Jaký použít reproduktor pro subbas

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 14:17:49

Ještě by mě zajímal názor zkušených, na použití vlastní ozvučnice a reproduktoru B&C 15PS76.

http://marvinnrv.rajce.idnes.cz/nastenk ... rozmry.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Myslíte že když ho osadím do této ozvučnice (vnější rozměry převzaty od origo ozvučnice B&C Speakers pro tento reproduktor), že se hodně změní charakter zvuku a vše s tím spojené? nebo bude jedno jakou ozvučnici vyberu.
Rád bych totiž použil tu mojí, jelikož tuto stavbu subbasu beru trochu i jako experiment.

Díky za odpovědí ... Rony

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 12. úno 2012 14:42:10

To je víc problémů najednou. Nejjednodušší je asi otázka 15" - ne, v ničem z těch "značkových" beden není nic ani zdaleka připomínajícího např. 15PS76 a to dokonce ani nikdo z výrobců nijak nezatajuje. Výsledek bude už proto velmi výrazně horší.
Se samotnou bednou už to tak jasné nemusí být, protože nikdo neví, co dokážeš sám doma vyrobit. Solidní skelety z kvalitních materiálů a s dotaženou povrchovou úpravou nejsou levné nikdy a nikde a na pasivní výhybku pro sub radši rovnou zapomeň. Je to velmi problematická věc už čistě teoreticky a praktická provedení jsou bez značných nákladů ještě zoufalejší. Nefunguje to, nepoužívá se to (v EV to možná nevědí anebo to spíš nevědí jejich zákazníci).
Třetí je možnost nákupu něčeho jetého. Asi jako u aut, klesá hodnota beden s věkem a opotřebením, případně s havariemi (i zvenčí neviditelnými). Základ ceny je 50% nové a to musí všechno naprosto perfektně fungovat a prodávající budit naprosto solidní dojem. Nenechat si nic nakecat o původní ceně, jestli je věc tak stará, že už se cena nedá zjistit, tak být opatrný tuplem - stejně jako u tak starého auta :-)
Sorry, ale nikdo neví, jak bude reproduktor hrát s hezkým obrázkem, to se dá prakticky pouze namontovat a pak vyzkoušet. Do jaké míry jde o basreflex, bandpass nebo zvukovod je zajímavý námět na dlouhé diskuze.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 15:13:59

S výrobou bedny problém nebude, mám šikovného kámoše truhláře, který má parádní truhlařské vybavení, takže doma na koleni to řezat nebudu, v tom bych problém neviděl.
Krom toho si myslím že sám nemám zrovna obě ruce levé :D
Materiál sežene jaký si řeknu - počítám s 19mm překližkou jak je uvedeno na webu B&C...

Takže než se pouštět do experimentu s vlastní, jak si naspal, na obrázku hezky vapadající ozvučnicí, tedy raději zvolit ozvučnici B&C, která se domnívám je na daný reproduktor přisbůsobená a vypočítaná a nedělat si zbytečné starosti na víc. Bylo to tak myšleno, ne :?:

K té vyhýbce, nemuho tedy použít nic podobného tomuto výrobku:
http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni ... hybka.html" onclick="window.open(this.href);return false;

neumím si představit investici dalších pár tisíc do aktivní vyhýbky. Potřebuji aspoň nějak omezit horní kmitočet, aby do reproduktoru nešlo celé kmitočtové pásmo.
Za prvé určitě nebudu mít sylnější koncák, než jak jsem uváděl (300W-400W) a připomínám že je to na domácí miniakce, takže nechci kvůli 10 akcím za rok pro 20-50 lidí investovat pouze do provozu jednoho subbasu 15 000,- to opravdu ne.

K poslednímu bodu, nic jetého se mi po provdě až tak kupovat nechce, nikdy si člověk nemůže bejt jistej co vůbec kupuje a né jednou jsem se při koupy věcí z druhé ruky spálil ... Krom toho takhle budu mít aspoň na repro dvouletou záruku a to vám nidko nedá ...

