Zpožďování PA (suby + satelity na tyči)

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » pon 05. pro 2011 10:04:57

Jen bych upřesnil, že u N-pásmové reprosoustavy bývá zpožděno N-1 reproduktorů a latence daná zpracováním signálu je ve srovnání s latencí převodů zanedbatelná (bezpečně pod desetinu latence převodníků). Latenci zpracováním signálu může výrazněji navýšit snad jedině použití strmého filtru s lineární fází na nízké frekvenci (100 Hz).

Stačí si porovnat latence mixážních pultů, kde celková latence systému narůstá prakticky jen při vřazení insertů (další DA/AD převod) nebo jiných obdobných bloků, samotné zpracování (úroveň, dynamika, EQ, gate, reverb, směrování ...) je skutečně zanedbatelné (řekněme řádově 100 us, tedy na úrovni několika málo vzorků signálu).
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 05. pro 2011 10:36:01

Ano, taková je možná teorie a v mixech i praxe, ovšem zkuste se podívat na ta moje měření. Vypadá to někdy docela zajímavě. Tohle je právě ten rozdíl mezi předpokladem a realitou.

H.M.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » pon 05. pro 2011 15:38:08

To DSP ma v sobe time and phase corrector, tak muzes zkouset, co to umi.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » úte 06. pro 2011 12:26:38

Zdeněk Prodance píše:Ano, taková je možná teorie a v mixech i praxe, ovšem zkuste se podívat na ta moje měření. Vypadá to někdy docela zajímavě. Tohle je právě ten rozdíl mezi předpokladem a realitou.H.M.
Mohl byste alespoň naznačit, ze kterých měření by mohlo vyplývat, že latence aktivky se mění v závislosti na jejím nastavení? Nemyslím tím řekněme řiditelné bedny, kde bych aktivně měnil zpoždění, ale bednu "black box"m, na které natočením "knoflíků" nepřímo ovlivním zpoždění...

Děkuji
Naposledy upravil(a) sledge dne úte 06. pro 2011 12:56:08, celkem upraveno 1 x.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 06. pro 2011 12:48:51

Ale to jsem nemyslel, šlo mi o to, že latence aktivních beden s DSP jsou prokazatelně rozdílné a od těch minimálních 1-2ms se pohybují dost nahoru, takže se s nimi musí počítat. Proměnnou latenci možná budou mít třeba bedny s nastavitelnou směrovostí, ale to jsem zatím neměřil ani nějak zvlášť nestudoval.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » úte 06. pro 2011 12:53:34

Jo takhle...
Já jsem skoro nabyl dojmu, že by měla být rozdílná latence u stejného typu (modelu) beden v závislosti na něčem...

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 06. pro 2011 13:57:28

To se asi nedá vyloučit, ale s výjimkou těch věcí s měnitelnou směrovostí bych to spíš nečekal. V celém vláknu mi šlo hlavně o to, upozornit uživatele, že se latence VEŠKERÉ elektroniky musí brát v úvahu, dneska kolikrát majitel ani netuší, že jeho zařízení je digitál a má nutně latenci. Pak se řeší viditelné posuvy v prostoru o pár centimetrů nebo decimetrů, ale neviditelné milisekundy ne (například v zesilovačích Crown s neodpojitelným DSP).

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“