Aký digitálny mixpult do 8 tis. €?
-
- Reklama
Ano, jenže mixrack (+UPS) je možná ještě horší (váha, velikost) a kabely od mixu (cat5 a 230V) stejně musíš natahat. Cenově ten cat5 ve slušné kvalitě je taky docela nezanedbatelná suma (nepletu-li se, tak u vás v PD 60m odolného cat5 na cívce cca 8000Kč). Pravda, dá se použít počítačový, ale ten asi není na dlouho.Zdeněk Prodance píše:Jenže ty váhy a rozměry zásadně ovlivní právě analogový párák, 50m 32+8 je už pěkné bago a to se ještě musí instalovat, chránit, odinstalovat.
Budoucnost je jasně digitální a "bezpáráková", ale např. do klubu, kde není místo ani pořádně pro kapelu, se převodníky v pultu a malý páráček může hodit....
To je sice pravda, ale málokdo má více ovládacích konzolí, takže na např. určitá konzole bude OK na velké akci ale bude na obtíž na akci malé a naopak. A míchat z PC je opruz, monitory jsem tak už dělal (porucha konzole) a příště jen v nouzi.Zdeněk Prodance píše:Další věc je, že fyzické rozměry ovládací části s nějakou kapacitou jsou u Compactu dané, kdežto mixracky iLive mohou všechny fungovat s jakýmkoli ovládacím pultem iLive a dokonce i bez něj. Ten princip, který uvádíš (že se ze 24 stane 32) platí v iLive skoro absolutně, větší ovládací část spíš jen zlepšuje komfort, z iLive se dá udělat rozměrově mnohem menší a také levnější mix, než je nejmenší Compact (odpadá analogový párák, jakákoli ovládací část a mixuje se třeba z tabletu) a současně i mnohem větší (ta čísla v typových označeních mají svůj význam).
U Si taky všechny konzole (16, 24, 32) pracují se všemi stageboxy (dokonce i od Vi řady).... A řídit z PC, IPadu údajně časem taky půjde.
Ono to až zas tak odlišné není, Si se stageboxem má proti Ilive navíc převodníky a "mixbox" v konzoli, kdežto Ilive to má vše v mixracku. Samozřejmě že možnosti Ilive jsou mnohem větší.
Ano, ale že daleko přesahuje Si bych netvrdil, v možnostech ano (i když SC chystá online editor atd.). A asi hlavní je podle mě lepší zvuk Si - což je u pultu snad nejdůležitější parametr. Nezvučím přece proto, abych si zaklikal a zakroutil...Zdeněk Prodance píše:iLive je platforma, promyšlený systém, který aplikacemi daleko přesahuje v podstatě jednoúčelový Soundcraft Compact.
OK, to snad platí obecně pro všechny digitály.Zdeněk Prodance píše:Obcházet jakoby neexistoval ale nejde, on má ten "tvar věcí jež přijdou".
Uzavřel bych to tak, že ILive má větší možnosti a konfigurovatelnost (např. na větší festivaly se zvukovkami), ale kde mě vystačí počet vstupů a routing, vezmu raději právě kvůli zvuku a rychlosti práce Si Compact.
Toto je moje zkušenost a respektuji případný jiný názor.
Zdenek : nepochybujem , že iLive je vynikajúci systém ,však je to AH ,ale vynikajúce je hlavne to , že ak sa s konzolou niečo stane systém dohrá. Avšak v súčastnosti si ho dovoliř nemôžem a SI je pre mňa v pomere kvalita- cena teraz najlepšia voľba. Na kapelách a festoch používam obyčajne 18-22 šablí , najviac som robil 28 šablí skupinu POLEMIC , lebo tých bolo naraz na pódiu 8 hráčov a neviem si dosť dobre predstaviť preklikávať sa z jednej vrstvy do druhej , keďže iLive pracuje s dvanástimi šablami , to má ferdo pravdu je to nepraktické aj napriek tomu, že SI je väčšia a ťažšia.
Chcel by som ešte vedieť , ako sú u SI vedené odposluchové cesty , lebo doteraz som musel výstupný signál jednotlivých odposlucových ciest upravovať cez equalizéry, vzhľadom na to,že používam na odposluchy boxy EV ZX5-90 a tie sú zvukovo úplne iné ako Front JBL SRX. Chcel by som vedieť , teda či SI má na výstupoch routou equalizér , alebo niečo , čím sa dá signál upraviť.
