Dymostroj spôsobuje zaseknutie PC softwaru

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » ned 22. dub 2012 20:00:31

Nazdar, som tu novy, ak tu taka tema je prosim neukamenujte ma, hladal som dlho...

Prejdem k veci:

Notebook, konzolu, zosik, procesor, bezdratove mikrofony...proste AUDIO zariadenia napajam zvlast fazou a EFEKTOVE zariadenia (Dymostroj, LED svetla, lasery...) napajam inou fazou ako AUDIO zariadenia, vzdy sa to snazim zapojit takto ked idem niekam hrat (DJ)

Vsetko krasne hra, svieti (ziadny sum brum nicc) pokial nestlacim tlacidlo dymostroja. Po stlaceny tlacidla dymostroja zacne vychadzat dym a zaroven sa mi zasekne pocitac resp. zasekne sa len software (Virtual DJ/Tractor/Ableton...skusal som rozne softy a vsetky sa zasekli) rychlo musim vypnut zapnut software, vypnut zapnut konzolu a hram dalej - 1minuta ticha - vysmech atd atd :evil:

Skusal som aj iny dymostroj cisto novy Antari a ten sposobil to ze cely aparat zhukol a hucal, rychlo som musel stiahnut savle, restartnut konzolu, software dokonca aj procesor, vsetky LEDky na mixe a procaku svietili ako vianocny stromcek.

Skusal som to ze notebook siel z vlastnej baterie, konzola si tahala elektriku cez USB kabel ktorym komunikuje s pocitacom a spravilo to aj tak - cize nieco nejaky ruch sa asi naindykuje z dymostroja do aparatu - ide cez zosik - XLRkove kable do procaku z procaku cez XLRkove kable do konzoli, z konzoli cez USB kabel do pocitaca a koniec :cry: nepravdepodobne? OPAKUJEM notebook siel z vlastnej baterie a konzola si tahala prud z notebooku a po stlaceni dymostroja sa sekol PC

Skusal som aj nejake DIY oddelovacie trafo (nejake z televizora) nic profi...napajal som s neho notebook a konzolu a aj to cely vecer slapalo a ku koncu sa to znova vyplo

Notebookovy adapter ma aj zemniaci kolik (12V 20W) - pulzny zdroj
Konzola ide bud z USB (mensi vystup v dB) alebo aj na adapter (5V 5W vacsi vystupny signal v dB a LEDky svietia intenzivnejsie) - pulzny zdroj - skusil som uz aj stabilizovany trafo zdroj ale nepomohlo
Procesor a zosik - klasika
Dymostroj - klasika + som skusil paralelne na vstup 220V naletovat MKT kondenzator (hodnotu uz neviem ale urcite bola spravna) ale ani to nepomohlo (poradil mi to jeden elektrikar)

Moja hypoteza je ze je ASI problem v zemniacej slucke ? Chodim hravat do jedneho KD a tam su stare rozvody ktore maju len dva kable, nie tri ako je to teraz po novom - ci je problem tam neviem, zasuvka 380V tam nie je, nikde kde chodim hravat som este 380V zasuvku nenasiel.

PS: prepacte mi moje neodborne vyjadrovanie, som ehm farmaceut ktory robi DJing a papre do elektriky,mam kamaratov elektrikarov (ale moj problem nevedia vyriesit) takze to co navrhnete si vytlacim a preposlem im to a oni mi to uz vyrobia opravia, proste co treba...