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 15:26:36

Ještě jedna věc, pokoukávál jsem na vašem shopu po těch subbasovích reproduktorech, nevyplatí se připlatit si těch 270,- a koupít rovnou

18PS76
http://eshop.prodance.cz/18ps76-8-ohm/d-83009/" onclick="window.open(this.href);return false;

a osoadit jí do ozvučnice
http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000008" onclick="window.open(this.href);return false;

marian

Příspěvek od marian » ned 12. úno 2012 15:44:18

Subbas s 18" 18PS76 je vecsi tazsi, najme na tych nizsich basoch zahra cosi viac nez 15" 15PS76, neviem co je tvoja priorita...

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 15:51:31

O co nejnižší zahrané basy jde, a dost lidí tu píše že s 15' nebyli moc spokojený až sáhly po 18' ... jleikož je tam rozdíl 270,- tak je to zanedbatelnost. a řekl bych že fyzika nejde ochcat, takže by 18' každopádně měla být lepší než 15' ...

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 12. úno 2012 16:16:00

Opravdu nedoporučuju, nevím jestli je ten obrázek jen ilustrační nebo skutečně v Dexonu skládají výhybky ze dvou cívek, ale prostě to takhle nejde. I jen trochu odpovídající cívka do subu je obluda na jádře a nebo ještě větší obluda bez jádra, každopádně ale jen jedna a každopádně bude zvuk kazit ze všeho nejvíc. Potřebná hodnota je kolem 10-15mH a její odpor musí zůstat pod cca 0,7ohmu, navíc nemůže mít zcela uzavřené jádro. Samotná cívka nestačí (výhybka prvního řádu ve skutečnosti opravdu funguje až od několika set Hz, předtím nemá útlum, který by něco ze zvuku odstranil), je potřeba ještě kondenzátor kolem 200M. Výsledná impedance má obvykle velmi nepříjemné minimum a když se hraje na paralelně spojený sub a satelit, tak může zesilovač dostávat hodně za uši. Takhle bylo řešené Tapco 6918s a s 8ohmovým reproduktorem bylo minimum na 4ohmech:

http://prodance.cz/protokoly/tapco_6918s.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Jestli nevadí rozměry a váha, tak 18" sub jde obvykle níž než 15", peníze bývají podobné, protože ten kus koše a membrány navíc moc nestojí.

H.M.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 16:42:47

No jestli neexistuje pasovní vyhýbka, kterou bych mohl použít, tak tento projekt celí padá :(

našel jsem u vás nejlevnější Crossover:
http://eshop.prodance.cz/cx-2310/d-91229/" onclick="window.open(this.href);return false;

na kterj mi určitě řeknete, že se za tu cenu nejdá o nic kvalitního a i kdyby, nemůžu prostě dát 1800,- za vyhýbku :-s

Když to spočítám, tak to je 3500,- repro, 2500-3000 komplet ozvučnice, 3000-4000 počítám koncák a když k tomu připočtu 1800-3000 za aktiv Crossover tak jsem na +- 11 500,- To je nemyslytelné [-X

Teď používáme jeden aktyvní satelit asi 15 let starej, chtěl jsem to trochu obnovit, postavit právě subbas a pak přikoupit dva menší satelity, abychom mohli pouště stereo. Původně jsem měl představu o subwoofru kterej osadím práve s reprem JBL z autohifi a dám tam vestavný zesík. vyšlo by to na 7000,- pro účel pár domácích akcí si myslím nad míru dostačující. Nikdo před tím ozvučením nebude sedět a poslouchatm jak to hraje, jestli to zkresluje, jestli je něco špatně, jde o to, aby na těch akcích nehrála hifi věz za 1000,-

Pro radu jsem zašel na toto forum, ale jak zde je dost odborníků, tak jsme spolu dospěli i tak na subbas se všim všudy za sumu bez mála 12 000,-
Myslím že na ty miniakce by stačil i nějaký kšunt typu Skytec, ale tak klesnout nechci, proto jsem chtěl aspoň koupit kvalitní repro a ozvučnivci si udělat vlastnoručně. Bohužel k tomu pořád něco přibývá a myslím že ne účel který já to mám v plánu používat jsem rady až mox profesionální, takže i ze subbasu do "sklepa" vznikl kousek, který u nás v okolí nemájí ani v žádné discotéce a venkovní akci...

