Jaký použít reproduktor pro subbas

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 14. úno 2012 17:27:42

Tady se to tak rozplizlo, že bych snad poprvé souhlasil s adminem, že je potřeba se držet vlákna. Pokud ještě na ČTVRTÉ STRÁNCE není jasné ani to, co vůbec zakladatel chce, potřebuje, na co se ptá atd. (mimochodem právě teď jedno podobně zmatené dotazování skončilo tím, že zakladatel úplně změnil názor a tak byla ztráta času se snažit mu cokoli v jeho původních intencích radit). Další rozpliznutí je v tom, že každý má nějaký názor, ale nesnaží se ani v nejmenším ho podpořit fakty. Třeba ten Eliminator je zoufalý a já jsem vůbec nechápal, jak se taková věc může vyrábět a prodávat pod značkou, která kdysi něco znamenala. Měl jsem ho doma, hraje velmi špatně a příčinou je toto:

http://prodance.cz/protokoly/18EV_eliminator_sub.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Toto měření je řadu let volně dostupné, nikdy proti němu nikdo neprotestoval a stále se Eliminátory doporučují. Přitom si myslím, že ta cena je sama výmluvná až dost...

H.M.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » úte 14. úno 2012 17:32:11

S tou Cimbalou jsem to trochu nepopral o co jde???

Jinak na to EVčko co je na aukru, jsem psal snad předevčírem a pán ho už prý prodal, tak nevím zda si lidi co prodávají Eli ze mě dělají prču, nebo mám jen smůlu.

No tak když bych měl zesík daný do můstku, tak se snad to stereo do toho jednoho kanálu sloučí,ne?

Samozřejmě máš jako vždy pravdu pravdoucí, ale jak jsem psal jeden nouzový 15' aktivní satelit mám, sice značka pod na mě z boku, ale hraje a za nákupku 1300,- se vyplatí i jako ten váš oblíbený stoleček pod mix :) potřebuju alke posílyt basy, jelikož k elektronické hudbě typu D&B, Dubstep, House, Psytrance je to nezbytné a ty subbasy tam prostě scházejí

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 14. úno 2012 17:42:58

Ne, nesloučí a zesilovač by tak neměl být provozován. Je to taková hifisticko-autistická úchylka, ale technicky je to špatně, obě poloviny můstku mají mít vždy zcela stejný signál. Nemusíš nám vysvětlovat, k čemu jsou dobré basy, my to všichni víme. Problém je s tím, že tobě nejde vysvětlit, že to něco obnáší technicky a finančně, že to není jako uhádnout číslo anebo najít hřiba.

H.M.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » úte 14. úno 2012 17:47:37

to: zdenek prodance

Jestli vám vadí že jsem na tomto serveru zabral pár kB textem, tak klidně tomu adminovy dejte vědět ať moje vlákno přepíše na nové s názvem vybýráme subwoofer pro chudáka do sklepa. Pak diskuze nebude tak mimo mísu, jako s názvem jaký použít reproduktor pro subbas.

Každej má svůj názor, a vy jste zatím doporučil jen repro B&C a Eminence, vše ostatní je na hovno. Možná pro vás který pracujete v Prodancu a má tam kolem sebe na prodejně ty nejšpičkovější věci, taky bych je bral, kdybych se živil jako profi DJ, nebo měl kapelu a týdně hrál dva koncerty.

Nejsem blázen kterej jako spousta lidí na veřejných diskotékách používají ozvučení typu Skytec, Holywood, Ibiza a vše ty sračky co se prodávají na aukru, na druhou stranu nebudu investovat do místnosti ve sklepě o velikosti 16m2 50 000,- za subbasy 40 000,- za satelity atd ...

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » úte 14. úno 2012 18:01:54

Tady se teda musím Huberta zastat, určitě neradí nic co by nebyla pravda, zrovna tak rozumí parametrům, měření a repákům obecně, pokud potřebuješ poradit s úpravou, nebo stavbou beden, je to ten správnej.