Dakujem za akykolvek napad
2x RCF ART 412A mk2, 1x RCF ART 310A mk3, 1x Sennheiser XSW35, 2x ADJ Stinger star, 4x Eurolite LED PAR, Pioneer DDJ SZ.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 22. dub 2012 22:19:09

První nápad by byl, zkusit to napájet nikoli "z různých fází" (jak to zjišťuješ, že jde opravdu o různé ??), ale pouze z jedné jediné 230V zásuvky. Zvuk nebude brát skoro nic, když bude hrát potichu a v mlhátoru je hlavní odběr topné těleso, ne pumpa, kterou pouštíš tím tlačítkem. Nedával bych k tomu pro začátek asi žádná světla, především ne s větším odběrem. Podle výsledku se dá hledat příčina dál. Zatím mne nic nenapadá, protože samotná pumpa má malý odběr - skutečně to vždycky přesně souvisí právě se spuštěním pumpy a nic jiného se současně neděje ? Není to ani o sekundu později a nikdy to nedělá při zapnutí mlhy (tedy jejího topného tělesa)? Ovládání je přímo na mlze nebo dálkové spojené pouze a jedině s mlhou ? Dělá to jen někde nebo všude kde hraješ ?

H.M.

DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » pon 23. dub 2012 12:01:40

Ahoj, najprv ti dakujem za tvoju odpoved, aspon sa toho niekto chytil pretoze ja som uz v koncoch

Takze:
Najprv som to vsetko napajal z jednej zasuvky (cely aparat) a robilo to aj tak, potom som sa az docital ze by sa aparatura mala napajat spravne zo zasuvky 380V ale ako som pisal, vsade kde chodim hravat zasuvku na 380V nemaju - takze sa snazim hladat rozne fazy.

Ako hladam rozne fazy: postup mam od elektrikara (krsny tatko VNkár), najdem dve zasuvky, strcim do nich vadasku-merak a ked nameram 400V tak su odlisne fazy a... (myslim ze urcite to meriam spravne - ucil ma to takto)

Ano viem ze hlavny odber dymostroja je topne teleso (moj ma 900W, antari ktore som skusal malo 700W) a nie pumpa. Svetla na to vplyv nemaju, mam dve svetla American DJ REVO III (led svetlo - odber uplne smiesny) jeden laser RG (cca 150mV) UV trubica 60cm. Skusal som to uz aj bez svetiel ale vypinalo mi to aj tak.

Vypnutie-zaseknutie SW vzdy suvisi s dymostrojom (mam len jeden dymostroj a k nemu jedno kablove ovladanie) - dymostroj sa ovlada kablovym dialkovym ovladacom (dlzka kabla 3m), su na nom 2LEDky, jedna svieti ze je dymostroj aktivny a druha zasvieti az ked je dymostroj nahriaty, stlacim tlacidlo, zacne fukat dym a po asi jednej sekunde sa to zasekne (dymostroj stihne len odplut a dofuknut tak na 30cm a vtedy to sekne - samozrejme ze dymostroj fuka normalne dalej na cca 2metre ako vzdy - to som ti len popisal situaciu ze co stihne spravit dymostroj a notebook odkedy stlacim tlacidlo)

OTAZKA
skutečně to vždycky přesně souvisí právě se spuštěním pumpy a nic jiného se současně neděje ?
ODPOVED
nerozumiem na co sa pytas - ked pustim dymostroj tak sa zasekne software - samozrejme ze dovtedy hudba hrala normalne - svetla a vsetko blika samozrejme aj po zaseknuti pocitaca, ved svetla s pocitacom nemaju nic spolocne.
OTAZKA
Není to ani o sekundu později a nikdy to nedělá při zapnutí mlhy (tedy jejího topného tělesa)?
ODPOVED
nechapem otazke - stlacim tlacidlo a co ja viem moze to byt sekunda a sekne sa to - ved vtedy sa zapne pulzne cerpadielko a zacne vyfukovat paru, ja neviem ako to funguje no asi do topneho telesa pride nova chladna kvapalina teleso sa ochladi, zopne termostat, teleso sa zacne nahroevat, mozno je to nejaka velka prudova spicka a mozno sa nieco nahromadi do siete nejake neziaduce prudy alebo co a preskoci to do PC - neviem