Chcel by som ešte vedieť , ako sú u SI vedené odposluchové cesty , lebo doteraz som musel výstupný signál jednotlivých odposlucových ciest upravovať cez equalizéry, vzhľadom na to,že používam na odposluchy boxy EV ZX5-90 a tie sú zvukovo úplne iné ako Front JBL SRX. Chcel by som vedieť , teda či SI má na výstupoch routou equalizér , alebo niečo , čím sa dá signál upraviť.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Si má na každém výstupu, tuším 30p EQ, pokud jsi tak ještě neudělal, tak si stáhni od SC offline editor, funguje i "na sucho". Mě trvalo při "samoučení" ani ne půl hodiny abych věděl, kde a jak naroutovat, spojit šavle, atd.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
U iLive se jeste nabizi otazka "Za jakou cenu muze mit pult takovych parametru takovou cenu"?
Na každém aux je HPF, gate, kompresor - limiter, param. EQ, 31pásm. EQ, delay... Podotýkám, že vše ve slušné kvalitě.pepto píše:Chcel by som ešte vedieť , ako sú u SI vedené odposluchové cesty , lebo doteraz som musel výstupný signál jednotlivých odposlucových ciest upravovať cez equalizéry
I u toho nejmenšího Ilive (R72) je rozdíl 3kg a s mixrackem, bez kterého to nefunguje, je Ilive o dost těžší (vím, Si potřebuje párák). Takže u Ilive vše kromě R72 vychází váhou i rozměry hůř.pepto píše:keďže iLive pracuje s dvanástimi šablami , to má ferdo pravdu je to nepraktické aj napriek tomu, že SI je väčšia a ťažšia.
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Cize ak pouzijem digiparak stratim moznost vstupov na priamo na mixe?blaha píše:Tak jsem zkusil otevřít editor, a teoreticky by tedy mělo být možné použít až 44 vstupů (až 32 ze stageboxu a zbytek z pultu, nebo přes další karty ze SB).Jedna možná málo známá věc: z Si 24 se po dokoupení digit. stageboxu stane plnohodnotný 32vstupý pult, protože Si 24 má ve druhé vrstvě (při použití bez dig. stageboxu) nevyužité fadery. To mě vrtalo hlavou proč tomu tak je, ale jen do té doby, než se objevil 32vst. stagebox.
EDIT: Tak ne, lze maximálně 32+4stereo (EFX/ST/AES).
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam
- vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta 
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ne, Ale můžeš si do šavlí 1-22 ve vrstvě A a 1-10 ve vrstvě B naroutovat:
vstupy 1-24 na mixu
vstup AES/EBU 1 a 2 na mixu
vstupy 1-32 ze StageBoxu
případně další vstupy z dalších karet
a pochopitelně si můžeš dát jeden vstup pod několik šavlí
Pak tam jsou ještě 4 stereo šavle (11-14 ve vrstvě B) na které se dá routovat:
stereo vstupy na mixu 1 a 2
efekty Lexicon z mixu 1-4
vstup AES/EBU na mixu 1 a 2
To samé platí pro výstupy, můžeš routovat jak na mix, tak na SB a jak na analogový tak na AES/EBU, v praxi ti to přinese, že třeba pro majitele DSP Rane RPM26z můžeš LR poslat přes AES/ABU na SB, Monitorový sběrnice něco přes SB a něco přes pult a na pultu si ještě můžeš vytáhnout třeba Matrixy.
Z tohoto pohledu a v této kombinaci se StageBoxem vychází pro nákup nejlépe Si Compact 24, protože (alespoň podle offline editoru) verze 32 nic navíc nepřinese, lze na ní naroutovat taky jen 32+4.
vstupy 1-24 na mixu
vstup AES/EBU 1 a 2 na mixu
vstupy 1-32 ze StageBoxu
případně další vstupy z dalších karet
a pochopitelně si můžeš dát jeden vstup pod několik šavlí
Pak tam jsou ještě 4 stereo šavle (11-14 ve vrstvě B) na které se dá routovat:
stereo vstupy na mixu 1 a 2
efekty Lexicon z mixu 1-4
vstup AES/EBU na mixu 1 a 2
To samé platí pro výstupy, můžeš routovat jak na mix, tak na SB a jak na analogový tak na AES/EBU, v praxi ti to přinese, že třeba pro majitele DSP Rane RPM26z můžeš LR poslat přes AES/ABU na SB, Monitorový sběrnice něco přes SB a něco přes pult a na pultu si ještě můžeš vytáhnout třeba Matrixy.
