nejsou opravdu nic moc.

Když připojíš slabší zesilovač k bednám tak to tolik nevadí (pochopitelně honit 1000W 50W zesilovačem je asi blbost).

TourX bedny mají 500W RMS/1000W programm, takže honit to můžeš zesem 500-1000W@8ohm.

Q99 má 2x550W@8ohm, Q1212 má 2x750W@8ohm, takže vhodný jsou oba.

Co se týká kombinace, záleží podle stylu, ideál by asi byl 1xTX1122+1xTX1181 na stranu, nebo 1xTX1152+2xTX1181 na stranu. Rozum velí 1xTX1152+1xTX1181 pro začátek, ta TX1152 se dá použít i samostatně. Navíc tím máš otevřenou možnost rozšiřování, kdykolv můžeš dokoupit druhej pár TX1181 + Q1212 a Cross, nebo DSP a máš znatelný pokrok.

Tolik teorie a počty.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Tomas - neprihlaseny

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Tomas - neprihlaseny »

S TX1152 obcas zvucim a podla mna zahraju celkom schopne aj bez subov (makksie styly), mam k tomu Q99 a nikdy mi vykon nechybal, aj ked tie bedne by urcite zniesli aj Q1212. Buduci tyzden budem prvyktat zvucit na TX1151 + TX1181 na Q99 (paralelne do 4 Ohmov), tak potom dam vediet, ako to islo.

Inak pri jednej navsteve predajcu som si vypocul aj nieco z ELX a na vazne zvucenie by som si to nekupil, vykony v predvadzacej miestnosti odhadnut sice neviem, ale zvuk oproti TourX dost zly.

Ak by som mal nieco ytknut TX1151 tak je to uzka horna, najma na vom je 60 stupnov strasne malo, pytalo by si to dve na stranu.

A na koniec, porovnanie s DAN nemam, ale zvukovo su tie TourX velmi dobre, potvrdili mi to aj hudobnici, ktorych som na to zvucil.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od blaha »

Původně jsem plánoval nákup právě TX taky (než jsem se dostal k možnosti kdykkoliv si půjčit ty eliminátory). Každopádně na ven jsem počítal právě s kombinací 2xTX1152+4xTX1181 (nebo 2xTX2181) na stranu.

Teď mám na ven 1xEli ii + 1xEli i (výkryt před pódiem) + 1x Eli kW na stranu a nějakejch 1000 lidí to uhraje parádně :D .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Dudel
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Dudel »

Super, vďaka za odpovede ...

Obávam sa len jednej veci, či TX1152-kám paralelne s 1181 nebude vadiť celé pásmo a či 6dB/oct výhybka v sube nie je príliš málo keďže zvučím trošku tvrdšie neelektronické štýly (death metal, grindcore, crust...).

Blaha, to ti skutočne na tých 1000 ľudí stačí? Ja aj keď si naviac požičiam dva hornflexy s PD1850, mám vonku dosť problém vykryť 250 ľudí :)

EDIT: neviete náhodou, kde by sa dali EV TX na Slovensku odskúšať, poprípade výhodne kúpiť?
Tomas - neprihlaseny

Electro-voice TX / ELX

Cele pasmo urcite nebude 1152 vadit, skor je relevantna ta druha cast otazky, ako na tom budu suby. Treba brat do uvahy, ze je to kompromis, teda napajat spodky aj vrchy jednym zosilovacom a bez delenia, takze vysledok nebude taky, ako pri systeme s procesorom, ale pokial to vyrobca odporuca aj takto, tak to urcite bude pouzitelne.

