Všeobecné povídání o laserech...

Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Kuba
Uživatel
Uživatel

Všeobecné povídání o laserech...

Příspěvek od Kuba » sob 01. zář 2007 10:30:12

Čtu na midi.cz: "Nabízím pronájem 0,5W KVANT LASERU!(zelený) Nasvítí akce kolem 1000lidí". Tak mě tak napadá, to je celkem síla, půl wattu, cca 550nm, to musí být nejméně IIIc třída laseru! Jak je možný, že se to dá veřejně provozovat, navíc bez jakýchkoliv bezp. opatření. Netušíte, jak to je vůči hygienickým normám?

zkrachovalej Dj
Uživatel
Uživatel

Re: Laser

Příspěvek od zkrachovalej Dj » sob 09. srp 2008 16:18:32

do kolika mw to neskodi?co znamena zkratka mw?

Kuba
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Kuba » sob 09. srp 2008 23:16:40

mW znamená miliwatt. Ten dotaz jsem psal skoro před rokem, zatím jsem pokročil a následně zapoměl. Ale: nebezpečnost klesá se vzrůstající vlnovou délkou. Tady jde o zelený laser (cca 550nm) to je, že je pěkně drsnej. Např. v telekomunikacích běžně používané lasery na 1550mn (195 THz daleko za viditelným spektrem) jsou už od 50mW považovaný za potenciálně nebezpečný. Ještě ale nemusí být třeba evidovány a nejou potřeba zvláštní opatření. U červenýho ale už je to IIIc třída, nutný brejle...
No vzhedem k tomu co se asi před měsícem stalo u Moskvy, už vím, že to není ošetřený nijak, člověk se má spolehnout na zdravý rozum provozovatele. :?

xb
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xb » stř 21. led 2009 22:54:36

Covece nevim jak je to s hyg. normama, ale nedavno jsem delal akci se znamym a ten daval na jednu stage nekolik laseru, od 1W az po 3W (ruzny barvy). Jinak kdyz si chces byt jistej, ze nekomu nestrelis do oka (cemuz se nikdy neda vyhnout) tak rozumny software (napr. Fiesta) umi tzv. brigtmap (jestli to pisu spravne) - nastavis si od ktery pozice niz/vys se ma ztlumit vykon a na kolik. Ono taky docela dulezita je rychlost pohybu laseru. Kdyz s tim budes prat porad na jedno misto tak je zadelano na prusvih.

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » ned 01. úno 2009 21:01:29

toto je bez srandy, uz pri 500mW lasery ked vam prebehne cez oci tak to je citit ze "au". Rozumny svetelny technik vie nasatvit lasery tak aby nesvietili ludom do oci sak....No prax ukazuje nieco ine. Ono zase aj ten dym pri ktorom sa lasere pouzivaju ubera na vykone..no stale je to nebezpecne. Pokial ja viem tak v USA na to maju nejaky zakon nie?
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.

Odpovědět

Zpět na „Světla, lasery, mlhy...“