Ozvučení folklorního souboru
-
- Reklama
Nad tanečníky se dá pověsit řetěz majků na špagát, čímž si člověk dopomůže při zpěvu. Ale jen jemně, protože to taky bere hodně dupání z pódia.
A pak už je to jen o výchově: tanečník si musí dojít na mikrofon, zpívat s ním může i muzika...
A pak už je to jen o výchově: tanečník si musí dojít na mikrofon, zpívat s ním může i muzika...
-
Jiří E
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Myslím si, že si to jde udělat celkem jednoduše. Většinou používám 3 - 4 AKG 214 na sólisty, 2 x AKG 1000 na cimbál, AKG D 40 klipsnou ( z OBI ) na kobilku basy a někdy jeden dynamický mikrofon - je li sólový zpěv. Také na kontrabas je AKG 1000 výborný ( na stojan ), když s sebou basista "nešije". Zatím si nikdo moc nestěžoval.

My jednou zkouseli test, zvucili jsme dve cimbalovky najednou, nebo se postupne stridali, jedna hrala, druha se chystala.
Vlevo byla cimbalovka na kondenzatory, v pravo byla brana dynamikama (az na nejnutnejsi vyjimky).
Vysledek: Prava strana o mela o moc mensi nabeh k nahouknuti (kondiky byli take propiskane predem). Zvukove jsme se ale shodly, ze nejlepsi je dynamicko kapacitni kombinace ozvuceni cimbalovek.
Dynamiky na kontry, klarinety, housle, obcas cimbal
Kondenzatory na basu, cimbal, housle "po sekcich" a na primase (toci se vsude mozne, kondik toho posbira vic nez dynamika)
Omezi se preslechy a tak... Ono ale stejne je vsechno vsude, a kdyz ma clovek jeste zvucit na stejnem podiu tancovacky se zpevem, tak mikrofony povesene ze strechy jeviste z toho udelaji stejne pekny mismas.
A do toho jeste vysvetlujte, ze do toho odposlechu opravdu vic housli pustit nemuzete, ze fyzikalni zakony se meni opravdu spatne.
Vlevo byla cimbalovka na kondenzatory, v pravo byla brana dynamikama (az na nejnutnejsi vyjimky).
Vysledek: Prava strana o mela o moc mensi nabeh k nahouknuti (kondiky byli take propiskane predem). Zvukove jsme se ale shodly, ze nejlepsi je dynamicko kapacitni kombinace ozvuceni cimbalovek.
Dynamiky na kontry, klarinety, housle, obcas cimbal
Kondenzatory na basu, cimbal, housle "po sekcich" a na primase (toci se vsude mozne, kondik toho posbira vic nez dynamika)
Omezi se preslechy a tak... Ono ale stejne je vsechno vsude, a kdyz ma clovek jeste zvucit na stejnem podiu tancovacky se zpevem, tak mikrofony povesene ze strechy jeviste z toho udelaji stejne pekny mismas.
A do toho jeste vysvetlujte, ze do toho odposlechu opravdu vic housli pustit nemuzete, ze fyzikalni zakony se meni opravdu spatne.
TonStudio Rajchman. A dělají ji relativně dobře, jen letos nás trochu "potrápili", když měli v zadání 11 portů a na místě se divili, že jich fakt tolik chceme 
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
....Strážnici .....oprava.
Viděl jsem v tv záznam a právě mě připadlo, že to měli dobře ošéfované. Shlédl jsem to celé a ani jsem nestíhal koukat holkám pod sukně. Jen jsem sledoval, jak mají rozmístěné mikrofony, jaké typy. Prostě nakukoval jsem do kuchyně...
A potom jedna děvčica udělala otočku a sukní shodila stojan s mikem......au!!!!
Nicméně všechny ty "nectnosti" folklórních účinkujících, zde v tématu popisované, jsem tam jasně rozeznával....
Byl tam nějaký jakýstakýs prostor na zvukovky? Z toho sestřihu to není poznat. Připadalo mi, že ano....
Viděl jsem v tv záznam a právě mě připadlo, že to měli dobře ošéfované. Shlédl jsem to celé a ani jsem nestíhal koukat holkám pod sukně. Jen jsem sledoval, jak mají rozmístěné mikrofony, jaké typy. Prostě nakukoval jsem do kuchyně...
A potom jedna děvčica udělala otočku a sukní shodila stojan s mikem......au!!!!
Nicméně všechny ty "nectnosti" folklórních účinkujících, zde v tématu popisované, jsem tam jasně rozeznával....
Byl tam nějaký jakýstakýs prostor na zvukovky? Z toho sestřihu to není poznat. Připadalo mi, že ano....
-
Návštěvník
11 portov pre folklór... to už mi príde ako fakt zvrátené, kde sa podela ta "zemitá autenticita", takto budeme za chvíľu dávať ešte aj 24x in ear pre tanečníkov... Kde má toto koniec?!?!
Fakt mám rád, když někdo střelí soud od pasu. Kdybys byl na místě, které hodnotíš, věděl bys, že šlo o 11 zpěváků, kteří měli přijít za zpěvu na pódium z různých míst v hledišti. Takovou situaci jaksi na 3 dynamiky nenabereš...
-
Návštěvník
Dramaturg, scénárista a režisér by sa mali trošku nad sebou zamyslieť. A to z čisto praktického hľadiska, aby ste potom nemuseli riešiť problém, že Rajchman nemá na place 11 portov.