Rozhodně od tebe není pěkný se do něj takto navézt.

S tím Eli (krom toho, že je to pasé), vycházím z Eli kW sub (2x18"), který mám a hrajou přesně tak jak potřebuju.

Huberte: nestydím se zeptat v čem přesně je ten Eli SUB blbej
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 14. úno 2012 18:05:18

Ano, velice mi vadí, když je někdo proti nám a mně osobně zaujatý a udělá jakoukoli pitomost, jen aby mi nemusel dát za pravdu nebo nedejbože si u nás něco koupit.
A ty pindy o 40 000 si nech, nic takového jsem ti neradil. Velice poctivě a s nasazením všeho, co o tom vím, jsem se pokoušel radit co nejlíp, protože to tak dělám desítky let. Samozřejmě se to vždycky nepovede, není každému dáno. Eminenci a B&C (nikoli značky, ale konkrétní modely) jsem ti doporučil, protože nejlépe vyhovovaly zadání. Nevím jestli chápeš, že to znamená, že jsem ti tím současně nedoporučil RCF, Selenium, Precision Devices, Fane atd. což bych jistě v té touze po mamonu taky mohl :-)
Co udělá admin je mi jedno, doporučovat mu nic nebudu, ale nesnáším plácání pátého přes deváté, protože v tom se zaručeně každá hodnotná informace anihiluje nesmysly kolem sebe. A tady plácáš ty.
H.M.

Reproduktor, proto jsem na něj dal odkaz. Já to mám možná změřené někde celé, ale bylo to prostě špatně a po změření reproduktoru jsem dál ani nepátral, on se tam myslím jiný nevejde a majitele to nezajímalo.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » úte 14. úno 2012 18:25:08

To: Zdenek Prodance

Omlouvám se za předchozí příspěvek!!! Bylo to trochu v afektu, jelikož mi přišlo, že odpovídáš tak nějak drsným způsobem, jako by někdo kdo sem vlezl poprvé byl hlupák a ptal se na blbosti. Je mi jasné že tomu rozumíš, už jen proto že z tvojich odpovědí občas tápu ve tmě, jelikož chvilkama nevím o čem je řeč, když na mě vybalíš nějaké Bl, EBP pod 50 atd. :)
Proto si myslím že taková fora existuji, aby člověk který nemá až takoví přehled pochytil nějakou tu zkušenost. Sám jste asi vše ohledně ozvučeni nevěděl během týdne...
Proti nikomu nejsem ani proti tobě a nic o tom že ti nedám za pravdu jsem nenapsal. Jde o to jak píšu celou dobu, že né že bych nemohl a nebo na to neměl peníze, ale nechci do sklepní místnosti o pár metrech čtverečních investovat 25 000,- Pouštíme tam na oslavách narozek atd. hudbu z mp3, gramců, nebo dj cd přehrávačů a celou dobu tam jedem na ten můj jeden 15' aktiv od Pronomicu za 1300,-. Šlo mi o tod podpořit spodní kmitočty subbasem s investicí kolem 10 000,- že bych postavil nějaký sám.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 14. úno 2012 19:12:21

Nic se neděje, ale všimni si, že tento požadavek nebyl žádný problém splnit, reproduktory jsou a nestojí majlant. To bylo vyřešené hned na začátku první stránky. Jenže pak nastoupila pasivní výhybka, zesilovač, aktivní bedny, kdejaké cosi, kterého se chce někdo zbavit a výběr z naprostého dna eshopů atd. To už prostě nejde spojit, nemůžeš minimální nutné peníze na reproduktor sebrat a dát je současně na zesilovač a výhybku, na to musí být další prostředky. Aktivní sub to sice řeší najednou, ale taky to nemůže udělat zadarmo a já nemůžu neustále měnit rady podle toho, co chce kdo slyšet a už vůbec ne, když to jsou nesplnitelné nesmysly. Možná to chtělo už dál nespekulovat a bednu postavit, zbytek přidávat postupně, podle příležitosti, ale rozhodně už by nehrozilo, že to bude od základu špatně kvůli reproduktoru nebo bedně.

