Příliš silný signál od kopáku - kde je chyba?
-
- Reklama
-
lord_bodom
- Uživatel

Potřeboval bych poradit od někoho zkušenějšího ohledně nazvučení kopáku u bicích. Zvučil jsem kopák a problém byl v tom že signál z mikrofonu byl příliš silný a neustále se mi na šavli rozsvicovalo přebuzení. Musel jsem stáhnout gain uplně na maximum aby to přestalo lítat tak vysoko, ale tím sem přišel o hodně signálu a nebyl jsem schopen poslat pořádně signál do PA aby to pořádně basovalo. Nevím o jaký mikrofon šlo to už mě vypadlo, ale 100% to budě jeden z těch nejlevnějších co se dá sehnat. Tedy by mě zajímalo kde byl problém. Špatný mikrofon? Či ještě musí něco příjít do cesty mezi mikrofon a mix? Jinak jsem zkoušel laborovat s umístěním mikrofonu a prostě bez výsledku, furt stejný. Potom jěště musím udělat aby mi kopák nelezl do středů (ty vyšší frekvence které ve středech zní jako pleskání) ale šel jen do bassů to se řeší gatem ne? Pokud ne, tak se omlouvám jsem začátečník v tomhle. Díky moc za rady 
Je v tom trochu zmatek.
Předně by to chtělo vědět, co to bylo za mikrofon. Zda vůbec zvládal pojmout to, co kopák produkoval. Pokud se přebuzoval, chtělo to a) stisknout PAD na mixu, b) vložit DIbox s PADem, c) vložit "útlumový článek" - někde jsem je viděl, jak moc a dobře fungují nevím.
Netuším, co znamená stáhnout gain na maximum, patrně myslíš na minimum. Pak by neměl být problém poslat to do PA, vždyť signálu jsi přece měl až až.
Poslední odstavec bys řešil na korekcích, příp. EQ vřazeným do INS. Gate tě akorát "zařízne" signál, pokud klesne pod určitou úroveň. Zjednodušeně: buď prochází "hodně", nebo nic.
Předně by to chtělo vědět, co to bylo za mikrofon. Zda vůbec zvládal pojmout to, co kopák produkoval. Pokud se přebuzoval, chtělo to a) stisknout PAD na mixu, b) vložit DIbox s PADem, c) vložit "útlumový článek" - někde jsem je viděl, jak moc a dobře fungují nevím.
Netuším, co znamená stáhnout gain na maximum, patrně myslíš na minimum. Pak by neměl být problém poslat to do PA, vždyť signálu jsi přece měl až až.
Poslední odstavec bys řešil na korekcích, příp. EQ vřazeným do INS. Gate tě akorát "zařízne" signál, pokud klesne pod určitou úroveň. Zjednodušeně: buď prochází "hodně", nebo nic.
-
lord_bodom
- Uživatel

Jj sry. Myslel jsem min a ne max. Ale ikdyz jsem měl stažený gain skoro na minimu tak furt na šavli problikávalo přebuzení + na PFL indikaci to lítalo neustále k +6dB. Mix mám Soundcraft EMP8. Samozdrejme ze kdyz mám signálu dost tak není problém ho poslat do PA, ale já se snažil vyvarovat toho přebuzení tak jsem signál stahl na hranici aby se to nepřebuzovalo. Ten DI box mě napadl ale nebyl jsem si jist zda by tuto situaci vyřešil. Jinak díky za radu ohledně toho Gatu
-
lord_bodom
- Uživatel

Puus ještě když jsem ubral na korekcích u kopáku vyšší frakvence a přidal nižší tak mi opět začalo vylítavat přebuzení kanalu a to jsem s tim hnul sotva o milimetr
To vypadá, jak jdyby u toho kopáku byla nějaká "HAMA dynamika" s malou impedancí
Myslím, že se seriozním mikrofonem bys to vůbec neřešil.
Myslím, že se seriozním mikrofonem bys to vůbec neřešil.
-
lord_bodom
- Uživatel

JJ bohuzel nevim co to bylo za mikrofon ale jak říkam 100% to nebylo nic drahýho. Byl půjčený takže našemu bubebíkovi řeknu ať si pořídí něco kvalitního ale ten Di box se určitě hodí ne? Případně se použije na jiný nástroj ne?
PFL - ti ukazuje sílu signálu po insertu a korekcích(pre-fader) na meterbridge.
peak led ukazuje přebuzení signálu (podle dokumentace EPM +17dbu) z obou bodů (post-gain, post-eq pre-fader)
gate - propouští signál nad nastavenou hranicí...krásně čistí vzduch a může "zkracovat" doznívání
+6 dbu není výrazné ohrožení
ad korekce...jak jsi je měl přibližně nastavený?
peak led ukazuje přebuzení signálu (podle dokumentace EPM +17dbu) z obou bodů (post-gain, post-eq pre-fader)
gate - propouští signál nad nastavenou hranicí...krásně čistí vzduch a může "zkracovat" doznívání
+6 dbu není výrazné ohrožení
ad korekce...jak jsi je měl přibližně nastavený?
-
lord_bodom
- Uživatel

Korekce jsem měl HF 0, MF 0, LF 0 prostě výchozí poloha (tak mi bylo rečeno od zvukaře že je to nejlepší, že vstupní signál se má nechat takový jaký je a pokud to je nedostačující tak pak dle potřeby začít kroutit). Gain jsem měl na 10dB. Jakmile jsem si chtěl malinko přidat LF a ubrat na HF a MF tak hned začalo blikat PEAK na kanalu
Tak jsi to měl na gainu ještě více stáhnout. To že to nehraje nemusí být chyba pultu.
tak jestli jsi toho měl na mixu dost ale v bednach nehralo tak problem bude asi v repro ,ne?
Listen... and enjoy the sound
-
lord_bodom
- Uživatel

Určitě to nemusí být v pultu ale problem jsme měl pouze s kopákem. Například klávesy zapojené do stereo vstupu hráli bez úprav korekcí (tedy vše na 0 a gain na 30dB ) bez problémů krásně i do spodků PA a na PFL to jelo okolo -6dB. Proto ten kopák mi nešel na rozum.
tak to bude mikrofonem.... sám osobě nezvladne takovy tlak. jednou jsem musel použít shure PG xx (už nikdy více) a když někdo do neho zařval tak nejdřív to klasicky "chrčelo" ale pokud to bylo ještě o neco více nahlas tak bylo ticho... si myslím že se membrana prostě nalepilan nebo něco tak a konec.
tak stejně u toho kopaku to můžeš mít přebuzené a až tiho...
tak stejně u toho kopaku to můžeš mít přebuzené a až tiho...
Listen... and enjoy the sound
A kolečkem se patrně zase vracíme k tomu, že tam byl blbej majk. Ty basový frekvence prostě chyběly už v náběru. To v rozumné kvalitě korekce nezachrání.
Pro klid duše můžeš zkusit píchnout kopák i do jiné šavle, abys teda vyloučil chybu v tomhle.
Pro klid duše můžeš zkusit píchnout kopák i do jiné šavle, abys teda vyloučil chybu v tomhle.
-
lord_bodom
- Uživatel

J uvidíme až bubeník sežene jiný (doufám že lepší) tak jsem zvědav co to bude dělat pak. Jinak ale díky moc všem
PS: Šavle jsem prohazoval, bylo to stejné.
Záleží, kam jsi ten mikrofonn strcil. Blby mikrofon musis dat kus ood bubnu , zadny se nema dat presne na uroven blany. Bud dovnitr nebo ven. U blany jsou turbulence jako krava.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.