Jaké koupit mikrofony pro školu?
-
- Reklama
Zdravím všechny místní zvukaře a uživatele. Nedávno se mi podařilo u ředitele protlačit (asi po 3 pokusech) nákup nových mikrofonů.
Účel má být univerzální - zvučení školních akcí (dny otevřených dveří, akademie, ples, dny - víceméně vždy proslovy + přehrávač), do zkušebny pro kapely (zpěvy, možná přizvučení kytary, basa linkou) na živé akce (zpěvy, kytary, bicí, akustické nástroje) a aji na nějaké to občasné, relativně slušné nahrávání.
Momentálně máme akorát Omni(shi)tronic UHF-400 4 kanálový bezdrát. Je to poděs, jeden mikrofon už je K.O. a zvukově taky nic moc.
Co mě zatím napadlo:
4x Samson Q8 - zpěvy, proslovy - zatím na něj mám jenom dobré reference - cena 1690 Kč
2x Audio-Technica MB2K - kytary - je výraznější na výškách, z praxe neznám - cena 1110 Kč
1x Apex 185 - OH, akustické nástroje, stereo XY - stereopár tužkových kondenzátorů - cena 2890 Kč
1x MXL V67Gs - nahrávání zpěvů, nástrojů, live na akustické nástroje - cena 3017 kč
1x Audio-Technica MB/Dk5 - sada pro bicí - cena 4842 Kč
Celkem to dělá asi 19 700 Kč, mám na to limit 21 000 Kč.
Co si o tom myslíte? Pak mě napadla ještě alternativa místo MB2K - Samson Q7, ale ten jsem neslyšel.
Účel má být univerzální - zvučení školních akcí (dny otevřených dveří, akademie, ples, dny - víceméně vždy proslovy + přehrávač), do zkušebny pro kapely (zpěvy, možná přizvučení kytary, basa linkou) na živé akce (zpěvy, kytary, bicí, akustické nástroje) a aji na nějaké to občasné, relativně slušné nahrávání.
Momentálně máme akorát Omni(shi)tronic UHF-400 4 kanálový bezdrát. Je to poděs, jeden mikrofon už je K.O. a zvukově taky nic moc.
Co mě zatím napadlo:
4x Samson Q8 - zpěvy, proslovy - zatím na něj mám jenom dobré reference - cena 1690 Kč
2x Audio-Technica MB2K - kytary - je výraznější na výškách, z praxe neznám - cena 1110 Kč
1x Apex 185 - OH, akustické nástroje, stereo XY - stereopár tužkových kondenzátorů - cena 2890 Kč
1x MXL V67Gs - nahrávání zpěvů, nástrojů, live na akustické nástroje - cena 3017 kč
1x Audio-Technica MB/Dk5 - sada pro bicí - cena 4842 Kč
Celkem to dělá asi 19 700 Kč, mám na to limit 21 000 Kč.
Co si o tom myslíte? Pak mě napadla ještě alternativa místo MB2K - Samson Q7, ale ten jsem neslyšel.
Na zpev muzes vybrat taky Rode M1 nebo Heil PR20-ut , oboji kolem 2100kc.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Jste základka nebo ZUŠka?
Vzhledem k tomu, jak probíhají různé "školní besídky", bych kladl důraz především na ty dynamiky k mluvenému slovu. Vzal bych 2x Beyerdynamic Opus 89 (nebo 2x TG-X 60, pokud bys chtěl ušetřit). Sada na bicí se pro tento účel zdá jako nepotřebná (ale nevím, nerozepsal ses), nabíral bych bicí stereo dvojičkou, max. přizvučit kopák a virbl.
U nahrávání jsi nenapsal "co" budete nahrávat a "na co" - preampy, převodníky... Myslím si ale, že to zase bude aplikace, kde obstojí i dynamika.
Co tedy:
4x tužka ... cca 6 tis.
2x Op. 89 ... cca 10 tis.
1x SM 57, 1x SM 58 ... cca 5 tis.
Vzhledem k tomu, jak probíhají různé "školní besídky", bych kladl důraz především na ty dynamiky k mluvenému slovu. Vzal bych 2x Beyerdynamic Opus 89 (nebo 2x TG-X 60, pokud bys chtěl ušetřit). Sada na bicí se pro tento účel zdá jako nepotřebná (ale nevím, nerozepsal ses), nabíral bych bicí stereo dvojičkou, max. přizvučit kopák a virbl.
U nahrávání jsi nenapsal "co" budete nahrávat a "na co" - preampy, převodníky... Myslím si ale, že to zase bude aplikace, kde obstojí i dynamika.
Co tedy:
4x tužka ... cca 6 tis.
2x Op. 89 ... cca 10 tis.
1x SM 57, 1x SM 58 ... cca 5 tis.
Mikrofony pro školu, rozpočet 21000 Kč
Jsme konkrétně všeobecné gymnázium, takže hrozí spíš různý (pseudo)kapely tvrdších stylů ala punk, rock... Máme koncipovanou učebnu HV také jako zkušebnu. (Mix - Behringer Xenyx 2442FX, kompresor - MDX4600, ekvalizér - FBQ1502, zes - omnitronic P500, repro - gemini gx450 - předělány na pasivní, živené p500).