Snad chápete jak to myslím ... nepotřebuju PROFI věci, ale nechci ani zboží typu Skytec, Omnitronic atd.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 16:49:49

Ještě takové úvaha použití tohoto modulu:

http://www.conrad.cz/aktivni-vestavny-z ... icn=301044" onclick="window.open(this.href);return false;

ale čekám že vaše reakce bude stejná jak na pasivní vyhýbku.
Zjednodušilo by mi to možná problém s tou vyhýbkou a měl bych hned i zesilovač který by ze subbasu udělal aktiv ... zase dle parametrů to s B&C 18PS76 zravna moc cvičit nebude :-D
psáno 190W/8Ohm i kdyby ten koncák dával 150W/8Ohm .... mohlo by to hrát lépe než co mám teď ...

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 12. úno 2012 17:08:09

Ještě ad ty Eliminatory, oni už na Aukru visí docela dlouho.

A teď abych to shrnul tak potřebuješ jen jeden sub. Navíc k němu nemáš dělení (výhybku), ta většinou stejně v subech není (až an výjimky, ale ty jsou stejně mimo tvůj cenovej rozsah). A asi k tomu ještě nemáš ani zesilovač.

Takže moje rada kup aktivní subbas, buď starší, nebo třeba:
http://www.audiotek.cz/product-39758-be ... b1500d-pro" onclick="window.open(this.href);return false;
případně
http://www.audiotek.cz/product-39759-be ... b1800d-pro" onclick="window.open(this.href);return false;

Má to zesilovač, má to v sobě výhybku, umí to smíchat stereo do jednoho kanálu (v basech), a rozhodně to vyjde levněji, než něco stavět + dokupovat ještě věci kolem.
Z mixu připojíš signál do subu, z něj za výhybkou v subu, signál do zesilovače pro satelity a ze zesu do satelitů.

Jednoduchý, dostatečně výkoný, a nestojí to moc. A možná budeš mít furt lepší výbavu než na nějaký okolní diskotéce.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 17:12:31

Například uživatel Blaha, často doporučuje znažku repro Behringer. (jednou jsem od nich měl mix a teda žádná sláva!!!

myslím že pro mou potřebu by dostačovalo i toto:
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... s-4273.php" onclick="window.open(this.href);return false;

nebo tohle:
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... 105712.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Netvrtím že se jedná o profi věci, ale je to kategorie pro zákazníka jako jsem já. Než pouštět hudba na hifi reproduktorech koupí si člověk něco takového. Myslím že sami výrobci to berou pro použí na malé akcičky ve sklepě, nic víc nic míň ...

Zamnlouvala by se mi třeba kombinace:
Subbasu:
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... 105712.php" onclick="window.open(this.href);return false;

a k tomu dvakrát satelit:
http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... 102590.php" onclick="window.open(this.href);return false;

pro profíka se hodí jako podstavec pro zesilovač, pro člověka který to použije na zabavení, jako to mám já, ne pro ozvučení O2 areny a 50 000 lidí, si myslím to neni k zahození ....

Když vezmu že sme se s subbasem B&C dostali na 12 000,- tak kolik budu muset investovat do satelitů, dalších 15 000,- ??? A po pravdě kdo utratí 25 000,- za aparát, kterej bude stát ve sklepě a pustí se na oslavu narezenin kamarádů, aby si 20 lidí mohlo zatančit???

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 17:20:56

to: Blaha

přesně o něco takového mi jde, ale po pravdě z těch Behringru mám trochu obavy, jak jsem psal víše, měl jsem od nich mix a nic moc kvalita. Už po 14 dnech mi začale chrastit šavle do výtupu. Tak mám obavy zda ten subwoofer k něčemu bude. CHtěl jsem sapoň subbas mít kvalitní a cena 3500,- za B&C 18PS76 mi přijde dobrá, ozvučnice se vyrobí za +- 2500,- no vše jsem to popisoval víše...

jen ta vyhýbka mě zarazila ... možná že by i ta z Dexonu udělala z části svoiu práci, jasný že odborník kterej se v tomto segmentu pohybuje 20 let a má ´vždy k dispozici ten nejlepší high-end to skritizuje. Ale já to na profi akce nemám, ani nikdy mít nebudu.

Měl jste možnost někde slyšet ten sub od Behringru jak doporučujete, zahrajete líp než Skytec, Omnitornic a podobné???

