Malé 10" FR satelity (aké repro, výhybky, litráž, atď) ?
-
- Reklama
Prišla na mňa požiadavka, aby som urobil malé FR satelty.. Cca 30cm šírka x 40cm výška.. malo by to byť na domáce počúvanie, sem-tam na nejaké malé party (cca 20 ľudí)..
Hlavná je cenová nenáročnosť.. Pripájam foto ako by to zhruba malo vyzerať..
Potreboval by som vedieť aké použiť repro, výhybku a nejaký nákres, resp. litráž bedničky.. Rád by som použil nejaký 10" stredobass, ten mi príde celkom v pohode..
Ďakujem..
Hlavná je cenová nenáročnosť.. Pripájam foto ako by to zhruba malo vyzerať..
Potreboval by som vedieť aké použiť repro, výhybku a nejaký nákres, resp. litráž bedničky.. Rád by som použil nejaký 10" stredobass, ten mi príde celkom v pohode..
Ďakujem..
- Přílohy
-
- 13467798.jpg (13.37 KiB) Zobrazeno 3865 x
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Subwoofer bude nebo nebude ? Cenová nenáročnost je co ? Řekni to v penězích, normálně číslem. Zesilovač bude jaký ? Proč to má být malé, někdo si myslí, že tím se dá ušetřit ?
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Nevím, jak ostatní, ale mě přijde, že začínáš docela nešťastně:
Mám udělat bedny, napiště mi nějakou kuchařku, protože se mi nechce nic hledat.
Možná se pletu, ale působí to tak na mě
Takže tě odkážu na samostudium, respektive k něčemu na hraní:
http://www.visaton.de/en/literature/sof ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Reproduktory tam můžeš naimportovat podle průběhů, nebi jen přes TS parametry.
A nebo můžeš vybrat něco z tohoto:
http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=68&Lng=CZ" onclick="window.open(this.href);return false;
Mám udělat bedny, napiště mi nějakou kuchařku, protože se mi nechce nic hledat.
Možná se pletu, ale působí to tak na mě
Takže tě odkážu na samostudium, respektive k něčemu na hraní:
http://www.visaton.de/en/literature/sof ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Reproduktory tam můžeš naimportovat podle průběhů, nebi jen přes TS parametry.
A nebo můžeš vybrat něco z tohoto:
http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=68&Lng=CZ" onclick="window.open(this.href);return false;
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
chybyčka se vloudila....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Hubert: subwoofer nebude.. Do 150€ obe (tým sa myslí komplet všetko - drevo, povrchová úprava, konektorové misky, madlá, reproduktory, výhybky), Zosik pravdepodobne Hi-Fi 2x70W max.. Ale ja by som aby sa to dalo použiť časom ako stredovýšková sekcia k subwooferom (nikdy nevieš), čiže radšej predimenzovať..
A malé preto aby to bolo skladné a nenáročné na priestor..
Sledge: ja som z toho simulovania pňak.. Ani netuším ako to robiť a čo mám z toho dostať.. :/
Sledge: ja som z toho simulovania pňak.. Ani netuším ako to robiť a čo mám z toho dostať.. :/
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Za 150€ hodně muziky neuděláš, kup na Aukru starší HiFi bedny a dál to neřeš. Ještě by se možná dali sehnat starší studiový monitory ať už aktiv nebo pasiv, ale nejsem si jistej jestli s 8" se vejdou do ceny.
Jinak věřím tomu, že třeba takový M-Audio BX5a, nebo BX8a Deluxe, dokážou 20 lidí docela zabavit. Teda tak aby se při tom dalo ještě nějak komunikovat.
Jinak věřím tomu, že třeba takový M-Audio BX5a, nebo BX8a Deluxe, dokážou 20 lidí docela zabavit. Teda tak aby se při tom dalo ještě nějak komunikovat.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Za to nepořídíš kromě levného auto a hifi ozvučení nic, takže to asi do žádné zvukařiny nepatří. To jsou dva různé obory, asi jako rybolov a rybaření, stavění z Lega a stavění z cihel atd. Tady mají své místo i naprostí začátečníci, ale pokud odsud nemají odejít ti z opačného konce, tak se tady fakt podobné problémy nedají řešit. Jdi se podívat do nejbližšího bazaru, zastavárny, na nějaké výprodeje atd. Starší větší teslácké nebo hifiklubácké hifi by mohlo být optimální, dělaly se 11" i 12" bedny, které by dneska s tímto rozpočtem překonat rozhodně nešly a občas se najdou i vyhozené u popelnic.
H.M.
H.M.
Práve je v tom problém, že teraz má Hi-Fi bedničky, ale to je kopa hnoju..
