Jak nejlépe zapojit rekordér

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
premek_k
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k » pon 30. led 2012 11:02:13

Ahoj,
mám mixpult Mackie SR32-4VLZ PRO a o víkendu jsem koupil 24-stopý digitální rekordér Mackie SDR2496 , na který hodlám dělat záznamy živé produkce a tejky ze zkoušek pro následnou úpravu v PC. K propojení těchto dvou mašinek se teď chystám vyrobit takový patch-panel a rád bych s vámi konzultoval mnou vymyšlené způsoby zapojení. Zatím mám v hlavě dva, každý má své výhody i nevýhody - takže než se do toho pustím, rád bych se o tom poradil.

Oba způsoby zapojení vycházejí z předpokladu, že výstup jednotlivých kanálů z mixu bude přes inserty (páč jinou možnost při zvučení koncertu nemám - na auxech mám odposlechy a efekty), tzn. že signál musím "vrátit" do mixu, a z předpokladu, že do signálové cesty některých stop budou zařazeny další zařízení (gate, kompresor). Patch-panel plánuji vyrobit z 19" rackové záslepky, kde ve třech řadách (pokud se vleze) by mělo být po 24 jack samic (konkrétně tyto, které jsou v plastu a není problém s propojením sign. země a mají rozp. kontakt : http://www.gme.cz/konektory-jack-do-pan ... -p809-050/" onclick="window.open(this.href);return false; ) s tím, že první řada bude IN, prostřední INSERT a třetí bude OUT.
Rekordér lze nastavit tak, že je signál průchozí, tzn. lze navolit, zda na OUTu každého jednotlivého kanálu bude signál na IN nebo signál, který byl dříve nahraný.

1. Způsob - seriový
Signál z mixu (SEND z insertu mixu) zapojen do samice IN, ta zapojena do vstupu kanálu v rekordéru. Výstup tohoto kanálu z rekordéru je veden na samici INSERT a přes pomocný kontakt samice na samici OUT. Signál z OUT je pak vracen zpět do insertu mixu (RETURN insertu mixu). Pokud do INSERTu patch-panelu zapojím další zařízení, signál je před návratem do mixu zpracován tímto ext. zařízením.
Výhodu tohoto řešení vidím v tom, že bez jakéhokoliv přepojování mohu v mixu zpracovávat "živý signál" z pódia, nebo nahraný signál z rekordéru (příp. kombinace - dle nastavení rekordéru). Nevýhodu vidím v tom, že signál (zbytečně) prochází AD/DA převodem před jeho zpracováním na mixu - nevím, jak moc bude těmito dvěma převody postižen.
U tohoto zapojení je nutné propojení Patch-panelu s rekordérem. Pro jiné použití rekorderu (než propojení s insertem mixu) lze u tohoto řešení dodržet symetrické zapojení vstupů, díky insertovým samicím lze však realizovat jen nesymetrické výstupy.

2. Způsob - paralelní
Signál z mixu (z insertu) zapojen do samice IN, ta zapojena do vstupu kanálu v rekordéru a zároveň propojena se samicí INSERT. Přes pomocný kontakt samice INSERT je signál dále veden do samice OUT, odkud se pak vrací zpět do mixu. Jednoduše to znamená, že signál je na samici IN rozdělen, není proto nutné mít propojen Patch-panel s rekordérem. Výhoda tohoto řešení je, že signál není před návratem do mixu převáděn AD/DA, nevýhoda tohoto řešení je v tom, že není možno do mixu pustit nahrávku - pro tento případ by musel patch-panel obsahovat další řadu 24 samic (RECORDER OUT) propojených s výstupem rekordéru - pak bych musel vždy před poslechem nahrané skladby přepojit kabely ze samic OUT do samic RECORDER OUT. Oproti předchozímu řešení lze však u tohoto (v případě jiného použití rekorderu než propojení s insertem mixu) zachovat symetrii jak na vstupu tak i výstupu rekorderu.

Obecný problém - nezávisle na obou způsobech zapojení - mám ještě s útlumem signálu a možností nastavení jeho úrovně na gainu šavle - rekordér nemá gain nastavení a spoléhá na úroveň vstupu. Nemám moc představu, zda takováto zapojení bude správně fungovat třeba s kompresorem v insertu patch-panelu, kdy na kompresoru nastavuji zesílení na výstupu - tzn. zda vůbec budu schopen rozumně nastavit gain na mixu a zesílení na kompresoru tak, aby nebyl přebuzen nebo nevybuzen vstup mixu a vstup rekordéru.

Možná je řešení úplně jiné a jen mi nedochází. Budu tedy rád za jakékoliv připomínky k uvedenému propojení.

Přemek

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 30. led 2012 11:45:20

Jen pro doplnění obecně, kolik potřebuješ při Live Insertů pro kompresory, gaty, atd.?

Osobně bych se vykašlal na velký Patch panel, udělal bych 6xDB25 multipin v mixu a rozplet (24xTRS OUT z Insertů s propojeným TS a 24xTRS sym do line IN).
Pro propoj pak odpovídající kabel/y osazené 6xDB25 na obou stranách.
Pro odbočky do procesorů, pak použít jen nějaký menší boxík (nebo upravené kalhotky - ale kabelové TRS zásuvky za moc nestojí, nebo jsou drahé), třeba pro 10 kanálů (já jich víc třeba nemám), kde si uděláš rozbočení na Insert (průchozí) a odbočku pro rekordér (z T a S na T a S, R nepropojovat), pak si to přepojíš podle potřeby.