Nie vsade to robi, ked si to doma rozlozim na dvore tak mi to nespravi (ako naschval). Dokonca som sa raz vratil tam na to miesto kde som hral kde mi to vyplo - hral som na plne, dymil som na plno a NIC proste nemohol som to znova nasimulovat aj som to mal pozapajane rovnako ako na tej diskoteke aj vsetky svetla, proste vsetko ako ked mi to vyplo a nic slapalo dalej, ono to vypne ked je tam tak 100ludi a najvacsia hamba :lol:

Toto sa musi dat vyriesit ved je pocitacova doba vela ludi ma popri gramcoch,CD playeroch, konzolach aj pocitac a urcite aj dymostroj a urcite aj chodia hravat a neverim ze som jediny co ma tento problem, ja som uz hladal aj na konkurencnych forach a podobne ale nikde ziadne konkretne riesenie problemu som nenasiel. Akurat tu ze su nejake UPSkove zdroje zalozne...necham si poradit
-
2x RCF ART 412A mk2, 1x RCF ART 310A mk3, 1x Sennheiser XSW35, 2x ADJ Stinger star, 4x Eurolite LED PAR, Pioneer DDJ SZ.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 23. dub 2012 12:20:09

Tohle vypadá na problém se sítí, pokud ti to doma nedělá. Nechal bych zkontrolovat rozvody přímo v místě kde hraješ, jestli není někde vypálená nula, úpovolený svorky, atp. Můžeš zkusit hodit i do paralelní zásuvky ke kouřáku měřák a a zjistit jak houpne napětí při zapnutí jak tělesa, tak čerpadla. Na PC a konzoli byc zkusil dát UPSku.

Jinak je úplně jedno na jaký fázi co máš připojený, pokud to udrží jistič, důležitý je kde je to připojený k nule, a to by mělo být v jednom místě pokud možno co nejblíž rozvaděči.

Pak mě napadá jestli nevedeš ovládání od kouře souběžně s nějakými dalšími kabely.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 23. dub 2012 13:34:00

Popis je docela vyčerpávající, i tu fázi odhaluješ správně (ovšem rozdělit napájení na jednotlivé fáze nestačí, když je problém se společným nulovým vodičem, pak může dokonce být bezpečnější to napájení jen z jedné). Pokud to na sepnutí pumpy reaguje téměř ihned, tak se ještě nemohl výměník ochladit a hlavně u lepších mlh jde topení déle, než jen do okamžiku, kdy se uvolní ovládání pumpy, takže s odběrem topného tělesa to asi nesouvisí a snad to skutečně způsobuje jen nějaká napěťová špička od čerpadla. Zkoušel jsi mlhu ovládat přímo na ní, bez připojeného kabelového ovládání ? Nemůžeš zkusit úplně jinou mlhu, pokud možno nějaké lepší kategorie ? (Co to zatím bylo za modely ?) Samozřejmě měřit co dělá síťové napětí by bylo záhodno, ale spousta měřáků žádné krátkodobé změny nijak neukáže, takže je někdy potřeba různě improvizovat, například přidávat další zátěž na různé fáze (docela šikovný je nějaký vařič nebo infrák, protože má regulaci výkonu, začíná se na malém). Velmi nebezpečný je stav, kdy se napětí v jedné fázi při zvýšení odběru v jiné začne výrazně zvětšovat, to znamená okamžitě všechno vypnout, odpojit a volat elektrikáře.

H.M.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pon 23. dub 2012 13:37:27

- co všechno a jak je připojené k tomu notebooku ?

- dymostroj je ovládaný spínačem, nebo prostřednictvím notebooku ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar » pon 23. dub 2012 13:57:39

Já bych to zkusil vzít z druhého konce. Jednak bych se podíval, jestli neexistuje nějaký log, který program vytváří, mohli by tam být chyby popsány a dalo by se vydedukovat, co se děje.

