Jak na mastering?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak na mastering?

Příspěvek od safa » pát 04. úno 2011 14:35:24

Tarquam píše:jasně že to uměj, ale přece když je to tak jednoduchý, tak proč platit takovej balík? Eq, master kompresor, limiter; to jsem sehnal za 10 minut free VST
... bezva, tak to uz mas vsechno a muzes rozjet svuj MASTERING HOUSE.

Ja se divim ze lidi utracej za vybaveni masteringovych studii miliony kdyz se to da vsechno poridit zadarmo i s kjubejz.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 04. úno 2011 16:48:33

Tarquam píše:.. když je to tak jednoduchý, tak proč platit takovej balík? Eq, master kompresor, limiter; to jsem sehnal za 10 minut freeT.

Nový troll?
Když můžeš zpívat v každém karoke baru, proč máme konzervatoře?
Mastering je docela věda, rozhodně nemá zachraňovat blbej mix, to stejně moc nefunguje. Mastering by měl jednotlivé skladby sladit tak, aby fungovaly na desce, aby splnily požadavky na mono/stereo, aby hrály dobře na špičkovém hi-fi i na chrastítku.
A nejdražší na tom všem je to pracoviště, kde může nerušeně poslouchat a pracovat, pak člověj a jeho know-how a pak teprv nějaký pluginy nebo nástroje.

PS: Když dobrej mix už ani nepotřebuje mastering, nebylo by lepší soustředit se spíš na mix, než na master? (řečnická otázka)[/quote]
Dobrej mix potřebuje masterig, špatnej mix potřebuje smíchat znova. Je to posloupnost úkonů, která na sebe navazuje a platí oblíbené klišé s řetězem...
Dělám, co mě baví.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Jak na mastering?

Příspěvek od Frenk » stř 09. kvě 2012 23:20:00

:-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Czaras

Příspěvek od Czaras » ned 16. bře 2014 21:26:11

Hele on se slušně zeptal, tak nevim proč mu tak povýšeně odpovídáte?
Když si vemu dobu kdy jsem začínal, taky sem uměl hovno a na všechno se ptal, ale naštěstí se našel vždycky někdo rozumnej, kdo mi helfnul.
Z těch vašich odpovědí a potažmo i z vás je mi na blití.Jeden ho označí za trolla, a akorát si tady honíte trika vy super sound inženýři!
A první odpověď je úplně top.
Použij vyhledávač.Tomu dementovy co to napsal bych vystřelil z hlavy mozek.Na co asi ty diskuze kurva jsou, když se na nich pohybujou samý namachrovaný ubožáčci, co si myslí jak sou top.
Zdar chudáci.Je mi vás líto.

maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro » ned 16. bře 2014 21:44:17

Hele mě je zase líto tebe když to tak vidíš. Asi musíš být hodne zklamaný životem. Nechápu jak můžeš říct že by jsi někoho zabil.
Listen... and enjoy the sound

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » pon 17. bře 2014 13:59:32

Bože ty jsi ubožák... :roll:

Martine nešel by udělat před odesláním příspěvku nějakej malej IQ test? Pak bysme takové *** nemuseli číst....

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » úte 18. bře 2014 16:05:52

Kolegovi asi ušlo, že doba, kdy pravděpodobně on taky začínal, nebyla takového charakteru, aby skoro všechno bylo "za hubičku" a kde kdo si pak teda myslel, že co mu chybí v makovici, když už teda stáhnul všechno "potřebné", tak dohoní na fórech.... [-X

Čím dál tím víc mi ty doby scházej - dotazů bylo možná o řád méně, ale pomalu všechny měly úroveň, protože jak bylo s dostupností vše "v plenkách", tak investovali opravdu jen zapálení nadšenci, fandové a všichni ti ostatní, co to rozjížděli "na kšeft". Dneska...? Ach jo...ale to už spoustakrát zaznělo. :cry:

Ale zase to aspoň oživují tihlecti "ochránci dotčených práv" :-D takže počíst se dá...

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz » úte 18. bře 2014 21:29:41

Ano, dneska má každý druhý falešný pocit, že odpověď na sebeblbější otázku (dokazujíc v lepším případě lenost) na fóru patří ke základním lidským právům.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » úte 18. bře 2014 23:50:30

Třeba měl Czaras slabší den, to se stává každému. Třeba se chtěl zeptat ve smyslu:
"Pánové, proč na dotaz Tarquama odpovídáte s nádechem cynismu? Třeba si skutečně neuvědomuje, v čem spočívá kvalitní mastering a proč je tedy natolik cenný. Pojďme mu to vysvětlit." A trochu se holt upsal.

