Jak nastavit procesor? (ideálně Rane 26z)

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Micros

Příspěvek od Micros »

Ahoj potřebuju trochu poradit.
Pořídil jsem si ted nějakou aparaturu do začátku a koupil jsem:
2x RCF 6001A, 3 pásmové full range - aktivní repro
2x MT18-401, 1200W SUB - pasivní repro + zesík 4050HD
a k tomu všemu procesor Rane 26z.

Bohužel ať se peru s procesorem jak se peru, nemužu z rakví vytáhnout plnej signál.
Je tu nějakej top kde už jste řešili nastavení procesoru (frekvence, pásma,atd...)
Popřípadě můžetě někdo nějaké základní nastavení poradit.

Děkuji moc Micros
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Nemůžeš ty problémy popsat tak, aby to bylo k pochopení ? "Vytáhnout z rakví plnej signál" mi připadá jako nějaké heslo pirátů z Karibiku. Navíc při pasivních subech je nutné znát také zapojení zesilovačů a impedanci a osazení beden. Vzhledem k aktivnímu vršku asi není moc co radit, musíš dělit někde kolem 80-100Hz, stejně jako kdyby tam byla běžná aktivní výhybka, předpokládám, že potíže jsou se součtem signálu v oblasti dělicího kmitočtu (?)

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Co ti na tom nemí jasný a nefunguje, potřebuješ 2x2p výhybku, k tomu nějakej Delay, případně komp./limiter a maximálně parametr. EQ na doladění beden, jo a možná ještě Feedback (5ti p.).

Na 31p. EQ rovnou zapomeň, žere moc výkonu, ten jsem použil jen pro srovnání beden abych si pomocí tónového generátoru našel problémová pásma.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Micros

Příspěvek od Micros »

Heslo z Pirátů z Karibiku :D :D prominte pánové ale neznám odborné výrazy.
Tak asi lepší by bylo si rovnou domluvit hodinku nebo dvě se zvukařem, který by byl ochotný dát měnší školení se základy práce s Rane 26z a jeho nastavení.
Pokud je možné se s někým z Vás dohodnout, velice to ocením a samozřejmě se i finančně vyrovnáme.

Děkuji Micros
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

To se těžko dělá, když jseš jak Tajemnej hrad v Karpatech.

Vem to od začátku, zaregistruj se, vyplň kde bydlíš nebo působíš. Pak je možné se s někým domluvit.

Navíc pokud o tom nemáš vůbec páru je dobrý si na to obětovat celý odpoledne, vytáhnout aparát ven a pěkně to celý od začátku nastavit. Ono asi na 6001A už nějaká ekvalizace bude uvnitř, ale každej má jiný ucho a líbí se mu něco jinýho.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Micros
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Micros »

Tak jsem tu ;) registrován a odtajněn :D
První návrh na možnou instruktáž a přivýdělek pro zvukaře ;) je 10.5 příští čtvrtek v hudebním klubu Cover Place na Vysočanské. Ve čtvrtek zde stavíme a připravujeme celý klub na páteční akci cca od 18 hodin. Celý zvuk zde bude také a je možné s ním pracovat.

Děkuji Mirek
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak to jde mimo mě do Prahy nepoletím :) .

Ten apec bude stát jenom v tom klubu, nebo i jinde?

Pro základní nastavení je spíš potřeba to postavit někde venku bez odrazů, tam si seštelovat "nedokonalosti" beden. Pak máš něco od čeho se odrazit.

Pokud to uděláš v klubu, tak to bude OK na ten klub, ale jinde, třeba i venku totální průšvih.

Nedokonalosti sálu by se pak spíš měli honit na klasickým 31p EQ zařazeným ještě před procesorem.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

blaha píše:Nedokonalosti sálu by se pak spíš měli honit na klasickým 31p EQ zařazeným ještě před procesorem.
Kdepak. Ekvalizace mění frekvenční i fázovou charakteristiku systému a je třeba s ní počítat při ladění systému, takže je potřeba ji brát jako součást procesingu. Prvotní nastavení musí vycházet z požadované frekvenční charakteristiky (poměr basů vůči zbytku, strmost poklesu od basů ke středům, rovné pásmo a pokles na výškách), při měření je třeba zohledňovat akustiku prostoru, abyste se nesnažili dosáhnout vyrovnané křivky 20m od beden, pak by aparát vpředu rval hlavy výškama.
Není od věci udělat více presetů - rock, jazz, techno, folk, při každém presetu sfázovat vršky a basy okolo reálného dělícího kmitočtu (změřeného).
Nastavení v ideálním prostoru se bude od reálných prostor značně lišit a předřazený ekvalizér nemusí pomoci, naopak může ještě celou situaci zkompikovat.
Dělám, co mě baví.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Jestli chceš zavolej mi já ti to zajedu nastavit , jsem v Praze a můžu ti to i vysvětlit.
602 266 325

Z.P.
Micros
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Micros »

Výborně, na 100% bych se chtěl setkat v ten čtvrtek okolo 19 hod., to by bylo ideální. Číslo si ukládám a zavolám, děkuji mnohokrát
Mirek Š.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“