Ten Rode M1 se mi zdá slušný, ale neslyšel jsem, Beyerdynamicy moc neznám a taky jsem neslyšel (kde se dá poslechnout?) na Heil Sound jsem slyšel spíš kontroverzní reakce... Zdá se mi, že jsou i lepší varianty než Shure - Samson Q8, Q7? za tu cenu... nevím, neslyšel jsem je "vedle sebe" samsony a shure.
Co se zvučení bicí týče - stereo + virbl a kopák se mi zdá jako slušné řešení, máte nějakou odzkoušenou kombinaci v této cenové relaci?
Na nahrávání a momentálně i na zvučení máme naštěstí celkem slušné M-Audio Profire 2626 + ADA8000, nahrávám zatím přes Audition, SAWStudio, zvučím přes SAC.
Studenti chtějí povětšinou nahrávat různé akustické nástroje (kytara, housle, dechové nástroje...), mluvené slovo, zpěv, nebo celou kapelu.
EDIT OT: Sry, špatně jsem si to přečetl, musel jsem běžet na hodinu
Ten Rode M1 se mi zdá slušný, ale neslyšel jsem, Beyerdynamicy moc neznám a taky jsem neslyšel (kde se dá poslechnout?) na Heil Sound jsem slyšel spíš kontroverzní reakce... Zdá se mi, že jsou i lepší varianty než Shure - Samson Q8, Q7? za tu cenu... nevím, neslyšel jsem je "vedle sebe" samsony a shure.
Co se zvučení bicí týče - stereo + virbl a kopák se mi zdá jako slušné řešení, máte nějakou odzkoušenou kombinaci v této cenové relaci?
Na nahrávání a momentálně i na zvučení máme naštěstí celkem slušné M-Audio Profire 2626 + ADA8000, nahrávám zatím přes Audition, SAWStudio, zvučím přes SAC.
Studenti chtějí povětšinou nahrávat různé akustické nástroje (kytara, housle, dechové nástroje...), mluvené slovo, zpěv, nebo celou kapelu.
EDIT OT: Sry, špatně jsem si to přečetl, musel jsem běžet na hodinu
Na zpevy muzes taky zkusit akg D5 nebo neco ze sennheiseru, pro rockery audix om-2. Bici lze v teto lize zvucit cimkoliv.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Nebo zpěv AKG-C5 na basovější hlas,AUDIX OM5,OPUS69(89) G.
Za SM 57 v této cenové hladině najdeš náhradu těžko. Bude dobře sloužit při náběru komba, virblu...
SM 58 jsem psal právě kvůli nahrávání. Předpokládám, že místnost nebude nějak moc akusticky upravená - dynamika nabere míň balastu, než ten koďan.
Ano, na zpěvy se mi líp pracuje s D5 než se SM 58, ale vzhledem k požadavku nahrávání bych sáhl spíš po SM 58 - nebude tak náročná na ukázněnost nahrávaného.
Jak nabírat bicí na dvojičku je mnohokrát na youtube, naslepo vybírám: http://www.youtube.com/watch?v=aD_IPYqN9Vk" onclick="window.open(this.href);return false;
SM 58 jsem psal právě kvůli nahrávání. Předpokládám, že místnost nebude nějak moc akusticky upravená - dynamika nabere míň balastu, než ten koďan.
Ano, na zpěvy se mi líp pracuje s D5 než se SM 58, ale vzhledem k požadavku nahrávání bych sáhl spíš po SM 58 - nebude tak náročná na ukázněnost nahrávaného.
Jak nabírat bicí na dvojičku je mnohokrát na youtube, naslepo vybírám: http://www.youtube.com/watch?v=aD_IPYqN9Vk" onclick="window.open(this.href);return false;
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
SM57 docela obstojně nahradí AKG D40. Na D5 občas nahrávám k naprosté spokojenosti, a žádný problém jsem nezaznamenal.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Ani když se tě dítě vyhne z osy? (tedy z osy majku, ne vlastní)
SM 58 je k tomu shovívavější než D 5.
SM 58 je k tomu shovívavější než D 5.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak na gymplu by to už mohli pochopit jak se nastavi k mikrofonu, i když někdy s tím maj víc problém učitelé.
Jako záloha by pak mohla poslužit gaffa a dítě k mikrofonu zafixovat
.
Jako záloha by pak mohla poslužit gaffa a dítě k mikrofonu zafixovat
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
A jo, beru zpět, zapomněl jsem, že eepro100 už upřesnil, že jsou gympl. Já si furt představovat malý šoldy.
eepro - beyerdynamic můžeme po dohodě zapůjčit na vyzkoušení. Kdyžtak se ozvi mě nebo Safovi (nick Safa)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Tak, přečetl jsem si zatím nějakou literaturu (barlett - practical recording techniques) a nejspíš máte pravdu, kvalita bude určitě důležitější než kvantita... Problém je to, že už těžko asi přesvědčím ředitele, aby ještě někdy uvolnil peníze na mikrofony, už takhle to byl docela oříšek ho přesvědčit, že novou investici do mikrofonů opravdu potřebujeme a tak bych opravdu nerad vybral něco špatně a pak toho třeba litoval a nebo pak něco chybělo... S trochou štěstí, pokud to
dobeš
úplně nezhasí na školství budem snad příští rok za (euro)dotace pořizovat i nový aparát.
