Live efekty pro Sax

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
saxMan

Live efekty pro Sax

Příspěvek od saxMan »

Zdravím,

již delší dobu koketuji s myšlenkou, využít pro live podiové hraní několik efektových krabiček. Většinou hraji solový saxofon, na který bych chtěl uplatnit efekt(y), zakulatit sound, ale potřebuji také během skladby nezkreslený zvuk saxofonu. Jelikož se jedná o muziku, která je živá, taneční, založena na zvukomalbě s prvky funky, reggae, latino..., udělalo by toto strašně moc. Myslím, že bych si bohatě vystačil s Delay pedálovým efektem(pro kytaru) a auto-Wah pedálem pro baskytaru. Na netu jsem viděl, co s těmito dvěma krabičkami saxofonisté kouzlí.
Zajímal by mě proto Váš názor, jak by jste se jako zvukaří na toto dívali, kdyby s tím někdo přišel na podium, píchl si mikrofon do krabice a pak to teprve pouštěl k Vám. A hlavně, zda by to přepínání během skladby nedělal moc velký brajgl.

Díky za názory.
zblebt
Uživatel
Uživatel

Live efekty pro Sax

Příspěvek od zblebt »

Jednou jsme takhle zkouseli s trubkou, mikrofon jsme "prasacky" zapojili pres redukci rovnou do kytarovych pedalu a hnali to jeste pres kytarove kombo, ktere se nasledne snimalo mikrofonem. Bylo to v ramci jamu pri nahravani v pozdnich hodinach rannich, takze me to nejak moc netrapilo.

Ale na podiove hrani bych resil asi nejaky mikrofoni predzesilovac, ktery by se pouzil rovnou za mikrofonem, dale v rade by pak nasledovaly ruzne pedaly a zatim by mel byt jeste DI box (nebo jina symetrizace) aby nevznikalo ruseni v signalu.

Urcite je potreba si to nekde, na PA vyzkouset, nastavit urovne zesileni jednotlivych efektu, tak aby vsechny zvuky byly vyvazene hlasitostne a tak, aby do sebe zapadaly.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Live efekty pro Sax

Příspěvek od blaha »

Tady by možná nebylo špatný vyzkoušet nějakej vokální efekt (Digitech, TC), má to přímo mic. vstup a krom delayů a hallů tam dou i vícehlasy. U některejch jde i vrstvení nahrávek.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
banach
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Live efekty pro Sax

Příspěvek od banach »

Asi je to lepší nechat na zvukaři, zvlášť, pokud s vámi jezdí kapelní s rukama, tak s ním situaci prokonzultovat a efekty ti bude míchat během písniček on zepředu. Pokud ne, tak i tak je to spíše lepší nechat na zvukaři, u sága jsou efekty standardem, stejně jako u zpěvů. Jestli si je chceš dělat sám a zapínat jen na určité věci (příp. části skladby), tak si to hlavně dobře připrav (jak ti radí zblebt) a nauč se s nima pracovat, při přepnutí to musí hrát stejně, jen s tím daným efektem, spousta muzikantů, když si něco podobného doveze, tak to spíše doprasí :) ale někteří to mají nastaveno dobře a decentně - tak se případně zkus zařadit do této skupiny.
Návštěvník

Live efekty pro Sax

Příspěvek od Návštěvník »

Asi neprispejem konkrétnou radou ale vybavujem si, že som mal raz na pódiu trumpeťáka, ktorý si vokálový mikrofón prehnal cez nejaký svoj(vcelku zložitý) pedal board. Nebol s tým najmenší problém, všetko to mal vychytané.
Návštěvník

Live efekty pro Sax

Příspěvek od Návštěvník »

...pochopitelne ten istý mikrofón používal aj na trumpetu :-)
saxMan

Live efekty pro Sax

Příspěvek od saxMan »

O vokálních multiefektech jsem přemýšlel, ale nepotřebuji tuny různých efektů. Ve výsledku je to pak strašný prasopal. Potřebuji opravdu jen nějaký delay, eventuelně hall, které chci během jednoho songu, třeba několikrát zapnout a vypnout, dle nálady skladby. Mno a asi jediný modulační efekt je auto-wah, na který jsem úchylný :wink: Několikrát jsem ho slyšel u různých saxofonistů a v kombinaci s delay je to naprostá bomba. Především v reggae a funku.

Asi jsem rozhodnutý pro využití kytarových, popř. basových pedal efektů. Jaký by byl pro tento případ nejideálnější mikrofonní předzesilovač, který by se vešel do kategorie levný a kvalitní? :-) Nepotřebuji to na žádné studiové hraní, ale aby to nedělalo při živém hraní problém a nenadávali na mě zvukaři ;-)
Přemýšlel jsem o preampu Behringer MIC100. Patří do kategorie hodně levných, ale na mé účely postačujících. Přečetl jsem řadu diskusí, ale v celku si lidi na tento nestěžovali a hodnotili v této kategorii jako dobrý...

Díky za rady a postřehy

p.s.: Chápejte, že jsem chudým muzikantem, tak si nemůžu dovolit žádné mašinky, ale potřebuji korektní zařízení, na která je spolehnutí a kde za solidní peníz dostanu co možná nejlepší produkt.
Harman
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Live efekty pro Sax

Příspěvek od Harman »

Tudíž se dostáváme zpátky k TC Helicon či jinému vokálnímu zařízení. Ke kytarovýmu efektu není ani tak potřeba pre-amp jako pořádnej a správně vybranej dibox
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Live efekty pro Sax

Příspěvek od blaha »

Já když to počítám, tak mě taky pomalu vychází levněji pořídit buď TC Helicon, nebo Digitech Vocalist, cenově se pohybují někde kolem 7,5k a je to All-In-One, zapojíš mikrofon a linku do mixu (z XLR 2x), navolíš preset předem připravenej a vyzkoušenej a hraješ.

Protože 2x kytarová krabička cca 2x2k, k tomu napájení 0,5k, slušnej preamp 2k, a DiBox tak 1,5k, nějakej kufr a drátování dejme tomu 1k a furt je to takovej kočkopes, protaženej přes spoustu krabic, kde každá může potencionálně ten zvuk domršit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“