Najčastejšia odpoveď produkčného na otázku: "Kto toto vymyslel" je za jeho škrípania zubov: "Režisér, on to ale neplatí!"
Najčastejšia odpoveď produkčného na otázku: "Kto toto vymyslel" je za jeho škrípania zubov: "Režisér, on to ale neplatí!"
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
.....v dobách, kdy vznikala ona zmiňovaná autenticita, neexistovala pódia a hlediště pro tisíc lidí.... 
- jerry.hadr
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
no tak to si dovolim oponovat. Podivej se na amfiteatry nebo treba blizsi Narodni divadlo... Ale je fakt, ze dnesni doba si zada nepomerne vyssi hladiny zvuku...v dobách, kdy vznikala ona zmiňovaná autenticita, neexistovala pódia a hlediště pro tisíc lidí....
Jestlize dostali technicke specifikace predem, tak nemaji delat prekvapene... Autenticita se da zachovat prave diky sofistikovanemu vybaveni, ktere dovoli sejmout a poslat zvuk tam kam by v malem meritku dosel autenticky sam. A to je prave ukol nas techniku. Doba jednoho omnidir mikrofonu na podiu je davno pryc...
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Milý Návštěvníku, nemyslím to vůči Rajchmanům nijak zle, Strážnici dělají opravdu dobře. Ale pokud dostanou víc jak měsíc předem soupis požadované techniky, mohou se dramaturgům vyjádřit, že to a to bude problém. Pokud se ale jede podle toho, že problém není nic, jen pak komplikace "na place", když se teprv na zvukovce zjistí, že tolik portů k dispozici není.
Ale vše se vyřešilo, použila se alternativní technika a průběh pořadu se tomu přihl. Žádná křeč.
Ale vše se vyřešilo, použila se alternativní technika a průběh pořadu se tomu přihl. Žádná křeč.
-
Návštěvník
Nechcel som sa nikoho dotknúť, môj povzdych, "kam toto vedie" smeroval všeobecne k trendom dnešnej doby, keď akcie ktoré roky s úspechom zvládali malé a stredné firmy, dnes prechádzajú výhradne k "veľkým" a to častokrát len kôli neopodstatneným a prehnaným technickým požiadavkám...
Možno je pravda že Strážnice sa svojím významom trošku vymyká z priemeru ale dokážem si predstaviť aj to, že Rajchman ju robí za tie isté prachy ako pred rokmi a techniky tam strká stále viac a viac, otázka je, či je to vždy ku prospechu veci.
U nás posledná dychovka odmieta hrať ak jej nedáte klipsnu na každú trúbu(posledne mna dojal jeden kapelmajster po tom co sme im komplet nacvakali DPA, že "či to je nejaká čína, že oni mali v technických požiadavkách AKG) ...a svetové big bandy odohrajú významné koncerty s dvomi SM57 na sekciu a žiadny problém...
Pár krát sme zvučili akcie, ktoré roky bez problémov riešili miestny zvukári ale tentokrát sa zľakli rideru nejakej "Hviezdy". My sme za to dostali 2x čo oni ale chcelo sa od nás 4x toľko techniky... Z rideru (písaného v angličtine u kapely, ktorá v živote nikdy nehrala nikde inde než v CS) sa tradične reálne potrebovala len časť, takže by to miestny borci určite zmákli ...ale takto sa môžu ísť pásť...
Možno je pravda že Strážnice sa svojím významom trošku vymyká z priemeru ale dokážem si predstaviť aj to, že Rajchman ju robí za tie isté prachy ako pred rokmi a techniky tam strká stále viac a viac, otázka je, či je to vždy ku prospechu veci.
U nás posledná dychovka odmieta hrať ak jej nedáte klipsnu na každú trúbu(posledne mna dojal jeden kapelmajster po tom co sme im komplet nacvakali DPA, že "či to je nejaká čína, že oni mali v technických požiadavkách AKG) ...a svetové big bandy odohrajú významné koncerty s dvomi SM57 na sekciu a žiadny problém...
Pár krát sme zvučili akcie, ktoré roky bez problémov riešili miestny zvukári ale tentokrát sa zľakli rideru nejakej "Hviezdy". My sme za to dostali 2x čo oni ale chcelo sa od nás 4x toľko techniky... Z rideru (písaného v angličtine u kapely, ktorá v živote nikdy nehrala nikde inde než v CS) sa tradične reálne potrebovala len časť, takže by to miestny borci určite zmákli ...ale takto sa môžu ísť pásť...
-
Návštěvník
...a ešte k tomu "že dělali překvapené" mnoho firiem sa takýmto spôsobom stavia k riderom s tým, že na mieste sa to vždy nejak utrasie. Ja robím v branži už vyše 20rokov ale zo svojej praxe si nepamätám umelca ktorý by odmietol vystúpiť, pretože neboli splnené niektoré technické požiadavky. Vy áno? No a keď sa nakoniec ukáže, že sa to dá aj bez 11portov, že namiesto 42vstupov stačí aj 28 atd. ...tak sa vždy nájdu taký čo na to budú spoliehať a budú "dělat překvapené"
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
jerry
...já mám dojem, že apriory cimbálkovka nevznikala ani v římském koloseu, ba ani v národním....
...já mám dojem, že apriory cimbálkovka nevznikala ani v římském koloseu, ba ani v národním....