Proč je zpěvačku málo slyšet? Aneb dobrá rada nad zlato.

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Stalo se mi v průběhu sezóny, zvučil jsem v klubu jednu folkovou kapelu. Zpívají tam tři lidi, frontman a dvě vokalistky. Na všechny jsem nasadil SM58, beta funguje v klubu jen málokterému zpěvákovi a nechtěl jsem experimentovat. Proběhla zvukovka, všechny nástroje hrály bez potíží, frontman s přehledem nad kapelou, jedna vokalistka taktéž. Jen ta druhá, ne a ne ji tam dostat. Leader si pořád stěžoval, že ji slyší málo, ona se neslyšela, já ji taky pořád neměl dostatek. Nechal jsem ji zazpívat na mikrofon frontmana a ukázalo se, že slečna prostě zpívá moc potichu. Já to teda tušil hned od začátku, ale šéf si to nechtěl nechat vysvětlit. Pak mi povídal, že s ní mívají problémy často, že ji málo slyší, ale nenapadlo ho, že holt zpívá potichu...
Dělám, co mě baví.
banach_

Příspěvek od banach_ »

Proč je málo slyšet? Asi protože jsi ji málo zesílil :-D Můžeš dojet až na hranici zpětné vazby předků, pak vybrat na třetinové grafice ty nejzlobivější frekvence a tím končíš. Když uděláš předek, tak potom odposlech - to samé. Moc ji do monitorů nervi, hlavně začátečníci - když se dobře slyší - se někdy leknou a pak nezpívají. Pokud ti stojí blízko u levých beden a vazbu chytá odtamtud, můžeš si pomoci panoramou a posunout ji trochu doprava, někdy to pomáhá. Když ti kuňka drží mikrák deset centimetrů od huby, řekni, ať si ho dá blíž k hubě, musí prostě zpívat zblízka. V půlce koncertu už toho moc nezachráníš, takže to to do ní hned při zvukovce nahusti, samozřejmě nemyslím, abys jí řekl, že je kráva, ale jemně vysvětli, že se do toho bude muset víc opřít, že je v jejím mikrofonu víc rytmičáku a sólové kytary než jejího zpěvu a že takto by to nešlo a bude muset přidat (to zrovna asi nebude případ folku :) )
Někdy, když se u podobných situací naštvu, jdu během zvukovky na podiu a zařvu do mikrofonu, jednak tím vyzkoušíš, zda je vše v pořádku a pak se taky všichni leknou, jak nahlas to vypálí z monitorů, pak můžeš poukazovat na to, že je potřeba zpívat ne o moc menší silou :)
Folkáči, když uměj hrát, jsou parádní jak na zvučení, tak na poslech.
Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk »

Proč je zpěvačku málo slyšet?
holt zpívá potichu
=D> na tohle se nic poradit nedá zázraky se dějí jen v pohádkách
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr »

mel jsem ted v prosinci stejnou zkusenost. Zpevacka (doprovod 1 kytara nebo klavir) proste misto zpevu septala, ani se nepohly ledky na PFL. Gain na pultu vytoceny az to zacalo sumet, na ekvalizeru vlnobiti, ale stejne uz nebylo kam pridavat. Kdyz poradatel uvadel zacatek na jeji mikrofon, tak nam to malem utrhlo hlavu, protoze mluvil normalni hlasitosti. Nastesti, protoze slo o malou scenu, jsem to vyresil tak, ze jsem vsechno ostatni ztlumil, aby se hladiny vyrovnaly (taky slo o folk). Kupodivu si nikdo nestezoval a poradatel byl spokojen.

Takze by to mohlo byt dalsi reseni - vsechno ztlumit a kdyz bude mit nekdo namitky, tak argumentem muze byt, ze muzes zesilovat, ale musi byt CO zesilovat.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas »

pred vanocema jsem delal nekolik rozvetleni vanocnich stromu krom nastroju, sboru a skolenych hlasu tam byly i male deti 1. - 4. Trida na mikrofon mluvit neumi a navic mluvi potichu. Velice se me osvedcila C5 s gainem na do sumu a kompresor aby zabiral do 10dB pak bylo slyset temer kazdeho... Ovsem nesmelo hrat nic jineho jinak preslechy znacne a pozor na odposlech...
gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo »

Toto mne sa stava casto. Ide o zeny hlavne s takym tym zamatovym hlasom. Proste spievaju moc citlivo. Na to moc Beta nie je vhodna a SMky mi prisli ze z toho hlasu moc ukrajuju ten zamat.

Osvedcil sa mi Audix OM5, ma vysoky utlm mimo os cize sa da hravo dvihnut gain na uroven sumu ktora je tez velmi privetiva. Najviac ma peknu kresbu. Ale toto musis proste skusit.. shurky maju zvid okolo 4khz preto sa zdaju zdanlivo vyraznejsie. Ale ostatne frekvencie zanikaju ked ide o tichy hlas, ktory je casto polozeny nizsie ako 4khz
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Dobra rada zni: (zadne zlato za ni nechci:-) ):
Zpevacka zpiva a bavi tak posluchace.
Septacka septa, tj. nezpiva a jeji kolegove po zvukari chteji, aby septani promenil ve zpev.
To neni mozne, pokud ano jen za cenu degradace tech co zpivaji a zhorseni dojmu z kapely jako celku.
Jedina mozna rada zni nezamenovat zpevacku za septacku.
Pokud kapela chce promenit septacku na zpevacku, pak je potreba zvolit nasledujici postup:
1. Do prohlizece napsat http://www.google.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Do okenka napsat: Kurzy zpivani + mesto ve kterem bydlim
3. Na prvnich nekolik odkazu zavolat ci napsat a zacit se ucit zpivat
4. Po 3-8976 mesicich (zalezi na fyzickych dispozicich a poctu hodin stravenych cvicenim dle instrukci zvoleneho lektora) zkusit verejne vystoupeni znovu.
5. Pokud je vysledek stejny, zkusit misto pouzivani hlasivek jiny hudebni nastroj.

