Jak snímat dudy? Styl folkmetal

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Handy

Příspěvek od Handy » ned 11. zář 2011 14:30:41

Zdravím,

Vím sice, že o dudách a jejich zvučení tu je již založené téma, ale myslím, že tohle je něco trošku jiného, z toho důvodu, že tam se bavíme o nazvučení středověké skupiny... ale mě by zajímala věc trošku hlasitější - metalová hudba.

Situace je taková - formujeme folk/metalovou skupinu, a já tam mám hrát na píšťaly a dudy.

Píšťaly a flétny by neměly být problém, předpokládám, neb většinou se dají nazvučit normálně běžným mikrofonem.

O dudách jsem zatím zjistil že existují speciální mikrofony, vyráběné speciálně pro ně. Tož bych se chtěl zeptat, jestli by někdo nevěděl, jestli sa také dají sehnat aj v Česku, a když jo, tak jaká značka, nebo podobně...

Předem dík za jakoukoli radu :D

Jan

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » ned 11. zář 2011 19:19:47

Dudy můžeš považovat za dechový nástroj, zvukově podobná šalmaji.
Tedy dost výrazný s tenkým pronikavým tónem. Myslím, že každá klipsna určená
pro dechové nástroje bude sloužit dobře. Jinak se zkuste inspirovat u dalších podobných kapel.
Dělám, co mě baví.

Pijan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pijan » ned 11. zář 2011 22:53:35

A jsou to dudy český nebo skotský? Kdyby to byly český, tak by ti stačila jakákoli klipsna na zadní část (pokud bys tam chtěl zachovat to jednotónové mečení) a předek se nechá na zpěvový mikrofon (klipsna samozřejmě lepší), ale předpokládám, že vzhledem k žánru spíš skotský.
Co znám, tak punková kapela Bajadera Joy má skotský dudy a zvučí je jednou klipsnou. Naposledy, co jsem je viděl, měl od AKG a lezlo to ven hezky. Můžeš se jich přímo zeptat na bandzonu na Rajťákovo zkušenosti jako hráče.
Jinak tip na vyzkoušení bych měl Beyerdynamic Opus 82 - neni moc drahej a přednesem mě příjemně překvapil.

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » ned 11. zář 2011 23:39:45

Dudy obvykle prolezou všim možným co je na podiu :-D
Já je beru klasicky mikrofonama AKG D1200 , dobře chodí i SM57. Jeden zezadu , jeden zepředu na malém stojánku. Zatím plná spokojenost. Jen hrát nesmí moc chodit ...
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pon 12. zář 2011 11:53:51

Pokud je to do heavymetalu tak doporucuju byt s mikrofonem blizko nastroje, a tedy podobne jako Blaha "klipsnu". Verim, ze takovy univerzalni DPA 4099U bude fungovat excelentne, i kdyz vyzkouseno to nemam (kdyz prijdes s dudakem tak si to klidne u nas muzes zkusit).

http://www.audiopro.cz/produktovy-katal ... /4099+uni/

Obrázek

Problem bude pokud krome chanteru budes chtit snimat i drony, pak bys musel tech mikrofonu mit vic. To ale do metalu snad treba nebude, ne ?

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“