H.M.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » úte 14. úno 2012 19:54:24

marvinnrv píše:No ono už se to vyřešilo tak nějak samo, prodávající je už prodal, akorát zapoměl smazat inzerát. Aspoň jsem se ale dozvěděl, že tu vyhýbku v sobě mají.

Teď už je to tady bezpředmětné, ale co by se stalo kdybych vzal pouze jeden, to hraje samotně tak špatně?

Jinak mi padlo na midi.cz ještě do oka tohle ... co myslíš?
http://midi.cz/Default.aspx?s=SUBbasy%2 ... 0W&t=0&a=6" onclick="window.open(this.href);return false;
malých kompaktních subů se lidi zbavujou pod cenou proto, že nehrajou a ne že překáží ve zkušebně :D
edit: což neznamená, že ve sklepě s 25m2 nesplní účel ;-) jakmile je vytáhneš na zahradu, bude to málo.
edit2: co je na téhle diskusi špatně? a/ kdybychom ten čas pracovali, už jsme bohatý :D
b/ kdyby si tazatel zašel do obchodu a ty Behringry třeba poslechl v reálu a vedle toho postavil ten Pronomic nebo naopak něco lepšího.......
Naposledy upravil(a) exxxi dne úte 14. úno 2012 20:21:15, celkem upraveno 1 x.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » úte 14. úno 2012 20:17:44

Hubert už takový je;) ale každý jsme nějaký a já jsem v tomhle podobný. Mimochodem začal jsem podobně jak ty, koupil 2*10" + 1" +HF byly to FANEstudio10m basy to nezahrálo, vrchy ječely a bylo to težké jak pra... Zesilovač homemade težký opet jak tank ale tne celkem hrál.

pak mi známý postavil 3pásmo, 15"+tesla8" + mnou prosazená výška z předchodzího, výsledkem byly večné problémy svýškama hrály/nehrály .. po roce sem si dal říct, koupil HF50 z bazaru a to se děly veci!
Dnes, nemít možnost toho od toho známého (tesla tu byla za rohem a tak to slo za par supu poskladat) ,tak postavím EM151 případne s lepším osazením, ale určitě začnu pořádným skeletem, když budu vylepsovat osazení skelet může trebas zůstat, ale vážne ty EM151 jsou něco tak osvedčeného že bych asi v levných vecech jinam nešel.

Dodám že vlastním basy 2*15" EV15B honené elmetem D2000 a na vrchy mám EAW CAZ2500 - mám konečne techniku které věřím a to je k nezaplacení i když hraješ pro pár kamarádů;)

PS: drž se hesla nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci" - nedodržení se VŽDY vymstí Mirek student 17let

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » úte 14. úno 2012 21:36:42

to: Zdenek Prodance

Takže mám dvě varianty. Buď rovnou koupit B1500D pro a nebo se vrátit k původnímu plánu stavby subbasu. Což je asi pravděpodobnější. Jen mě zarazilo, že se prodávají subwooferové vyhýbky, které ale nedoporučuješ použít. Tak se tak ptám proč se to vůbec k prodeji nabízí. Nemusí to být přimo ta od dexuno, klidně si nechám poradit nějakou jinou, ale psal si že jsou všechny k nepoužití, nebo že to s nimi neni ono. Zajimalo by mě možná také proč a z jakého důvodu je nutné použít crossover a pasivní vyhýbka pro subwoofer je na nic.
Nemám problém koupit aktivní, ale zase jsem u toho problému, že když už budu kupovat v podstatě kvalitní repro B&C 18PS76 a postavím ozvučnici od B&C. Tak bych tu kvalitu nerad zkazil nějakým crossoverem za 1000,-
Nebo by pro můj učel sklepní piškotéky postačila například i tato nejobyčejnější, která by byla ale lepší než pasivní.

http://www.audiotek.cz/product-10535-behringer-cx2310" onclick="window.open(this.href);return false;

která jde zdruhé ruky pořídit i pod 1000,- pak by cenově bylo jedno, jestli vyhýbku pasivní, nebo tuto aktivní.

