Keyboard a kytara do mixu přes párový kabel

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 26. dub 2012 9:10:30

Nejdřív se odprosti od mono a stereo (to končí maximálně u sluchátkového výstupu z kláves) a začni uvažovat levá pravá, nebo jeden a druhý kanál.

Pak, co kabel to jeden kanál (ať už symetrický nebo nesymetrický), co díra na pultu to jeden kanál.

No a pořádně si přečti co jsem napsal výše. Protože tam je psáno:
Klávesy mají většinou silnější signál tak buď použiješ PAD (útlum) na DiBoxu, nebo na pultu, pokud není ani tam ani tam, pak redukci z XLR na TRS a zapojit do Line vstupu na pultu.
Pokud pro klávesovej kanál nemáš XLR vstup na mixu, pouze TRS, tak použiješ redukce rovnou. No a pochopitelně pro L a R musíš mit šechno 2x.

A ještě jedna věc z jiného vlákna, pokud nepoužíváš/te na klávesách stereo efekty (jako třeba ping-pong, stereo delay, apod.), je zbytečné je tahat dvěma kanály. Klávesy nefungují tak, že levá ruka hraje z leva a pravá z prava :) .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 26. dub 2012 13:26:16

Jak to tak čtu, ono asi ještě ani nepadlo, co přesně za mix máš nebo zvažuješ ? Aby to nakonec nebylo všechno jinak. Otázce nerozumím, přece sis sám v prvním příspěvku definoval vlastní standard, jak chceš po symetrickém vedení a XLR vést nesymetricky dva kanály (stereo). Žádný jiný neexistuje, protože se to tak nedělá, na to tě snad upozorňujeme celou dobu. První a poslední požadavek na vedení je, aby na konci vylezlo to, co bylo na začátku, s minimálním poškozením a rušením, ty ses rozhodl, že tě to nezajímá, protože pár korun je důležitějších. Může to za optimálních podmínek i fungovat, ale ten druhý "zbytečný" drát do páru tam opravdu není omylem a opravdu nemají ani amatéři výjimku z fyziky, aby mohli beztrestně šetřit. Každý zvukový kanál potřebuje na větší vzdálenost dva zkroucené vodiče se společným stíněním. Dokonce se dá spíš vypustit to stínění, než cokoli jiného.

H.M.

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » čtv 26. dub 2012 15:22:27

Jóóóóóóó :shock: :idea: , takže na každej kanál potřebuju jeden XLR páráku? Takže dva keyboardy mi obsadí 4x XLR..... no tu symetrii jsem snad v kostce pochopil....třetí drát na odbourání vazeb....ovšem nějak mi nedocvaklo, že musí každej kanál svým kablíkem.... 8) ....nějak se mi to zamotává. Budu tedy potřebovat na každý keyboard jeden dibox? No a pokud nebudu brát kytaru z mikrofonu, ale drátem z komba, tak ještě jeden?

Jdu se projít.... #-o , až to vydejchám, budu o tom dál přemýšlet :lol: :lol: :lol:

Každopádně díky za trpělivost....

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 26. dub 2012 15:30:13

Peca píše:no tu symetrii jsem snad v kostce pochopil....třetí drát na odbourání vazeb....
Ne, jeden drát plus, druhej mínus, kolem stínění.
Budu tedy potřebovat na každý keyboard jeden dibox?
Pokud je budeš chtít LR, tak na každý jeden 2 kanálovej, nebo 2 jednokanálový. Takže celkem 4. Plus jeden na kytaru.

Jinak na větší množství kláves se už vyplatí rackovej DiBox. Na to třeba používám Behringer DI800 a funguje.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » čtv 26. dub 2012 15:51:48

[-o< , díky, ještě že jsem zatím nic nekupoval....pomalu se prokousávám dál:
blaha píše:Jinak na větší množství kláves se už vyplatí rackovej DiBox. Na to třeba používám Behringer DI800 a funguje.
díval jsem se na něj, takže pokud je osmikanálovej, je to jako u mixu, že každej kanál je vlastně monofonní? Snad alespoň něco chápu správně...... :shock: Tenle se mi docela líbí a cena není příšerná. Navíc mix mám Behringer, tak by si tomohlo "rozumět".

shrnuto: Na pódiu dám dibox, do něj klávesy a kytaru. Z něj všechno naperu do páráku. Potud dobrý. Na druhým konci co má XLR napojím do mixu, ale klávesy stereo potřebuju dostat na dva jacky???? Protože mono vstupů XLR nebudu mít dost, navíc mám zapnutýho phantoma pro kondenzátorový mikrofon :( :( :(

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 26. dub 2012 15:57:34

Nech si hlavně projít hlavou, jak asi vznikl ten název "párák". To opravdu není od toho, že by se s ním jeden páral nebo že by byl na koncích rozpáraný. Jestli jsi někdy viděl jakýkoli kabel od telefonu, tak to taky už byl "párák" a ten termín "pár" je ve sdělovačce velmi, velmi starý. A před kabely, tedy na venkovních vedeních po sloupech, to také už všechno byly zkroucené páry, jinak by nikdy žádné delší vedení nebylo schopné funkce.

