Ochrana D220Ti ???

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Alan22

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od Alan22 »

Zdravím,
mám sestavené klasické bedny EM151 s jediným rozdílem, není tam výhybka. Pásmo si dělím na crossu cca někde kolem 2,3 kHz a krmím to sólo zesilovačem. Potřebuju poradit v tom, jakou dát ochranu na ten výškáč, někde jsem četl, že se tam dávaj žárovky nebo odpory, ale jak velké netuším a nemůžu najít nic podle čeho to spočítat. Box Slouží jako středovka k zábavové kapele, celkem mám 4 a mám strach o ty horny ohledně špiček. Zesilovač na výšky má něco kolem 150W do 8 Ohmů. Prozatím ty horny mám jen ve 2 bednách. Díky všem ;)
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od blaha »

Osobně si myslím, že pokud nemáš DSP, tak je pasivní výhybka šťastnějším řešením, než Cross. Ona totiž má na starosti nejen dělení ale i úpravu signálu, navíc vyjde levněji než Cross.

A pokud máš DSP, tak si to ošetři na něm.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Alan22

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od Alan22 »

Na výhybkách pracuju, na prodancu je schéma, to si už vyleptám ale potřebuju teďkom na 2 akce, aby mi to něco uchránilo než budou hotové. Teď už na ně nezbyly peníze, proto jsem něco hledal a dočet jsem o těch žárovkách, jinak co je to DSP?
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od honza637 »

DSP je digitální signálový procesor . Z hlediska kvality je to horší řešení než výhybka v bednách a cross. Z hlediska pohodlnosti je to lepší. Jen si vybrat.
Ta ochrana se dává obvykle žárovka do auta 21W a teď nevim jestli 12 nebo 24V. Každopádně když ti zesilovač začne vyrábět obdélníky tak žárovka začne svítit. No jináč jestli se bojíš špiček, zkus tam dát na tu vejšku trafo. Je to elegantní řešení a podstatně lepší než jakýkoliv "management". A ta dělička by měla být níž, 15cti palec takhle vysoko hrát nebude.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od blaha »

Honzo zase tolik nestraš, všude se DSP používá a nikdo si nestěžuje, všem to stačí a netopíři mlčí :D .

Jinak EM151 má dělící kmitočet někde kolem 2kHz (podle PD) a delta by měla hrát cca do 3-4 kHz, i když tam už to lítá.

Žárovky, mám takovej pocit 24V.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Petr V.
Uživatel
Uživatel

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od Petr V. »

Alan22 píše:Zdravím,
mám sestavené klasické bedny EM151 s jediným rozdílem, není tam výhybka. Pásmo si dělím na crossu cca někde kolem 2,3 kHz a krmím to sólo zesilovačem. Potřebuju poradit v tom, jakou dát ochranu na ten výškáč, někde jsem četl, že se tam dávaj žárovky nebo odpory, ale jak velké netuším a nemůžu najít nic podle čeho to spočítat. Box Slouží jako středovka k zábavové kapele, celkem mám 4 a mám strach o ty horny ohledně špiček. Zesilovač na výšky má něco kolem 150W do 8 Ohmů. Prozatím ty horny mám jen ve 2 bednách. Díky všem ;)
Zapoj také do série s driverem kondenzátor cca 20M (ve výhybce je 18M ,tak ten ,pak ho použiješ). Polaritu driveru holt musíš bez měření trefit podle ucha. Kondenzátor ochrání proti průniku nízkých ferekvencí, čertví jaký je ten crossover.
Pamatuj ,že 100% ochrana neexistuje.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od honza637 »

Což spodky ... ale ty špičky a potažmo když by pustil zes do limitace tak obdélníky, tim se zvětší střída signálu a upeče to. Na to pomáhá ta žárovka. Imho napadá mě, že ty spodky by měla vyřešit samotná výhybka což? Ten kondík tam bude vyrábět fázový posuvy ....

