Začátečník - nastavení frekvencí

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
House23
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od House23 »

Ahoj všichni, jak už to tak bývá, nějakou náhodou jsem se dostal ke zvučení místní kapely v mém bydlišti. Něco málo už jsem si na internetu přečetl a narazil jsem na rozdělení a nastavováni frekvencí.

K dispozici mám mix Yamaha MG16/6FX. Prosím poraďte jak nejlépe na tomto mixu rozdělit frekvence. V mixu jsou zapojeny zpěvy, klávesy, bas. kyt, el. kyt, akust. kyt

Předem děkuju za odpověď a ochotu
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Ahoj. Přeji Ti hodně elánu do počátku.

Co myslíš tím "nastavit a rozdělit frekvence"?
Myslíš tím nastavení korekcí?
Pokud ano, těžko takto odpovědět, záleží na zpěvácích, nástrojích, mikrofonech...
Obecně zde platí, že méně je více. Do korekcí tedy sahat minimálně. Nebát se toho, že dobrý mikrofon na dobrém nástroji nemusí nutně korekce potřebovat (kroutit tím jen proto, že to na mixu je).
Musíš poslouchat a jen "uhýbat" problémům. El. kytary asi budou chtít seřezat zeshora i odspodu,
u basy (je-li špatná) se někdy může hodit spodní frekvence "vyrobit" (s přidáváním buď dvojnásob opatrný jako u vyřezávání).
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Ha....další hozená rukavice.....! :D
Každý nástroj nějak hraje, ve spektru vocať pocať.
Zvukař je tam od toho, aby věrně sejmul zvuk toho nástroje a v té podobě ho prezentoval.
Vše ostatní je dohánění nedokonalosti nástroje, špatných aranží, mizerné akustiky prostoru, modních vln a v neposlední řadě naplnění představ umělce.....

Poslouchej, poslouchej, vytvoř si představu a tu realizuj pomocí knoflíků....

A netlučte mně.....! :wink:
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Nejhorší je zvukař, teoretik...
Moje doporučení - opravdu POŘÁDNĚ si zkontroluj, klidně i hodinu dopředu, že ti všechno funguje, i kdyby jsi všechny mikrofony měl na stojanech a mluvil i do kopákového.

Ze všeho, co se tady řeklo a říct může podpořím jednu velkou pravdu. Jo, vyřezáním zmákneš mnohem víc, než přidáním....
Přidám svojí druhou pravdu, kvalitu náběru ničím nenahradíš. Dobrý mikrofon je mnohem víc, než věhlasné logo na grilu.

A zapomeň na to, že si vzpomeneš při zvučení, co jsi si kde vyčetl. Přemýšlej a makej, nic jiného i sebelepší zvukaři na začátku stejně nedělali :-)
Jiri N.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Jiri N. »

aby jsi nerekl, ze jsme tu na tebe zlí tak studuj http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... rpen~2007/" onclick="window.open(this.href);return false; myslim,ze do zacatku pro predstavu kde se co pohybuje staci a zbytek jen hledej zkusenostma
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“