Zvuk žiadny, výkon tiež, proste hnoj.. Ide o to, že rád by niečo takéto mal, ale aj ja som mu hovoril, že za málo peňazí žiadna dobrá muzika..
Koľko by bolo treba €, aby to slušne hralo..?
Ja som osobne uvažoval o: Beyma 10G40 + Selenium DT 150 + HM11-25
Ale tu sa dostávame na hranicu 260€ len za meniče..
Kde sú ešte výhybky (čo ani netuším či sú na túto kombináciu) a ďalšie iné veci.. 
A aby som pravdu povedal, tak keď ich nebude mať využité, tak by som bol rád aby som ich mohol používať ako odposluchy pre mňa keď hrajem..
Pozeral som na tie M-Audio BX5a, nóóó musím povedať že vyzerajú super..
Mať 200€, tak si ich kúpim k PC.. 
Teraz pozerám na tie odkazy čo mi tu dal sledge a osobne sa mi najviac pozdáva toto: http://www.prodance.cz/protokoly/delta10+DE10+ME10.pdf To by bolo nejakých 110€ na stranu za meniče, výhybku by som dal urobiť Lukášovi Kosinovi a myslím, že by to celkom aj zahralo, nie..?
Ide teraz o to či nie je lepšie investovať do M-Audio BX5a ktoré nové stoja 200€ a netreba mi nič vyrábať, dokonca ani zosik netreba.. Bol by veľký zvukový rozdiel medzi M-Audio BX5a vs. Delta10+DE10+ME10..?
Koľko by bolo treba €, aby to slušne hralo..?
Ja som osobne uvažoval o: Beyma 10G40 + Selenium DT 150 + HM11-25
Ale tu sa dostávame na hranicu 260€ len za meniče..
A aby som pravdu povedal, tak keď ich nebude mať využité, tak by som bol rád aby som ich mohol používať ako odposluchy pre mňa keď hrajem..
Pozeral som na tie M-Audio BX5a, nóóó musím povedať že vyzerajú super..
Teraz pozerám na tie odkazy čo mi tu dal sledge a osobne sa mi najviac pozdáva toto: http://www.prodance.cz/protokoly/delta10+DE10+ME10.pdf To by bolo nejakých 110€ na stranu za meniče, výhybku by som dal urobiť Lukášovi Kosinovi a myslím, že by to celkom aj zahralo, nie..?
Ide teraz o to či nie je lepšie investovať do M-Audio BX5a ktoré nové stoja 200€ a netreba mi nič vyrábať, dokonca ani zosik netreba.. Bol by veľký zvukový rozdiel medzi M-Audio BX5a vs. Delta10+DE10+ME10..?
Naposledy upravil(a) djducato dne ned 04. bře 2012 9:01:53, celkem upraveno 3 x.
- gabluk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
V danem rozpoctu zase poridis jen "kopa hnoju".djducato píše:Práve je v tom problém, že teraz má Hi-Fi bedničky, ale to je kopa hnoju..Zvuk žiadny, výkon tiež, proste hnoj.. Ide o to, že rád by niečo takéto mal, ale aj ja som mu hovoril, že za málo peňazí žiadna dobrá muzika
Jj, to som už zistil.. Preto som sa opýtal, že koľko treba € aby to stálo za to.. 
Asi jako mezi televizí a BX5a. Pětky jsou pidiaturní nearfieldy, které máš mít na stole skoro u hlavy, použitelné ještě do domáciho kina se subwooferem, kde také mohou udělat velmi dobrou službu.djducato píše:.. Bol by veľký zvukový rozdiel medzi M-Audio BX5a vs. Delta10+DE10+ME10..?
Ale líbí se mi tvé sebevědomi, kdy na jednu stranu kamarádům doporučuješ vybavení a na druhou stranu se obratem na fóru ptáš na základní věci, ve kterých navíc nemáš vůbec jasno. Takže v podstatě něco jako retranslační stanice
Aneb fakt je takový problém přečíst si na wikipedii něco o reproduktorech a reprosoustavách, pročíst si projekty na http://www.repromania.net/projekty-pa/" onclick="window.open(this.href);return false; (i když se mi osobně mnohem více líbil audioweb, ale tam už funguje jen fórum)? Pak už zkusíš polkládat konkrétní dotazy a ne nic ve stylu "udělejte všechno za mě"
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Problém je s tím požadavkem, aby to bylo malé, laciné a hrálo to bez subu, to vlastně žádný reproduktor do PA neumí, protože je to v protikladu s citlivostí a víceméně všechny reproduktory do PA MUSÍ být co nejcitlivější, jinak nemají šanci uhrát víc lidí. Do tvé kategorie proto spadá jen levné nebo staré hifi a "studio" nebo autohifi (to ale nemá bedny a reproduktory bývají až na odolnost vlhku atd. horší). Jestli to chceš primárně ty jako odposlechy a mezitím se to bude používat na běžné hraní doma, tak se jistě něco najít dá, ale ne v tomto rozpočtu a pak asi nebude platit ani ten zesilovač "hifi 70W". Taky bych asi nic neminiaturizoval (stojí to peníze a ztrácí se výkon), ale začal 12", kde je výběr také proto největší.
