Proč je zpěvačku málo slyšet? Aneb dobrá rada nad zlato.

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

gavo píše:
Patso píše: Ještě k tomu občas řeknu, že z jogurtu zpátky krávu nevyrobím..
Umrel som! :D Stymto mottom budem na tricku hrdo chodit zvucit! :D
Jo díky, mám jich vích takových hlášek. Napadají mne právě v těch chvílích, kdy musím 45tému člověku na koncertě vysvětlovat fci mikrofonu a jeho fyzikální možnosti.
Blbost je ale obecně nevysvětlitelná, a pantomima se zvučit nedá
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Vtipkovat umíme asi všichni a rozčílit se, to by mi šlo taky dobře.
Ale tudy cesta nevede. Od určité úrovně požadavků na profesionalitu si nemůžeš dovolit na někoho křičet, být arogantní nebo z něj dělat blbce. Jinak si zavíráš vrátka na příště. To samozřejmě neznamená, že si necháš na zádech štípat dříví, ale za profesionála jseš ty, tak se podle toho musíš umět chovat.
Dělám, co mě baví.
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Borci, důležitý je výsledek. Pokud povede cesta k dobrýmu zvuku přes mrtvoly dementů, tak profesionalita je důkazem výsledku. Není to arogance ani zlo, je to touha po dobře odvedené práci a ta jde ruku v ruce s profesionalitou ( a profesionální loajalitou ) muzikanta.

Nemůžeš furt dokola zvučit hluchýho "profesionála", kterej má po dvou miliardách vuhulenejch cigaret rakovinu hlasivek, a po dvou miliardách hodin v rámusu rozlišení sluchu na 25%. Pak ti to bude furt pískat, furt to bude hrát blbě ale za debila bude furt jen zvukař. A jako profesionál rozhodně vypadat nebude. Tím že na někoho začne řvát, si tu pozici prostě už moc zkazit nemůže.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Důležitý je výsledek, 100% souhlas. Jen si musíme ujasnit, co je tím naším výsledkem.
I když mě to netěší, ne vždycky je první prioritou dobře nazvučený koncert...
Dělám, co mě baví.
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Jednoznacne souhlasim s Patsem. Pokud si budeme nalhavat, ze profesionalita je zvucit za jakychkoliv okolnosti i nezvucitelne, vysledek bude neposlouchatelny a to bude ten duvod, proc si te priste nevezmou. A tezko budes vsem pritomnym vysvetlovat ze zpevakovi nebylo rozumet protoze nezpival. Nebo ze bylo slyset jen kytaru, protoze tech 200W lampoveho zesiku nelze bez poskozeni zdravi posluchacu PAckem prervat. Naopak. Vsichni budou rikat ze kapela byla super, jen ten zvukar byl nejaky divny. Profesionalni je podle mne delat jen ty ksefty, kde muzes odvest svou praci i za cenu toho, ze sem tam nekomu proste vysvetlis alespon zaklady fyziky.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Dostáváme se silně OT od jedné vtipné historky o kapele, co nevěděla, že jejich zpěvačka neumí zpívat. Na téma špatní muzikanti a co s tím má zvukař dělat lze polemizovat dlouho.
Jedna z možností je ta, kterou tu zmiňujete, že si půjdete důrazně promluvit s umělci. Mnohdy to opravdu pomůže, také to někdy používám. Nicméně jsou situace, kdy si tím spíše uškodíte, záleži, kdo všechno vás posuzuje a kdo má jaký vliv na vaši případnou další spolupráci.
Taky záleží, zda jste na domácí půdě, nebo někde hostujete, někam si vás najali nebo tak.
Dále je důležité, jaký postoj zaujme ten, co si vás najal. Pokud si klade jako prioritu spokojené umělce, není moudré je moc naštvat. Pokud jde o spokojené posluchače, uděláme všechno, aby se jim to líbilo.
A když jde o spokojeného primátora, nezáleží pořadateli ani na kapele ani na publiku.
Kdežto vám záleží na výši faktury a na jejím opakování.
Dělám, co mě baví.
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Tak víme, proč, za co a za jakých podmínek sami sobě děláme.
Kapely po nás chtějí dobrý zvuk, pořadatelé taky.
Máme každý svůj styl, svoji slušnost, svoji hrdost. Jestliže je za jakýmkoli člověkem vidět výsledek, pak přece nemůže dělat věci blbě ne? :-)
Není slyšet zpěvačka? Leze při maximálním možném vybuzení této osoby do mikrofonu kytara o dvě a virbl o 5 diod nad ní? A já že jsem dement?
"Tak tomu mikrofonu za 8 litrů slečno vysvětlete, buďte tak laskava, že se na ostatní má vysrat a že má poslouchat jenom Vás".
"Že to mám nějak vyříznout?"
"OK, tak mi zpívejte od 150Hz do 350Hz, pak mi do 600Hz vynechejte, protože tam Vám to vyříznu, a pak mi zpívejte do 1.8kHz......"
"Že to nejde?, vždyť jste sama chtěla, abych to nějak vyříznul"
.
.
.
.
.
"A joooo, vy se neslyšíte v monitoru?" Ježíš, tak já Vám ho z dovolením budu držet u ucha jo? Celý koncert.

Woe to mi připomíná jednoho dementa, kterej si dotáhl InEar a díky svýmu "dynamickému hlasu" v něm slyšel hlavně kytary :-D
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

...ve svým oušku slyšel jen kytary - tak to je pěkné poznání

Myslím že jde o hvězdu téměř první velikosti - že ?
:lol: :lol: :lol:
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

pavel2 píše:...ve svým oušku slyšel jen kytary - tak to je pěkné poznání

Myslím že jde o hvězdu téměř první velikosti - že ?
:lol: :lol: :lol:
No ono to je obecně o celý kapele že jo, kolikrát i ta zpěvačka - zpěvák jsou docela dobří. No jo no, jenže ony 3dB jsou prostě dvakrát víc, na to SE NESMÍ ZAPOMÍNAT. To platí furt, jak na bednách tak na mikrofonech.
Kolikrát se divím, jak se co dá ještě uzvučit, i když kontrolky říkaj upe cosi jinýho. :-)
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“