Pas. PA a rozdílná délka kabelů - vadí/nevadí?
-
- Reklama
Zdravím, možná budu mít blbý dotaz:
Pro zjednodušení situace - budu mít pasivní PA, na každé straně pódia jednu bednu.
Za pravou z nich zesilovač.
Bude něčemu vadit, když tu pravou k zesilovači připojím kabelem o délce třeba 2m a tu levou desetimetrovým?
Díky.
Pro zjednodušení situace - budu mít pasivní PA, na každé straně pódia jednu bednu.
Za pravou z nich zesilovač.
Bude něčemu vadit, když tu pravou k zesilovači připojím kabelem o délce třeba 2m a tu levou desetimetrovým?
Díky.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Osobně si myslím, že ty kabely máš hodně krátký, pokud se nebude jednat o pevnou instalaci, ne vždy se ti povede dát zesy přímo k bednám, osobně mám 5m (2,5mm) a 15m (4mm) na takovou tu okresní ligu.
Jinak je to o průřezu a odporu vedení, impedanci beden. Zatím co 8mi ohm to moc neovlivní, 4 ohm už může blbej kabel ubrat třeba 10% výkonu.
Už se to tu tuším řešilo.
Jinak tady je třeba na str. 32 tabulka jak moc jednotlivé délky a průřezy ovlivňují odpor vedení:
http://www.crestaudio.com/media/pdf/CPX_manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak je to o průřezu a odporu vedení, impedanci beden. Zatím co 8mi ohm to moc neovlivní, 4 ohm už může blbej kabel ubrat třeba 10% výkonu.
Už se to tu tuším řešilo.
Jinak tady je třeba na str. 32 tabulka jak moc jednotlivé délky a průřezy ovlivňují odpor vedení:
http://www.crestaudio.com/media/pdf/CPX_manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Bude to sloužit na mini okresní ligu.
Někdy budu zapojovat na každou stranu jednu 8-mi ohmovou bednu, někdy dvě.
Kabely budou s průřezem 2 x 2,5.
Můžeme je tedy klidně uvažovat v dékách 5m a 15m.
Jde mě jenom o to jestli v poměru těch délek nebude problém....
Někdy budu zapojovat na každou stranu jednu 8-mi ohmovou bednu, někdy dvě.
Kabely budou s průřezem 2 x 2,5.
Můžeme je tedy klidně uvažovat v dékách 5m a 15m.
Jde mě jenom o to jestli v poměru těch délek nebude problém....
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ty delší bych už tahal 2x4mm, vůbec pokud pojedeš do 4ohm, jinej průřez ti pak ten rozdíl dýlek vykompenzuje. Pak tam bude rozdíl asi kolem 1%.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
V podstatě souhlasím, jde o to si ohlídat ztrátu na přívodních kabelech. Případné "audiofilské" vlivy rozdílnýách délek bych u "okresní ligy" neřešil.
PS: Mimochodem jako velice zajímavé kabely se mi jeví "koaxiální" kabely typu GAC-SPK:
http://www.gotham.ch/de/index.php?id=19 ... d=_details" onclick="window.open(this.href);return false;
Pro reprokabely to má mnohem příznivější poměr indukčnosti a kapacity (vyšší kapacita a nízká indukčnost), než dvojlinky, takže při zátěži reprobednou 8 ohmů se kabel bude chovat jako RL článek s 2x-4x nižší indukčností, než dvojlinka, kapacita se na tak nízké impedanci neprojeví.
...jen ta cena
PS: Mimochodem jako velice zajímavé kabely se mi jeví "koaxiální" kabely typu GAC-SPK:
http://www.gotham.ch/de/index.php?id=19 ... d=_details" onclick="window.open(this.href);return false;
Pro reprokabely to má mnohem příznivější poměr indukčnosti a kapacity (vyšší kapacita a nízká indukčnost), než dvojlinky, takže při zátěži reprobednou 8 ohmů se kabel bude chovat jako RL článek s 2x-4x nižší indukčností, než dvojlinka, kapacita se na tak nízké impedanci neprojeví.
...jen ta cena
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Kdyby šlo jen čistě o lineární ztráty, asi by nebyl vůbec problém dohnat několik málo procent větším zesílením příslušného kanálu (nebo ubráním toho prvního). Jenže je tu více slyšitelný problém: DF, neboli činitel tlumení "rozhýbaného" reproduktoru. A ještě více je slyšet, zejména u levnějších reprosoustav s ošizenými výhybkami, jejich impedanční nelinearita. Zdroj (signálu) je díky impedanci kabelu "měkčí" a tak výkyvy v impedanci na vstupních svorkách výhybky způsobují více rozdílné úbytky napětí na kabelu. Reprosoustava pak má větší hrby na frekvenční charakteristice. Když jsou obě vedení stejná, byť dlouhá, tolik to slyšet není, jelikož není s čím porovnat. (A 50m dvojlinky 0,75mm asi nikdo nepoužívá.) V přímé konfrontaci, kdy je pro každý kanál jinak dlouhé vedení, to již slyšitelné (při 4ohm. impedanci, 2,5mm kabelu, 10m rozdílu) velmi pravděpodobně bude.
Sorry za stručnost, za chvíli vyrážím vstříc ozvučovačce.
Sorry za stručnost, za chvíli vyrážím vstříc ozvučovačce.
Teoreticky máš pravdu, ale pokud budeš s odporem kabelu do 5%, tak toho moc slyšet nebude - i při rozdílu mezi 4 Ohm a 100 Ohm bude rozdíl ve výstupním napětí 0,4 dB, navíc velice úzkopásmově. To del mého názoru opravdu slyšet nebude, to rozdíly mezií bednami budou samy o sobě větší (tolerance měničů a součástek).