H.M.
H.M.
Sledge:
Ok, čiže som pochopil že rozdiel bude teda veľký..
Nedoporučujem nič, ja sa len snažím pomôcť kamošom ktorý sa nevedia ani zaregistrovať na fórum, resp. majú PC na okrasu alebo to proste nevedia.. A pri tej príležitosti sa priučím aj ja niečo, kedže sa do toho veľmi tiež nevyznám.. Je mi jasné, že všetci ste tu profíci a moje otázky Vám pripadajú smiešne možno až debilné sem-tam, ale myslím si, že presne od toho fórum je.. Aby neznalým akustiky ste poradili čo a ako..
Tie projekty na repromania.net som prečítal všetky no žiaľ nikde sa tam nepíše ako vyrátať obsah reprobedne ku konkrétnemu reproduktoru, ako pracovať v simulačných programoch a čo vlastne znamenajú grafy, atď..
Áno som úplný lajk, ale chcem sa niečo naučiť a nechcem staviať reproboxy, že "urobím nejakú bedňu, veď hrať to dáko bude".. Preto sa vypytujem na možno pre Vás somariny, ale mne to pomôže..
Nechcem aby ste všetko urobili za mňa, budem veľmi vďačný keď mi poradíte čo, kde a ako..
Hubert:
Ok, rozumiem.. Čiže nemá význam nič vyrábať teda..? Pochopil si to správne, za prácu nebudem od kamoša pýtať nič, ale na oplátku chcem aby keď nebude reproboxy potrebovať mi ich požičal pre mňa na odposluch.. Ale tiež musí kamoš pochopiť, že za pár korún sa to urobiť nedá a urobiť nejakú somarinu nemá význam.. Ale určite nepôjde do 12" (zbytočne veľké na domáce počúvanie a bude to stáť viac ako je ochotný zaplatiť).. Teda mu poviem, že nech si radšej nechá to čo má od starej veže a 150€ využie na peknú večeru z manželkou..
A ešte sa ma pýtal ďalší kamoš (tiež dj), či by sa dali urobiť len čisto malé satelity, ktoré by hrali len výšky a stredy (stredobasy).. Má totiž len subwoofre a satelity ktoré mal mu zhoreli (asi to bude tým, že sa strácali pri suboch a tak na nich tlačil viac ako zniesli).. Subaky sú konštrukcia MT 18 SUB s basákom RCF L18S801..
Dalo by sa teda použiť niečo také ako 10" stredobass + 1" (1,4") výškač..?
Ok, čiže som pochopil že rozdiel bude teda veľký..
Nedoporučujem nič, ja sa len snažím pomôcť kamošom ktorý sa nevedia ani zaregistrovať na fórum, resp. majú PC na okrasu alebo to proste nevedia.. A pri tej príležitosti sa priučím aj ja niečo, kedže sa do toho veľmi tiež nevyznám.. Je mi jasné, že všetci ste tu profíci a moje otázky Vám pripadajú smiešne možno až debilné sem-tam, ale myslím si, že presne od toho fórum je.. Aby neznalým akustiky ste poradili čo a ako..
Tie projekty na repromania.net som prečítal všetky no žiaľ nikde sa tam nepíše ako vyrátať obsah reprobedne ku konkrétnemu reproduktoru, ako pracovať v simulačných programoch a čo vlastne znamenajú grafy, atď..
Áno som úplný lajk, ale chcem sa niečo naučiť a nechcem staviať reproboxy, že "urobím nejakú bedňu, veď hrať to dáko bude".. Preto sa vypytujem na možno pre Vás somariny, ale mne to pomôže..
Nechcem aby ste všetko urobili za mňa, budem veľmi vďačný keď mi poradíte čo, kde a ako..
Hubert:
Ok, rozumiem.. Čiže nemá význam nič vyrábať teda..? Pochopil si to správne, za prácu nebudem od kamoša pýtať nič, ale na oplátku chcem aby keď nebude reproboxy potrebovať mi ich požičal pre mňa na odposluch.. Ale tiež musí kamoš pochopiť, že za pár korún sa to urobiť nedá a urobiť nejakú somarinu nemá význam.. Ale určite nepôjde do 12" (zbytočne veľké na domáce počúvanie a bude to stáť viac ako je ochotný zaplatiť).. Teda mu poviem, že nech si radšej nechá to čo má od starej veže a 150€ využie na peknú večeru z manželkou..
