Jak a čím snímat banjo?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
tonda

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od tonda »

Ahoj. Poraďte ,čím snímáte při živých vystoupeních banjo. Nemůžu se rozhodnout mezi Shure Beta 57A nebo SM 57
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od TomasVv »

Oba zmíněné vyjdou přibližně na stejno - Beta bude mít ostřejší zvuk.
V každém případě budou rády vazbit. Lepší práci udělá některá klipsna u kobylky nebo i uvnitř korpusu.
Dělám, co mě baví.
tonda

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od tonda »

Banjista je zvyklý na práci s mikrofonem. Je tedy něco jiného k mání, co je méně náchylné k vazbení než ty Shurky?
Fyla
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Fyla »

Vynikajici kombinace je DPA 4099 (klipsna - optimalne s prislusestvim pro uchyceni na bici nastroje) a k tomu Neumann km184 na stojanu, prave kvuli muzikantove praci s mikrofonem. Neni spatny i snimac - hlavne kvuli odpolsechum - ale s dobrym banjem a zvukovou tehnikou neni potreba, oba mikrofony umi nevazbit i v odposlechu. 57 (sm i beta) je vysmech...
utkva
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od utkva »

Shure SM 57, Beta prostě klasika na všechno. Prostě dynamický nástrojový mikrofon.
Vazbit může jakýkoliv mikrofon, když s ním blbě zacházíš. A tohle jsou studio i live klasiky.
Dal bych Betu a neřešil to, především když je na hráč zvyklý na mikrofon.
Fyla
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Fyla »

Klasika na vsechno, co ma byt bez charakteru, barvy a vubec vseho, co dela prirozeny zvuk akustickeho nastroje.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od TomasVv »

Banjo je trošku záludný nástroj, má svá specifika. Nedosahuje vysokého akustického tlaku, má relativně úzké frekvenční spektrum, perkusivní charakter zvuku a přední blána je ideální odrazová plocha čehokoliv do mikrofonu.
SM-57 bude trošku tupá, nepobere tu perkusivní složku věrně. Pokud nebude stát najista jako přikovaný, bude se zvuk výrazně měnit a bude rád nahoukávat. Nakonec skončíš s vykrouhaným zvukem a stejně budeš mít málo v odposlechu.
Nejlépe bude fungovat snímač pro monitory a klipsna do PA. Mám zkušenost s AKG C411 uvnitř a nezní to špatně.
Dělám, co mě baví.
Nick
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Nick »

A ten banjista bude sedět nebo stát?
Naposledy jsem sedícího snímal 57čkou a nebyl problém s vazbou, ani že by něco chybělo... vzdálenost cca 25-30 cm, 7 muzikantů, 400 lidí v sále, výkon 2 kW
tonda

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od tonda »

normálně stojí u mikrofonu. Klasika. Drží si vzdálenost a na sola si jde blíž.
tonda

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od tonda »

Mluvíš o Betě 57A?
Fyla
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Fyla »

Vykasli se na ty padesat sedmicky a neco si precti o snimani banja a akustickejch nastroju vubec. 90% lidi tady nikdy nevyzkousela nic jinyho, nez 57, protoze je to dogma - jedinej mikrofon na vsechno co neni zpev a kopak a opacny nazor se tresta...
Nick
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Nick »

klíííííd
ne, byla to SM 57 a použil jsem ji proto, že je za a) univerzální, takže to s ní určitě nezkazím, i když je pravda poněkud tupá, za b) jsem už nic jiného lepšího neměl

kdybych mohl dát např. 414ku, tak bych ji s chutí dal - rozumbrado a odborníku na snímání akustických nástrojů
Fyla
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Fyla »

Aha, takze vlastne az tak dobra ta 57 neni, ale radeji je potreba ji poradit... Mimochodem 414 na banjo lepsi, nez 184 neni... A to ani ve studiu.
Nick
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Nick »

nějak mi uniká, s čím a proč máš problém :?

Tonda se ptal, který ze Sh 57 použít (a ne který mikrofon je nejlepší) a o něco níž psal TomasVv, že v obou případech to bude určitě vazbit

Jen jsem z praxe napsal, že SM 57 použitelná je a že jsem problém s vazbou ani nedostatečným frekvenčním přenosem nezaznamenal.
Ne že je to to nejlepší.
Fyla
Uživatel
Uživatel

Jak a čím snímat banjo?

Příspěvek od Fyla »

Snazim vysvetlit, ze jakakoliv 57 je na prd. Aby si Tonda pujcil treba 4099 a sam to zjistil. K cemu ti je, ze 57 pro pouziti na banju nevazbi, kdyz z toho neleze banjo? Otazaka se taky da interpretovat (nic proti Tondovi): Mam dieslovy auto, mam do nej nalejt 95, nebo 100 natural?
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“