Tak já bych s dovolením Czarase začal.
Mastering je závěrečný proces, ve kterém se upravují již smíchané nahrávky do podoby, v níž vyjdou mezi uživatele. Míra těchto úprav se liší dle potřeby nosiče, záměru autora a producenta, způsobu pzracování nahrávky a jejího mixu a požadavků na vásledný produkt. Může spočívat v prostém určení pořadí skladeb, múže obsahovat úpravu maximální hlastitosti nahrávky, aby nepřekročila maximum možností média, může obsahovat úpravu úprůměrné hlasitosti nahrávek, aby byly jednotlivé tracky podobně nahlas a nenutily posluchače šahat na volume, může obsahovat sjednocení barvy zvuku tracků, jejich nálad, uměleckého dojmu. Taky může obsahovat snahu o co nejvyšší průměrnou hlasitost, vytvořit dojem našláplého zvuku, v postatě se fantazii meze nekladou.

Každopádně je to proces, který vytvoří ze smíchaného materiálu hotový produkt.
Není důležité, jestli se mástruje na free VST v obýváku, nebo v super drahém mastering house, důležité je, zda člověk, jež mastering provádí umí tyto nástroje vhodně použít, dokáže vyhovět představám producenta a nenechá se unést vlastní tvořivostí příliš daleko, aby to celé nezmršil nesmyslným navěšením kur.ví.tek.

Kvalitní deska si zaslouží kvalitní mástr a určitě se shodneme, že kvalitní práce má být kvalitně zaplacena a že s lepšími nástroji se lépe pracuje, že lepší nástroje bývají dražší (zase lepší práce, která se má zaplatit, žejo).

Máš k tomu nějaké připomínky? Rád podiskutuji.
Dělám, co mě baví.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » čtv 20. bře 2014 9:15:36

Já bych si dovolil Tomáše ještě doplnit: Tarquam, uvědom si, že masteringové studio nedělá jen na nahrávce punkové kapely z Dolních Kotěhůlek, ale i na míchačkách třeba z Rudolfina. Proto musí být vybavenou tou nejlepší dostupnou technikou, aby "nekazilo" zvuk špičkových nahrávek. Pokud půjde o mastering na analogových zařízeních, jenom v těch bude investice mnoha set tisíc. Totéž v ještě větší míře platí o poslechu: Akusticky perfektně upravená místnost je NUTNOSTÍ a špičkové monitory také, protože zvukař musí opravdu perfektně slyšet každou chybičku. To už jseš na miliónech. No a především: špatně udělaným masteringem se dá snado strašně mnoho zkazit, opravdu to může dělat jenom profík, který ví, umí, perfektně ovládá svoje "tools" a je "slechař"... Pokud má mít mastering smysl, je to prostě práce ještě o řád náročnější na nabrat a smíchat. Proto je to tak drahé.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » čtv 20. bře 2014 9:17:57

Sorry: snadno.

Proč kua nemůžu jako neregistrovanej uživatel editovat svoje příspěvky? Tuto logiku nechápu...

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 20. bře 2014 9:46:05

protože bys pak mohl editovat jakýkoliv příspěvek od jakéhokoliv neregistrovaného uživatele...
"tvoje" příspěvky totiž v případě neregistrovaného uživatele nejsou tvoje
rozlišovat podle IP nelze/nemá smysl
administrátor, moderátor

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » čtv 20. bře 2014 11:21:32

MADMAX: O důvod víc se registrovat :wink:

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » čtv 20. bře 2014 12:07:02

2 Martin: ...áááááááááá já jsem ale debil, to mi taky mohlo dojít :D :D :D :D :D =D> Nedostatek logického uvažování, který bych od sebe neočekával. Holt stárnu a blbnu, neznáte někdo nějakého důvěřivého a krátkozrakého antouška, kterého bych mohl přesvědčit, že jsem pes, aby mně bezbolestně utratil??? :(

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » čtv 20. bře 2014 13:38:21

Už se zaregistruj. Takhle se ani nemůžem hádat přes SZ.
Dělám, co mě baví.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“