Jak propojit mix/cinch a aktiv. bedny/XLR?
-
- Reklama
-
Peca
Aha, takže kabely raději koupit stínění + 2 dráty uvnitř (To zase bude ranec....)? No a ty původní bych mohl použít k odposlechům přepájet na Jack. A ty XLR tedy klasika pin1 stínění,pin 2 plus, pin 3 mínus. Ještě prosím, jako pro blbce - odposlechy se připojí jako Monitor????
Každopádně jste měli pravdu, původně jsem připojil aktivky cinchem, čili na výstup pro CD.....
chjo.....blbec. No a když ty dráty k aktivkám z mixu budou dlouhý každej asi 16m nevadí?
Díval jsem se na ten novej mix, má tam kontrolky pro phantomové napájení, nad kontrolkama úrovní, tak snad někde najdu i ten čudlík, kterým se to zapíná. Snad poslední věc je, když máme 3 "normální" mikrofony na zpěv, z toho jeden bezdráťák a koupím jeden kondenzátorovej, zapojím je všechny na mono vstupy, můžu zapnout phantom. napájení, když je kondenzátorový jen jeden z nich? Nebo ještě jinak: potřebuju jeden mikrofon, kterej by měl větší záběr a vzal široké okolí kolem sebe....pro sbor.... ty naše na zpěv fungují dobře tak kolem 20cm, čím více je huba na něm, tím líp....
Díky za vytrvalost a řadu užitečných polopatistických rad
Každopádně jste měli pravdu, původně jsem připojil aktivky cinchem, čili na výstup pro CD.....
Díval jsem se na ten novej mix, má tam kontrolky pro phantomové napájení, nad kontrolkama úrovní, tak snad někde najdu i ten čudlík, kterým se to zapíná. Snad poslední věc je, když máme 3 "normální" mikrofony na zpěv, z toho jeden bezdráťák a koupím jeden kondenzátorovej, zapojím je všechny na mono vstupy, můžu zapnout phantom. napájení, když je kondenzátorový jen jeden z nich? Nebo ještě jinak: potřebuju jeden mikrofon, kterej by měl větší záběr a vzal široké okolí kolem sebe....pro sbor.... ty naše na zpěv fungují dobře tak kolem 20cm, čím více je huba na něm, tím líp....
Díky za vytrvalost a řadu užitečných polopatistických rad
ahoj
- ocenil bych, kdyby ses zaregistroval, usnadní to komunikaci
- v rámci jednoho tématu řešíš věci, které jsou v celém fóru už mnohokrát zopakovány a které s nadpisem tématu nesouvisí. Co takhle nebýt LÍNÝ a něco se tady pokusit i sám najít a přečíst?
Jinak nic ve zlém a přeji hodně zdaru.
- ocenil bych, kdyby ses zaregistroval, usnadní to komunikaci
- v rámci jednoho tématu řešíš věci, které jsou v celém fóru už mnohokrát zopakovány a které s nadpisem tématu nesouvisí. Co takhle nebýt LÍNÝ a něco se tady pokusit i sám najít a přečíst?
Jinak nic ve zlém a přeji hodně zdaru.
Omlouvám se, nezmám přesně, jak se tady "Na lopatě sedí". Jen jsem ze sebe naráz vychrlil všechno co mě tížilo, abych to náhodu nezapomenul. Takže zkusím hledat, snad poznám podle čeho
. Jsem vystudovaný stavař (architektektura) a tohle je jen koníček. Takže jsem vděčný za každou "blbuvzdornou" radu. Díky
Takže čau a snad k věci. Mám tedy raději k novému mixu koupit nové dráty? Myslím tím 2-žilový+ stínění? S tím původním 1+stínění by mohl být asi problém, byť je to na "jednokanálový" přenos. Další věc je, že ty dráty k aktivkám potřebuji v délce kolem 16m. Tohle snad nebude problém?
Díkec
Díkec
16 metrový propoj bych řešil určitě symetricky, tzn. 2 signálové dráty a 1 zem.
Pokud je to spoj XLR-XLR tak není co řešit. Pokud to potáhneš z cinche, tak napřed do DI BOXu, kterej tě vyplyvne symetrické XLR.