Dle mého názoru notebook problémy nedělá, říkáš, že restartuješ jen SW, takže systém jede po celou dobu. Spíš je problém v konzole, ta možná vypadne hned se sepnutím dýmu a ta vteřina trvá, než si to přechroustá SW a zamrzne z důvodu nestandardního chování konzole (se kterou předpokládám spolupracuje). Rozhodně bych vyzkoušel na oboje záložní zdroj nastavený na vysokou citlivost, ten by si měl poradit s libovolným výpadkem proudu, stejně tak jako s přepětím a ruchy v síti.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 23. dub 2012 15:06:09

Taky si myslím, že to bude v elektrice a jelikož NB má baterku, tak si s výkyvem poradí, konzole ne, takže Line-Interactive UPS by to měla řešit.
Ale určitě zkontrolovat tu elektriku v baráku.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 23. dub 2012 15:47:57

Pochybuji, že to UPS vyřeší, když na začátku je napsáno, že to vypadlo i při provozu NB na baterii a "konzole" (co to vlastně je KONKRÉTNĚ, pokud chceš opravdu získat radu od lidí, co mají podobné zkušenosti, tak jim ty musíš napsat, co přesně máš, ne oni tobě...) byla z NB napájená přes USB. Zařízení ze sítě nenapájenému může být nějaký její pokles nebo i vypnutí úplně egál...
Možná je někde nějaký šum v komunikaci, ale já jsem to aspoň takhle pochopil. Já mám například doma problém se statikou, umělohmotný koberec, plastová kolečka na židlích, v zimě velmi suchý vzduch. Jak to jde pod 40%, tak nesmím rychle vstát od stolu a jít něco dělat s mikrofonem nebo bednou na stojanu. Následuje jiskra, měřicí SW se kousne a je nutný restart. Sice jsem u toho obvykle sám, ale také to naštve. Pumpu bych tipnul na nějakou napěťovou špičku, bývá tam v serii s vinutím ještě dioda a pokud není ovládání galvanicky oddělené (což by ovšem být rozhodně mělo), tak je to celé jak od Tesly (Nikoly).

H.M.

DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » úte 24. dub 2012 1:59:13

blaha píše:Tohle vypadá na problém se sítí, pokud ti to doma nedělá. Nechal bych zkontrolovat rozvody přímo v místě kde hraješ, jestli není někde vypálená nula, úpovolený svorky, atp. Můžeš zkusit hodit i do paralelní zásuvky ke kouřáku měřák a a zjistit jak houpne napětí při zapnutí jak tělesa, tak čerpadla. Na PC a konzoli byc zkusil dát UPSku.

Jinak je úplně jedno na jaký fázi co máš připojený, pokud to udrží jistič, důležitý je kde je to připojený k nule, a to by mělo být v jednom místě pokud možno co nejblíž rozvaděči.

Pak mě napadá jestli nevedeš ovládání od kouře souběžně s nějakými dalšími kabely.
Lenze ono mi to vypadava na viacerych miestach - keby som od nich ziadal aby skontrolovali elektriku kvoli mne,tak zavolaju ineho DJ ktoremu to mozno vypadavat nebude - kamarat ma podobny problem - nema konzolu ale stalo sa mu to ked mal dva notebooky a len klasicky obycajny mixpult - taktiez pustil dymostroj a jeden s pocitacov sa zasekol.