A nebo, co by bylo ještě lepší, ale byl by to větší zásah, upravit si mix a dodělat si na něm DirOut už přímo do DB25 (buď znova z Insertů, nebo plnej a v symetrice). Pro návraty (pokud je potřebuješ a nebudeš to pak mícht rovnou v počítači, což bych udělal já) bych si už ale asi nechal rozplety na TRS aby jsi je mohl na pultu poslat tam kam potřebuješ. Ty navíc můžeš použít při spolupráci i s jiným pultem, kterej třeba DirOut už má.

Jinak náběrem z T a S Insertu nabíráš signál za Gainem a ještě před procesorem.

A nevím jak to ten rekrder má, ale pokud posílá, nebo může posílat, to co nahrává rovnou na výstupy, pak při plném propojení IN i OUT bacha na zacyklení.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 30. led 2012 12:38:24

Proč nepoužít patchbay, který umí režim "half-normal"?
Zepředu v horní řadě si převedeš signál z INS, v dolní řadě ho budeš vracet do mixu (nebo do FX).
Zezadu budeš odebírat neefektovaný signál do záznamu.

premek_k
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k » pon 30. led 2012 14:59:35

Díky za odpovědi. Těch insertů při hraní jsem napočítal 10 (4xgate bicí, 1xcomp basa, 3xcomp zpěv, 2xefect kytary).

Patchbay nechci použít hlavně z finančního hlediska, protože je to vlastně to, co chci vyrobit a navíc bych musel koupit 24 jacků na připojení "zezadu", což mi příjde zbytečné (zbytečně drahé - přes 2.000 jen za tyto jacky).

Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, jak to Bláha myslel, ale už asi vím. Těm kalhotkám jsem se chtěl vyhnout - jak se píše, ty samice na kabel jsou kvalitativně hrozné a o žádných drahých kvalitních jsem neslyšel. No a dělat na to nějaké krabičky, které budou viset u mixu, se mi zase nelíbí, mám rád v kabelech čisto - proto to moje řešení založené na insertových kabelech a vlastně i celkové univerzálnosti - vemu case s rekorderem a kdekoliv se připojím jen pomocí uvedených kabelů.
S tím spojením výstupu rekordéru s IN na mixu si nejsem jistý, zda ten rekorder půjde nastavit tak, aby se ten signál necyklil (je tam více režimů a nemám to teď před sebou).
Dodělávat do mixu DB25 IN a OUT se mi moc nechce, nejsem si jistý, zda bych tam našel místo pro těch 8 konektorů (32 kanálů) a vyřezávat na ně díry by byl taky opruz. Nehledě na tu drátovačku.

Důležitý poznatek je pro mne tedy informace, že bude vhodnější jít paralelní cestou, tzn. vyhnout se zbytečným AD/DA převodům signálu. A s tím výstupem rekordéru zpět do mixu to taky nebude tak horké - primárním účelem je to nahrát a zpracovat v PC.

Díky za rady, popřemýšlím tedy ještě, jak nejlíp z toho vybruslit.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 30. led 2012 15:27:55

Já bych asi zkusil (vůbec pokud ten pult už není v záruce, právě tu cestu dodělání výstupů přímo z něj. Mackie to navíc tak dělá, odpadne ti k tomu právě nákup Jacků (mimochodem používám tyto bez nějakých problémů: http://www.audiotek.cz/product-22801-adam-hall-7524" onclick="window.open(this.href);return false;).
Vytáhl bych jen výstupy, pro vstupy to není moc praktický. K drátování, buď si v mixu jen odbočíš dráty z Insertu, případně dalších výstupů (Group, Main, Aux, atp.) Nebo si vytaháš přímo symetricky DirOut, ale to už asi bude chtit znát trochu víc o elektrice.
Každopádně si propojením jen přes DB25 hodně zjednodušíš a zlevníš propojování, který se ti omezí na 3 slabé kabely s DB25 konektorama a přitom ti zůstanou volné Inzerty.
Na pultu na ně podle mě místo je (záleží teda jak to ještě vypadá zevnitř). Můžeš si vytahat i všech 32 výstupů (do 4 konektorů). Prostě nějak jak je to třeba u Mackie Onyx 32.4. (http://www.mackie.com/products/onyx4bus ... Bus_OM.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;)
Když si budeš něco vyrábět, nadrátuješ se podstatně víc ;-) .
A ještě na tom budeš líp, protože Onyx 32.4 má DirOut až po Insertech, ty by jsi je měl před.

Patchbaye se dělaj i zezadu bez konektorů, pro pevné instalace, a kabely se tam do nich letujou.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

pavel.vojta
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od pavel.vojta » pon 30. led 2012 15:39:12

Kvalitni jacky na kabel dela Neutrik. http://www.neutrik.com/en/audio/plugs-a ... sis-jacks/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pavel Vojta
http://www.RentalPro.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Ruprecht
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ruprecht » úte 31. led 2012 16:19:39

Nikomu to nevnucuju, ale já bych šel cestou half-normal patchbaye. Už jen kvůli přehlednosti a operativnímu přepojení v případě jakýchkoli problémů.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“