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 17:35:22

jaké si myslíte že subbas :
http://www.audiotek.cz/product-39759-be" onclick="window.open(this.href);return false; ... b1800d-pro

bude mít skutečné parametry? 5ekl bych že ten 1kW RMS je dost nadsazený ...

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 12. úno 2012 17:46:15

Pozor, to jsi pochopil ne úplně přesně. Jednak doporučuji se zohledněním na požadavky, směr zaměření a výhodnost ceny.

Protože ke každé pasivní bedně budeš potřebovat ještě zesilovač a pro dělení do subu výhybku. Krom složitosti spojování a nastavování je tu taky faktor ceny a tady vyjde asi aktivní systém výhodněji. Takže bych šel cestou aktivu.
Navíc kvalita zvuku je přímo úměrná počtu a kvalitě jednotlivých prvků řetězce, takže čím míň jich je v cestě u této cenové kategorie, tím líp.
Pak i pro 50 lidí je dobré mít nějakou výkonovou rezervu, protože pokud pojedeš i na téhle akci furt nadoraz, brzo se asi s reprákama můžeš rozloučit.

A teď myslím si, že Behringer je zrovna na tvé požadavky určen, s tím, že musíš vybírat ty správné věci. Laney sice bude na podobné úrovni, ale asi bych ho škrtnul, mám jejich odposlechy, ale už přestavěné na EM151, ale můžu říct, že výhybky co v nich byli původně se ani výhybkami nazývat nedají. LD, Samson apod. budou někde mezi Behringerem a Omnitronikem.

Pokud řešíš celej systém vzal bych B1500D nebo B1800D a nad to třeba 2x B212D, propojení jednoduché 2xXLR z pultu do subu a 2xXLR ze subu do satelitů, toť vše. Za cca 20k máš celej systém o výkonu 2kW, kterým můžeš směle konkurovat kdejakýmukutilovi domácímu s reprákama z auta :D . Vydrží to, máš na to záruku i servis.
I kdyby jsi šel cestou těch nevýkonejch mrch, tak dáš jen 9k za bedny, k tomu výhybku za 2k a teď ještě 2 zesilovače, a v podstatě se dostaneš ne podobný peníze.

Druhou volbou je pak koupit něco staršího, jako třeba 2xEM151 + zesilovač, vykašlat se na SUB, ale zase je to stejně někde k 15k za cca 2x500W.

Nic mezi pořádně není, pokud chceš za každou cenu ušetřit, klidně kup něco z Aukra, hrát to sice nic moc nebude, ale kravál to udělá.

Edit: Proč si myslíš, že je 1000W nadsazený?

Edit 2:
Nebo ještě můžeš vzit 2xB215D a vykašlat se na SUB, kterej můžeš klidně kdykoliv přikoupit, klidně by to asi stačilo a vyjde tě to celý na cca 12k (+ stojany a kabely).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » ned 12. úno 2012 18:21:08

Tak zde všichni píšou jak výrobci neuvádějí pravdivé výkony systému, tak k nim počítámi Behringer. 6e by aktvi 18' sub za 10 000,- měl 1kW zesík a 1kW repro se mi moc nezdá .... ale jestli jste ho někde slyšel hrát a můžete to potvrdit že jeho parametry 1000W RMS a nějakých 130dB SPL nejsou až tak daleko od pravdy, tak si myslím že to bude asi opravdu nejlepší kompromis v poměru cena/výkon.

Po případě by možná šel vestavený repro vyměnit za B&c 18PS76, nebo myslíte že to je zbytečnost ...

no každopádně hrát to bude 100x víc než co máme k dispozici teď.

nad Ten sub Behringer mám pro zatím 15' aktiv satelit Pronomic. Stejnej kyblík jako Omnitornic atd. ale pořizovací cena byla 1300,- což je k dané kategorii raproduktoru ala China adekvátní cena ...
Ten bych chtěl potom časem vyměnit za dva menší satelity. Stačily by s 8' nebo max 10' a k živení má sice hifi zesík Yamaha HTR 6130, ale o výkonu 2x105W. poměr výkonu ku subbasu Behringer by teda orientačně byl 1:3 ...

Odpovědět

Zpět na „Repro“