Z tohoto pohledu a v této kombinaci se StageBoxem vychází pro nákup nejlépe Si Compact 24, protože (alespoň podle offline editoru) verze 32 nic navíc nepřinese, lze na ní naroutovat taky jen 32+4.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak ta Si 32 je naozaj len koli pohodlnosti pristupu k faderom? To je zaujmave zistenie, i ked to je len za predpokladu ze mas digitalny SB, pretoze 32 ma proste 32 analogovych vstupov. 24 len 24 i ked s pouzitim digi SB zvladne naroutrovat 32 kanalov, coz je logicke kedze napr moja yamaha ma 16 fadrov tak tiez 16+4 vstupov a zvladne narooutrovat bezproblemov ci rozsierenie 2x8 cez externy adat 1x8 cez interny a 16x analog co ked spravne pocitam je 40kanalov na 16vstupovom mixe s 16ti fadermi
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam
- vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta 
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Compact prostě není ze stejné kategorie, jako iLive, nemá jeho možnosti. To jsme tady ještě asi ani neprobírali, ale bude se to časem víc ukazovat, jak nároky porostou.
Nevím, co by se mělo odpovídat na opakované předhazování nízké ceny iLive. Většina lidí to uvítá, pokud si někdo na iLive zasedl, tak to samozřejmě bude jenom jeho další špatná stránka, stejně jako to, že nepotřebuje na nic párák už v základu, že u jeho SW emulací kdečeho nemůže být napsáno, že to "je" dbx, BSS, Lexicon, Studer, Urei atd. což je samozřejmě dané tím, kdo vlastní práva k používání těchto názvů. Když je vlastní Harman, tak je může napsat třeba na špunty do uší a furt to bude v pořádku.
Nevím, co by se mělo odpovídat na opakované předhazování nízké ceny iLive. Většina lidí to uvítá, pokud si někdo na iLive zasedl, tak to samozřejmě bude jenom jeho další špatná stránka, stejně jako to, že nepotřebuje na nic párák už v základu, že u jeho SW emulací kdečeho nemůže být napsáno, že to "je" dbx, BSS, Lexicon, Studer, Urei atd. což je samozřejmě dané tím, kdo vlastní práva k používání těchto názvů. Když je vlastní Harman, tak je může napsat třeba na špunty do uší a furt to bude v pořádku.
Prodance, http://www.prodance.cz
Tak teď jsem se schválně mrkl na web SC a je tam nový update sw pro Si Compact a ten obsahuje kromě oprav další nové možnosti:
- větší možnost regulace zisku (Trim)
- 8 dalších kanálů (pro Si 16 a 24)
- lepší možnosti ukládání předvoleb
- lepší regulaci jasu ovl.prvků (nezávisle)
- okamžité umlčování send sběrnic (podskupin), atd....
Z toho vyplývá, že Si 24 by měla teď umět až 40 vstupů, takže na B vrstvě jsou vstupy 23 až 40 + 4stereo (returny), pochopitelně se Stageboxem.
Teď tedy určitě vychází nejlépe (výkon - cena) Si24 (myslím z řady SiCompact).
- větší možnost regulace zisku (Trim)
- 8 dalších kanálů (pro Si 16 a 24)
- lepší možnosti ukládání předvoleb
- lepší regulaci jasu ovl.prvků (nezávisle)
- okamžité umlčování send sběrnic (podskupin), atd....
Z toho vyplývá, že Si 24 by měla teď umět až 40 vstupů, takže na B vrstvě jsou vstupy 23 až 40 + 4stereo (returny), pochopitelně se Stageboxem.
Teď tedy určitě vychází nejlépe (výkon - cena) Si24 (myslím z řady SiCompact).
Takže SI 32 zbytočne preplatím, keď 32 routov vie urobiť aj SI 24?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Asi tak, ale umí je pouze se StageBoxem, je třeba možnost, že pak uvolněj pro SiC32 možnost až třeba 56+4, ale taky třeba ne, byl by na to potřeba SB od Vi a taky by to nemusela utáhnout procesorově.
Pokud si zkraje vystačíš s 24+4, tak bych volil SiC24 a za ušetřené peníze ho vzal třeba rovnou s MADI kartou. SB pak můžeš dokoupit později, třeba po prodeji stávající techniky.
Taky bych možná zkusil, pokud to nehoří, ještě měsíc vydržet SC dělá kolem prosince akce, kde jde třeba s cenou vybraných pultů i o 30% dolů.