Už jsem se jednou ptal - CO MÁŠ ZA MIX ?

H.M.

maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro » čtv 26. dub 2012 16:02:55

no normálně do mixu. a fantom nevadí. ale pokud už nemás místo v mixu a máš voné jen linkové vstupy ať už stereo nebo x krát mono tak musis udělat redukci jak už Blaha x krát psal. xlr - jack.
Listen... and enjoy the sound

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 26. dub 2012 16:14:10

Namátkou třeba:
http://www.audiotek.cz/product-38726-ad ... emale-7856" onclick="window.open(this.href);return false;

Pochopitelně jsou i kvalitnější, to jen ve fofru.

A pokud máš mezi konektory málo místa, pak mezi ty dva konektory kousek kabliku. :D

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » čtv 26. dub 2012 20:22:12

Mixpult mám Behringer Xenyx 1832. Je už druhej, protože ten první byl moc malej. Tady jsem si myslel, že už bude stačit navždy. Obsazeno mám: 4xmikrofon (1 je kondik), 2x keyboard do jacků na stereo, 1x kytara (mám ji v mono vstupu jackem pod XLR).

Jo a moc díky za tu redukci....to mě fakt nenapadlo (dneska se ovšem dělají redukce ze všeho na vše), nějak mi to nedocvaklo. To je super, zase jsem blíže představě toho, co dokoupit.

Moc díky všem za trpělivost, až se rozhodnu něco nakoupit, písnu Vám to sem a požádám o požehnání..... :P :P :P :P

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » čtv 26. dub 2012 20:24:21

Jo, ještě jsem zapomenul. Klávesy chci stereo, protože hrajeme na základy a ty mají stereoefekty. Jako činely vpravo, basa přebíhá atp......

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » čtv 26. dub 2012 20:48:58

Stema činelama opatrně;) Potom když ste venku na vetším prostranstvé a hihat hraje jen z pravé strany je to blbě...
sory za OT (zkušenost ze zimního jarmarku)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 26. dub 2012 21:25:36

Tak mi to přijde, že máš zase moc malý pult. Sice na mikrofony a kytaru stačí s jednou rezervou (sakra malá rezerva), ale ty klávesy by asi dopadly líp, kdyby i ve stereu šly do mono vstupů (každé klávesy ve stereu zaberou dva mono kanály). Ovládání je pak složitější, ale máš možnost ovlivnit na mixu původní stereo právě v takových případech, kdy by polovina posluchačů něco vůbec neslyšela. U stereovstupů to nejde, jen vyvážit strany mezi sebou, to je něco úplně jiného.
Každopádně aby i takový mix šel zcela využít, musí mít k sobě párák s 18 páry minimálně, raději ale víc ( párákem se tahá běžně i DMX, pokud začne něco zlobit, tak je kam se přepojit...)
Pořízení ještě menšího páráku, než je současný mix, bych si hodně rozmýšlel, snadno se stane nepoužitelným.

H.M.

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pát 27. dub 2012 7:55:59

OK2MDK píše:musí mít k sobě párák s 18 páry minimálně
Měl jsem v plánu 16+4 (jestli tomu dobře rozumín, tak 4 vystupy jsou obráceně (samec/samice) pro 2x koncové bedny a 2x odposlechy). Měl bych obsazeny 4 mikrony, 4x pro dvoje klávesy,1xkytara,1xbasa (basu nemáme, ta je výhledově). Takže mám obsazeno 10 míst v páráku a 6 rezervu s tím, že výstupy na bedny a odposlehy jsou mimo. Počítám, že bicí používat nebudeme. Protože nikdy se nemá říkat nikdy, asi by se musel koupit větší pult, nebo dokoupit ještě jeden, na něm míchnout bicí a pak je pustit do toho našeho - si myslím.....beztak mi zase napíšete, že je to pitomost....ale nechám se poučit. :) :) :) :) :) :). No a další párák pro 8 mikrofonů k bicím by taky byla výhledě pitomost? Páč ty bicí fakt nevidím reálně. Naši kluci budou hrát ve dvou, pro vánoční koncert s jedněma klávesama navíc+4 vokalistky na dvou dalších mikrofonech, druhá klávesistka je bez zpěvu. No a třikrát do roka zvučíme škloní vystoupení....tam používáme mikrofony, jedny klávesy, el.akustickou kytaru a počítač pro přídavnou hudbu (i karaoke-šla Nanynka do zelí) a ruchy. To jsme tehdy řešili tu externí zvukovku...momochodem dík, šlape jako hodiny.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pát 27. dub 2012 8:04:38

S těmahle redukcema opatrně - je to velká páka a poškození mixu například při zaškobrtnutí kolemjdoucím o kabel je mnohem pravděpodobnější a dražší - já osobně mám raději redukce z klasických konektorů na kabelu.

Ale jinak jsou pohodlné a taky levnější
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » sob 28. dub 2012 7:38:27

sice jsem to nepsal já stěma párama ale hubert. To ovšem neva:-)

Podívej se na cenu páráku při rostoucím počtu páru, zda se nevyplatí teď koupit vetší, a pak zbytek.
PS: cim méně kabelů na zemi, tim líp.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“