Takže měřitelné to bude (spíš díky kvalitě měření, než velikosti změny), ale fakt bych se tím nezabýval (při udržení odporu kabelu pod 5% impedance bedny). To už bychom se mohli zabývat přizpůsobením akustiky prostoru tak, aby podmínky šíření zvuku byly pro obě bedny stejné (např, stánky, stromy,...) a stejně to bude platit jen pro naprosto minimální oblast v hledišti...
Nepopíram tento jev, jen jsem "septický" vůči slyšitelnosti jeho projevů.
Takže měřitelné to bude (spíš díky kvalitě měření, než velikosti změny), ale fakt bych se tím nezabýval (při udržení odporu kabelu pod 5% impedance bedny). To už bychom se mohli zabývat přizpůsobením akustiky prostoru tak, aby podmínky šíření zvuku byly pro obě bedny stejné (např, stánky, stromy,...) a stejně to bude platit jen pro naprosto minimální oblast v hledišti...
Nepopíram tento jev, jen jsem "septický" vůči slyšitelnosti jeho projevů.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
sldge, tak si to zkus v reálu porovnat. Bych měl jinak asi stejný názor že to nemůže být slyšet... a věř že je. Je to asi tak 15 let, co jsem začal zkoumat, proč bedny (tehdy Dan Acoustic) na jedné straně vždy hrají o trochu jinak, než na druhé při monofonním zdroji signálu. Po přehození výstupů koncových zesilovačů (L do R a naopak) byl výsledek stejný. Když jsem prohodil nakonec mezi sebou i bedny, zase byl na vzdálenější straně zvuk stejným způsobem odlišný. Konec byl tehdy Dudkův DPA880, kabel z CYSY 4x2,5 (křížové paralelní spojení žil, 2x5mmq), jedna strana 15m, druhá 25m. Jo, a bylo to venku, na rozsáhlé louce, nikoliv v sále. Nevím jak ty, ale já k tomu jiné vysvětlení tedy nemám... 
A ani za žádného "netopýra" se rovněž nepovažuji - tuhle jsem náhodou zjistil, že když zapnu konce, tak ten cajk hraje líp...

A ani za žádného "netopýra" se rovněž nepovažuji - tuhle jsem náhodou zjistil, že když zapnu konce, tak ten cajk hraje líp...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
OT: A co potom, když je připojíš i do zásuvkyOta píše:A ani za žádného "netopýra" se rovněž nepovažuji - tuhle jsem náhodou zjistil, že když zapnu konce, tak ten cajk hraje líp...![]()
Tenhle problém mám taky, vždycky mi jedna strana hraje maličko jinak jak druhá i když měření říká něco jinýho. Ale tento problém jde vyřešit jednoduše. Stačí zajít na audiometrii a doktoři ti to už vysvětlí ... 
Jinak kabely k PA mám 2x4mm v délce 5m,10m a 17m a zkoušel jsem měření ve Smaartu i poslech, ale nic dramatického se nekonalo. Ale na druhou stranu mě napadá, že měření jsem prováděl při impedanci bedny 8 ohm
Jinak kabely k PA mám 2x4mm v délce 5m,10m a 17m a zkoušel jsem měření ve Smaartu i poslech, ale nic dramatického se nekonalo. Ale na druhou stranu mě napadá, že měření jsem prováděl při impedanci bedny 8 ohm
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Když on to dělá třebas i efekťák! 
Někdy používáme takový rozdíl kabelů jak je popisován, ale sem teda nezkoumal rozdíl
Někdy používáme takový rozdíl kabelů jak je popisován, ale sem teda nezkoumal rozdíl
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

To se dá celkem snadno vyzkoušet i bez audiometrie a dvou beden. Stačí na to pár odporů kolem 0R1.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
... No jó, kurwa chlapi, já pak při balení beden zjistil, že ty vpravo byly votočený reprákama dozadu...
Ale teď vážně. Hluchej na jedno ucho nejsem, nebo jsem alespoň tehdy nebyl. Když byly konce zase z druhé strany pódia, tudíž delší vedení na kanále opačném, pozoroval jsem jev také stranově obráceně. Tak mi to nedalo a natáhl stejně dlouhej i shodně provedenej kabel pro oba kanály a jev zmizel, nebo jsem jej již přestal vnímat. A že jsem se rozdíly snažil najít.
Zátěž byla 4 ohmy, což jsem před tím neuvedl. U 8ohm zátěže jsem to již nebyl schopen nějak věrohodně rozlišit.
No, kdo chcete a budete mít na to čas, zkuste si to. Schválně dejte vědět.
Ale teď vážně. Hluchej na jedno ucho nejsem, nebo jsem alespoň tehdy nebyl. Když byly konce zase z druhé strany pódia, tudíž delší vedení na kanále opačném, pozoroval jsem jev také stranově obráceně. Tak mi to nedalo a natáhl stejně dlouhej i shodně provedenej kabel pro oba kanály a jev zmizel, nebo jsem jej již přestal vnímat. A že jsem se rozdíly snažil najít.
Zátěž byla 4 ohmy, což jsem před tím neuvedl. U 8ohm zátěže jsem to již nebyl schopen nějak věrohodně rozlišit.
No, kdo chcete a budete mít na to čas, zkuste si to. Schválně dejte vědět.
Nemyslel jsem hluchotu na jedno ucho, ale spíše diferenci mezi kmitočty. Je docela zajímavé si do sluchátek pustit tónový generátor a měnit kmitočty. Krásně slyšíš jak dochází k posunu zleva doprava a naopak v různých kmitočtech. Myslím že hudebníci o tom vědí svoje, většinou to ucho co mají směrem k bubeníkovi je trošku více vystřílené 
... no jó, když já jsem taky bubeník.