Vypocut si tie bedne sa urcite da u distributora v Bratislave (http://www.sbl.sk" onclick="window.open(this.href);return false;), TourX ma standardne skladom a je velmi ochotny. V inych castiach Slovenska neviem.
Dudel
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Dudel »

Tak keby som to mal tú možnosť dopracovať sa k nim, vyskúšal by som aj dbx driverack v zapojení ch1 vrchy + ch2 spodky na jednom koncáku keďže na stereo si nepotrpím. Bratislava je ale na opačnom konci Slovenska ...
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od blaha »

Dudel píše:Blaha, to ti skutočne na tých 1000 ľudí stačí? Ja aj keď si naviac požičiam dva hornflexy s PD1850, mám vonku dosť problém vykryť 250 ľudí :)
Možná jsem to s 1000kou přehnal, v prostoru se to blbě odhaduje, upravím na 500-1000 :) .

Jinak jsem to měl v této sestavě na stranu (takže 2x):
Eli kW (2x18", 2000W programm), zes. Q66 Bridge (1800W)
a nad to Eli ii (2x15" + driver, 1200W programm), zes. C-Audio Pulse (1100W)
a jako výkryt prostoru před pódiem Eli i (1x15" + driver, 700W programm), zes. Q44 (cca 300W)

Popravdě nepotřebujeme lidi zabíjet basama (i když byly dostačující) neškodilo by je zdvojnásobit (na hard).

V tvém případě bych tedy ale počítal s kombinací 2xTX1152+4xTX1181 (nebo 2xTX2181) s dostatečným krmením.
Tomas - neprihlaseny

Electro-voice TX / ELX

Tak cez vikend som zvucil na 2x ZX1181 + 2x TX1152 na Q99. Bol to stan pre cca 300-400 ludi, vacsinou nebol plny. Stylovo tam bolo vsetko mozne od folku po rock + hovorene slovo. Zvuk chvalili ludia aj kapely. Vykonovo to stacilo s prehladom, zosilovac bol od clipu stale dost daleko (vacsinoiu sme hrali okolo -10 dB). Za tie peniaze sa mi ten aparat jednoducho paci.
Dudel
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Dudel »

OK, tak som si tento systém zaobstaral a podelím sa s vami o odpoveď, ktorú som napísal distribútorovi do návštevnej knihy
Zdravím priaznivcov značky Electro-Voice! Vlastním systém Tourx (4x1181, 2x1152, 1xQ1212, 1xQ99) a už po krátkej dobe používania sa obávam, či to bola tá správna voľba...

S koncákmi som až na hmotnosť nadmieru spokojný, šlapú ako tank a človek ani nepostrehne že sú pol koncertu v clipe. LPN filter je len nadmieru vychváleny obyčajný "bass-boost".

1152-ky sú čo sa citlivosti a výkonu (800W RMS, nie 1000W) týka slušné, no DSP-čku sa pri živých koncertoch nevyhnú, stredy (1-2kHz) sú pri niektorých nástrojoch (el.git., klávesy) trochu utlmené, zato vokálom to na zrozumiteľnosti neubralo, vo zvuku sa vo všeobecnosti vedia dobre presadiť. Nemyslím si, že by za drsnejších podmienok vedeli sami zvládnuť Q1212-ku tak ako to EV tvrdí, Q99-ka je pre ne dobrá voľba.
1181-ky ma zvukovo sklamali, neznejú príliš konkrétne, majú akýsi výbušný charakter a rozhodne nevedia "kopnúť". O ich papierovej citlivosti zhodnej s 1152-kami silne pochybujem, dve 1181-ky na stranu pod 1152-ku do menšieho nediskoidného baru je len tak-tak. Integrovaná výhybka je dobrým kompromisom, škoda že sa nedá za zapojenia externej vypnúť. Pri použití celej zostavy živenej len jedným koncákom to s DSP hrá relatívne uspokojivo.