Okolo ovladacieho kabla na dymostroj je 30cm miesta na kazdu stranu, nic ho neprekryzuje ide pekne sam, dokonca ten dymak sa da ovladat aj bezdratovym dialkovym ovladacom - nepomohlo

DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » úte 24. dub 2012 2:06:48

Zdeněk Prodance píše:Popis je docela vyčerpávající, i tu fázi odhaluješ správně (ovšem rozdělit napájení na jednotlivé fáze nestačí, když je problém se společným nulovým vodičem, pak může dokonce být bezpečnější to napájení jen z jedné). Pokud to na sepnutí pumpy reaguje téměř ihned, tak se ještě nemohl výměník ochladit a hlavně u lepších mlh jde topení déle, než jen do okamžiku, kdy se uvolní ovládání pumpy, takže s odběrem topného tělesa to asi nesouvisí a snad to skutečně způsobuje jen nějaká napěťová špička od čerpadla. Zkoušel jsi mlhu ovládat přímo na ní, bez připojeného kabelového ovládání ? Nemůžeš zkusit úplně jinou mlhu, pokud možno nějaké lepší kategorie ? (Co to zatím bylo za modely ?) Samozřejmě měřit co dělá síťové napětí by bylo záhodno, ale spousta měřáků žádné krátkodobé změny nijak neukáže, takže je někdy potřeba různě improvizovat, například přidávat další zátěž na různé fáze (docela šikovný je nějaký vařič nebo infrák, protože má regulaci výkonu, začíná se na malém). Velmi nebezpečný je stav, kdy se napětí v jedné fázi při zvýšení odběru v jiné začne výrazně zvětšovat, to znamená okamžitě všechno vypnout, odpojit a volat elektrikáře.

H.M.
Ja si tiez myslim ze za tu kratunku dobu nie je mozne aby sa vymennik ochladil a hned zoplo nahrievanie ktore...
Priamo na dymostroji sa neda ovladat nic - ako som pisal, da sa ovladat bud dratovym ovladacom alebo bezdratovo - pri oboch ale nastava pripad ze to vypne, cize v ovladani chyba nebude.
Dymostroj ktory mam ja je: http://shop.danel.sk/dymostroje-penostr ... -fm-900-rc" onclick="window.open(this.href);return false;
Dalej som skusal: http://shop.danel.sk/dymostroje-penostr ... ?cPath=7_8" onclick="window.open(this.href);return false; - ked som stlacil tlacidlo na tomto dymaku tak vsetko zhuklo a hucalo, vsetky LEDky na konzole a na procesore svietili naplno vkuse, uplne zbastaceny zvuk siel z reprakov, musel som rychlo stiahnut savlu a vsetko vypnut - bol to cisto novy dymostroj, mal za sebou jednu akciu.
Ako to myslis s tym varicom? Zapnem ho na plne pecky a uvidim co spravi konzola alebo teda pocitac? Ked bude treba zapojim aj miesacku.

Konzola je American Audio VMS4 http://shop.danel.sk/zvukova-technika/m ... 4-velocity" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) DJ Rodrigez dne úte 24. dub 2012 2:15:36, celkem upraveno 1 x.

DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » úte 24. dub 2012 2:08:13

pavel2 píše:- co všechno a jak je připojené k tomu notebooku ?

- dymostroj je ovládaný spínačem, nebo prostřednictvím notebooku ?
Notebook je normalne zapojeny v zasuvke a do neho cez USB port je zapojena konzola, nic viac v nom nie je zapojene, ziadna mys, ziadny USB kluc proste NIC len konzola

Dymostroj ovladam kablovym ovladacom ako som pisal vyssie

DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » úte 24. dub 2012 2:12:42

kalfar píše:Já bych to zkusil vzít z druhého konce. Jednak bych se podíval, jestli neexistuje nějaký log, který program vytváří, mohli by tam být chyby popsány a dalo by se vydedukovat, co se děje.

