Jaký zvolit mikrofon pro snímání zvuku kapek?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
koliiik

Příspěvek od koliiik »

Dobrý den,
potřebuji vyřešit snímání zvuku kapek dopodajících na různé materiály a jejich reprodukci v reálném čase. Jaký typ mikrofonu mám použít?
Děkuji za pomoc.
H.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Nějaký vodě odolný :-)
Co od toho chceš? Obecně na mikrofonu zase tak moc nezáleží, sice dodá zvuku nějaké zabarvení, ale pořád uchem poznáš, co byl originál (pokud jej znáš a není to nový zvuk).
Já bych použil libovolnou elektretovou tužku, např Rode NT5.
Dělám, co mě baví.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

To je teď nějak IN, nahrávat kapky? :) Asi před měsícem jsem mluvil s jedním zvukařem z rozhlasu, který taky kapky nahrával. A říkal, že by nevěřil, jak silnej "vítr" kolem sebe padající kapka vytvoří.
Takže by to asi chtělo nějakej windšus nebo pop filtr.
JanciBr
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od JanciBr »

poprvní vysoká citlivost je důležitější než nízký šum. a asi to bude chtít kvalitní předzesilovač.
JanciBr
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od JanciBr »

tady jsem našel pár dobrých typů možná se budou hodit
Nick
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Nick »

tohle jsou rady k ničemu :shock:

můžeš prosím napsat přesně, co je tvým cílem? nějak mne tam mate to "v reálném čase".

Mám za sebou hodně ruchového nahrávání a poradit konkrétní typ mic takto nejde. Mohl by to být koďan a ne zrovna levný, to se asi dá předpokládat, ale i to už zřejmě vyvolá rozličné reakce.

Bez bližšího upřesnění účelu se dál nedostaneme.
koliiik

Příspěvek od koliiik »

Zdravím,
má to být součást instalace, kde do měkkého materiálu nasáklého vodou budou dopadar kapky, jejichž zvuk bude zesílen, aby byl slyšet v celé místnosti. Tím jsem myslel tu reprodukci v reálném čase. Jedná se o studentský projekt na UMPRUM, pomáhám zde přítelkyni realizovat její projekty z technické stránky ( :Kapky jsou určitě in, minulý semestr jsme je chtěli také snímat, ale sešlo z toho. Jsem naprostý laik, ale napadlo mě toto fórum. Cílem je vyřešit problém z tecnické stránky tak, aby bylo za málo peněz hodně muziky :-D Díky za všechny vaše příspěvky a rady.
H.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Zpracované to bude klasicky analogem, nebo digitálně ?
Pro druhý případ by možná stálo za uvážení použít mikrofon jenom jako snímač/spouštěč a zvuk vyrobit ze samplu ap.

Vzhledem k cenám dospělých mikrofonů by to asi bylo i více ekonomické.

Jinak potřebujeme znát trochu víc - minimálně prostor, prostorová omezení, bude to volně přístupné kolemjdoucím, nebo v krabici, krytu, plechovce...
Také stávající audiořetězec je-li.
Fotografie či náčrtky by taky pomohly
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

koliiik píše:Dobrý den,
potřebuji vyřešit snímání zvuku kapek dopodajících na různé materiály a jejich reprodukci v reálném čase.
... zajimava aplikace, jako idealni pro DPA4060 (miniaturni) nebo 4090 (tuzka). Oba jsou zkonstuovany jako velmi citlive a vlhku odolne (standardni zpusob cisteni je prorat v destilovane vode).