A teraz trochu tvrdšej kritiky:
1) Rúčky - ten, kto vymyslel tieto rúčky pravdepodobne v živote žiadnu bedňu nenosil. Mal som zapožičané dve lacnejšie ELX115; do ruky sadnú ďaleko lepšie a hlavne na statív alebo dištančnú tyč ich dvaja naložia bez obáv z prevrátenia.
2) Plastové podložky - bedne postavené na seba sa až priveľmi šmýkajú a zgurtňovanie dohromady na niektorých akciách z estetických dôvodov neprichádza do úvahy. Výmena za gumené podložky je bezpochyby nutnosť.
3) Nedostupnosť originálnych obalov - pripadám si ako hlupák keď ich prepravujem v pôvodnych krabiciach, no bohužiaľ nemám na výber.
4) Zostava 2x1152+2x1181 je za použitia dištančných tyčí príliš labilná, poriadny statív je nevyhnutnosť.

Aj kvôli týmto štyrom bodom je názov "Tour"X proste na smiech. Napriek tomu však aj naďalej ostávam priaznivcom tejto značky, no už by som sa v budúcnosti neriadil len pozitívnymi ohlasmi kolegov zvukárov a zaobstaral si niečo inšie, lepšie a za rovnakú cenu.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od blaha »

Jen doplním, že body z tvrdší kritiky by mě až zas tak neodradily.

Co se týká DSP, tak EV má pro TX udělané presety, sice do svých procesorů, ale je to vlastně textovej soubor, takže se dají vytáhnout.
Dudel
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od Dudel »

Jasne, ja by som len za túto cenu čakal niečo viac. Predtým som používal obyčajné DAN Acoustic Raptory a po mechanickej stránke mi prišli prevedené o niečo lepšie ako EV TX. Najviac zo všetkého ma ale štve dávanie bedne na statív/dišt.tyč hlavne keď ju treba dať dosť vysoko, to potom na to treba aspoň troch ľudí lebo z tých rúčiek ruka rýchlo skĺzne.

Použitie DSP je nutnosť, no mnoho ľudí ich v recenziách zapája priamo z mixu bez processingu s vraj perfektným výsledkom. Zbytočne som sa tešil, že na akcie budem chodiť bez jedného menšieho racku.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od blaha »

Jo, pravda tyhle madla jsou takový zvláštní, máme je i na těch Eliminátorech, a to i na SUBech a opravdu nic moc na manipulaci. A ve finále naní ani kudy protáhnout kury
ty na svázání.

Jinak aby jsi jezdil bez DSP, tak by to asi chtělo aktivky, jinak já bez DSP nedám ani ránu, stejně ho mám v racku se zesilovačema.

Jinak furt může bejt spousta lidí, kterejm základní zvuk beden stačí, pak jsou šťouralové jako my, který z toho chtěj vymačkat maximum a prostě si ty bedny doladěj.

Třeba ty Eliminatory, hráli docela slušně, ale pak jsme si je vytáhli jedno odpoledne ven, v klidu si je projeli tónovým generátorem, udělal jsem si presety a najednou se ten zvuk celej zjemnil, zakulatil a zpříjemnil. Laik rozdíl nepozná, maximálně pocitově, ale pro zkušený ucho je rozdíl patrný hned.
thomas
Uživatel
Uživatel

Electro-voice TX / ELX

Příspěvek od thomas »

