AES EBU - lze nejak vest pres parak?
-
- Reklama
2 Frenk a Ota - kolegové, připadne mi, že se každý bavíme o něčem jiném, nebo že čtete každou druhou větu či co.
Nejdřív Ota - nevidím sebemenší důvod, proč bych se měl plácat po čuni:
Jednak si ničím neprotiřečím (alespoň napiš, co máš na mysli), druhak pokud si server pamatuje dobře, já jsem psal toto:
. O hranách signálu jsi sám psal toto
Teď Frenk:
Kabel je prostě pro VF prostředí, kterým se přenáši elektromagnetická vlna (přesněji obvykle základní TEM mód). Z poměru elektrické E a magnetické H složky (resp. v integrálnímměřítku U a I) lze určit impedanci - v podstatě klasický ohmův zákon. Na rozdíl od NF kabelem nemůže z počátku (při prvním přivedení signálu ke kabelu) téci energie s jiným poměrem E a H (resp. U a I na kabelu), než odpovídá charakteru kabelu (jeho impedanci). Po přivedení signálu s jiným poměrem U a I na vedení se "odrazí" přebytečná část napětí nebo proudu, do vedení tedy neprojde část energie.
PS: Chce to myslet v rozprostřených parametrech. Například z toho obrázku trvá náběžná hrana cca 50 ns. Za tu dobu "ví" zdroj signálu jen o cca 12 metrech kabelu. Co je dál, to zatím neví a nemůže se to na signálu projevit. Nehledě na to, že signál byl měřen sondou 1:1, která se sama chová z nemalé části jako "soustředěná" kapacita (jeden vliv na možnou "viditelnou" RC konstantu, kapacita bývá kolem 100 pF - RC konstanta 100pF a 50 Ohm je překvapivě kolem 50 ns), druhak v podstatě nevíme, jakou strmost má hrana na výstupu zdroje signálu - může být dost dobře velmi podobná.
Nejdřív Ota - nevidím sebemenší důvod, proč bych se měl plácat po čuni:
...Ale když se zamyslíš nad tím, co jsi napsal, tak si přinejmenším dosti protiřečíš a plácáš páté přes deváté, navíc trochu překrucuješ, co jsem uváděl já. Za tvrzení, že na útlum (střídavého) signálu má vliv pouze ohmický odpor kabelu , si rovnou vraž jednu přes čuňu. Si zkus jen tak cvičně někdy připojit klasický video signál 30m nějakou 4mm tkaničkou 75ohm koaxu... a pak to porovněj např. s RG 59 apod...
Jednak si ničím neprotiřečím (alespoň napiš, co máš na mysli), druhak pokud si server pamatuje dobře, já jsem psal toto:
Nikde tam nevidím napsáno to, co mi vkládáš do úst spolu s požadavkem na fyzickou autoinzultaciÚtlum má na svědomí ohmický odpor kovové části (jen povrchu kvůli skinefektu) a ztráty v dielektriku (nikoliv vodivostí, ale ztrátovou složkou polarizace). Proto jsou nejlepší dielektrika kromě teflonu pěny s vysokým obsahem vzduchu.
...ono v každém kousku kabelu jsou kapacity a indukčnosti neoddělitelné, i když se mohou projevovat různě, obzvláště na nf.(Por lepší představu a zjednodušeně - náběžnou i sestupnou hranu "zakulatí" kapacita, do sestupné si přidá špičku indukčnost.)
Teď Frenk:
Divil by ses, ale stejně dobře, jako ty můžeš tvrdit, že kabel jest spolu s Rout RC článkem, já mohu naprosto shodně o stejném kusu kabelu tvrdit, že je pouze LR článkem a taky budu mít pravdu. Zatímco ty se nebudeš lišit od reality za předpokladu vysokoimpedančního přenosu (kdy by výstupní impedance zdroje byla výrazně vyšší, než impedance kabelu, řekněm 500 Ohm), tak já bych se svým tvrzením zase měl pravdu za předpokladu nízkoimpedančního přenosu (řekněme Rout pod 5 Ohm). Už je to jasnější?To teda rozhodně nesmysl není. Stínění a signál vodič v kabelu tvoří kapacitu a společně s vnitřním odporem zdroje signálu RC článek. Je to vidět i tady na tom snímku z osciloskopu, čistý reálný odpor by jen snížil úroveň bez tvarového zkreslení
Kabel je prostě pro VF prostředí, kterým se přenáši elektromagnetická vlna (přesněji obvykle základní TEM mód). Z poměru elektrické E a magnetické H složky (resp. v integrálnímměřítku U a I) lze určit impedanci - v podstatě klasický ohmův zákon. Na rozdíl od NF kabelem nemůže z počátku (při prvním přivedení signálu ke kabelu) téci energie s jiným poměrem E a H (resp. U a I na kabelu), než odpovídá charakteru kabelu (jeho impedanci). Po přivedení signálu s jiným poměrem U a I na vedení se "odrazí" přebytečná část napětí nebo proudu, do vedení tedy neprojde část energie.
PS: Chce to myslet v rozprostřených parametrech. Například z toho obrázku trvá náběžná hrana cca 50 ns. Za tu dobu "ví" zdroj signálu jen o cca 12 metrech kabelu. Co je dál, to zatím neví a nemůže se to na signálu projevit. Nehledě na to, že signál byl měřen sondou 1:1, která se sama chová z nemalé části jako "soustředěná" kapacita (jeden vliv na možnou "viditelnou" RC konstantu, kapacita bývá kolem 100 pF - RC konstanta 100pF a 50 Ohm je překvapivě kolem 50 ns), druhak v podstatě nevíme, jakou strmost má hrana na výstupu zdroje signálu - může být dost dobře velmi podobná.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
2SLEDGE> Aha, a jaky bys doporucil nejlepsi mikrofon a zpev do 3000 korun ?

Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,