Preji vsem pekny novy rok a co nejvice (pekne) zpivajicich interpretu na podiu!!!!
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Egestas píše:pred vanocema jsem delal nekolik rozvetleni vanocnich stromu krom nastroju, sboru a skolenych hlasu tam byly i male deti 1. - 4. Trida na mikrofon mluvit neumi a navic mluvi potichu. Velice se me osvedcila C5 s gainem na do sumu a kompresor aby zabiral do 10dB pak bylo slyset temer kazdeho... Ovsem nesmelo hrat nic jineho jinak preslechy znacne a pozor na odposlech...
To je ideální cesta, jak kvalitně nazvučit teplomety, fukary, dupání dětí a povely paní učitelky :-)
Některé věci jsou prostě nezvučitelné. Mě nejvíc pobavol samotný fakt, že si členové kapeli nevšimli, že jejich zpěvačka pípá potichu. Třeba má trému z mikrofonu, čert ví.
Dělám, co mě baví.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Ano, pokud někdo nezpívá, tak není zpěvák (zpěvačka) a nemůže to místo zabírat jen proto, že drží mikrofon nebo zaclání u jeho stojanu. Technicky to nejde vyřešit skoro vůbec a u těch, co ještě uberou nebo dají mikrofon dál od huby, když se uslyší z monitoru nebo PA, tak absolutně vůbec. Pokud někdo zpěvák je, tak naopak i bez jakékoli techniky (krom své vlastní hlasové) uzpívá i dost velký sál plný lidí a taky se tím občas rád pochlubí. Mě takhle posadila na zadek jedna herečka z dětského divadélka, která (v rámci role, ovšem pro mne poněkud nečekaně, zas tak moc jsem děj nesledoval:-) nasadila na běžné operní hlasitosti "Měsíčku na nebi vysokém..." a já se lekl, že nějaký blbec v kabině zkouší svoje cédéčka (představení nebylo vůbec zvučené a stál jsem asi 25m od podia). Uklidnil jsem se až když hráli dál jakoby nic a mně docvaklo, že je to Sylva Krobová a ta to UMÍ.
Není to samozřejmě jediný případ, kdy jde mikrofon pryč a zpěvák či zpěvačka publiku předvedou, že technici a technika pro ně nejsou 100% nezbytní.

H.M.
Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas »

TomasVv ano to mas pravdu s tim nelze nez souhlasit ale radeji posloucham dupani, huceni, povely pani ucitelky a vetsinou i neco co tam ma byt jak co je to za ko...a u toho mixu ja nic neslysim a podobne. Ono u takoveto produkce lidi spis zajima co ty deti rikaji nez jestly tam je nejaky balast v pozadi, vychazim z ohlasu lidi na ctyrech akcich na prvni nebylo nic slyset a lidi i poradatel remcaly, na druhe jsem to zkusil a nikdo si neztezoval ;) ... A kdyz na ten mic nikdo nemluvil tak je samozrejme zamutovan... Ale nerikam ze tohle je spravne nebo ze to je reseni kdyz neni nekdo slyset jen rikam ze tohle se me osvedcilo u tohoto typu akci
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Samozřejmě, vždy je potřeba zvolit své priority a za cenu kompromisu je nějak naplnit.
Výše zmíněné rady a návrhy jsou použitelné, jen mají vždy nějaké omezení a nedají se použít univerzálně. Píšu proto, kdyby si vlákno četl někdo méně znalý, aby jej nebral jako kuchařku.
Dělám, co mě baví.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Nehaňme kuchařky, pokud za něco stojí, tak v nich jsou různé recepty i na podobné situace (jídla, suroviny...) a někdy je lépe použitelný jeden a někdy druhý, to už je na kuchařince či kuchaři, aby zvážil, který použije nebo jestli radši bude sám experimentovat. Dobrá kuchařka není jen slepý návod CO, ale vysvětlí i PROČ a to se pak náramně hodí.
Mimochodem ještě asi nepadlo, že podobné vánočně školní akce by se s menším rizikem zpětné vazby jen přizvučovaly bednami umístěnými až tam, kam se přirozený zvuk právě donese, sice to vyžaduje delay, ale pokud lze bedny takto umístit, tak to dává výhodu rovnoměrnějšího pokrytí.

H.M.
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

To je typický.
JEŽÍÍÍÍÍÍÍÍŠ, borci!!!!
Když mě se objeví "teplá pára" u mikrofonu, tak jsem nepříčetný, a pokud to nejde jinak, tak na cár papíru nakreslím jednoduchý graf, na vodorovné čas a na svislé hlasitost. Pak kreslím Komba a virbl a monitory a pak "teplou páru". No a po té, jak již bylo řečeno, promluvím s dostatečnou hlasovou kompresí ( se svým potrénovaným hlasem ) do mikrofonu.
Nezřídka to zařve tak, že už nikdo neprotestuje. :-) A kupodivu si ani nestěžuje.
Ještě k tomu občas řeknu, že z jogurtu zpátky krávu nevyrobím..

Jinak díky Gabluk, to si asi vytisknu a přidám do složky k Vývěsce zvukaře. :-)
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek »

:lol:
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo »

Patso píše: Ještě k tomu občas řeknu, že z jogurtu zpátky krávu nevyrobím..
Umrel som! :D Stymto mottom budem na tricku hrdo chodit zvucit! :D
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“