S TourX robim relativne casto. Nechcem posobit ako tvrdohlavy hluchy zastanca EV, ale tie bedne zasa nie su az take zle.
S koncákmi som až na hmotnosť nadmieru spokojný, šlapú ako tank a človek ani nepostrehne že sú pol koncertu v clipe. LPN filter je len nadmieru vychváleny obyčajný "bass-boost".
Myslim, ze hmotnost patri v tejto vykonovej kategorii s toroidom skor k nizsim. LPN nepouzivam, tak neviem.
1152-ky sú čo sa citlivosti a výkonu (800W RMS, nie 1000W) týka slušné
RMS vykon TX1152 je 500W a tak ho uvadza vyrobca aj predajca, s 1000 a 800 som sa nestretol nikde.
Nemyslím si, že by za drsnejších podmienok vedeli sami zvládnuť Q1212-ku tak ako to EV tvrdí, Q99-ka je pre ne dobrá voľba.
TX1152 zvladaju Q1212 v lahkom klipu na kopaku absolutne bez problemov, ani naznak skreslenia, ci pocutelnej zmeny spektra. Dovolim si povedat, ze celkovo hraju dost vyrovnane nezavisle na hlasitosti, resp. aj pri vysokych hlasitostiach a prikonoch sa zvuk velmi nemeni.
1181-ky ma zvukovo sklamali, neznejú príliš konkrétne, majú akýsi výbušný charakter a rozhodne nevedia "kopnúť". O ich papierovej citlivosti zhodnej s 1152-kami silne pochybujem, dve 1181-ky na stranu pod 1152-ku do menšieho nediskoidného baru je len tak-tak.
O rovnakej citlivosti by som nepochyboval, to, ze sa Ti nezda, ze hraju rovnako hlasno je standardna vlastnost, ktora vyplyva uz len s charakteristiky ludskeho ucha a sposobu sirenia zvuku v priestore. Faktom je, ze na tvrdsie styly to basy nie su, ja s tym robim styly makksie a tam je pomer 1:1 pouzitelny (pri pasivnom deleni), verim, ze pri aktivnom by sa to este zlepsilo, pasivna vyhybka ich reze dost vysoko. Ku kopaniu, pri dopre naladenom a naekvalizovanom kopaku kopnut vedia (samozrejme do urciteho poctu ludi a velkosti saly).
Integrovaná výhybka je dobrým kompromisom, škoda že sa nedá za zapojenia externej vypnúť. Pri použití celej zostavy živenej len jedným koncákom to s DSP hrá relatívne uspokojivo.
Nemam skusenost, ale pokial viem, je reze az niekde nad 200 Hz, takze pri nastaveni DSP niekde okolo +/-100 Hz by s tym problem byt nemusel.
A teraz trochu tvrdšej kritiky:
1) Rúčky - ten, kto vymyslel tieto rúčky pravdepodobne v živote žiadnu bedňu nenosil. Mal som zapožičané dve lacnejšie ELX115; do ruky sadnú ďaleko lepšie a hlavne na statív alebo dištančnú tyč ich dvaja naložia bez obáv z prevrátenia.
Faktom je, ze pre dvoch su trochu nepohodlne. Kedze bedne zvacsa nosim a aj davam na stojan sam, tak mi vyhovuju. Ak mozem poradit, pokial davas bednu na stojan vysoko, odporucam nasadit ju najprv na najnizsiu pohodlne pristupnu poziciu a potom zdvihnut priamo na tyci - s tym nema zvacsa ani jeden clovek.
2) Plastové podložky - bedne postavené na seba sa až priveľmi šmýkajú a zgurtňovanie dohromady na niektorých akciách z estetických dôvodov neprichádza do úvahy. Výmena za gumené podložky je bezpochyby nutnosť.
Na trojdnovom festivale som, kde bedne hrali 18 hodin denne som si noc podobne nevsimol, vrch stal na sube a nikdy sa neposunul, ani ho nikto nezhodil.
3) Nedostupnosť originálnych obalov - pripadám si ako hlupák keď ich prepravujem v pôvodnych krabiciach, no bohužiaľ nemám na výber.
Vozime ich bez obalov aj krabic, pri slusnom zaobchadzani znesu dost, pozor treba davat len na prednu mrezu, z ktorej sa maximalne (asi rackom) podari obit kusok farby.
Aj kvôli týmto štyrom bodom je názov "Tour"X proste na smiech. Napriek tomu však aj naďalej ostávam priaznivcom tejto značky, no už by som sa v budúcnosti neriadil len pozitívnymi ohlasmi kolegov zvukárov a zaobstaral si niečo inšie, lepšie a za rovnakú cenu.
Sme na tom podobne, akurat, ze za podobnu cenu toho v tejto kategorii az tolko na vyber nie je.
Odpovědět

Zpět na „Repro“