Stage piano - mono nebo stereo?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Thom

Příspěvek od Thom »

Zdravím!

Hraju několik roků v rockové kapele na stage piano a pokaždé, když jsem chtěl zapojení do sterea, neobešlo se to bez poznámek od zvukaře (v horším případě mě rovnou poslal do jistých míst). Časem jsem to tedy vzdal a hrál pouze v monu. Nedávno jsem si ale pořídil lepší klavír a přijde mi škoda kazit jeho zvuk tím, že ho zmoním. Jaký máte názor - má smysl to vytáhnout v tom stereu - někteří lidi říkají, že to způsobuje spíše bordel. (Jinak nepoužívám pouze klavírní zvuky, ale všechny možné synťáky, e-piana, zvukové plochy nebo arpegiované sekvence... )

Díky za názor!
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek »

Když používáš nějaké efekty které využívají stereo tak je to ok.. ale přijde mi zbytečný tahat klávesy stereo když stejně hrajou mono .. jestli chápeš.. proto tě zvukaři posílají do ...

Normálně řekni, že využíváš stereo a, že to do sterea chceš. Kvůli efektům ...

Edit: Taky jsem zvučil kapelu kde klávesák mající 3 klávesy chtěl všechny do sterea, takže 6 DI a 6 linek ... na 24mixu je to pak docela sranda, když kapela má 8 - 10 členů, nakonec se to vešlo :-)
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr »

taky preferuju mono klavesaky. Ale stejne se jich ptam, jestli kvuli necemu nepotrebuji zapojit stereo. Drtiva vetsina nepotrebuje. Jina vec jsou ty zminovane efekty - pokud je nedilnou soucasti aranze treba arpeggio zleva doprava, nebo ping-pong echo/delay, tak jsou 2 kanaly nutnost. Ale pokud jde o ciste, neefektovane zvuky, je praktictejsi (i vzhledem k moznemu rozmisteni posluchacu) mono.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar »

No, představ si, jak lidi to stereo vnímají, ve většině případů ho slyší jen ta část obecenstva, která je uprostřed mezi bednama a to ještě ti co jsou v kotli, tak jim to pěkně zamotá hlavu, protože je to až moc stereo. On přeci jen ten mono zvuk je vyrovnanější po celé šíři obecenstva. Taky mnohem raději používám mono, protože jinak tím okrádám část publika o druhou stranu sterea a zbytečně dělám bordel.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
Thom

Příspěvek od Thom »

Díky za názory.

On je to takový vnitřní boj - člověk si vytvoří krásný zvuk (sice teda efekty založené na stereu neposoužívám) a pak mu je líto ho zmršit :-) Ale s tím že ideál je jen v prostředku je to problém no...
Jinak DIčka mám už po špatné zkušenosti vlastní :-D
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek »

Ale tím, že je to mono to nezrmšíš, já moc nechápu proč by ten zvuk měl být jiný ...
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Klidně stereo, aspoň vytvořím větší plochu, hlavně, když jsou samostatné L a R výstupy, ne stereo jack. Zmenšit bázi až do mona můžu sám.
Dělám, co mě baví.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Tak třeba simulace leslie a hammond je ve stereu opravdu jinej zážitek.

Nevím, co je za problém vzít to dvěma linkama.

Mně příjde normální, když má klávesák DIBoxy svoje - stejně, jako je normální že si kytarista přiveze svoje kabely atd.

Jsou to věci, který s jeho zvukem přímo souvisejí a vyžadovat je po zvukaři je přinejmenším trapné, zvlášť, když má nástroj za 120 000,- Kč a není schopen si pořídit boxy a kabely za 4000,- Kč...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Mě přijde zas normální, aby měla každá zvukařská firma a každej klub pár slušných diobxů. To si nevybereš.
Dělám, co mě baví.
jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr »

Tome, Pavle, idealne prunik obojiho :) pak se muzou technik a muzikant hadat, ktery DI je lepsi ;)
Z pohledu zvukare mi prijde jistejsi prijet na akci pripraven, cili s dostatecnou zasobou DIboxu. Kdyz je navic priveze i muzikant, jedine dobre.
Kazdopadne kdyz mi jednou prijela kapela se tremi klavesami (a ve stage planu byly psane do sterea), tak jsem se jich stejne zeptal, jestli to mysli vazne a ma to nejake umelecke opodstatneni. Nemelo. Pry ze to tam maji pro jistotu. Tak sly mono. Ale to byl festak a na nejake masivni predratovani nebylo ani pomysleni, tak tak, ze se stihli nastehovat na scenu.
Na druhou stranu - treba takovy Marian Varga si dovezl ctvery klavesy, ale i vlastni DIboxy. Vsechny do sterea. Ale tam to jaksi z principu jinak neslo, kdyz to byl samostatny recital.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Mně to příjde taky normální, mít je a taky je mám.
Konec konců si nenechám odpálit vstupy nějakým pochybným "zdrojem"

Pouze je divné to považovat za povinnost, stejně jako koberec pod bicí a gafu.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek »

to Pavel2: Nějak jsem nepochopil jestli jsi to psal z pozice muzikanta nebo zvukaře.
Akrij Kenumis
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Akrij Kenumis »

je to sice trochu OT, ale koberec by v každem klubu být mohl....jinak na festival by si ho každá kapela měla vozit....a di boxy nevím proč bych neměl mít dibox( kčemu se to vlastně používá?) k zesymetrizování nesymetrického signálu...a to opravdu nemusí žádného umělce zajímat! apropo většinou jsou požadavky v technickém rideru!!!
Mydlovary SOUND
I
I I
I III I
I I
I
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek »

Souhlasím.

Dibox bych jako soucast vybaveni muzikanta nebral, alespon jsem to moc nevidel.

Koberec obcas vozime, ale dost bubeniku si vozi svuj... pokud stavime podium, tak vetsinou mame vlastni.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Někdy ale nad problémem koberce pod bicí zůstává rozum stát. Každý kopák má v nožičkách trny, které se zabodnou do podlahy ve směru "cestování" kopáku. Tudíž by něměl ujíždět. Jistě, teď mnozí namítnou, že všude není dřevěná podlaha, nebo tak. Ale i blbá dlažba má spáry, ve kterých to drží. Plovoucí podlaha ani parkety se na moc pódiích nevyskytují a tak by to mělo být OK. Hi-hat má také trn a stojany na činely nebo tomy, či FT, mají gumové nožičky, takže by k ujíždění nemělo vůbec docházet.

A co se stage piana týče, do sterea. Mám-li "průměrný mix", čítajíčí 24 mono vstupů, neměl by s tím být problém... 1-8 drums, 9 bass, 10-11 guit, 12 AC, 13-14 Key 1, 15-16 Key 2, 17-18 brass, 19-22 voc... 23-24 cokoliv (fx mono rtn, cd, atd.) a to nepocitam stereo kliky ktere jsou na pultu take.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“