SM58 - má ho kolega kameraman, který ho může vždy půjčit, takže bych ho nekupoval
Takže co bych asi pořídil:
1x SM57 - máte pravdu, za tenhle mikrofon těžko hledat náhradu, asi bych pořídil i ten pop-filtr, co se týče tý D40 tak se mi zdá že parametrově je lepší akorát citlivostí a rozsahem, frekveční charakteristika se mi líbí víc od sm57... nevím, zkusím někde poslechnout
2x Samson C02 (pár) - zdá se mi celkem v klidu, co sem poslouchal na ytb (http://www.youtube.com/watch?v=hUpNNlE93ik), za ty peníze nevím jestli najdu něco lepšího...
Teďka ty zpěvy... to bude docela dilema...
Buď bych vzal 2x Sennheiser e865 - zvukově se mi moc líbí, zpívá na něj Sting... nebo 2x Beyer OPUS 81 nebo ty dynamiky OPUS 89... Asi bych se nejvíc přiklonil k tomu e865, budou tyto kondy taky tak nabírat balast? Výsledky nahrávání se mi zdají taky moc příjemné a daj se využít i jinde než na zpěvy. (taky ytb) Ohledně beyerů se domluvím přes pm a poslechnu si je.
Pak jak vyjdou penízky bych pořídil aspoň ještě 2 dynamiky do zkušebny - napadlo mě e835/e845 a k tomu třeba levnější Samson Q7... e865 nebo jinejch drahejch mikrofonů je na to škoda. D5 se pro "rokery" moc nehodí... je taková uřvaná.
Každopádně díky moc za všechny rady
Ps.: s mikrofonem tady většina lidí pracovat moc neumí, musím na tom zapracovat
a nějak to protlačit do osnov HV .)
SM58 - má ho kolega kameraman, který ho může vždy půjčit, takže bych ho nekupoval
Takže co bych asi pořídil:
1x SM57 - máte pravdu, za tenhle mikrofon těžko hledat náhradu, asi bych pořídil i ten pop-filtr, co se týče tý D40 tak se mi zdá že parametrově je lepší akorát citlivostí a rozsahem, frekveční charakteristika se mi líbí víc od sm57... nevím, zkusím někde poslechnout
2x Samson C02 (pár) - zdá se mi celkem v klidu, co sem poslouchal na ytb (http://www.youtube.com/watch?v=hUpNNlE93ik), za ty peníze nevím jestli najdu něco lepšího...
Teďka ty zpěvy... to bude docela dilema...
Buď bych vzal 2x Sennheiser e865 - zvukově se mi moc líbí, zpívá na něj Sting... nebo 2x Beyer OPUS 81 nebo ty dynamiky OPUS 89... Asi bych se nejvíc přiklonil k tomu e865, budou tyto kondy taky tak nabírat balast? Výsledky nahrávání se mi zdají taky moc příjemné a daj se využít i jinde než na zpěvy. (taky ytb) Ohledně beyerů se domluvím přes pm a poslechnu si je.
Pak jak vyjdou penízky bych pořídil aspoň ještě 2 dynamiky do zkušebny - napadlo mě e835/e845 a k tomu třeba levnější Samson Q7... e865 nebo jinejch drahejch mikrofonů je na to škoda. D5 se pro "rokery" moc nehodí... je taková uřvaná.
Každopádně díky moc za všechny rady
Ps.: s mikrofonem tady většina lidí pracovat moc neumí, musím na tom zapracovat
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
S tím úplně nesouhlasím, dělal jsem na nich rockerů spoustu a pokud to jsou zpěváci je OK, to mi SM58 připadá horší. Pochopitelně jak už jsem tu několikrát psal D5 je na zpěv, ne na řev a zvracení.D5 se pro "rokery" moc nehodí... je taková uřvaná.
K D40, citlivost je poměrně důležitá, osobně jsem najednou porovnával s SM57 na ac. kytaře jsou naprosto srovnatelné, a na rytmičáku se mi D40 líbí mnohem víc, takže většinou mám D40 na bubínku a SM57 na el. kytaře.
Právě proto jsem "rokery" úmyslně psal do uvozovek, myslel jsem tím spíš ten řev nebo zvracení.blaha píše:S tím úplně nesouhlasím, dělal jsem na nich rockerů spoustu a pokud to jsou zpěváci je OK, to mi SM58 připadá horší. Pochopitelně jak už jsem tu několikrát psal D5 je na zpěv, ne na řev a zvracení.
--
Jak se třeba chová D40 na zpěvech nebo na mluveném projevu oproti sm57? Ostatně SM57 má na projevy i prezident US.