Druhý problém, což jsem nevěděl, je ten že jak dostanu do jednoho subbasu stereo signal. Myslel jsem původně že když se zesík ktomu určený přepne do můskového provozu, že automaticky smíchá L+P kanál a vypustího do jednoho subwoofru .... Jestli toto nelze, tak budu pouštět do subbasu pouze buď pravý, nebo levý signal. Jak se toto potom řeší.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » úte 14. úno 2012 22:04:31

Proc nejde pouzit pasivni vyhybka uz tu nekde Hubert psal.
Aktivni je nutna jednak kvuli kvalite zvuku, jednak proto , ze vyssi frekvence se v basaku akorat premeni na teplo a muzou poskodit civku.
Na hrani doma ve sklepe staci vyhybka za 1000kc, ale to bych resil az jako posledni, protoze nektere zesiky v sobe vyhybky pro sub maji.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt » úte 14. úno 2012 22:36:34

Ohledne mixu sterea:

V tvém případě bude úplně jedno, zda-li použiješ sumarizaci kanálu L+R nebo pouze L nebo pouze R. A to kvůli tomu, že v mixu (i elektronicke hudby) se basy skoro vždy davájí na střed. (snad až na jisté speciální případy)
U elektronické a taneční hudby se těch věčí na střed umistujě dokonce o mnoho více, než u klasické (staromódní :P) hudby. Zejména kvůli tomu, "že by potom lidi na jedné půlce sálu prostě tolik nepařili." :)
(Takhle nám to vysvětlil Boris Carloff s hi-hat na středu v taneční hudbě)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 14. úno 2012 23:54:15

Spousta aktivních výhybek má výstup pro sub jako součet obou kanálů, v každém případě se to dá sečíst v podstatě zadarmo jenom vhodným zapojením, což ale není ten zmůstkovaný zesilovač. Je pravda, že to není vždycky nutné, záleží na nahrávce, někdy by mohlo dost basů chybět a někdy je to jedno. Já třeba poměrně často poslouchám muziku jen jednokanálově (buď R nebo L), protože poslouchám jak hraje laděná nebo testovaná bedna a rozdíly mezi kanály jsou značné i na basech a nucené mono je zase něco trochu jiného, celkový dojem lepší, ale jindy to ztrácí detaily. V podstatě bych pro podobný poslech dal přednost nahrávce vzniklé jen jedním mikrofonem (ty nejsou, anebo velmi staré anebo experimentální, což by mne dlouho poslouchat nebavilo).

Proč se vyrábí a prodává pasivní výhybka (dokonce tzv. univerzální, tedy bez ohledu na model reproduktoru a bednu) je jasné, občas si ji někdo koupí. Cílem obchodu není lepší svět, ale generovat zisk. V tomto případě to nejde bez velkých kompromisů se zvukem a proto se tomu každý vyhýbá, seč může. Je to ještě nouzovější než použít CX.

H.M.

marvinnrv

Příspěvek od marvinnrv » stř 15. úno 2012 6:58:01

Právě že bych to smíchání L+R kanálu do jednoho subbasu potom docela uvítal, jelikož mám pár tracku kde se to bude hodit. Například Astral Projection dost často používá koncept, že L kanál hraje pouze šlapák a R kanál pouze basu. Což by pak v mono poslechu na jednom subbasu byl docela problém.

Jestli však toto smíchání zvládne i ten obyčejný crossover CX od Behringeru má vstup L+R a výstup na subwoofer je tam jen jeden. Tak by to bylo fajn a o problém míň.

Nebo to řešit tím koncákem co má v sobě vyhýbku na sub, ale tam nevím jestli opět nebude problém s tím smícháním L R kanálu a hlavně očekávám že tento koncák bude asi o poznání dražší??

Odpovědět

Zpět na „Repro“