Pokud je to spoj XLR-XLR tak není co řešit. Pokud to potáhneš z cinche, tak napřed do DI BOXu, kterej tě vyplyvne symetrické XLR.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Blbovzdorná rada je, zásadně vždycky používat symetrické kabely (snad kromě spojení kytary s kombem a inzertů) a zásadně vždycky mít při ruce návod k mixu a v něm otevřenou stránku s blokovým schema. Nikomu s technickým vzděláním pak nebude dělat problémy základní zapojení mikrofonů, beden aj. do mixu a hodně to pomůže i těm s humanitním, jenom musí překonat odpor 
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Teď jde o to, zda jen činný, nebo i jalovinu, pak bychom hovořili spíše o překonávání impedanceZdeněk Prodance píše:... jenom musí překonat odpor
H.M.
Sorry a OT.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Díky kucí....bude to jen XLR - XLR, takže ok. Návod mám, jenže těch výstupů tam bylo víc a první co jsem měl doma při ruce byly cinche...Proto se snažím ten novej mix poznat co nejlíp a nakoupit předem všechno potřebný. Chybama se člověk učí
. Tak základ vím a půjdu shánět další informace na další témata.....takže se asi ještě uvidíme (psanou formou)...
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Tvrdému humanitnímu jádru tzv. izolantů se nedá blokáč přiblížit jinak než násilím (průraz duševní izolace humanitního vzdělance od okolního materiálního světa, někdy tzv."věž ze slonoviny"). Těm měkčím "polovodičům" pomáhá přirovnávání k turistické mapě (kudy se dá po modré dojít k hospodě, kde se vlastně z toho autobusu v Kvildě vystupuje a kam je potřeba se na konci výletu dostat, aby nemuseli v přírodě přezimovat) anebo k nějaké deskové hře, kterou znají ještě z dětství, kdy nebyli tak výhradně zaměření na celovesmírné problémy (vhodné je Člověče nezlob se, vede od někud někam a nejde v něm couvat, figurky připomínají konektory).
H.M.
H.M.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ještě se vrátím pár příspěvků zpátky:
Phantom - pokud zachováš symetrické připojení mikrofonů do XLR, tak nevadí ani dynamikám. Napětí se posílá na piny 2 a 3 stejné a bere se proti stínění, pokud by jsi použil nesymetrický kabel pro mikrofon přes XLR a měl na něm propojený piny 1 a 3, bylo by to horší. Na linkových vstupech phantom není, takže třeba u nástrojů zapojovaných přes TS to řešit nemusíš.
Vedení k aktivkám určitě symetrické.
Vedení k odposlechům, jaké a jak dlouhé? Xenyx má AUX výstupy nesymetrické, takže klidně můžeš použít ty staré kabely, ale na dálku bych je taky netahal.
A už vím, proč jsem zvažoval jinou variantu mixu na doporučení, byť má zdánlivě horší výbavu. Soundcraft EFX8, koukni na něj. Prvně všechny výstupy má symetrické. Efekt bude určitě lepší než u Behringeru, to samé bych si troufnul tvrdit i o korekcích a předzesilovačích. Jediná nevýhoda toho pultu je, že má pouze jeden AUX a jeden EFX.
Jinak Behringer nemá v manuálech bloková schémata, takže i údaj o nesym. AUXu jsem vyšťoural až ze závěrečného přehledu parametrů.
Phantom - pokud zachováš symetrické připojení mikrofonů do XLR, tak nevadí ani dynamikám. Napětí se posílá na piny 2 a 3 stejné a bere se proti stínění, pokud by jsi použil nesymetrický kabel pro mikrofon přes XLR a měl na něm propojený piny 1 a 3, bylo by to horší. Na linkových vstupech phantom není, takže třeba u nástrojů zapojovaných přes TS to řešit nemusíš.
Vedení k aktivkám určitě symetrické.
Vedení k odposlechům, jaké a jak dlouhé? Xenyx má AUX výstupy nesymetrické, takže klidně můžeš použít ty staré kabely, ale na dálku bych je taky netahal.
A už vím, proč jsem zvažoval jinou variantu mixu na doporučení, byť má zdánlivě horší výbavu. Soundcraft EFX8, koukni na něj. Prvně všechny výstupy má symetrické. Efekt bude určitě lepší než u Behringeru, to samé bych si troufnul tvrdit i o korekcích a předzesilovačích. Jediná nevýhoda toho pultu je, že má pouze jeden AUX a jeden EFX.