Pokud chces absolutni spicku z hlediska nizkeho vlastniho sumu a rychlosti reakce na malo hlasite podnety pak DPA 4006, to uz je ale drazsi legrace.
má to být součást instalace, kde do měkkého materiálu nasáklého vodou budou dopadar kapky, jejichž zvuk bude zesílen, aby byl slyšet v celé místnosti.
... jo taaak, myslel jsem ze ti jde o nejakej vyzkumnej ukol ;-) . Otazka je jak moc nahlas budes chtit zvuk zesilit a jak moc akusticky oddeleny bude prostor s kapkami od ozvuceneho prostoru. Kapky, jak znamo, nejsou prave zrovna hlasitym zdrojem zvuku, takze pokud by dnimany system a ozvucovaci system mely byt ve stejne mistnosti pak bude problem dostatecne zvuk zesilit (od urcite urovne se cely system rozkmita do vazby). Muzes zkusit pouzit smerovy mikrofon, ty ale nejsou z principu vlhku odolne a stejne si myslim o mnoho nepolepsis.
koliiik

Příspěvek od koliiik »

Uff, tak věc se má tak, že instalace bude v místnosti s dalšími zdroji zvuku. Bude se jednat o vodu dopadající na mech, jejíž zvuk by měl být snímán a zesílen tak, aby byl slyšet v okolí instalace. Neměl by tedy řvát na celou místnost. Mech bude umístěn cca půl metru nad zemí, repro pak můžou být výše. Nápad se samply a mikrofonem jako spouštěčem jejich přehrávání se mi líbí hodně - právě kvůli odstranění vazbení. Neumím si ale představit jak na to...
Díky moc za odpovědi a připomínky.
H.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Kapky dopadajici na mech ? Hmmmm... tak tenhle ukol ti teda nezavidim :twisted: .

Trigrovani je fajn napad, ovsem pri tak malem hluku, ktery kapka dopadajici na mech vyvola, se obavam, ze bude problem nastavit ten triger - bud to nebude kapka schopna otevrit, nebo to bude otevirat kde co kolem... vcetne reprodukovaneho zvuku.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Jen takovou drobnost - už jste to slyšeli na vlastní uši a vyhovuje to záměru ? Já se přiznám, že nemám ponětí, jaký to může být zvuk a jestli se něčím liší od kapky dopadající na hadr od nádobí v dřezu a hlavně jestli se liší tím žádoucím směrem. Ono může být zdaleka nejjednodušší si ten zvuk vyrobit podle potřeby a pak ho přehrávat. S tím bych se obrátil na někoho, kdo to umí a má vybavení. Samotné přehrávání je už v dosahu skoro každého výtvarného umělce :-)
Mikrofon bych tam dal leda jako atrapu, klidně by pak ten mech mohl růst i na ní a spíš bych to trigeroval nějakým snímačem vibrací pod místem dopadu, pak to nebude tak citlivé na okolní zvuky.

H.M.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

A je vůbec nutné to trigerovat? Bude na ten mech padat jedna kapka? Nebo více na větší ploše? Protože pak by mohlo být řešením jen pustit zvuk dopadajích kapek (předem nachystaný) a neřešit, zda to úplně sedí. Když prší, taky je to souvislý zvuk a vždy najdeš místo, kam zrovna nějaká kapka dopadla.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Já bych na to šel úplně jinak. Myslím si, že na živo, na live, na live performance nazvučit kapky na mechu, prostě nemá nikdo šanci. Tak bych připravil smyčky synchronizované s akcí. Snažil se o to. Tedy s tou vodou a dalšíma věcima, co se budou dít.
A pro diváky nainstaloval, budou to přece nejspíš různý instalace,tak pro diváky nainstaloval mikrofony, stojany, kábly, a další zvukařský věcičky. Aby to vypadalo, že je to naživo. Nebo si na to nehrát, a přiznat to, že to je jen doprovod.
Budou to přece instalace, performace, svého druhu divadlo, že?

Pro ukázku možností, jak se vypořádávat s podobnými záměry je tu odkaz na video od Diego Stocco. A na netu jsou od tohodle umělce další videa. Maximálně inspirující a podnětný. Je to fakt borec.

http://www.rodetv.com/whos_rockin_rode/ ... signature/
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“