Ozvučení sboru s timto vybavenim ?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas »

Dobrý den,

teď v sobotu mám zvučit rozsvícení vánočního stromu bude tam zpívat sbor plus jedna akustická kytara, flétna, housle, cimbál a kontrabas. Mohl by mě někdo poradit jak to co nejlépe ozvučit s tím co mám případně co se pokusit ještě na rychlo sehnat ? Je to moje první větší akce navíc pro město tak si nechci udělat ostudu [-X

Vybavení mám sice v podpisu ale něco jsem dokoupil tak tohle mam k dispozici:

AH ZED-346
Lexicon MX200, 2xDBX 266 XL, MDX4600, DBX Driverack PX

MIC: 3x SM58, 7x SM57, 1x AKG D112, 1xAKG C5, 2x Opus 83

PA: 2x EM151 2x MT18SUB , 3x pv2600

Díky všem za rady
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

D112 na basu, SM58 na housle a flétnu, SM57 na kytaru, 2x SM57 na cimbál (na obě strany!).
Opus 83 jako XY nad sbor. Jak je sbor velký? Cca 15 lidí v půlkruhu by se tak nabrat dalo, nebude potřeba je moc poštět do monitorů, takže se z těch tužek dá vytáhnout hodně.
Zbytek aparátu je na obstojný zvuk, už to visí jen rukách a uších :)
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Jen doplnim...

Vse jak psal Kamil.. Problem muzes mit jedine s tim sborem. Urcite nedavej nic do odposlechu a pak se snaz mit PA co nejdal pred mikrofony.

Zalezi jak bude veliky sbor. Cim dal das mikrofony tim vetsi cast sboru tam bude, ale tim min to budes moct dat nahlas kvuli vazbe. Taky uvidis, jestli to bude profesionalni sbor, co se do toho umi oprit, tak to bude lepsi, nez kdyz to budou kunkajici deti.

Na sborovych mikrofonech zapni rozumne nastaveny HPF.

Kdyz budes mit cas, tak si zkus predem, kolik mas prostoru na zesileni mikrofonu, pred tim nez to zacne vazbit. (chytne se to na basech) Blby je kdyz za to vezmes az behem koncertu a zacne ti to nahoukavat.

V.
Ruprecht
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ruprecht »

Vzhledem k náchylnosti ke zpětné vazbě moc nekomprimuj :)

A nikdo se nebude chtít zviditelnit? Jednu 58 na stojan...
thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas »

Možno by som namiesto XY sterea skúsil skôr ORTF, z mojich skúseností to najmä pri menej zdatných spevákoch poskytuje lepšie výsledky, najmä trochu väčší odstup od väzby.

Nad husle a flauty by som použil skôr SM57, SM58 na to sólo (dokonca predpokladám, že tých sól bude viac).

Ešte odporúčam si pred akciou okrem zistenia odstupu od väzby aj vyrezať problémové frekvencie na tých opusoch, ja používam pre rýchlu orientáciu EASERA-u v nb pripojenom k ZED-u cez usb + doladiť na uši, aj keď v exteriéry to nie je také tragické, ako v interiéry.

Posledná vec, snaž sa usmerniť rozmiestnenie nástrojov čím ďalej od zbou, lebo inak budeš mať v tých opusoch viac nástrojov ako spevu.
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

ORTF, XY, v takovych podminkach je to v celku jedno. Vysledek bude stejny. Hlavne aby sbor nebyl od mikrofonu moc daleko, zaroven vsichni optimalne stejnou vzdalenost....
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

A na zvuk dopředu ti v pohodě musej stačit 2x EM151 + 1x PV2600, pokud to teda nebude na staromáku :-D .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
fikus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fikus »

Pozor i na ten kontrabas, pokud půjde do monitoru, taky si rád houkne. Zvlášť pokud by to bylo někde u zdi. Ale největší problem by mohl být ten sbor na ty kondy. Ale asi to nebude tragické. Hlavně netlačit moc na pilu aby nehoukal.
Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas »

výborně díky všem za odpovědi :wink:

bude to v prostoru cca 12x4 metru 15 lidi ve sboru půlkruh dvě řady nejprve škola pak vypracovaný sbor takže asi budu muset na druhou půlku stáhnout citlivost těch tužek. Odposlech nechcou takže pohoda :)

a u nástrojů odposlech sice chtějí ale celkem daleko od sboru tak to chytat snad nebude, mikrofony asi tak jak říkal Kamil plus dvakrat ta SM58 na stojany do předu... No a na ty nastroje, hlavně cimbál a flétna, nějaká komprese, něco vyzdvihnout potlačit, dozvuk? (proste na co si dát ještě bacha :lol: )

2x EM151 s tím počítám bude tam max 150 lidi tak to musí uhrát [-o<

... jen taka perlicka : loni to "zvučil" syn starosty stylem 4x tesco mikrofon a podomácku zbastlený zesilovač se svéma homemade "hi-fi" bednama a když jsem tuhle akci bral tak se mě starosta ptal jestli "to bude hrát za tech 1500 co za to dostanu aspoň tak hezky jako loni našemu Kájovy " proste za moc :lol: :lol:
maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro »

tak to je v klidu. hlavne jak bude starosta spokojeny :D
Listen... and enjoy the sound
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Co a jak v FX - to těžko radit. Záleží co budou hrát a jací to budou muzikanti. Flétně asi bude slušet reverb, obzvláště ve sólech. U kontrabasu si připrav kompresor, obzvláště pokud to bude překližka se starýma strunama.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“