Dle mého názoru notebook problémy nedělá, říkáš, že restartuješ jen SW, takže systém jede po celou dobu. Spíš je problém v konzole, ta možná vypadne hned se sepnutím dýmu a ta vteřina trvá, než si to přechroustá SW a zamrzne z důvodu nestandardního chování konzole (se kterou předpokládám spolupracuje). Rozhodně bych vyzkoušel na oboje záložní zdroj nastavený na vysokou citlivost, ten by si měl poradit s libovolným výpadkem proudu, stejně tak jako s přepětím a ruchy v síti.
Pekny napad s tym LOGom ale nemam ani sajnu ci napriklad Virtual DJ nejaky LOG vytvara, nic som v PC nenasiel.
Ved to ja som vlastne nikdy neprisiel na to ze co s avlastne sekne ci konzola alebo PC, pretoze windows bezi normalne ale zas aj LEDky na konzle svietia normalne akurat ze ked na konzole potocim tanier tak v PC sa grafika nehybe proste akoby bola konzola odpojena.
Ano samozrejme notebook s konzolou spolupracuje.
Zalozny zdroj kupim, pocuvam nan len same dobre chvali, pomozete mi vybrat, nevadi keby nepomohlo, doma sa aj tak k pocitacu zide...

DJ Rodrigez
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ Rodrigez » úte 24. dub 2012 2:26:13

Snazil som sa odpoveda kazdemu a dat co najpodrobnejsi popis.

Dnes som zaniesol rozvadzac jednemu elektrikarovi ku ktoremu som sa dostal uz ani neviem ako, popisal som mu moj problem. Viac menej povedal ze sa zameria na dymostroj a ze do rozvadzaca na dymostrojovu zasuvku spravy nejake ochrany.

Konkretne mi napisal toto:

Predpokladám s veľkov pravdepodobnosťou že že to rušenie spôsobuje práve čerpadlo.

1. zásuvka na dymostroj bude mať tzv. Komutačnú tlmivku
aby dymostroj nerušil sieť
a. neharmonickým odberom prúdu
b. nevysielal vyššie harmonické do siete

Na oboje je počítačová technika veľmi citlivá.

2. zásuvky na notebok budú mať frekvenčný filter, niečo ako vyhybka v bedni, jeden varistor a jeden transil.

keby prišiel ešte nejaký iný bordel zo siete.

Mnou navrhnutá ochrana bude vypočítaná a vyhotovená teoreticky, keďže nemám osciloskop neviem ako to bude pracovať v skutočnosti.

- No takze toto mi napisal, nech to tam namontuje a uvidim, kazdopadne vase navrhy a riesenia si uz teraz znacim cez odrazky na papier a budem skusat rozne kombinacie keby nepomohlo to co mi navrhuje ten elektrikar do rozvadzaca - samozrejme mozete sa k tomu vyjadrit - doplnit - predam dalej.

Este tak teraz rozmyslam, kedysi som mal tiez dva notebooky zapojene do klasickeho trojkanaloveho mixpultu cez redukciu JACK-CINCHE a tento isty dymostroj co mam dodnes. Rozmyslam ako rozmyslam ale nikdy mi to neseklo, cize asi naozaj bude ta konzola nejaka citliva.

PS: ak by chcel niekto povedta ze chyba je v rozvadzaci, tak nie je, pretoze mi to robi aj ked to mam cez rozvadzac alebo aj ked som to pozapajal bez rozvadzaca pomocou rozdvojok a predlzovaciek a tak. V rozvadzaci mam medenne kable 2,5ky, istice znacky ABB (take cervene logo) a rozvadza je robeny ako ,,dvojcestny,, zvlast AUDIO faza a zvlast EFEKTY faza, samozrejme ma dvojity privod - ako som spominal dve rozne fazy - ked taku nenajdem tak mam redukciu a taham to z jednej zasuvky.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » úte 24. dub 2012 9:51:22

Ano, vypadá to na problém s napájením konzole.

Ne všechny počítače mají dostatečně dimenzovaný vnitřní zdroj pro bezproblémové napájení USB zařízení.

Je možné zkusit třeba tohle: http://www.alza.cz/edimax-eu-hb4m-d137408.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.alza.cz/premiumcord-4-portovy-d249564.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Já používám několik roků Logitech H-UE5, ale ten se již neprodává.

Další možnost je zemnící "slúčka" - to taky určitě prověřit
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“