Blaho, píšu zkušenosti. I na EM151 je to hodně znát. Momentálně mám BSS FDS360 trochu poupravený a rozdíl hlavně v hloubce a rozlišení celkem i na tomhle železe silný. Je to zas o srovnání. To je ale jinam. Ještě k té děličce - Není moc rozumný tahat reprák přes hodně široké pásmo. 15cti palec bych použil max. do 1500Hz , líp ještě níž. Pak už něco menšího.
Tazatel se ptal a myslim že odpověď logická je - buď kvalita nebo pohodlí. Oboje se dá v téhle cenové kategorii těžko skloubit.
Naposledy upravil(a) honza637 dne pon 05. zář 2011 14:33:40, celkem upraveno 1 x.
Zbynoor
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od Zbynoor »

honza637 píše:DSP je digitální signálový procesor . Z hlediska kvality je to horší řešení než výhybka v bednách a cross. Z hlediska pohodlnosti je to lepší. Jen si vybrat.
Ta ochrana se dává obvykle žárovka do auta 21W a teď nevim jestli 12 nebo 24V. Každopádně když ti zesilovač začne vyrábět obdélníky tak žárovka začne svítit. No jináč jestli se bojíš špiček, zkus tam dát na tu vejšku trafo. Je to elegantní řešení a podstatně lepší než jakýkoliv "management". A ta dělička by měla být níž, 15cti palec takhle vysoko hrát nebude.

Honzo Honzo co ty nam to tu pises za divno rady? Z hlediska kvality je rozhodne DSP co se nastaveni systemu a ochran nejdal! Bi-Amp je take rozhodne lepsi volba nez pasiv, a co se delicky tyka myslim ze je docela v poho +- 500 Hz jednak vuci driveru ( cim niz delis tim min muzes pustit! ) i vuci 15" ten to jeste docela zvladne ( mrkni na grafy )
www.silentsound.cz www.silentsound.cz/tour - VW Crafter Tourbus
L-Acoustics, Yamaha CL3, Neumann, BSS, Shure, Sennheiser, Lake, XTA, LabGruppen, DBX, AKG, AlurSystem, Nivtec ...
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od honza637 »

DSP a dál? Každý máme asi svoje informace a uši ... Hádat se nebudu, nemám to zapotřebí. Už jen způsob zpracování signálů a tech. omezení stávajících zařízení je hodně pod solidním analogovým řešením.
Ba naopak. Ochrany se dají bez dsp udělat dost kvalitně a možný říct i lišácky.
Za další názor že čím výš dělíš driver tak tim víc do bedny můžeš pustit . No svoji logiku to má protože část spektra přenecháš jinýmu breptáku. Ale to podstatný je jak v kterým pásmu může fungovat kterej reprák. Musí se to dělit v místě, kde oba jedou a nejsou na "okraji" cháry. To je snad podstatnější ne? Proto taky píšu že 15ctku bych nehnal přes kilo. 151čka je celkem vychytaná ale je cejtit že nezvládá dobře vyšší středy. Proč asi .... Ale za tu cenu OK bedna.
sledge
Uživatel
Uživatel

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od sledge »

Já bych si dovolil podotknout ještě jednu výhodu aktivu - když basový zesilovač vyrábí obdélníky (co si budeme povídat, na basech to bývá nejčastější), tak výškáč o tom na rozdíl od situace v pasivní výhybce neví :o)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ochrana D220Ti ???

Příspěvek od honza637 »

Jo to je pravda samozřejmě :wink: Tahle připomínka by ještě víc seděla u aparátu kde je sub dělený od "vršků" . Tady je to střed od horny .... Ale je to pravda
Zbynoor - Ještě jsem se zapomněl vyjádřit k tomu DSP . To má co dělat se srozumitelností , ne s úrovní hluku. Totiž aparát může hrát na menší vzdálenost pěkně ale legrace nastává tehdy pokud chceš aby ta srozumitelnost neklesala.
Odpovědět

Zpět na „Repro“