Tím netvrdím, že tam bude SiC spadat, ale taky je třeba možný, že přijdou s nějakým výhodným bundlem. Vše asi bude záležet podle poptávky a zásob pultů na skladech, prostě cena bude taková, jak moc budou potřeba prodávat a kolik jim za to budou ochotni lidi dát
.
Pokud si zkraje vystačíš s 24+4, tak bych volil SiC24 a za ušetřené peníze ho vzal třeba rovnou s MADI kartou. SB pak můžeš dokoupit později, třeba po prodeji stávající techniky.
Taky bych možná zkusil, pokud to nehoří, ještě měsíc vydržet SC dělá kolem prosince akce, kde jde třeba s cenou vybraných pultů i o 30% dolů.
Tím netvrdím, že tam bude SiC spadat, ale taky je třeba možný, že přijdou s nějakým výhodným bundlem. Vše asi bude záležet podle poptávky a zásob pultů na skladech, prostě cena bude taková, jak moc budou potřeba prodávat a kolik jim za to budou ochotni lidi dát
Myslíš , že by ešte mohla byť lepšia cena za SI 32 ako 5240.-€+ DPH ?
-
Greeny Prodance
Tak jsem se teď snažil tím SI compact prokousat, abych mohl věcně porovnávat s iLive, ovšem informačně je web soundcraftu ne zrovna detailní. Najde se tu nějaký uživatel, který by to mohl okomentovat?
Maximální počet vstupů jsem po dlouhém hledání našel v pdf k rozšiřujícím kartám. Pochopil jsem to tak, že max je 40, což ovšem zaplní 32mono+4st na pultu (v případě 32) takže tam je to s rackem buď a nebo. To je trochu škoda, ovšem mě by hlavně zajímalo, jak se do mixu prakticky dostávají FX returny? Působí to na mě dojmem, že se vrací stereo kanály, ovšem pak by nešly použít stereo vstupy. Jsou místo nich? Nebo jsou nějak zvlášť? Z návodu to na mne působí, že si musím vybrat buď stereo vstupy nebo FX returny....
Si Compact 32 Fader Input Patching & Layers :
• Mic In 1-30 > Channels 1-30 > Fader Layer IN A faders 1-30
• Mic In 31-32*1 > Channels 31-32 > Fader Layer IN B faders 1-2
• Ste IN 1-2 > Channels 33-36 > Fader Layer IN B faders 3-4
• Ste FX Returns 1-2 > Channels 37-40 > Fader Layer IN B faders 5-6
Dále mne zarazilo jen 16 analogových výstupů při 25 sběrnicích. Zbytek sběrnic dotanu "ven" jen se stageboxem?
Popravdě jsem v návaznosti na toto zkoumání také nějak nepochopil, proč inzerují přímo v infu ke Compactu, že ho karty rozšiřují o 64x64 IN/OUT, když takové počty není schopen ani naroutovat...
Maximální počet vstupů jsem po dlouhém hledání našel v pdf k rozšiřujícím kartám. Pochopil jsem to tak, že max je 40, což ovšem zaplní 32mono+4st na pultu (v případě 32) takže tam je to s rackem buď a nebo. To je trochu škoda, ovšem mě by hlavně zajímalo, jak se do mixu prakticky dostávají FX returny? Působí to na mě dojmem, že se vrací stereo kanály, ovšem pak by nešly použít stereo vstupy. Jsou místo nich? Nebo jsou nějak zvlášť? Z návodu to na mne působí, že si musím vybrat buď stereo vstupy nebo FX returny....
Si Compact 32 Fader Input Patching & Layers :
• Mic In 1-30 > Channels 1-30 > Fader Layer IN A faders 1-30
• Mic In 31-32*1 > Channels 31-32 > Fader Layer IN B faders 1-2
• Ste IN 1-2 > Channels 33-36 > Fader Layer IN B faders 3-4
• Ste FX Returns 1-2 > Channels 37-40 > Fader Layer IN B faders 5-6
Dále mne zarazilo jen 16 analogových výstupů při 25 sběrnicích. Zbytek sběrnic dotanu "ven" jen se stageboxem?
Popravdě jsem v návaznosti na toto zkoumání také nějak nepochopil, proč inzerují přímo v infu ke Compactu, že ho karty rozšiřují o 64x64 IN/OUT, když takové počty není schopen ani naroutovat...
-
Greeny Prodance
Taky jsem nikde nenšel napsáno, zda jde poslat direct outy vstupních kanálů pultu ven přes option card. Očekával bych, že to takový pult musí umět, ale v patch kapitole návodu o tom není ani zmínka...