A ešte sa ma pýtal ďalší kamoš (tiež dj), či by sa dali urobiť len čisto malé satelity, ktoré by hrali len výšky a stredy (stredobasy).. Má totiž len subwoofre a satelity ktoré mal mu zhoreli (asi to bude tým, že sa strácali pri suboch a tak na nich tlačil viac ako zniesli).. Subaky sú konštrukcia MT 18 SUB s basákom RCF L18S801..
Dalo by sa teda použiť niečo také ako 10" stredobass + 1" (1,4") výškač..?
Tak začni zde:
http://czechaudio.com/CZ/Theory.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zde máš celkem hezký seriál o stavbě repro, dost je tam toho vcelice pěkně vysvětleno, nicméně něco 2x (a pokaždé trochu jinak) a obšas je tam překlep ve vzorci (tak 3x).
Pokud si chceš hrát "naslepo", tak zkus ten Boxsim. Defaultně se spouští s již nahraným projektem, ale jakmile dáš Projekt-Nový, tak ti vyhodí okno s nápovědou.
Pro tebe zkráceně:
1)Projekt - nový, zmáčkni OK
2)Ctrl-G - zadej rozměry ozvučnice a umístění repro (na rozdíl od reálné situace tyto rozměry neovlivňují objem ozvučnice při počítání, což je ve výsledku výhoda, zatím se tím nezatěžuj, jde v podstatě jen o rozměr čelní desky)
3) Ctrl-F1 - zadej repro podle požadovaných TS parametrů (ty vyčteš ve specifikacích repro), RE2,LE2 atd, které nemusíš vyčíst nech tak, jak jsou. Ve druhé roletce nezapomeň zadat Uzavžrnou ozvučnici a její objem, nebo bassreflex a objem+naladění
4)F6 - zadej schema vyhybky (v podstatě zatím vlož výstup zesilovače, reproduktor a propoj je)
5) automaticky provede se výpočet
6) pohraj si s objemem a naladěním bassreflexu tak, abys dostal požadovaný průběh na spodním okraji pásma
7) zde začíná to hraní.....
Nicméně doporučuji vyjít z osvědčených konstrukcí a s boxsimem v tvém případě si "odladit" hlavně průběh na basech....
http://czechaudio.com/CZ/Theory.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zde máš celkem hezký seriál o stavbě repro, dost je tam toho vcelice pěkně vysvětleno, nicméně něco 2x (a pokaždé trochu jinak) a obšas je tam překlep ve vzorci (tak 3x).
Pokud si chceš hrát "naslepo", tak zkus ten Boxsim. Defaultně se spouští s již nahraným projektem, ale jakmile dáš Projekt-Nový, tak ti vyhodí okno s nápovědou.
Pro tebe zkráceně:
1)Projekt - nový, zmáčkni OK
2)Ctrl-G - zadej rozměry ozvučnice a umístění repro (na rozdíl od reálné situace tyto rozměry neovlivňují objem ozvučnice při počítání, což je ve výsledku výhoda, zatím se tím nezatěžuj, jde v podstatě jen o rozměr čelní desky)
3) Ctrl-F1 - zadej repro podle požadovaných TS parametrů (ty vyčteš ve specifikacích repro), RE2,LE2 atd, které nemusíš vyčíst nech tak, jak jsou. Ve druhé roletce nezapomeň zadat Uzavžrnou ozvučnici a její objem, nebo bassreflex a objem+naladění
4)F6 - zadej schema vyhybky (v podstatě zatím vlož výstup zesilovače, reproduktor a propoj je)
5) automaticky provede se výpočet
6) pohraj si s objemem a naladěním bassreflexu tak, abys dostal požadovaný průběh na spodním okraji pásma
7) zde začíná to hraní.....
Nicméně doporučuji vyjít z osvědčených konstrukcí a s boxsimem v tvém případě si "odladit" hlavně průběh na basech....
Na vypocet velikosti boxu pouzij http://www.kapaaudio.sk" onclick="window.open(this.href);return false; sekce Teorie. Precti si knihu K.Tomana Reproduktory.... nebo jak se to jmenuje. Budr se ti to hodit i pro tvuj aparat.
Nevim, co mas proti 12" repro na doma, levne 10" budou proti 12" neprijemne ukricene, basy zadne. Z levnych sestav byly fajn Ciare+ME10, ale asi uz se nedelaj.
Pro druheho kamose: k 18" subum jsou potreba aspon 12", desitky blbe navazujou.
Nevim, co mas proti 12" repro na doma, levne 10" budou proti 12" neprijemne ukricene, basy zadne. Z levnych sestav byly fajn Ciare+ME10, ale asi uz se nedelaj.
Pro druheho kamose: k 18" subum jsou potreba aspon 12", desitky blbe navazujou.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.