Jinak Behringer nemá v manuálech bloková schémata, takže i údaj o nesym. AUXu jsem vyšťoural až ze závěrečného přehledu parametrů.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Super vyčerpávající odpověď....Teď mě ale ještě napadlo, že do mono vstupů se (asi) připojí i kytara a baskytara.....co potom na to ten phantom? Mikrofony mám zapojený správně, nejsou propájený piny 1-3, ani 1-2.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Snímače na nástrojích by měly jít do vhodného diboxu a ten nejspíš do mikrofonního vstupu, pro některé diboxy je dokonce fantomové napájení naprostá nutnost, snad všechny si s ním poradí. Můžou se zkusit i přímo do linkového vstupu (obvykle jack hned vedle), který fantom nemá nikdy a u některých mixů je možnost aspoň některé přepnout na "nástrojové", tedy v podstatě zvětšit jejich vstupní odpor.
H.M.
H.M.
Pozdravujem všetkých,sledge píše:Xenyx 1002 (resp. myslím všechny malé xenyxy s externím adaptérem) mají signálově nesymetrický, avšak impedančně "symetrický" výstup. Nejlepší je tedy použít normální symetrické Jacky TRS - oba signálové vodiče mají impedanci z hlediska rušení 120 Ohm proti zemi (skoro, neboť jeden jde z OZ, druhý rovnou ze země). Signál sice není vzhledem k zemi symetrický (což až tak nevadí), avšak pro případné naindukované rušení se to chová relativně blízko symetrii a rušení se odečítá (za předpokladu následného symetrického vstupu).
Toto řešení je kvalitativně z hlediska rušení hned pod trafy a pravou symetrií, pak dlouho nic a pak je teprve nesymetrické propojení![]()
riešim prepojenie mikromixu XENYX 802 s aktivkami... takže môžem použiť symetrický kábel jack TRS - XLR ?
http://www.behringer.com/assets/802_P0575_V_YY.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.behringer.com/assets/802_P0575_S_EN.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Xeny 802 má všechny výstupy nesymetrické, ale ring je vněm uzeměný, takže můžeš klidně použít i symetrický kabel TRS-XLR, jen se prstě přs pult jednažíla šusne se stíněním dohromady.
Jinkřečeno ať použiješ kabel TS-XLR, TRS-XLR, TS-TS, TRS-TRS tak to pořádvyjdena stejno,pořádto bude Unbalanced.
Jinkřečeno ať použiješ kabel TS-XLR, TRS-XLR, TS-TS, TRS-TRS tak to pořádvyjdena stejno,pořádto bude Unbalanced.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Jak jsem tu psal několikrát, Malé xenyxy s externím napaječem (všechno do 1202) má výstupy signálově nesymetrické, avšak -výstup není "šlusnutý" na zem, nýbrž přes odpor cca 120 Ohm. To je stejný odpor, jako z výstupu OZ na +výstup. Sice OZ nemá nulový výstupní odpor, přesto to znamená výrazný posun směrem k symetrizaci výstupní impedance. Proto se zde vždy vyplatí použít symetrický kabel. Leckdy to dokáže citelně snížit i cvrčení ze zdrojů PC atd., ovšem za předpokladu, že následný vstup je symetrický. Není to jen teorie, praxe to dokazuje.Xeny 802 má všechny výstupy nesymetrické, ale ring je vněm uzeměný, takže můžeš klidně použít i symetrický kabel TRS-XLR, jen se prstě přs pult jednažíla šusne se stíněním dohromady.
Ze stejného důvodu doporučuji i nesymetrické výstupy (cinch) vést symetrickým kabelem a podobný odpor mezi mínus a stínění zabudovat do konektoru. Jen si to chce změřit výstupní impedanci (odpor) výstupu.
PS: Potlačení řekněme indukovaného rušení u symetrického vedení vychází především z toho, že obě žíly mají vůči zemi stejnou impedanci a nikoliv z toho, že na nich je signál o stejné úrovni. Kdyby byly impedance jednotlivých vodičů vůči zemi rozdílné, nenavázala by se do nich indukovaná rušivá složka stejně a tím vznikne rozdílové rušivé napětí, které se přičte k signálu, bez ohledu na to, že signálové napětí by bylo jinak naprosto totožné (se vzájemně opačnou polaritou).
Z hlediska praktických důsledků používání symetrie je ted požadavek na shodnost impedancí o pár řádů důležitější, než shodnost signálových napětí v obou polaritách.
Takže jak psal i Hubert, co nejvíce používat symetrické kabely, vždy je použít tam, kde mám symetrický vstup (bez ohledu na zdroj signálu).
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz